Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 799
Copyright (C) HIX
2001-03-14
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: *** HIX KONYHA *** #798 (mind)  8 sor     (cikkei)
2 rokfortos martas (mind)  32 sor     (cikkei)
3 India (mind)  20 sor     (cikkei)
4 rostelyos (mind)  27 sor     (cikkei)
5 Lasagna (mind)  47 sor     (cikkei)
6 Slambuc (mind)  43 sor     (cikkei)
7 Biozoldsegek (mind)  15 sor     (cikkei)
8 Felado : topybear@simpletech.hu [Hungary] (mind)  11 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #798 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Nem akarom folytatni, en arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy marad a
> _melytengeri alga_. De szigoruan _csak nyersen_, hisz az olajok/margarinok
> is sok E...- t tartalmaznak.

Megorultel. Amikor ennyi olaj, mereg es szennyviz folyik a tengerbe.
:o)))))))))))))))))))))))))

Tucsi
+ - rokfortos martas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, szia Kata!

Kata > keresere a rokfortos martasrol:

Azt hiszem en is lattam ezt a tv-ben, az M1 Iz-lelojeben. Ott egyszeruen
felforraltak 1-2 dl tejszint es beleolvasztottak a marvanysajtot, majd
kicsit tovabb forraltak, hogy besurusodjon. Ha konkret mennyisegek
erdekelnek, az M1 teletextjen, a 380. oldalon megtalalod az Iz-lelo
receptjeit. 
A karajszeleteket elotte vmi fuszerrel bepacoltak, serpenyoben kisutottek,
es a mar kisult karajszeletekre ontottek ra a kesz martast. 

Na most ha ram hallgatsz :-)), es 5 perccel tobb idot raszansz, van egy
_sokkal_ finomabb rokfortos martasom. Pikk-pakk keszen van. :-) 
Keves vajon megdinsztelsz egy fel fej nagyon aprora vagott hagymat, majd
belenyomsz izles szerint 1-2 gerezd fokhagymat (mar ha nem utalod... :-) ).
Rogton raontesz 1-2 dl tejszint (ha nincs otthon, jo a tej is), majd kicsit
osszeforralod. Ezutan belemorzsolod a kb. 10 dkg marvanysajtot, megvarod
mig szepen feloldodik. Ha tejet hasznaltal, es tul hig lenne, keves
etelkemenyitovel be lehet suriteni. Ezt lehet husokra onteni, de kivaloan
megfelel kifott tesztahoz is. Neha megpiritok 3-4 "sliced bacon"-t, jo
vekony csikokra felvagva, es belekeverem. Egyik kedvenc tesztaontetem. :-) 

>a martashoz megfelel-e a rokfortos salataontet?

Hu, szerintem ne kiserletezz ezzel. Nemcsak a sok (jelen esetben
folosleges) tartositoszer es izfokozok miatt, de a salataontetekben
altalaban ecet, savanyitoszerek is vannak.


Jo etvagyat,
Zita
+ - India (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [International]
> Temakor: Re: burek ( 9 sor )
> Idopont: Mon Mar 12 02:43:06 CET 2001 KONYHA #798
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Hello Jani...
> En Jugoszlav vagyok,csak kint elek Indiaban Delhi-tol eszakra!
> En is mar regen ettem Bureket,ugyhogy arra kerlek,
> ha valahonnan megszerzed a receptjet,legyszi kuld nekem is
> el(persze,ha akarod!)
> Elore is a burekzabalasra gondolva...udv
> Jimmy!
>
> (webes bekuldes, a bekuldo gepe: oc10.2kol.dote.hu)

Ha Indiaban vagy, akkor miert Debrecenbol kuldod ezt a levelet?
Ne etess mar minket, kerlek...

- Gergely
+ - rostelyos (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhatündérek!

Eszterházy rostélyos: 4 szelet rostélyos szeletet gyengén kiverünk, sózzuk,
borsozzuk.Zsiradékon megpiritunk 1 fej apróra vágott hagymát, majd a husokat
rárakjuk, hirtelen átsütjük és kevés vizzel fedö alatt pároljuk. Amikor a
hus félig megpuhult, hozzáadunk 15 dkg vékony metéltekre vágott vegyes
zöldséget, kevés pirospaprikát, babérlevelet. Ha a zöldség egészen
megpuhult, hozzáadunk _ha van_ fél dl fehérbort, és a hust zsirjára sütjük.
Meghintjük liszttel, elkeverjük és 1 pohár tejföllel felengedjük. Egy kanál
mustárral, csipetnyi cukorral izestjük, és ha szükséges, még adunk hozzá
vizet.A mártásnak sárga szinünek kell lennie. Tálaláskor megszórjuk apróra
vágott zöldpetrezselyemmel.

Csáky rostélyos:4 zöldpaprikával,25 dkg paradicsommal, hagymával és 4 egész
tojással tojásos lecsót készitünk. A rostélyosokat kicsontozzuk (4
szeletet), lehártyázzuk és vigyázva kiverjük, hogy a szeleteket szét ne
roncsoljuk.Gyengén megsózzuk, rákenjük a lecsót, a széleket behajtjuk, jól
felcsavarjuk, megtüzzük, vagy vékony zsineggel összekötjük. Egy lábasban
zsiradékot forrósitunk, s a töltött rostélyosokat mindkét oldalról
megpiritjuk. Finomra vágott hagymát teszünk a zsirba,
megfonnyasztjuk,pirospaprikával meghintjük, csontlevet öntünk rá
(leveskockából is készithetünk alaplét), és fedö alatt pároljuk..Mikor a hus
megpuhult, zsirjára sütjük, liszttel meghintjük, hozzáadunk 1 pohár tejfölt,
és pár percig még összeforraljuk. A leve olyan legyen, mint a paprikás
csirkéé,se hig se sürü.A rostélyosokat kiszedjük, a zsineget lefejtjük
róluk, felszeleteljük, tálra tesszük, a levét aláöntjük. Makarónival,
rizzsel, galuskával tálaljuk.
+ - Lasagna (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhatündérek!

""" [Hungary]
hol lehet olasz kaja recepteket talalni """

Nem tudom, DE sok olasz ételt készitek,a családom imádja az olaszos
ételeket.
A legkedveltebb olasz étel a családban a Lasagna.
Leirom ahogyan én készitem:

LASAGNA   (sz-babi módra)

2-3 gerezd fokhagyma,1 vöröshagyma, fél kg darált hus (ha lehet fele marha-
fele sertés),2 doboz paradicsomszósz (ha van darabkákkal),1 teáskanál
bazsalikom, 1 teáskanál oregáno (fontos!), só, bors, szélesmetélt tészta (ha
van lasagna tészta még jobb, de tul drága készen venni,1 doboz nem elegendö)
, fél kg tehénturó 2 egész tojással összekeverve, 30 dkg Trappista sajt
reszelve,(ha van parmezán sajt, illetve mozzarella sajt___hü akkor nagyon
finom!).
A hagymát összemetélem, a fokhagymát összezuzva és a hust egyszerre teszem
tüzre(olaj nem kell) Teflonban megpiritom, leszedem a zsirját, hozzáadom a
füszereket, a paradicsomszószt, lassu tüzön fözöm 30-40 percig.
Kifözöm a tésztát.
Kizsirozott edénybe egy sor tésztát rakok,
rá egy sor turó (tojással elkeverve,picit megsózva)
rá egy sor mozzarella sajt (helyette jó a Trappista sajt is),
rá egy sor husos szósz.
Ezt megismétlem 2-szer, 3-szor. Végül a tetejére paradicsomszósz kerüljön.
Parmezánsajttal megszórom (száritott alakban lehet kapni), ha nincs otthon,
helyette:Trappista sajttal.
180 fokon kb 45 percig sütöben sütöm.

Ne ijedjetek meg: nem bonyolult elkésziteni, csak leirni tart sokáig, de
olyan finom.........:):):):):):):)
Ha sikerül valakinek irjatok ám!!!!
Jó étvágyat!
---
---
-Mi a különbség egy északolasz és egy délolasz biztositási matematikus
  között?
-Egy északolasz a demográfiai adatok alapján negy pontossággal megmondja,
  hogy a következö éveben hányan fognak elhunyni.
-És a délolasz?
-Ö név szerint is!
---
--

+ - Slambuc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Kuldok - keresre - ket Slambuc receptet. Egyiket sem foztem meg, de lattam a
TV-ben ilyet fozni, nem bonyolult. Trukkos volt, hogy a bogracsban levoket
nem fakanallal kevergettek, hanem leveve idonkent az akasztojarol,
razogattak a tuz folott.
Sziasztok!
Bobe

Slambuc1 (Ohon, Oreglebbencs)
1 kg krumpli, 20 dkg lebbencsteszta, egy nagyobb hagyma, 20 dkg fustolt
szalonna, piros paprika, so; ha van: tenyernyi szalonnabor, egy fel
zoldpaprika  s egy kisebb paradicsom.
Regi alfoldi pasztor etel. Bogracsban az igazi, de azert labosban sem rossz.
A szalonnat apro kockara vagjuk, kisutjuk, a porcot kiszedjuk. A kockara
vagott hagymat  es a vekony csikokra vagott zoldpaprikat a zsiradekon
megfonnyasztjuk, majd hozza tesszuk a tesztat,  es szukseg szerint
kavargatva aranybarnara piritjuk. Beletesszuk a meghamozott, karikara vagott
krumplit, felhevitjuk, megszorjuk a pirospaprikaval, gyorsan elkeverjuk,  es
azonnal
felengedjuk annyi vizzel, hogy a krumplit  epp csak ellepje. Beletesszuk a
szalonnabort, paradicsomot, szukseg szerint megsozzuk. Felforralas utan
lassu tuzon fozzuk, mig a krumpli  es a teszta megpuhul,  es az egesz levet
felissza. Azon forron rahintjuk a felretett tepertot,  es a bogracsban
talaljuk. Kinalhatunk hozza  paprikat, paradicsomot, hagymat.
Adag: 5
Forras: Interneten ? honlapon (elnezest a szerzotol)

Slambuc2
10 dkg kolozsvari (husos) szalonna, 20 dkg szaritott csuszateszta, 1 fej
voroshagyma, 1 pupos evokanal pirospaprika, 12 dkg fustolt kolbasz, 60 dkg
burgonya, 1 zoldpaprika, 1 paradicsom, so.
A kockara vagott, felig kiolvasztott szalonna zsirjaban gyakori keveres
kozben megpiritjuk a csuszatesztat, majd beletesszuk a finomra vagott
hagymat, es ket-harom keveres utan megszorjuk paprikaval. Beletesszuk a
karikara vagott kolbaszt  es a kis kockara vagott burgonyat. Annyi vizet
ontsunk ra, hogy 2-3 ujjnyi magasan ellepje a tesztat. Sozzuk meg  es tegyuk
bele a zoldpaprikat es a paradicsomot. Alacsony lang felett - lehetoleg
lefedve - lassan fozzuk meg. A fozes befejezo szakaszaban tobbszor keverjuk
meg, nehogy leegjen.
Energiatartalom: 2440 kJ Feherjetartalom: 20 g Zsirtartalom: 24 g
Szenhidrattartalom: 70 g
Forras: Poos Laszlone:Bogracsetelek /Recepteka/
Adag: 4
+ - Biozoldsegek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita irta:
- biozoldsegek - nem igazan tartom bio termesztesnek, ha vki
"biokertesz",
de a
  szomszedja halalra mutragyazza, permetezi a sajat
kertjet..

Itt Angliaban - ne nevessetek - csak az hivhatja magat
biotermelonek akinek a foldje egy bizonyos szamu merfoldre
van minden masfajta termelofoldtol.  Es a GM (genetically
modified) termes is be van tiltva.

Kar hogy husugyben nem ilyen szigoruak :-(((

Juli
+ - Felado : topybear@simpletech.hu [Hungary] (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

a Coca-Cola-val kapcsolatban: probald ki tegyel bele egy pohar colaba egy tejf
ogat (ha van) este , reggelre eltunik, vagy legalabbis jelentosen kisebb lesz  
Attol fugg mennyit alszol :-)))

Ugy hogy ha nem is mereg ilyen ertelemben, de erosen karos (csak a fogorvosokna
k hasznos)

most nincs recept, mert nincs idom,  de azert olvasni van

udvozlettel
Agnes

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS