CSÍKSZEREDAI FLEKKEN
Hozzávalók: 4 nagy szelet, ujjnyi vastag, kicsontozott sertéstarja, 3 dkg füstö
lt szalonna, 1 evőkanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, csipetnyi
őrölt borókabogyó, só és törött fekete bors ízlés szerint.
A parázs fölé tett rostélyt a szalonnadarabbal többször egymás után átdörzsölöm
. A húst legalább 1 nappal előbb előkészítem, vagyis olajjal és mustárral átken
em, törött borssal és borókabogyóval meghintem. Végül a zúzott fokhagymát ráken
em. Az ily módon megfűszerezett hússzeleteket egymásra rakom, és alufóliába vag
y folpack fóliába csomagolom. Az étel elkészüléséig hűtőszekrényben tárolom. A
hússzeleteket az átforrósodott rostélyra rakom, és 10-12 percnyi sütés után meg
fordítom. Ha mindkét fele átsült, salátával tálalom. Legfinomabb hozzá az olajo
s-ecetes sült paprika vagy a hagymás paradicsomsaláta. A flekken kizárólag sert
éstarjából készíthető, mert az izomrostok között lévő zsírszemcsék nem engedik,
hogy a sülő hús kiszáradjon. Mire a hús átsül, addigra a zsír is kisül belőle,
tehát a közhiedelemmel ellentétben nem nagyon hizlal. Persze ez sem kimondotta
n fogyókúrás étel!
CSIRKE NYÁRSON
Hozzávalók: 2 kicsi csirke, 4 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerez
d fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, 1 mokkáskanál majoránna és ugyanennyi törött
fekete bors, 1 teáskanál só.
A megtisztított és belülről is kiöblített szárnyasokat lecsöpögtetem, és hagyom
kicsit megszikkadni. Ezután a hasüreget bedörzsölöm sóval és majoránnával, maj
d nyársra húzom. Az olajba belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet, a k
akukkfüvet, a sót és a zúzott fokhagymát, majd a csirkét folyamatosan kenegetem
a fűszeres olajjal. Addig sütöm, amíg a bőre kívül ropogós piros lesz. Ez kb.
1 óra 20 percig tarthat, a parázs erősségétől függően. Ha a combok vége és a sz
árnyak erősen barnulnának, akkor belecsavarom egy alufóliadarabkába, és úgy süt
öm tovább. Ha a nyárs, illetve a sütőhely elektromos árammal működik, nem kell
forgatni, ha pedig nem elektromos, akkor 5-6 percenként megforgatom. Hosszadalm
as elfoglaltság, de jó mulatság is, mert közben lehet tereferélni. A sült csirk
éhez legalább kétfajta salátát kínálok, vagy különböző hideg mártásokkal tálalo
m.
CSIRKENYÁRS FÓLIÁBAN
Hozzávalók: 2 nagyobb csirkemell, 4 lukullusz paradicsom, 10 dkg húsos füstölt
szalonna, 2 vastag húsú zöldpaprika, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 teás
kanál rozmaring és bazsalikom, só és törött fekete bors ízlés szerint, 4 hurkap
álca (nyárs).
A csirkemelleket úgy csontozom ki, hogy a hús lehetőleg egyben maradjon. Ezután
2 cm-es kockákra vágom, és gyengén megsózom, megborsozom. A megmosott paradics
omokat felkarikázom, a kicsumázott zöldpaprikákat csirkemell-kocka nagyságúra f
elszeletelem a füstölt szalonnával együtt, végül a megtisztított vöröshagymát i
s karikákra vágom. Az olajba belekeverem a zöldfűszereket, valamint kevés sót é
s törött borsot. Egy-egy hurkapálcára a következő sorrendben tűzöm fel a hozzáv
alókat: szalonna, hagyma, zöldpaprika, csirkehús, paradicsom, szalonna, és így
tovább folytatva. A fűszeres olajjal bekenem a csirkenyársakat, és egyenként úg
y csomagolom be alufóliába, hogy a nyárs tartalma semmiképpen se folyhasson ki
belőle. A felforrósodott rostélyra teszem egymás mellé a csomagokat, és az egyi
k oldalán 20 percig sütöm, majd megfordítom. A másik oldalát 15 percig hagyom a
rostélyon. Csak a tányéron bontjuk ki. Saláta és hideg mártás kíséretében fogy
asztjuk.
PAPRIKÁS KESZEG ROSTON
Hozzávalók: 1 kg apró keszeg, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál pir
os fűszerpaprika, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A megtisztított, kibelezett kis halakat megsózom, és legalább fél órán keresztü
l hagyom állni. Ezalatt a pirospaprikát belekeverem a lisztbe, a törött borssal
együtt. A halakat egyenként belemártom a fűszeres lisztbe, olajjal megkenem, m
ajd a beolajozott rostra helyezem, jó szorosan egymás mellé. Ha a halak alsó fe
le megsült, megfordítom, és olajjal megkenve, a másik felét is ropogós-pirosra
sütöm. Fokhagymával ízesített paradicsomsaláta illik hozzá.
ROSTON SÜLT GOMBA
Hozzávalók: 1 kg nagy kalapú gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt rok
fort (márványsajt), 1 gerezd fokhagyma, só és törött bors ízlés szerint, 2 nagy
fej vöröshagyma.
A gombákat megmosom, letisztítom, de csak úgy, hogy a szárakat kihegyezem, mint
egy ceruzát. A kalapokat leválasztom, de nem hámozom meg. A szárakat összevagd
osom a megtisztított vöröshagymával és a fele füstölt szalonnával együtt. Négy
alufólia lapon elosztom a gombafejeket, üregükkel felfelé. Megsózom és megborso
zom mindegyiket. Az üregekben elosztom a hagymás-szalonnás vagdalékot, majd meg
hintem a zúzott fokhagymával összekevert rokforttal. Úgy csomagolom be, hogy mé
g véletlenül se folyhasson ki belőle a sülés közben képződő ízes szaft. Először
az egyik oldalán sütöm 15 percig, majd megfordítva a másik oldalán sütöm továb
bi 10 percig. Óvatosan kibontva, az alufóliát tányérnak használhatjuk. Salátáva
l kínálom. Aki nem félti a vonalait, ki is mártogathatja a tányér alján összegy
űlt szaftot.
SAJTTAL SÜLT ALMA
Hozzávalók: 8 szép, nagy, savanykás alma, 16 nagyon vékony, akkora szelet trapp
ista sajt, amekkora az alma átmérője, 1 evőkanál olaj, csipetnyi cukor, csipetn
yi törött fehér bors, csipetnyi őrölt szerecsendióvirág, ízlés szerint só.
Az almákat megmosom, kettévágom és kicsumázom. Nem hámozom meg. Behintem a fűsz
erekkel, és lapjával, azaz vágott felével a felforrósított és megolajozott rost
élyra helyezem, majd addig sütöm, amíg a felülete szép rozsdabarna lesz. Ekkor
minden fél almadarabra egy-egy szelet sajtot rakok. Addig sütöm, amíg az alma k
issé összeroskad, de még nem esik szét. A sajt szépen ráolvad. Forrón fogyasztv
a a legjobb, amikor a sajt még nem keményedik vissza. Finom köret a grillhúsokh
oz, de magában is fogyasztható.
GRILLSÜLTEKHEZ VALÓ KÖRET
Hozzávalók: 8 húsos, vastag zöldpaprika, 4 kisebb fej vöröshagyma, 4 savanykás
alma (vagy egyéb savanykás idénygyümölcs, lehet kissé éretlen őszibarack vagy s
árgabarack, természetesen kimagozva), 10 dkg reszelt füstölt sajt, só és törött
bors ízlés szerint.
A megmosott zöldpaprikákat hosszában félbevágom, csumájukat és az ereket kiszed
em, majd egy alufólia lapra 4 fél paprikát ráfektetek. Megsózom, megborsozom. A
paprikák üregében elosztom a gyümölcsgerezdeket és a megtisztított vöröshagyma
karikákat. Sót, törött borsot szórok rá, és bőven meghintem a reszelt sajttal.
Úgy csomagolom be, hogy a képződő lé se folyhasson ki belőle. Az így elkészítet
t 4 csomagot ráhelyezem a forró rostélyra. Nagyon hamar megsül. A savanykás saj
tos köret kitűnő kiegészítője a fűszeres húsoknak.
TÖLTÖTT PAPRIKA GRILLEZVE
Hozzávalók: 8 szép, nagy, vastag húsú zöldpaprika, 2 dl párolt rizs, 10 dkg juh
túró, 2 tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál vegeta, 2 dkg vaj, 1 evőkanál ol
aj, ízlés szerint törött fekete bors.
A paprika töltelékéhez a tojásokat összekeverem a puha vajjal és a juhtúróval,
majd a fűszereket is hozzáadva simára keverem, végül a rizzsel is összekeverem.
A megmosott, kicsumázott zöldpaprikák üregébe beletöltöm a tojásos-rizses mass
zát. A felforrósított rostélyt az olajjal átkenem, és a paprikákat szorosan egy
más mellé ráteszem. Ha az alsó felük megsült, akkor óvatosan megfordítom, és a
másik felét is szép barnára sütöm. (A töltelékbe tetszés szerint tehető még apr
óra vágott sonka vagy gomba, esetleg mindkettő.) Bármilyen hideg, majonézes már
tás kitűnő hozzá.
AMERIKAI SAJTOS SZENDVICS
Hozzávalók: személyenként 4 vékony szelet (2 pár), szögletes sajtos kenyér, 8 v
ékony szelet sajt (lehetőleg füstölt vagy csípős ízű egyéb sajt), 10 dkg vaj, 2
gerezd fokhagyma, csipetnyi currypor, só és törött fehér bors ízlés szerint.
A vajat habosra keverem a sóval, a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Egy-eg
y kenyérszeletet mindkét oldalán (nem tévedés!) megkenek a fűszeres vajjal, maj
d két kenyérszelet közé teszek egy szelet sajtot (a sajt lehetőleg kenyérszelet
nagyságú legyen), és kicsit összenyomva, a felforrósított rostra teszem. A kív
ül is vajas kenyér a magas hőtől ropogósra pirul, és a benne lévő sajt megolvad
va összefogja a két kenyeret. Ha az alsó fele már piros, megfordítom, és a mási
k felét is megsütöm. A fokhagymás vajtól nagyon finom! Laktató szendvics, amely
friss zöldségsalátával vagy paprikával-paradicsommal kedvelt vendégváró. Ezt A
merikában a férfiak szokták elkészíteni. (Jó előre meg lehet kenni a kenyereket
, és a hűtőszekrényben várakozhat a vendégek megérkezéséig, de akár 1 hétig is
tárolható. Ez utóbbi esetben feltétlenül csomagoljuk folpackba vagy alufóliába,
hogy ne száradhasson ki. (Palacsintasütőben vagy teflonserpenyőben is készíthe
tő.) Reggelire vagy vacsorára is való finom meleg szendvics.
|