Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 521
Copyright (C) HIX
2000-04-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 PAC (mind)  12 sor     (cikkei)
2 tatarbifsztek megegyszer (mind)  53 sor     (cikkei)
3 husveti etkek, 2/1 (mind)  103 sor     (cikkei)
4 Egy tipp, egy keres (mind)  23 sor     (cikkei)
5 Re: *** HIX KONYHA *** #520 (mind)  65 sor     (cikkei)

+ - PAC (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nagy erdeklodessel figyelem a konyha szamait. Tanacsot szeretnek toletek
kerni, 
hogyan is pacoljam a sutesre keszulo husokat. Ha tudnatok segiteni azt
nagyon 
megkoszonnen. Szerintem masokat is erdekel a tema. Nagyon finom pacolt
husokat 
lehet kapni kinai fuszerkeverekkel, de gondolom azoknak van idejuk aterni. 
Mennyi ideig kell a pacban tartani egyebbkent a hust? 

Csao: Imi
+ - tatarbifsztek megegyszer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary] irta:
>
>Sziasztok!
>
>Nemreg kerdeztem toletek a tatar befsteak elkeszitesenek receptjet. Kaptam
>receptje volt. Legyszi kuldjetek nekem el az igert leirast.
>Elore is koszonom, Zsolt


Sziasztok!

Akkor itt van a tatár bifsztek még egyszer.
> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: tatarbifsztek (sajat recept) ( 35 sor )
> Idopont: Thu Feb 24 16:38:44 EST 2000 KONYHA #469
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Most mar negyedszerre, remelem, csak sikerul elkuldenem ezt a levelet, de ha be
lepuszztulok is, akkor is felteszem  mostmar! :-)))

Sziasztok!

Tatar bifsztek

Ahogyan egy hentes kesziti:

Hozzavalok:

1 Kg. marha vesepecsenye, vagy gombolyu felsal, 4 fej kozepes nagysagu voroshag
yma, 1,1/2 dkg. so, 1 dkg. orolt bors, 2 dkg. szep pirospaprika (orolt), pici e
ros paprika izles szerint, 8 dkg. vaj, egy kis tubus (80 gramm) globus mustar,
3 evokanal ketchup, 1 ek. worcestershire (ejtsd vuszter) szosz, 6-7 tojassargaj
a (elhagyhato), 1,5-2 dl. etolaj.

Elokeszites: A marhahust hartyaitol megtisztitjuk, majd apro kockakra vagjuk, j
enai talba tesszuk, sozzuk, borsozzuk, hozzakeverjuk a mustart es leontjuk az o
lajjal, hogy teljesen ellepje. A jenaira rarakjuk a tetejet es 1-2 napra hutosz
ekrenybe tesszuk.

Elkeszites: Leontjuk a husrol az olajat, hozzakeverjuk a finomra vagott hagymat
, es lehetoleg apro lyuku rostelyon 2-3 szor atdaraljuk a hagymaval egyutt. maj
d hozza adjuk a fuszereket, a tojassargakat, vajat es jo alaposan osszekeverjuk
 . Piritos kenyerrel kinaljuk.

Bar milyen ital illik hozza, csak sok legyen!


-- 
                         Üdv.: Szászika*(2+2)
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
          http://www.extra.hu/szaszika/hulyeseg.htm
+ - husveti etkek, 2/1 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Mindenkinek! 
A masodik resz visszajott, mivel egy kicsit hosszura sikerult, igy most 
ket reszletben megismetlem.

A husveti otletek folytatasa, vendegvarashoz! (mind a ket resz ollozas)

Husveti menu vendeglatashoz
• kremes tojasok
• tormatorta
• kaviaros sos piskota
• inyenc sonkas kenyer
• sosmogyoros palacsinta
• csodasajtos
• tejszines ananaszkocka
• deligyumolcssalata

Kremes tojasok

4 szemelyre
HOZZAVALOK: 6 tojas, 3 teaskanal suru tejfol, 1 kis doboz sprotni (apro 
fustolt hal), 5 dkg fustolt sonka, 1-1 evokanal 
reszelt marvanysajt es daralt dio, 3 csapott evokanal margarin, 1/4 citrom 
leve es reszelt heja, 1-1 teaskanal finomra vagott 
voroshagyma es narancsle, 2 mokkaskanal csipos mustar; 1 gerezd 
fokhagyma, 1-1 keshegynyi orolt feher bors, 
pastetomfuszer, so es torott fekete bors izles szerint.
ELOKESZITESE: a tojasokat kemenyre fozom. A sprotni levet leszurom, a 
halakat szetszedem. A hagymat lereszelem vagy 
fokhagymapresen atnyomom. A fott tojasokat meghamozom, hosszaban 
felbevagom, a sargajukat kiszedem. A sonkat 
eloszor vekony meteltre, a meteltet apro kockakra vagom.
ELKESZITESE: 3 kis keverotalba rakom 2-2 tojas fott sargajat, 1-1 
teaskanal tejfollel. Az elso talkaba ontom a hal leszurt 
olajanak felet, hozzaadok 1 evokanal margrint, mustart, hagymat, 
citromlevet, reszelt citromhejat, csipet sot, borsot, es 
hozzateszem a halakat. Villaval osszetorom, es jol kikeverem. Habzsak 
segitsegevel (vagy kiskanallal) 4 fel tojasfeherjebe 
jol megpupozva beletoltom. A masodik talkaba rakok 1 evokanal margarint, 
daralt diot, rokfortot, hozzateszem a fokhagymat, 
borsot. Osszekeverem, es ujabb 4 fel tojasfeherjebe ezt is beletoltom. A 
harmadik talkaba teszem a megmaradt margarint, a 
sonkakockakat, keves mustart, narancslevet, pastetomfuszert, borsot es 
sot. Ezt is jol osszekeverem, es betoltom a 
megmaradt tojasfeherjekbe. A toltott tojasok tetejet tetszes szerint diszitem.
1 adag (3 fel tojas): 399 kcal (1676 kjoule)
90 perc
kozepesen draga
kozepesen bonyolult

Kaviaros sos piskota
1 rud
HOZZAVALOK: a piskotahoz 2 tojas, 2 pupozott evokanal liszt, 2 evokanal 
tej, 1-1 mokkaskanal torott bors es so; a 
toltelekhez 5 dkg margarin, 5 dkg tejszin kremsajt, 5 dkg fekete vagy piros 
kaviar, 1 csokor snidling, nehany csepp citromle, 
izles szerint so es torott fekete bors, a tepsihez 2 dkg margarin es 2 dkg 
liszt.
ELOKESZITESE: a tojasok sargait feheredesig keverem a soval, majd 
aprankent hozzakeverem a tejet es a lisztet. A 
tojasfeherjekbol kemeny habot verek. Egy kis tepsit vagy sutolemezt a 
margarinnal kikenek, a liszttel meghintem.
ELKESZITESE: a tojasmasszat osszeforgatom a tojashabbal, es a kikent 
tepsire ugy kenem fel, hogy nagy, teglalap alaku 
tesztava suljon. Elomelegitett forro sutobe tolom, es a langot azonnal 
takarekra csokkentem. 6-8 perc alatt szep sargara 
sutom. Egy konyharuhat bevizezek, alaposan kicsavarom, es a megsult 
tesztat azonnal raboritom. A ruhaval egyutt 
csavarom fel, mint a retest, ugy is hagyom kihulni. A toltelekhez a magarint 
a kremsajttal, a citromlevel habosra keverem, 
hozzaadom a sot es a borsot, vegul a kaviart es a finomra vagott snidlinget 
keverem bele. A mar kihult tekercset ovatosan 
kicsavarom a ruhabol, es egy alufolialapra helyezem. A kremet rakenem, 
majd ismet osszecsavarom es szorosan 
becsomagolom az alufoliaba. A tetejet megnyomkodom, hogy a felesleges 
levego kiszorulhasson belole. Hutoszekrenyben 
legalabb fel napig dermesztem, de a melyhutoben is tarolhato.
1 rud: 1046 kcal (4607 kjoule)
70 perc
kozepesen draga
kozepesen bonyolult

Sos mogyoros palacsinta

4 szemelyre
HOZZAVALOK: 2 tojas, 25 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, kb. 2 dl szodaviz, 1/2 
dl olaj, 1 teaskanal porcukor, keves so, 5 dkg sos 
mogyoro (vagy sotlan es keves so), 5 dkg reszelt ementali sajt, 2 dl tejfol.
ELOKESZITESE: a mogyorot megdaralom vagy apritogepben osszezuzom. 
A palacsintamasszat a szokasos modon 
megkeverem, es a daralt mogyorot is beleteszem.
ELKESZITESE: egyenkent megsutom a palacsintakat. Megkenem tejfollel, 
raszorom a reszelt sajtot es szorosan 
osszecsavarom, majd az elomelegitett sutoben kisse atforrositom.
1 adag: 619 kcal (2599 kjoule)
60 perc
olcso
egyszeru

-- 
                             Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
          http://www.extra.hu/szaszika/hulyeseg.htm
+ - Egy tipp, egy keres (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [International]
> Temakor: Unnep urugyen, meg a zsiroskenyer tortenete

Egy hete 'kulonleges' kajat foztem: nevessetek ki - zsiroskenyeret. Vettem 1
font (lb) lard-ot amit itt kizarolag sutemenyek sutesere hasznalnak

Ha valodi disznozsirt akarsz, vegyel egy darab jo zsiros disznohust
(Angliaban ugy hivjak hogy pork belly, biztos Kanadaban is hasonlo), vagd
fel kis darabokra, tegyel egy kis vizet egy fazekba, dobd be a husdarabokat
es allando keveres kozott lassu tuzon fozd ki.  Ebbol kapsz tepertot is.
Aztan ha a zsirban megpiritasz egy kis hagymat - menyorszagi zsiroskenyeret
eszel.

> Felado :  [Germany]
> Temakor: Kozak sapka

Elarulna nekem valaki hogy egy csomag sutopor az mennyi sutopor?  Angliaban
nagy dobozzal lehet csak kapni es a receptek altalaban kaves vagy
evokanallal merik.

Koszi szepen.

Juli
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #520 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Zsolt keri:

> Nemreg kerdeztem toletek a tatar befsteak elkeszitesenek receptjet.
Kaptam
> is egy levelet, hogy a linkelt fajlban benne van, de ott egy masik
grill
> receptje volt. Legyszi kuldjetek nekem el az igert leirast.

Csak ugy hamarjaban:
Szintiszta jol megdaralt marhahust (nagyon friss kell legyen es
mindennemu zsir, i'n stb. nelkul, asszem file') kiteszel egy tanyerra
halomra, kozepebe melyedest nyomsz. Ebbe a melyedesbe 1 tojassargajat
helyezel (ez is friss kell legyen mert ez is nyers). Melle ta'lalsz
aprora vagott hagymat, sot, borsot, ketchupot, Worcester szoszt,
mustart, vajat, piritott barna kenyeret (lehet toszt is). A kuncsaft
osszekeveri a tanyeron a hust a tojassal, szajiz szerint egyeb
hozzavaloval, megkeni a kenyeret vajjal, ra a husmassza. Van, aki 2
villaval dolgozza ossze. Melle jofajta sor (rendszerint).

Tibor irja:

> unneplese irant, de erzem a tavolsagot is. Valami elmult belolunk,
velunk,
> masokkal - es mindez visszavonhatatlan. Egy kicsit sajog is, dehat
tovabb
> kell mennunk, ez van - minden valtozik..
> Na sebaj. (nobody likes cry-babies) Bea irta hogy nincs naluk
kaposzta: en

:-) Nekem nagyon tetszett a leirasod, pont azert mert ennyire szemelyes
hangu volt. Igen, errol az elmulasrol, haladasrol el lehetne
beszelgetni.

> kenyeret kekfrankossal oblitottuk le. Hat nem csodalatos az elet? Ezt
meg
> leirom aztan hallgatok megint egy evet:

Nehogy!!! Hisz ezert is szeretjuk a Konyhat, lassan komoly irodalmi lap
lesz, elvezet olvasni a recepteken tul is.

> hanem az Arpadhazrol is meg a Habsburgokrol is sokat tudott. Mondta:
ti
> mar
> a nyugathoz tartoztatok nagyon regota..(gondoltam, hat ezzel bizony
akar
> nepszeru valasztasi kampanyt is indithatna Magyarorszagon.. OK No
> POLITICS,

OK, no politics, csak egy mondat: amilyen tavol voltatok ti a nyugattol,
olyan tavol voltunk mi toletek Erdelyben. Ez nem (csak) az en
maganvelemenyem, ez teny volt. Pl. nekem ezert volt sok ideig teljesen
ismeretlen a diszno/marha klf. resze, nem letezett csak "Ma hoztak hust,
ki megy sorbaallni?!". Igy ne csodalkozz rajta...

> volt - megvalositottam a gondolatot (mondtam mar hogy a programozoknak
a
> terv es megvalositas szinte pillanatok muve? :-)))

Sajnos - meg is laccik nemely programon... (no most iszkolok, mer meg
kirugnak a sok off topic miatt).

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS