Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 509
Copyright (C) HIX
2000-04-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 tej (mind)  14 sor     (cikkei)
2 Jobb tej (mind)  12 sor     (cikkei)
3 Re:taplalkozasi szokasok ** szojapaszta *** #507 (mind)  50 sor     (cikkei)
4 kapirgalosok (mind)  28 sor     (cikkei)
5 kinai (mind)  85 sor     (cikkei)
6 meg mindig a szokasokrol (mind)  45 sor     (cikkei)
7 Re: Csirketap (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - tej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Csak egy gondolat a tejfogyasztásról:

Azt hiszem, ha valaki a tejet egyfajta uditoitalnak
tekinti, akkor feldolgozott, kisebb zsirtartalmu zacskos
vagy dobozos tej jobban fog neki izleni. Viszont eredeti
formajaban a tej inkabb etel mint ital. Gyermekkoromban
gyakran lattam falun, hogy a tejet kocsogben megalvasztjak
es az aludttejet kenyerrel megeszik vacsorara. Egyaltalan
lehet a zacskos vagy dobozos tejbol aludttejet csinalni?

Szoval ha italnek vesszuk a tejet, jobb talan a konnyebb
valtozat, ha etelnek, akkor a hagyomanyos.

Udv: Afonya
+ - Jobb tej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita irta:

>Nemreg voltunk Ausztriaban sielni, ott pl. a "standard" tej 3,6%-os. Sokkal
>jobb ize van, mint a magyar 2,8%-osnak. Amikor kicsik voltak a gyerekeim,
>en is mindig ilyet vettem, most mar nem nagyon talalok. 

Pedig nagy oromomre epp most kezd gyakoribba valni a kornyekunkon az
Avonmore "Friss Prima Tej"e 3,6%-os. Kiontos papirdobozban. Miota
megjelent csak ezt vesszuk. Bar ez fogy el a leghamarabb a pultrol.
A kakao is sokkal finomabb ezzel.

Udv, Peter.
+ - Re:taplalkozasi szokasok ** szojapaszta *** #507 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary] 
> Temakor: taplalkozasi szokasaink ( 70 sor )
> Idopont: Tue Apr  4 05:35:00 EDT 2000 KONYHA #507
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

> Szaszika, vagy Kovary Peter biztosan hozzaszolnak majd, hogy pl. a diszno,
> vagy marha egy-egy bizonyos reszenek mennyire mas ize, zamata van, mely
> gasztronomiai elmenyt  szvsz. kar lenne kihagyni az eletunkbol. :-) Nagyon
> egyhanguva valna a magyar konyha, ha 'rohanna' a taplalkozastudosok utan.
> :-)
> Egy jo kis hagymas rostelyos hogy nezne mar ki (abszolut egeszsegesnek
> mondott) csirkemellbol??? :-))))))

> Sziasztok,
> Zita

Szia Zita, udv Mindenkinek!

Ha mar igy nekem dobtad a labdat, akkor mar is reagalok!
Vannak etelek, amiket ellehet kesziteni a setes, vagy marha hus helyett baromfi
bol is, de meg kell hagyni, nem az igazi. Meg ha csak a guléyast vesszuk alapul
 az is a marhabol az igazi, meg a borjunak sincs meg az a finom ize. Termeszete
sen csirkebol, vagy pulykabol is jo, de az mar ragulevesnek hivjak.
Teljes mertekben egyet ertek az elottem szoloval. Ha egy hagymasrostelyost, vag
y egy igazi marhahus levest akarunk enni, az kizarolag marhabol, es a levesekne
l, minel oregebb az allat, annal izletesebb. A Jokai bableves sem lenne jo, ha 
fustolt pulykacombot tennenk a csulok helyett. A koromporkoltrol nem is beszelv
e.
Ha minden aron egeszsegesen akarunk taplalkozni, en akkor mar inkabb azt javaso
lnam, hogy egyuk azt, amit egy etel neve takar, de me'rte'kkel.
Hogy nezen ki egy lecso, ha zsir helyett olajjal foznenk?

> =======================================================
> Felado :  [Canada]

> ha arrol van szo, amire gondlok, MISO (miszo) a neve es
> tiszta zoldseglevesekbe vagy huslevesekbe lehet tenni belole.

> A zoldhagymat talalasnal szorjuk a tetejere. 
> Samuka

Szia Samuka!

Koszi az informaciot!
Ha nagyí leszek, igyekszem meghalalni! :-)))
-- 
                         Üdv.: Szászika*(2+2)
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - kapirgalosok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
bizony ugy van, ahogy irtatok: a legfinomabb levest a ´reggel meg kapirgalt´
baromfibol lehet enni, a friss veret hagymas zsiron megsutve pedig
reggelire... boldog gyerekkor... Nagymamamnal artezi vizbol foztek, AZT az
izt azota sem ereztem, ami azoknak a leveseknek volt. Persze minden a
kertbol kerult ki...a kapirgalok kajaja is. 
Topy: egyetlen ellentmondasom van IMHO: kakasbol, kapirgalos kakasbol...
(bar meg inasabb)   ;o))
> szedni a csirkerol! Mellesleg IMHO a legjobb leves tyukbol fozheto :) 
> Topy
> 
husvetig meg:
Ponty sorben pacolva.

Hozzavalok: 4 szelet pontyfile, 2 fej lila hagyma, 2 szal zellerzold, 2 szal
sargarepa, 1 szal feherrepa, 2 dkg vaj, 3 dl sor, 2 evokanal fuszeres
ketchup, es so.

Elkeszítese: Vajjal vekonyan kikent tepsibe tesszuk a zellerzoldet es a
lereszelt
sarga- es feherrepat. Rahelyezzuk a besozott halfileket, megszorjuk karikara
vagott lila hagymaval, raontjuk a sort (a maradekot a suto miatti melegedo
helyzetre tarogatjuk), keves vizet, es alufoliaval borítva sutőben 15-20
percig paroljuk. A parololevet ketchuppal ossze turmixoljuk, es a halra
ontjuk.
Főtt burgonyaval korítve talaljuk.
Udv
Ildiko
+ - kinai (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Engedjetek meg, hogy a mar beirt receptet kicsit kiegeszitve probaljak meg
fortelyokat elarulni a kinai fozeshez: 

Chow mein

"Veszunk valamilyen vekony tojasos tesztat, mondjuk
spagettit. Megfozzuk, kicsit kemenyre hagyjuk. leszurjuk
es felre tesszuk." 
Megfelel erre a celra a Smack es mas zacskos instant levesek is, csak akkor
erdemes az olajat es a fuszeres zacsit a mar leszurt tesztaba keverni. 

"Ezutan a wokot felforrositjuk," 
de nagyon, majdnem feketedjen

" mikor forro, beleteszunk egy evokanal olajat es a wokot korkorosen
mozgatva eloszlatjuk (egyebkent a zsiradekot mindig
ezzel a technikaval kell a wokba helyezni). Ezutan a forro zsirba" 
ez is a szokasosnal forrobb legyen, 

"belekeverjuk az aprora vagott fokhagymat, zoldpaprikat,
kinai kelt, fafulgombat,"
fafulgombat, es altalaban szaritott kinai gombat elotte jo alaposan be kell
aztatni, akar egy ejszakara is. 

" hoborsot, paradicsompaprikat, cukkinit,
sargarepat, zellert (a fenti zoldsegeket szabadon kombinalhatjuk,
a repat, zellert gyufaszalra kell vagni. A lenyeg: olyan
sorrendben kell berakni, hogy kb. egyszerre puhuljanak meg)." 
Ezzel csak nagyjabol lehet egyeterteni, hiszen a kinai zoldsegek szinte
nyersen kemenyek.  A sok-sok zoldsegapritas helyett javaslom a Julius
Meinl-nem a reklam helye- salatabarjat, dresszing nelkul. Mindossze 150
forintert hihetetlen mennyisegu konyhakesz zoldseg veheto. Tavaszi tekercsbe
is kivalo. 
Ja es ne felejtsuk ki a tipikus kinai zoldseget a porehagymat. A sok
porehagymat. 

"Ha hust is akarunk beletenni, akkor szoba johet a csikokra
vagott csirkemell vagy sertescomb, akkor viszont azzal
kell kezdeni a sutest. Lehet alkalmazni csikokra vagott
bacon szalonnat is, de tofut is tehetunk bele. A huslevesbol
kivett maradek hust is felhasznalhatjuk igy."
Ha nyers husbol dolgozunk, akkor azt erdemes bepacolni: sok fokhagyma,
kicsit beolajozva, nem keves szojaszosz, vizzel higitva. A szojaszosszal
erdemes az elejen vigyazni, mert igen konnyen el lehet sozni a kajat. Ha
talan izetlenre sikerul a vegen sok zuzott fokhagyma, esetleg csipos paprika
szojaszosz "martassal" a sajat tanyerjaban mindenki utanaizesitheti. 
Szoval ott tartottam, hogy bepacoljuk a hust, vagy elozo este, vagy ezzel
kezdjuk,meg a zoldsegek aprozasa elott. A hust a pacbol kiveve olajon puhara
kell sutni, a pacleg pedig hideg vizben feloldott kukorica-kemenyitovel
elkeverve a husra lehet onteni, es csak epp felfozni. A kemenyito ha sokaig
fo elveszti a hatasat. 

"Piritas utan a zoldsegeket felontjuk szojaszosszal es
huslevessel (lehet kockabol is).Lehetoseg szerint adunk
hozza babpasztat, esetleg szezampasztat (tahini neven kaphato
itt-ott). Aki csiposen szereti, csiliszoszt is tehet hozza.

"Amikor a zoldseg mar majdnem puha, teszunk meg
hozza felvagdosott zoldhagymat is. Az egesz masszat forraljuk-
kevergetjuk nagy langon. Mikor mar eleg puha a zoldseg (izles
dolga is, ki mennyire puhan szereti), a massza felet egy
edenybe kiontjuk. A wokban megmaradt masszahoz hozzakeverjuk
a kifott tesztat, jol elkeverjuk, hogy a teszta magaba szivja
a levet. En favillaval szoktam forgatni. Inyencek egy egeszen
picit le is kapathatjak, a picit megegett etel fustos zamata
kulon attrakcio, a neve "wok-hey." Mikor a teszta mar eleg
forro es a levet is magaba szivta, talaloedenybe boritjuk
es nyakon ontjuk a massza megmaradt felevel, ugy talaljuk.
Erdekessege, hogy a maradekot nyugodtan el lehet tenni, hidegen
is nagyon finom!

Lehet, hogy kicsit bonyolultan hangzott, valojaban nem nehez
es legfeljebb fel ora az idoigenye (amig fo a teszta, megpucolhatjuk
a zoldseget, utana hipp-hopp megvan). Amugy en nem
tudok egyszeruen irni receptet, mert a variacios lehetosegek
nelkul feleannyit erne a receptem. :-))"

Van meg egy praktikus javaslatom: az igen olcso kinai bufekbol erdemes
egy-egy adagot hazavinni, kiprobalni, feljavitani. Egy igazan inyenc dolog,
hogy erdemes kinai jazmin rizset venni. Sokkal feherebb, nagyobb szemu mint
az itthon kaphatoak, es sokkal finomabb. 
Erdemes meg a kinai boltokban es a piacon mindenfele tesztakat, kis zacskos
zoldsegeket, tofut, gyombert venni, es a szojaszoszt is ott erdemes. Ha
belejon az ember a kinai izekbe nagyon fogy a literes uvegbol. 
Jo etvagyat, szigoruan palcikaval.
+ - meg mindig a szokasokrol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

 irtad, hogy:
"Viszont a sargabol gusztusosabb az etel. " Ez tenyleg igy van. Annyira
furcsa az elegansabbnal elegansabb kulfoldi szallodakban, hogy sappadt
tojasbol csinaljak az omletteket, rantottakat. Mar ranezesre ugy tunik, hogy
nem lehet jo, pedig ez nem igaz, csak nem guszti, tenyleg. 


 
De nagyon leanyaztal. 
varosban is van piac es falusi bontott csirke. - Nem akarom a hangulatot
fokozni, de tudom, hol van a piac. 
kovetkezeskepp sokkal izletesebb - nekem nem, pont ezt probaltam kifejteni.

Ha kihult, mar nem meleg. - 8)))
> szoros, milyen?  - szo:ro:s, azaz a tehenbol is van benne egy kis darab. 

"Szerintem igen. Es nem biztos, hogy jo iranyba: szerintem a termeszetes
etel
egeszsegesebb - a teljes tej " Na itt szeretnek hangosan VITATKOZNI Veled.
Szerintem ugyanis igen keves az erintetlen legelo, ezert sokkal tobb olmot
eszik a tehen, mint regen, ami a kezeletlenseg miatt sokkal jobban atjon,
masreszt szerintem parhuzamba allithato a rengeteg ellenorizetlen tej
fogyasztasa a TBC ujra rohamos elterjedesevel. 

"mint a teljes kiorlesu gabona, a hantolatlan rizs, sot, az alma is
hejastol." es a sok zoldseg, es a rostos husok, ebben tejesen egyetertunk
annak ellenere, hogy "mugyereknek" festettel le. 

"Ha nem vagy hozzaszokva a termeszetes etelhez, nem csoda, hogy nem
kivanod." szerintem pont a konnyu, termeszetes, de higienikus etelekhez
vagyok szokva, ha mar a sajat etkezesi szokasaimat es izlesemet elemezgetjuk
itten. ;-)

Koszonom a velemenyeteket. 


Edit irta: Szaszika, vagy Kovary Peter biztosan hozzaszolnak majd, hogy pl.
a diszno,
vagy marha egy-egy bizonyos reszenek mennyire mas ize, zamata van - ez
ketsegtelen, nem vitatom, hogy sokkal szaftosabb. 

"Esetleg azert nem kivanod a disznohust, mert a menzai cupakok jutnak
eszedbe?" szerencsere nem volt ilyen elmenyem. Ettunk gyerekkoromban
koromporkoltet is, a pacalt is nagyon szerettem, de ha most fo otthon egy
igazi, finom porkolt, mar a szaga, bocs az illata is eleg.
+ - Re: Csirketap (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Gondolom, halliszt is van a csirketapban.

Igy van. Nem is keves... :-((
A halliszt egyebkent jelentos importcikk.
Perubol es Chilebol hozzak nagytetelben.

Peter

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS