Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 424
Copyright (C) HIX
2000-01-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 RE: Muffin (mind)  22 sor     (cikkei)
2 fuszervajas parolt gomba (mind)  59 sor     (cikkei)
3 Kidaralos (mind)  34 sor     (cikkei)
4 Sajtos tekercs (mind)  48 sor     (cikkei)
5 Bananleves (mind)  18 sor     (cikkei)
6 Toltott cukkini (mind)  67 sor     (cikkei)
7 :))) (mind)  10 sor     (cikkei)
8 jo elmenyek (mind)  67 sor     (cikkei)

+ - RE: Muffin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho.

Sajna most csak egy alaprecept van a gepemben,
de ha lesz idom, meg irok.
(Lehet, hogy innet kaptam en is...)

Muffin recept:
1 3/4 csesze ( 1 csesze 28 ml) retesliszt
+ 2 evokanal kiristalycukor
+ 1/2 zacsko sutopor. Osszekeverni.
+ 1 tojas felverve
+ 3/4 csesze tej
+ 6 dkg olvasztott vaj.
Osszekeverni. Ovatosan! Kiolajozzuk a muffin 
format es egy evokanalnyi adagot teszunk a 
formaba es 2o percig sutjuk. 
A tesztaba keverhetunk banant, meggyet, 
csokit....stb.

LOGOFF Suhy.

e'kezet, HTML jo:het.
+ - fuszervajas parolt gomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

 sajtos rantott gombafejek cimu 41 sora juttatta
eszembe, a #422-ben, az alabbi receptet, melyet meg boldog legnykoromban
talaltam ki. Egyszeru, am igen finom, jol varialhato etel.
Hamar kesz van, ami a szereny mosogatasigennyel parosulva, meltan tette
nepszruve a facer haverok koreben is.

Hozzavalok:
Szemlyenkent vagy hat gombafej (nem Ringo Starr, csak olyan hetkoznapi...)
Vagy kesz fuszervaj (lattam a Pluszban is, olyan randa kis hurkaban van,
mint a Camping sajt), vagy magad keszitesz ilyet, meg is irom hogyan. Eleg
bonyolult, de meg lehet birkozni vele. Szemelyenkent fel liter feherbor
Koretnek az aprora vagott gombasza'rakkal osszekevert mexikoi zoldsegke-
verek, illetve azzal rokon novenyzetet ajanlom.

Fuszervaj keszitese.
Ennek csak akkor allj neki, ha a konyhai muveszetek avatott mestere vagy,
rendelkezesedre allnak a specialis fuszervaj-keszito eszkozok, a kulonleges
fuszerek hada, temerdek idod van, s nem sajnalod a faradsagot. Vagy ak-
kor, ha lusta vagy lemenni kesz fuszervajert.
Fogsz egy vajat, kicsit meleg helyre teszed, hogy jo puha legyen, aztan a
kezedugyebe kerulo fuszerekkel osszepancsolod. Tul sok sot ne tegyel bele,
inkabb egy kis vegetat, vagy mas fuszersot. Mindenkeppen keruljon bele
zellerzoldje, meg feketebors. Persze orolt, hogy ne legyen a krem dudoros.

A gomba elott celszeru a mexikoit megcsinalni, mer a gomba hamar megvan.
En ugy szoktam, hogy rahajitok egy kiskanal kakukkfuvet, meg egy-ket e-
vokanal ramat, vagy herat. Aztan lefedett jenaiban betolom a mikroba ne-
gyedorara. Ha nem eleg meg egy kicsit :-) Van egy mero"kanalam, azzal
merem a negyed orat. Odateszem a mosogato szelere tizenot percre, s az
pont negyed ora.

Parolt gomba:
Kiszeded a gomba sza'ra't, s az igy szabadda valt uregbe pupozod a fu-
szervajat. A mennyisegre ugyelj, mert ha keves, akkor nincs ize, ha sok,
akkor olvadt fuszervajban fog uszni az egesz. En ugy merem ki, hogy a-
mennyit kaveskanallal bele tudok gyomoszolni, anelkul, hogy felul na-
gyon kilogjon, az eleg. Valami tanyerra teszed az egeszet, es mikroban
par percig (attol fuggoen, hogy milyen mikrodvan, hany gombat teszel be,
azok mekkorak, milyen a levego paratartalma, es hogy a Fradi mit be-
nazott az Ujpesti falabuakkal) parolod. Nem kell ala semmi folyadek, a
gomba ugyis ereszt amennyit kell. Viszont mindenkeppen fedd le, hogy
ne menjen el az illata. Mielott vendegeknek kirukkolsz vel, elotte kiser-
letezd ki, hogy a te mikrodban mennyi ido, milyen fokozat kell, mert
piszok gyorsan vicces gumivacakka zsugordik az egesz. Abbol kell ki-
indulni, hogy ha kicsit nyers marad, akkor visszateheted, de ha mar gumi,
akkor hiaba veszed ki meg ketszer :-)
Ha szereted, olvaszthatsz ra valami sajtot is... Na itt kezdodnek a varia-
ciok vegtelenbe nyulo lehetosegei, ahol egyeni kepzeleted sza'rnyala'sa
soha nem hitt magaslatokba ropitheti a varatlan, am kedves vendegnek,
egy felora alatt osszedobott harapnivalo szinvonalat, felroppentve a
(cseppet sem alaptalan) hirt, hogy vagy a legnagyobb konyhamuvesz
vagy, akit ismertek valaha is, vagy egyszeruen csak egy hetkoznapi
varazslo.

Hamarhamar, melegen kell talalni, ugy az igazi! Es remekul illik hozza
egy kis feledes feherbor.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám az idődből.
Szeretettel: Péter
+ - Kidaralos (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zita!
En is hozzateszek 2 receptet az elozokhoz.

Kokuszos daralt suti

50 dkg liszt,
20 dkg cukor,
1 margarin (25 dekas),
1 csomag kokuszreszelek,
fel sutopor,
1 egesz tojas,
kb 2 evokanal tej.

Egyszeru daralt keksz

70 dkg liszt,
15 dkg zsir,
25 dkg cukor,
1 csapott teaskanal szodabikarbona,
2 egesz tojas es 1-nek a sargaja,
1 citrom leve,
citromhej izles szerint, de legalabb fel citrome,
1es fel dl tej. Ezt ne tegyuk egyszerre hozza, csak aprankent, amennyi kell.
A liszt nem mindig egyforma. Fo, hogy kemeny teszta legyen.

Elkeszites
A liszthez keverjuk a sutoport, eldorzsoljuk a zsiradekkal, ezutan a tobbi
hozzavalot is beletesszuk. Jol kidolgozzuk. Kicsit pihentetjuk.
Fel ora mulva atgyurjuk, daraljuk. Sutjuk, ahogyan Irene irta.

A vegeket csokimazba martva nagyon mutatos.Kulonosen a
patko alakban hajtottakat szoktam igy csokizni.

Ezeket sokszor sutottem mar.
+ - Sajtos tekercs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Folytatom a sajtos tekerccsel.

5 dkg vaj,
10 dkg liszt,
kb 3 dl tej,
4 tojas sargaja es habja,
10 dkg reszelt trapista sajt a tesztaba,
+15 dkg trapista, vagy vegyes (parmezan, trapista, esetleg
fustolt sajt izles szerint) a toltelekhez,
1 dl tejfel,
1dkg zsir,
so

A vajat felolvasztjuk, hozzaadjuk a lisztet , sozzuk,
felengedjuk a tejjel es addig keverjuk, mig konnyen keverheto
pep lesz.
Levesszuk a tuzrol es tovabb keverjuk.Amikor kicst mar hul,
hozzaadjuk egyenkent elkeverve a tojassargakat, majd a
reszelt sajtot, vegul konnyeden beleforgatjuk a tojasok
habjat.
Zsirozott, lisztezett tepsiben 15-20 percig sutjuk.
Ha a teszta kisult, asztalkendot boritunk ra es ezzel egyutt boritjuk a deszkar
a.
Vastagon meghintjuk reszelt sajttal, meglocsoljuka tejfolos zsirral,
kicsit sozzuk is. Felcsavarjuk, mint a piskotat. Szeleteljuk.
Forron talaljuk.
A recept alapja: Dr Porpaczy Aladarne: A valasztekos konyha c. receptkonyve.
A tolem szarmazo valtoztatas minimalis
.

Sajtos tekercs
Ilyet egy autos csardaban ettunk, mindenkinek negyon izlett ,ezert ezt probalta
m  leutanozni es sikerult. Sokszor kiprobalt recept.
Tesztaja leveles vajas teszta , vagy hajas , de legtobbszor  a keszen kaphato  
melyhutott leveles tesztat hasznalom. Velonyra nyujtom  es 2 cm- es szalagokat 
 vagok.Kb.ujnyi vastag fem csovekre tekerem  kisse fedesben .(mint a habos teke
rcs , csak  kb. fele akkora  legyen ) Tepsibe  teszem , tojassargaval megkenem 
 es   kisutom.
Toltelek:4 dkg vaj ;5 dkg liszt ;3 dl tej; so;4tojas sargaja es habja  20 dkg r
eszelt sajt .
A vajat felolvasztom  hozza adom a  lisztet, sot , a fele sajtot  es a tejjel a
ddig fozom ,mig kezd elvalni az edeny falatol .Ekkor
  hozzaadom  a tojassargakat  majd  a habot .Kihutom .
Ezzel   kremmel toltom meg  a tekercseket ugy , hogy  ket vegen kicsit kialljon
 a  toltelek a tekercsbol .Mindket veget  reszelt sajtba martom , hogy  jokora 
bojt  ragadjon ra. Azonnal  arra a talra rakom ,amibol kinalni fogom , hogy ne 
 potyogjon le  a reszelt sajt a ket vegerol .
Jo sutkerezest : Sida
+ - Bananleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szeretnem megosztani veletek egy nagyon finom leves 
elkeszitesenek modjat, kedves noveremtol kaptam a receptet 
nala kostoltam is, de mar en is csinaltam :)

Bananleves

4 banan , 1 citrom leve, 15dkg porcukor, 
1dl oszibarackjoghurt, 2dl tejszin, 6dl tej,
1db oszibarack darabolva

A banant osszeturmixoljuk a cukorral es citromlevel,
majd hozzaadjuk a tejszint és tejet, vegul a joghurtot
es oszibarackdarabkakat turmixolas kozben.
Jegre teszzuk, hidegen fogyasztjuk.

Eva
+ - Toltott cukkini (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: reakcio ( 118 sor )
>PEZSGOLEVES
>Nem talaltam finomnak, sajnos  a vendeg sem :))))))) Azt hiszem a
>pezsgo fozes nelkul jo csak,
>ellentetben a borlevessel.

Kedves Szundi!
December 28.-an jelent meg a figyelmeztetesem de, sajnos neked
mar keson. Bocs! Pezsgot azota en is csak hidegen es poharbol fogyasztok .

>Szent este a par nappal elotte altalam kozolt karacsonyi pezsgolevest
>keszitettem.
>Nem mondhatnam, hogy mindenki hatartalan orommel fogyasztotta volna. A
fiuk
>eppen csak megkostoltak. Erdekes ize van, de oszinten szolva egy
kacsaleves
>nekem jobban izlik.

Azok szamara akik meg mindig haragban vannak a merleggel, kozlok egy
a benne levo daralthus es sajt ellenere is kaloriaszegeny receptet.

Hozzavalok:
4 db kozepes nagysagu Cukkini,                  1 db szaraz zsemle,
1 kis fej hagyma,                                              1 csomag
petrezselyemzold,
30 dkg vegyes daralthus,                               1 gerezd fokhagyma,
1 kaveskanalnyi mustar,                                 1 db tojas,
edes nemes paprika,                                       csipetnyi reszelt
szerecsendio,
1 kis doboz paradicsomkonzerv,                   1 kaveskanalnyi oregano,
10 dkg reszelt ementali sajt,                           so, frissen orolt
bors.

A cukkinit megmossuk es hosszaban felbevagjuk, majd a husat kanallal
kikaparjuk. A cukkinihust, a hagymat es a petrezselyemzoldet aprora
vagjuk, a zsemlet beaztatju vizbe, vagy tejbe.
A daralthushoz hozzaadjuk a hagymat, a cukkinihust, a petrezselyemzoldet,
a tojast, a mustart, a szerecsendio reszeleket a kinyomkodott zsemlet,
sozzuk es borsozzuk.
Az egeszet jol osszekeverjuk, majd beletoltjuk a cukkini felekbe.
A paradicsomot aprora daraboljuk raontjuk a levet, hozzaadjuk az oreganot
es a kipreselt fokhagymat, sozzuk borsozzuk.
Az egeszet egy hosszukas hoallo aljan elteritjuk es rahelyezzuk a
megtoltott cukkini feleket. Megszorjuk reszelt sajttal es hideg sutobe teve
200 C°-on kb egy oran keresztul sutjuk.

_Figyelmeztetes!
A kovetkezo sorokat csak az olvassa el, aki meg nem ette meg a napi
joghurt, alma, sargarepa es hasonlo zoldseg-gyumolcs fogyokuras napi
adagjat, -mert akkor meg van mihez nyulnia!- vagy aki mar feladta a hasonlo
fogadalom teljesiteset, vagy aki volt olyan elorelato es nem is tett
ilyenfajta konnyelmu meggondolatlan fogadkozast.


Egy baratom felesege kerte tolem a multkoriban a "Csulok Pekne modra"
receptjet. Az altalam ismert receptet mondtam el neki, de most, hogy
eszembe jutott, megkerlek benneteket, hogy az altalatok ismert valtozattal
boldogitsatok meg.
Tobbfele formaban ettem otthoni ettermekben, biztosan van kozottetek
is aki e mualkotast egyeni modon kesziti.
Majd en is kozlom az altalam ismert elkeszitesi modot.

Mindenkinek jo etvagyat kivan:
                                                     Misi
+ - :))) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Zita  kereserol (daralos keksz) jutott eszembe, hogy en hogyan neveztem azt
gyerekkoromban. Aztan persze az egesz csalad ugy hivta.
Tekerentyu:snek. :)
Egyebkent anyukam is a Horvath Ilona-fele konyv alapjan sutotte.

Koszonom a tekercses recepteket.

Udv: Timi
+ - jo elmenyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Aliz!
A jo elmeny a tobb, es sajna nem mindre emlexem. 
A Medvetalp tok jo.(Zitae)
Az egyszeru piskota is.
Majd meg utanezek, miket csinaltunk meg, es leirom, kabe 1 het mulva.
Most leirom akulonosen jo elmenyeimet, bar asszem ezek a Gimlirol 
voltak..

 ROKFORTOS PORE

*Bar rokfortunk nem volt, csak   edami, a hatas frenetikus lett. 
* *ultunk megbabonazva az asztal mellett , es csak amultunk, hogy 
lehet valami
* *ennyire eszmeletlenul finom! Ekkora kulinaris elvezetben reg nem 
volt reszunk.
* *Egyvalamit azonban megallapitottunk: nevevel ellentetben, ez az 
etek nem
* * a por-e' :) Ugyanis igen koltseges. De megeri!!! Koszonjuk a 
bekuldonek!!!

PASTIZZIO vastag makaronibol

Hozzavalok:
250 gr vastag (kb. fel centi atmeroju)es fel ujj hosszusagu makaroni

*Ugy tudom, a makaroni hosszu esvekony, amennyiben rovid es vastag 
tesztarol beszelunk,
*annak valami mas nevet kell adni. Szoval nem igazan tudtam 
eldonteni, makaroni tesztat vegyek-e,
*vagy mast. Meg ma sem tudom.

2 leveskanal morzsa
* *Mit jelent a leveskanal? En evokanalat es merokanalat ismerek. 
Mindkettore illik talan 
* *a leveskanal  fogalma.

Daralt hus elkeszitese:
750 gr daralt hus (mi csak marhat hasznalunk, ezert is volt sok a 
fozesi ido 
a masik receptemben)

*En 200 gr szojat hasznaltam, nem tudom, mennyi szoja =75 dkg 
hussal...

425 gr paradicsomkonzerv (aprora vagott paradicsok)
1/3 paradicsompaszta
(en szemre szoktam csak egy konzerv paradicsomot osszeturmixolni)

*Ez se volt vilagos: mi az a paradicsompaszta? Nem lattam meg konzerv 
paradicsomot
*itt Mo.n, csak paradicsomkremet, szoval azt meg ossze is turmixoljam?


1. Bevajazunk, zsirozunk (whatever:) egy 2,5 literes tuzallo lapos 
talat. 

*En tepsiben csinaltam tuzallo tal hijan. Meg szerencse, hogy nem a 
kabe 2.5 literes
* tepsibe tettem, mert nem fert volna bele. Meg igy is tul sok lett a 
200 gr szoja, 
*egy reszet bele se tettem, kepzelem, ha hussal keszitem, es 
beleteszek 750 gr-ot..
*nem sok ez egy kicsit? es nem tul kicsi a megadott  tal merete?

Mindezek mellett az etek fenseges ett, igen mutatos, megeri a 
butykolodest!
Koszonom!

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS