Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 776
Copyright (C) HIX
2001-02-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kuszkusz (mind)  10 sor     (cikkei)
2 kuszkusz archive (mind)  5 sor     (cikkei)
3 kuszkusz (mind)  13 sor     (cikkei)
4 Re:kuszkusz (mind)  72 sor     (cikkei)
5 RE: *** HIX KONYHA *** #775 REC: kuszkusz (mind)  121 sor     (cikkei)
6 kuszkusz (mind)  11 sor     (cikkei)

+ - Kuszkusz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Konyhasok!
A kuszkusz valoban teszta. Az elkeszitese roppant egyszeru. Lobogo forro
vizzel vagy huslevel kell leonteni, hogy csak eppen ellepje. Letakarni
es mire a teszta felszivja a folyadekot a kuszkusz megfott. En
koritesnek hasznalom husok vagy porkolt melle. Egy kis so, jofajta
olivaolaj belekeverve es kesz. Persze ennek csak a fantazia szab hatart.
Lehet izesiteni safrannyal ( aki megengedheti ) vagy egy kis
reszeltsajtal, mazsolaval stb...

Jo etvagyat!    Csaba
+ - kuszkusz archive (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ezt talaltam az archivumban (igazan jo es alapos recept):
http://www.tssoft.com/members/tibors/hix.nsf/srchhix?SearchView&Query=0228 

udv
tib
+ - kuszkusz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Egik kedvencem a tabuleh, ami kuszkuszbol keszul. A kuszkuszt (ugy egy
bogrenyit) a dobozon levo utasitas szerint elkeszitjuk (Ez altalaban azt
jelenti,  hogy vizet forralunk es nyakon ontjuk a kuszkuszt, lefedjuk, allni
hagyjuk 5 percig, majd villaval elkeverjuk-fellazitjuk.)
Ha kihult, egy citrom levet, 5-6 kanal extra virgin oliva olajat, sot teszunk
bele, majd feldarabolt paradicsomot, uborkat, lila hagymat, es fekete
olajbogyot. Legvegul RENGETEG aprora vagott petrezselyemmel keverjuk ossze. A
hutoben allni hagyjuk kicsit. Isteni finom akar magaban is, en faszenen
grillezett husokhoz szoktam kesziteni.
A kuszkusz egyebkent akkor van jol elkeszitve, ha az egesz nedves, de nincs
alatta viz, es pici rogokke all ossze, de nem nagy csomokka.

Jo etvagyat: Bea
+ - Re:kuszkusz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

At 02:30 AM 2/7/01 , Mariann irta:
>Jo, elmentem egy Biopontba, kaptam kuszkuszt, utana mi legyen?
>Ez egy tesztafe'le, ha jol ertem, amivel ugy is kell banni?
>Vagy ha otthon szeretnem megcsinalni, mit es hogyan kell, mármint a tesztat?
>Tojas nem kell hozza? Husika johet bele?  Jellegzetes fuszerek?
>Vagy bizzam a fantaziamra?

A kuszkusz gyakorlatilag tarhonyafele. A meggyurt tesztat finomabb-durvabb
reszelon lereszelik, igy lesz kulonbozo szemnagysagu a kuszkusz.
Igazabol go"z felett kell fozni egy specialisan erre keszult, szita szeru
edenyben, de ennek hianyaban a rizsfozes szabalyai alkalmazhatok.
Lehet keves olajban felforrositani es forro vizzel felonteni, majd lefodve
akar a tuzrol felrehuzva hagyni, hogy megszivja magat.
Lehet sima forro vizzel indulni, belekeverni, lefedni stb.
Ha a raontendo szosz jo izes, akar so sem kell bele, de aki jobban szereti,
sozhatja a vizet.

Levesszeruen bo" ontetet adunk hozza, amelynel valoban csak a fantazia
szabja meg, hogy mi legyen benne. Lehet teljesen vegetarianus, de lehet
akarmilyen husfelet, fott, sult, piritott, grillezett, porkolt marha, diszno,
csirke vagy baranyhust adni.

Eszak-Afrika es a kozelkelet kedvenc etelei koze tartozik. Arrafele foleg
baranyhust illetve egy mergez nevu, a cserkeszkolbaszra emlekezteto
kolbaszfelet adnak hozza.

A magam reszerol egesz egyszeruen huslevessel talalom, a levesben
fott hussal es zoldseggel, esetleg egy kis utanafuszerezessel.
Levestanyerba  talaljuk a kuszkuszhalmot, a tetejere helyezzuk a hust es
zoldsegfelet, majd merokanallal meglocsoljuk az egeszet.

Az alabbiakban adok egy vegetarianus receptet, de ismetlem ez is
olyan, mint a minestrone: ahany szakacs, annyifele kuszkusz letezik.
Ne feljunk kiserletezni. Ha a kuszkusz-viz aranyt egyszer kidolgoztuk,
vagyis maga a kuszkusz alap mar jo, utana akarmit fantazialhatunk.

Samuka

---
Marokkoi vegetarianus kuszkusz


  1 kozepes fej hagyma
  1 liter zoldsegle (vegetas viz)
  2 szal sargarepa
  2 szal feher repa
  1 edesburgonya (vagy rendes krumpli)
  1 cukkini
  1 paradicsompaprika
  Mind csikokra vagva (julienne)

  1 doboz fott csicseriborso leve nelkul
  1 kis paradicsompure konzerv
  1/4 kaveskanal orolt fahej
  1/2 kaveskanal orolt romai komeny
  csipet safrany
  csipet kari (curry)

  25 dkg kuszkusz

  Egy labosban kis olajon sargara dinszteljuk a hagymat. Felontjuk
  a zoldseglevel es felforraljuk.  Hozzaadjuk a repakat.
  Kis langon fozzuk 15 pecig. Hozzaadjuk a cukkinit es paprikat es a krumplit.
  Ujab 15 perc fozes. Belekeverjuk a csicsriborsot, paradicsompuret
  es fuszereket, izles szerint sozzuk, borsozzuk es osszeforraljuk.

  Egy masik labosban fel liternyi vizet forralunk, belekeverjuk a
  kuszkuszt, lefedjuk es leheto legkisebb langra allitjuk, alatetlapra 
(platni).
  Villanytuzhelyen teljesen el lehet zarni a futest. Tiz percig hagyjuk, hogy
  megszivja magat, ekkor villaval felturjuk es a zoldsegekkel a tetejen
  talaljuk, aranylag jol meglocsolva.
+ - RE: *** HIX KONYHA *** #775 REC: kuszkusz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
En meg sohasem csinaltam semmit kuszkusszal, de ilyen recepteket gyujtottem,
amit megosztok veletek. 2 recepthez kep is van, de  a korlatozott
levelterjedelem miatt nem rakom bele. Aki keri maganba elkuldom a kepes
recepteket ekezettel, vagy anelkul.

Erdekes modon az egyik receptnel (RTLKLUB) mint regi magyar etelben szerepel
a kuszkusz. Sajnos nem tudom, hogy mi a harissa az elso receptnel. Aki
tudja, azt nagyon szepen kerem homalyositson fel a jelenteserol. Aki nem
ismeri a kardamomot, mondanam, hogy ha jol emlekszem: ket fele van, ha
vesztek, ugy kerjetek, hogy edes etelhez (kuszkusz csemegehez) lesz. A
kardamom magokat fel kell torni.

Orommel olvasnek a leendo kuszkuszfozok tapasztalatairol is.
Sziasztok!
Bobe

Kuszkusz csikos sugerrel
Hozzavalok: 1 kg csikos suger, halle, 75 dkg buzadara ( kuszkusz ), 25 dkg
tok, 50 dkg cukkini, 25 dkg burgonya, 2 evokanal paradicsompure, 2 gerezd
fokhagyma, 1 fej  voroshagyma, 15 dkg csemege paprika, 4 kemeny tojas, 3 dkg
vaj, 1,5 dl olivaolaj,
fel evokanal harissa, so, bors, komeny pirospaprika.
Elkeszites: A buzadarat 1 pohar vizzel osszekeverjuk es fel orat allni
hagyjuk. A tokot a cukkinit, a burgonyat nagyobb darabokra vagjuk es olajon
paradicsompurevel, valamint finomra vagott voroshagymaval elpiritjuk.
Felontjuk vizzel, majd az
edeny tetejebe nagyobb teaszurot teszunk es a buzadarat, ami mar megdagadt,
kigozoljuk benne, fedovel letakarva.  Fuszerezzuk, majd miutan megpuhult,
osszekeverjuk. A halat kulon olajban kisutjuk es a buzadaraval egyutt
talaljuk.
Konyha nemzetisege: Regi magyar etelek
Kategoria: Husetelek-edesvizi hal
A recept szezonja:	nincs
Adag: 4
Bekerules idopontja: 2000.09.18
Lelohely:	http://www.rtlklub.hu

Edesen sos kuszkusz Azam asztalarol
Hozzavalok: 3 deci (25 deka) kuszkusz vagy bulgur, 4-5 fej hagyma, 2-3 kanal
mez, 15 deka mazsola, 10 deka durvara vagott, hamozott mandula, 20 deka
aszalt sargabarack, 10 deka vaj, 2 evokanal olivaolaj, 1 kaveskanal orolt
fahej es csipetnyi szegfuszeg.
Elkeszites: A kuszkuszt tedd mely talba, onts ra 6 deci zubogva forro,
enyhen sos vizet, takard le a talat. Jo, ha meg egy konyharuhaval is
bebugyolalod. Hagyd allni fel orat - azalatt magaba szivja a vizet, es
megduzzad. Kozben keverd meg haromszor (az ujjaiddal). Az elso keveresnel
tegyel hozza egy dionyi vajat. Mig a kuskusz teszi a dolgat, a maradek vajat
olvaszd fel, es piritsd meg rajta kisse a mazsolat, majd szedd ki, es a
visszamaradt vajban (ugyancsak kevesse) piritsd meg a barackot. Utana azt is
szedd ki, es tedd a helyere a vekony karikara vagott hagymat. Mikozben a
hagyma pirosra pirul, szord meg a fuszerekkel, es add hozza a mezet. A
mandulat szarazon piritsd. Ha mindez kesz, tedd lapos talra a kuszkuszt,
hintsd
meg a piritott ezzel-azzal, es onallo fogaskent vagy vajban sult belszinhez,
marhasultekhez talald.
Konyha nemzetisege:	Arab
Kategoria:	Zoldseg egytaletelek-kuszkusz/bulgur
A recept szezonja:	nincs
Adag:	4
Bekerules idopontja:	2000.10.18
Lelohely:	http://www.lyss.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/Viva/gasztronomia/
Szerzo:	Cosmopolitan

Tabuleh
Hozzavalok: 15 deka kuszkusz, 3-4 evokanal olivaolaj, 1 piros es 1 zold
kaliforniai paprika, 4 paradicsom 1 arasznyi uborka, 2-3 szal ujhagyma, 1-2
szal menta es kis csokor petrezselyem aprora vagva, 1 nagy citrom leve.
Elkeszites: Keszitsd elo az Edesen sos kuszkusz receptnel leirt modon a
kuszkuszt 2 es fel deci sos, forro vizzel, de vaj helyett olivaolajat adj
hozza. A zoldsegeket vagd apro kockara, az ujhagymat vekony karikara, az
egeszet keverd ossze a kihult
kuszkusszal. Locsold citromlevel, hintsd zoldfuszerekkel. Tiz perc, es
talalhatod.
Konyha nemzetisege:	Arab
Kategoria:	Zoldseg egytaletelek-kuszkusz/bulgur
A recept szezonja:	nincs
Adag:	4
Bekerules idopontja:	2000.10.18
Lelohely:	http://www.lyss.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/Viva/gasztronomia/
Szerzo:	Cosmopolitan

Kuszkusz a tengerparton
Hozzavalok: 40 deka melyhutott tenger gyumolcsei, 25 deka kuszkusz, 10 szem
fekete olajbogyo, 1 zoldcitrom, 4-5 evokanal olivaolaj, 1 deci szaraz
feherbor, so, feher, bors, szerecsendio, safrany.
Elkeszites: Keszitsd el a kuszkuszt - a sos viz 6 deci, az olaj 1 evokanal
legyen. A tengeri herkenyuket kiolvadas es lecsepegtetes utan futtasd meg a
maradek felforrositott olajon, sozd, borsozd, hintsd meg keshegynyi orolt
szerecsendioval, es engedd fel a borral. Parold kozepes tuzon fedo nelkul 10
percig. A zoldcitromot hamozd meg, es vagd hajszalvekony karikara. Az
elkeszult kuszkuszt szord meg keshegynyi safrannyal, lazan keverd hozza a
tengeri herkentyuket es a zoldcitromot, diszitsd
fekete olajbogyoval, talald melegen vagy hidegen. Adhatsz hozza Hot peppert
(vagy mas csipos martast).
Konyha nemzetisege:	Magyar
Kategoria:	Zoldseg egytaletelek-kuszkusz/bulgur
Adag:	5
Bekerules idopontja:	2000.10.18
Lelohely:	http://www.lyss.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/Viva/gasztronomia/
Szerzo:	Cosmopolitan


Kuszkuszcsemege
Hozzavalok: 25 deka kuszkusz, 1 furt szolo, 1 mango, 2-3 oszibarack, 1
evokanal mez, 1 kaveskanal reszelt narancshej, 3 evokanal daralt dio, 2-3
aprora vagott, friss zsalyalevel keshegynyi orolt fahej es ugyanennyi
kardamon, ha szereted.
Elkeszites: Keszitsd el - a mar ismert modon - 6 deci nem sos, forro vizzel
a kuszkuszt, olaj helyett most a mezet tedd ra. Ha megpuhult es kihult,
szemezd hozza a szolot add hozza az apro szeletkekre vagott tobbi gyumolcsot
es az egyeb hozzavalokat is. Kedvedre valo mas gyumolcsokkel is
elkeszitheted, de mindig hagyd egy oracskat allni talalas elott.
Kuszkuszalapszabaly: egy bogre kuszkuszhoz ket bogre forro vizet adj
Konyha nemzetisege:	Arab
Kategoria:	Zoldseg egytaletelek-kuszkusz/bulgur
A recept szezonja:	nincs
Adag:	4
Bekerules idopontja:	2000.10.18
Lelohely:	http://www.lyss.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/Viva/gasztronomia/
Szerzo:	Cosmopolitan
+ - kuszkusz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho Marianne es masok!
En ugy szeretem, hogy keszitek egy jo gazdag zoldseges pulykas ragut,
mediterran fuszerekkel: so, bors, rozmaring, oregano, pici fahej, hagyma,
fokhagyma, paradicsompure. Amikor kesz van, felengedem forro vizzel es ebbe
keverem bele a kuszkuszt, ami itt dagad bele az etelbe.
Lehet, persze kulon is, vagyis a kuszkuszt forro fuszeres vizzel kell
leonteni ( nem kell fozni, bedagad igy ).
Mit szolsz?
   Baratsaggal: Krisztian
  Noni - az Elet ajandeka
   

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS