Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX TIPP 6789
Copyright (C) HIX
2009-06-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: tesztaf?zés fed? nélkül (mind)  25 sor     (cikkei)
2 re: tesztafőzés fedő nélkül (mind)  9 sor     (cikkei)
3 re: tesztafőzés fedő nélkül (mind)  10 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX TIPP *** #6788 (mind)  5 sor     (cikkei)
5 re: tesztaf (mind)  13 sor     (cikkei)

+ - re: tesztaf?zés fed? nélkül (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>tésztát fedő nélkül kell főzni, de sehol nem találom, hogy 
>miért. Tudja valaki?

Igen. Miután a laskát (tésztát) beleejtettük a forrásban lévő
vízbe, néhány másodpercen belül a laska elkezd puhulni.
Egy hosszú kanállal kezdjük a laskát a víz alá nyomni, amíg
azt a víz teljesen be nem borítja. Ezen a ponton a víz 
hőmérséklete lesüllyed és a forrás leáll. Ekkor helyezzük
a fedőt a fazékra és állítsuk a lángot a legmagasabb 
fokra, hogy a víz ismét erősen fortyogjon.

Most jön a lényeg:

1. Amint a víz újra erősen forrni kezd, a gőz felnyomja a fedőt és 
a víz kifröcsköl a fazékból. Muszáj ott lennünk, hogy a fedőt 
idejében levehessük, nehogy a kifröccsenő víz a lángot  kioltsa 
és a ház tele legyen gázzal (villanytűzhelynél perszeez nem 
gond).
A laska főzését tehát most már fedetlen fazékban folytassuk! 

2. Gyakran kavarjuk, nehogy a darabok összeragadjanak (ezt 
nehezebb fedett fazékkal jól végezni :)). A hőmérsékletet szabá-
lyozzuk, hogy a víz forrjon, de ne fröccsenhessen ki.

Balázs írta Stockholmból
+ - re: tesztafőzés fedő nélkül (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Azért nem fedővel kell főzni a tésztát,

mert ledobná magáról a fedőt - hiszen lobogó forrásban kell tartani a 
sós vizet tésztafőzés közben. Más oka nincs. Na meg jó, ha kevergeti 
is egy kicsit az ember, nehogy leragadjon a tészta az edény aljára.
Még valami: célszerű egy kiskanál olajat tenni a főzővízhez, akkor 
nem ragad össze a tészta miután kivettük a főzővízből.
És még hozzáteszem, NEM szabad leöblíteni a kifőzött tésztát.
Ágoston György
+ - re: tesztafőzés fedő nélkül (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Rengeteg helyen van, hogy tésztát fedő nélkül kell főzni,
>de sehol nem találom, hogy miért. Tudja valaki?
>
>Köszönöm,
>Jozsi.

csak TIPP: valószínű azért, mert lobogó vízben kell főzni
és ha teszel rá fedőt, úgyis ledobja magáról.

gyu
+ - Re: *** HIX TIPP *** #6788 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusz,József !

Kezdd el főzni a tésztát fedő alatt.A víz felforrásától számított kb.
harmadik 
percben megtudod,miért nem kell a fedő...Kóczián László
+ - re: tesztaf (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Rengeteg helyen van, hogy tésztát fedő nélkül kell főzni,
> de sehol nem találom, hogy miért. Tudja valaki?
Mert nagyon könnyen kifut a víz! Akkor is, ha még félig sincs.
De ez a probléma megoldható: kb. fele akkora láng kell, és egy olyan
fedő, ami alól könnyen jön a gőz (van olyan, amin egy kis lyuk is van).
Jó, ha átlátszó is.

Amúgy a tésztát keverni is kell néha - ha pedig a fedőt lekapjuk,
összeesnek a buborékok alatta.

A HIX nem fogad el olyan leveleket, amelyeknek a Subject mezojeben
ISO vagy Windows kodolasu ekezetek vannak.
Ehhez képest ebben is volt.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS