1. |
Kuszkusz (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
2. |
kuszkusz archive (mind) |
5 sor |
(cikkei) |
3. |
kuszkusz (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
4. |
Re:kuszkusz (mind) |
72 sor |
(cikkei) |
5. |
RE: *** HIX KONYHA *** #775 REC: kuszkusz (mind) |
121 sor |
(cikkei) |
6. |
kuszkusz (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Kuszkusz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udv Konyhasok!
A kuszkusz valoban teszta. Az elkeszitese roppant egyszeru. Lobogo forro
vizzel vagy huslevel kell leonteni, hogy csak eppen ellepje. Letakarni
es mire a teszta felszivja a folyadekot a kuszkusz megfott. En
koritesnek hasznalom husok vagy porkolt melle. Egy kis so, jofajta
olivaolaj belekeverve es kesz. Persze ennek csak a fantazia szab hatart.
Lehet izesiteni safrannyal ( aki megengedheti ) vagy egy kis
reszeltsajtal, mazsolaval stb...
Jo etvagyat! Csaba
|
+ - | kuszkusz archive (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, ezt talaltam az archivumban (igazan jo es alapos recept):
http://www.tssoft.com/members/tibors/hix.nsf/srchhix?SearchView&Query=0228
udv
tib
|
+ - | kuszkusz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Egik kedvencem a tabuleh, ami kuszkuszbol keszul. A kuszkuszt (ugy egy
bogrenyit) a dobozon levo utasitas szerint elkeszitjuk (Ez altalaban azt
jelenti, hogy vizet forralunk es nyakon ontjuk a kuszkuszt, lefedjuk, allni
hagyjuk 5 percig, majd villaval elkeverjuk-fellazitjuk.)
Ha kihult, egy citrom levet, 5-6 kanal extra virgin oliva olajat, sot teszunk
bele, majd feldarabolt paradicsomot, uborkat, lila hagymat, es fekete
olajbogyot. Legvegul RENGETEG aprora vagott petrezselyemmel keverjuk ossze. A
hutoben allni hagyjuk kicsit. Isteni finom akar magaban is, en faszenen
grillezett husokhoz szoktam kesziteni.
A kuszkusz egyebkent akkor van jol elkeszitve, ha az egesz nedves, de nincs
alatta viz, es pici rogokke all ossze, de nem nagy csomokka.
Jo etvagyat: Bea
|
+ - | Re:kuszkusz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
At 02:30 AM 2/7/01 , Mariann irta:
>Jo, elmentem egy Biopontba, kaptam kuszkuszt, utana mi legyen?
>Ez egy tesztafe'le, ha jol ertem, amivel ugy is kell banni?
>Vagy ha otthon szeretnem megcsinalni, mit es hogyan kell, mármint a tesztat?
>Tojas nem kell hozza? Husika johet bele? Jellegzetes fuszerek?
>Vagy bizzam a fantaziamra?
A kuszkusz gyakorlatilag tarhonyafele. A meggyurt tesztat finomabb-durvabb
reszelon lereszelik, igy lesz kulonbozo szemnagysagu a kuszkusz.
Igazabol go"z felett kell fozni egy specialisan erre keszult, szita szeru
edenyben, de ennek hianyaban a rizsfozes szabalyai alkalmazhatok.
Lehet keves olajban felforrositani es forro vizzel felonteni, majd lefodve
akar a tuzrol felrehuzva hagyni, hogy megszivja magat.
Lehet sima forro vizzel indulni, belekeverni, lefedni stb.
Ha a raontendo szosz jo izes, akar so sem kell bele, de aki jobban szereti,
sozhatja a vizet.
Levesszeruen bo" ontetet adunk hozza, amelynel valoban csak a fantazia
szabja meg, hogy mi legyen benne. Lehet teljesen vegetarianus, de lehet
akarmilyen husfelet, fott, sult, piritott, grillezett, porkolt marha, diszno,
csirke vagy baranyhust adni.
Eszak-Afrika es a kozelkelet kedvenc etelei koze tartozik. Arrafele foleg
baranyhust illetve egy mergez nevu, a cserkeszkolbaszra emlekezteto
kolbaszfelet adnak hozza.
A magam reszerol egesz egyszeruen huslevessel talalom, a levesben
fott hussal es zoldseggel, esetleg egy kis utanafuszerezessel.
Levestanyerba talaljuk a kuszkuszhalmot, a tetejere helyezzuk a hust es
zoldsegfelet, majd merokanallal meglocsoljuk az egeszet.
Az alabbiakban adok egy vegetarianus receptet, de ismetlem ez is
olyan, mint a minestrone: ahany szakacs, annyifele kuszkusz letezik.
Ne feljunk kiserletezni. Ha a kuszkusz-viz aranyt egyszer kidolgoztuk,
vagyis maga a kuszkusz alap mar jo, utana akarmit fantazialhatunk.
Samuka
---
Marokkoi vegetarianus kuszkusz
1 kozepes fej hagyma
1 liter zoldsegle (vegetas viz)
2 szal sargarepa
2 szal feher repa
1 edesburgonya (vagy rendes krumpli)
1 cukkini
1 paradicsompaprika
Mind csikokra vagva (julienne)
1 doboz fott csicseriborso leve nelkul
1 kis paradicsompure konzerv
1/4 kaveskanal orolt fahej
1/2 kaveskanal orolt romai komeny
csipet safrany
csipet kari (curry)
25 dkg kuszkusz
Egy labosban kis olajon sargara dinszteljuk a hagymat. Felontjuk
a zoldseglevel es felforraljuk. Hozzaadjuk a repakat.
Kis langon fozzuk 15 pecig. Hozzaadjuk a cukkinit es paprikat es a krumplit.
Ujab 15 perc fozes. Belekeverjuk a csicsriborsot, paradicsompuret
es fuszereket, izles szerint sozzuk, borsozzuk es osszeforraljuk.
Egy masik labosban fel liternyi vizet forralunk, belekeverjuk a
kuszkuszt, lefedjuk es leheto legkisebb langra allitjuk, alatetlapra
(platni).
Villanytuzhelyen teljesen el lehet zarni a futest. Tiz percig hagyjuk, hogy
megszivja magat, ekkor villaval felturjuk es a zoldsegekkel a tetejen
talaljuk, aranylag jol meglocsolva.
|
+ - | RE: *** HIX KONYHA *** #775 REC: kuszkusz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
En meg sohasem csinaltam semmit kuszkusszal, de ilyen recepteket gyujtottem,
amit megosztok veletek. 2 recepthez kep is van, de a korlatozott
levelterjedelem miatt nem rakom bele. Aki keri maganba elkuldom a kepes
recepteket ekezettel, vagy anelkul.
Erdekes modon az egyik receptnel (RTLKLUB) mint regi magyar etelben szerepel
a kuszkusz. Sajnos nem tudom, hogy mi a harissa az elso receptnel. Aki
tudja, azt nagyon szepen kerem homalyositson fel a jelenteserol. Aki nem
ismeri a kardamomot, mondanam, hogy ha jol emlekszem: ket fele van, ha
vesztek, ugy kerjetek, hogy edes etelhez (kuszkusz csemegehez) lesz. A
kardamom magokat fel kell torni.
Orommel olvasnek a leendo kuszkuszfozok tapasztalatairol is.
Sziasztok!
Bobe
Kuszkusz csikos sugerrel
Hozzavalok: 1 kg csikos suger, halle, 75 dkg buzadara ( kuszkusz ), 25 dkg
tok, 50 dkg cukkini, 25 dkg burgonya, 2 evokanal paradicsompure, 2 gerezd
fokhagyma, 1 fej voroshagyma, 15 dkg csemege paprika, 4 kemeny tojas, 3 dkg
vaj, 1,5 dl olivaolaj,
fel evokanal harissa, so, bors, komeny pirospaprika.
Elkeszites: A buzadarat 1 pohar vizzel osszekeverjuk es fel orat allni
hagyjuk. A tokot a cukkinit, a burgonyat nagyobb darabokra vagjuk es olajon
paradicsompurevel, valamint finomra vagott voroshagymaval elpiritjuk.
Felontjuk vizzel, majd az
edeny tetejebe nagyobb teaszurot teszunk es a buzadarat, ami mar megdagadt,
kigozoljuk benne, fedovel letakarva. Fuszerezzuk, majd miutan megpuhult,
osszekeverjuk. A halat kulon olajban kisutjuk es a buzadaraval egyutt
talaljuk.
Konyha nemzetisege: Regi magyar etelek
Kategoria: Husetelek-edesvizi hal
A recept szezonja: nincs
Adag: 4
Bekerules idopontja: 2000.09.18
Lelohely: http://www.rtlklub.hu
Edesen sos kuszkusz Azam asztalarol
Hozzavalok: 3 deci (25 deka) kuszkusz vagy bulgur, 4-5 fej hagyma, 2-3 kanal
mez, 15 deka mazsola, 10 deka durvara vagott, hamozott mandula, 20 deka
aszalt sargabarack, 10 deka vaj, 2 evokanal olivaolaj, 1 kaveskanal orolt
fahej es csipetnyi szegfuszeg.
Elkeszites: A kuszkuszt tedd mely talba, onts ra 6 deci zubogva forro,
enyhen sos vizet, takard le a talat. Jo, ha meg egy konyharuhaval is
bebugyolalod. Hagyd allni fel orat - azalatt magaba szivja a vizet, es
megduzzad. Kozben keverd meg haromszor (az ujjaiddal). Az elso keveresnel
tegyel hozza egy dionyi vajat. Mig a kuskusz teszi a dolgat, a maradek vajat
olvaszd fel, es piritsd meg rajta kisse a mazsolat, majd szedd ki, es a
visszamaradt vajban (ugyancsak kevesse) piritsd meg a barackot. Utana azt is
szedd ki, es tedd a helyere a vekony karikara vagott hagymat. Mikozben a
hagyma pirosra pirul, szord meg a fuszerekkel, es add hozza a mezet. A
mandulat szarazon piritsd. Ha mindez kesz, tedd lapos talra a kuszkuszt,
hintsd
meg a piritott ezzel-azzal, es onallo fogaskent vagy vajban sult belszinhez,
marhasultekhez talald.
Konyha nemzetisege: Arab
Kategoria: Zoldseg egytaletelek-kuszkusz/bulgur
A recept szezonja: nincs
Adag: 4
Bekerules idopontja: 2000.10.18
Lelohely: http://www.lyss.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/Viva/gasztronomia/
Szerzo: Cosmopolitan
Tabuleh
Hozzavalok: 15 deka kuszkusz, 3-4 evokanal olivaolaj, 1 piros es 1 zold
kaliforniai paprika, 4 paradicsom 1 arasznyi uborka, 2-3 szal ujhagyma, 1-2
szal menta es kis csokor petrezselyem aprora vagva, 1 nagy citrom leve.
Elkeszites: Keszitsd elo az Edesen sos kuszkusz receptnel leirt modon a
kuszkuszt 2 es fel deci sos, forro vizzel, de vaj helyett olivaolajat adj
hozza. A zoldsegeket vagd apro kockara, az ujhagymat vekony karikara, az
egeszet keverd ossze a kihult
kuszkusszal. Locsold citromlevel, hintsd zoldfuszerekkel. Tiz perc, es
talalhatod.
Konyha nemzetisege: Arab
Kategoria: Zoldseg egytaletelek-kuszkusz/bulgur
A recept szezonja: nincs
Adag: 4
Bekerules idopontja: 2000.10.18
Lelohely: http://www.lyss.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/Viva/gasztronomia/
Szerzo: Cosmopolitan
Kuszkusz a tengerparton
Hozzavalok: 40 deka melyhutott tenger gyumolcsei, 25 deka kuszkusz, 10 szem
fekete olajbogyo, 1 zoldcitrom, 4-5 evokanal olivaolaj, 1 deci szaraz
feherbor, so, feher, bors, szerecsendio, safrany.
Elkeszites: Keszitsd el a kuszkuszt - a sos viz 6 deci, az olaj 1 evokanal
legyen. A tengeri herkenyuket kiolvadas es lecsepegtetes utan futtasd meg a
maradek felforrositott olajon, sozd, borsozd, hintsd meg keshegynyi orolt
szerecsendioval, es engedd fel a borral. Parold kozepes tuzon fedo nelkul 10
percig. A zoldcitromot hamozd meg, es vagd hajszalvekony karikara. Az
elkeszult kuszkuszt szord meg keshegynyi safrannyal, lazan keverd hozza a
tengeri herkentyuket es a zoldcitromot, diszitsd
fekete olajbogyoval, talald melegen vagy hidegen. Adhatsz hozza Hot peppert
(vagy mas csipos martast).
Konyha nemzetisege: Magyar
Kategoria: Zoldseg egytaletelek-kuszkusz/bulgur
Adag: 5
Bekerules idopontja: 2000.10.18
Lelohely: http://www.lyss.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/Viva/gasztronomia/
Szerzo: Cosmopolitan
Kuszkuszcsemege
Hozzavalok: 25 deka kuszkusz, 1 furt szolo, 1 mango, 2-3 oszibarack, 1
evokanal mez, 1 kaveskanal reszelt narancshej, 3 evokanal daralt dio, 2-3
aprora vagott, friss zsalyalevel keshegynyi orolt fahej es ugyanennyi
kardamon, ha szereted.
Elkeszites: Keszitsd el - a mar ismert modon - 6 deci nem sos, forro vizzel
a kuszkuszt, olaj helyett most a mezet tedd ra. Ha megpuhult es kihult,
szemezd hozza a szolot add hozza az apro szeletkekre vagott tobbi gyumolcsot
es az egyeb hozzavalokat is. Kedvedre valo mas gyumolcsokkel is
elkeszitheted, de mindig hagyd egy oracskat allni talalas elott.
Kuszkuszalapszabaly: egy bogre kuszkuszhoz ket bogre forro vizet adj
Konyha nemzetisege: Arab
Kategoria: Zoldseg egytaletelek-kuszkusz/bulgur
A recept szezonja: nincs
Adag: 4
Bekerules idopontja: 2000.10.18
Lelohely: http://www.lyss.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/Viva/gasztronomia/
Szerzo: Cosmopolitan
|
+ - | kuszkusz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Haliho Marianne es masok!
En ugy szeretem, hogy keszitek egy jo gazdag zoldseges pulykas ragut,
mediterran fuszerekkel: so, bors, rozmaring, oregano, pici fahej, hagyma,
fokhagyma, paradicsompure. Amikor kesz van, felengedem forro vizzel es ebbe
keverem bele a kuszkuszt, ami itt dagad bele az etelbe.
Lehet, persze kulon is, vagyis a kuszkuszt forro fuszeres vizzel kell
leonteni ( nem kell fozni, bedagad igy ).
Mit szolsz?
Baratsaggal: Krisztian
Noni - az Elet ajandeka
|
|