Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1694
Copyright (C) HIX
2004-02-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: Pataki tal (mind)  117 sor     (cikkei)
2 re: re: Pizzateszta (mind)  14 sor     (cikkei)
3 fondu++ (mind)  19 sor     (cikkei)
4 Koszonet az erofeszitesert! (fwd) (mind)  29 sor     (cikkei)

+ - re: Pataki tal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado : 
>Karacsonyra kaptam egy maz nelkuli cserepedenyt, pataki talat.
>Szeretnek kerni ehhez recepteket.


Kedves Gabi!

Remelem, meg nem 'ad acta' a keresed, mostanra tudtam osszeszedni nehanyat.
Ha jol tudom, ez ugyanolyan, mint a Römertopf, azaz romai tal. Ez volt a
kulcsszo, igy mar talaltam nehany receptet. 
(Van egy kb. 16-17 oldalas kis osszeallitasom (ca. 200 KB), ha erdekel,
szivesen elkuldom maganba osszezippelve.) 


Hagymaleves romai talban.
Hozzavalok:
50 dkg hagyma, 8 dkg vaj, 2 dl szaraz feherbor, 2 eroleveskocka, 3 szelet
feher kenyer, 20 dkg parmezan sajt, 2 evokanal konyak, so, orolt bors.
Az elozoleg beaztatott romai talat a vaj egy reszevel kikenjuk, es
beletesszuk a megtisztitott, vekony karikara vagott hagymat. Sozzuk,
borsozzuk, es a lefedet talban kb. 30 percig paroljuk. Ez utan levesszuk a
fedelet, beleontjuk a bort es jo egy liternyi vizet, amiben mar elozoleg
feloldottuk a husleveskockat. A maradek vajban megpiritottuk a
kenyerszeleteket, a leves felszinere fektetjuk, raszorjuk a reszelt sajtot,
es a talat a sutobe visszatolva fedo nelkul meg 25 percig sutjuk. Talalas
elott konyakkal meglocsoljuk, meggyujtjuk, es langolva tesszuk az asztalra.


Toltott hagyma romai talon.
Hozzavalok:
4 fej hagyma, so; a toltelekhez 25 dkg sutnivalo kolbasz, 3 dl
paradicsomle, 2 gerezd fokhagyma, so, orolt bors, 3-4 szem szegfuszeg, 2
baberlevel; a tetejere 2 paradicsom, 5 dkg reszelt sajt.
A hagymakat a "Toltott hagyma Joasszony modra" cimu receptnel leirtak
szerint keszitjuk elo. A hagymak kivajt belsejet es kalapjat nagyobb
darabokra vagva, zuzott fokhagymaval meg paradicsomlevel osszekeverjuk, es
a kevereket az elozoleg beaztatott romai talba ontjuk. A baberlevelet meg a
szegfuszeget is beletesszuk. A sutnivalo kolbaszt a belbol kinyomjuk,
negyfele osztjuk, es a hagymak soval, borssal beszort uregebe toltjuk. A
toltott hagymakat a talba ultetjuk, es lefedve hideg sutobe toljuk. Kb. egy
oran at, sutjuk, majd minden hagymat egy felbevagott paradicsommal
befedunk, reszelt sajttal megszorjuk. A talat most mar fedel nelkul tesszuk
vissza a sutobe. Az etelt addig sutjuk, amig a sajt a paradicsomra olvad.


Gyongyhagymaval toltott karaj.
Hozzavalok:
1 kg kicsontozott karaj, 10-15 gyongyhagyma, 2 fej voroshagyma, 2 evokanal
olaj, so, 4-5 szem szegfuszeg.
A karaj kozepebe eles kessel lyukat furunk, es a megtisztitott hagymakat
beledugdossuk. Kivulrol jol besozzuk, es elozoleg beaztatott romai talba
fektetjuk. Olajjal meglocsoljuk, es a ket megtisztitott, szegfuszeggel
megtuzdelt voroshagymat melletesszuk. A talat lefedve hideg sutobe toljuk.
Kozepes langon kb. masfel oraig sutjuk. Vegul a fedot levesszuk es a
pecsenyet piros - ropogosra piritjuk.

Porehagymas cserepben sult.
Hozzavalok:
1 kg sertescomb, 8dkg vaj, 6 gerezd fokhagyma, 5-6 szal porehagyma, so,
orolt bors.
Az egyben hagyott hust fokhagymaval megtuzdeljuk, es soval meg orolt
borssal bedorzsoljuk. Spar-gaval atkotjuk, mint a kotozott sonkat, hogy
szep formaju sultet kapjunk. Vajat egy serpenyoben meg-melegitunk, es a
hust minden oldalan hirtelen megpiritjuk, majd egy elozoleg beaztatott
cserepedeny-be fektetjuk. A porehagymak kulso hejat lehuzzuk, haragoszold
leveluket levagjuk. Ez utan vajban, az egeszben hagyott hagymakat is
megpiritjuk kisse, de egyszerre csak annyit tegyunk a serpenyobe, amennyi
egymas mellet elfer, hogy mindegyik biztosan megsuljon. Vegul a csereptalba
halmozzuk a pecsenye kore. Befedjuk, es hideg sutobe tolva kozepes langon
kb. masfel oraig sutjuk. Ez utan a tal tetejet leemeljuk, es kell, a
pecsenyet tovabb piritjuk. Ha megsult, es mar kisse kihult, felszeleteljuk,
es a porehagymaval egyutt adjuk asztalra.


Marhatokany romai talban
Hozzavalok: 1 1/2 kg marhalabszar, 40 dkg vegyes zoldseg (sargarepa,
feherrepa, karfiol, zoldborso stb.), 1 alma felkockazva, 1/2 csomag
mazsola, 1 citrom reszelt heja, so, bors, majoranna, keshegynyi curry,
nehany szal ujhagyma felszeletelve, 1 1/2 dl testes feledes vorosbor, 1 dl
oliva olaj
Elkeszites: A romai talat aztassa 15 -20 percig hideg vizbe. A hust vagja
fel vekony hosszukas csikokra. Az aprora vagott zoldsegeket, az izesitoket
es a hust egy edenybe keverje ossze. Tegye a romai talba egyenletesen
elteritve, ontse le az olajjal es a vorosborral. Tetejevel befedve susse
kb. 1 1/2 oraig. Talalja sult burgonyaval.


Romaiban rakott csirke
Hozzavalok: 1 kg csirke vagy barmely resze, 1/2 kg burgonya, 30 dkg gomba,
1 fej voroshagyma, 1 csokor petrezselyem zold, so, orolt bors, 10 dkg
margarin, 2 dl tejfol, 1 tojas
Elkeszites: A csirket tisztitsa meg, es tetszes szerint darabolja fel.
Soval, borssal fuszerezze es hagyja allni 1 orat. A voroshagymat es a
gombat szeletelje fel, a burgonyat hamozza meg, es karikara vagja fel. A
romai talat aztassa 20 percet vizben, majd kenje ki a margarin felevel.
A burgonya felet teritse a tal aljara, a csirke darabokat rendezze ra. A
gombat es a hagymat szorja a csirkere, takarja be a maradek burgonyaval. A
tejfolt keverje el a tojassal, es egyenletesen simitsa a tetejere. A
maradek margarint tegye a tetejere. Fedje a talat es hideg sutobe teve,
susse magas homersekleten.
40 perc elteltevel vegye le a fedelet es susse pirosra. Kaposzta vagy
uborkasalataval forron kinalja.
Kolbaszos kaposzta
Hozzavalok: 1 kg feher kaposzta, 30 dkg paros debreceni, vagy virsli, 60
dkg burgonya, 1/2 dl olaj, 1 husleves kocka, 2 dl tejfol, so
Elkeszites: A kaposztat vagja vekony csikokra, sos vizben fozze nehany
percig, majd csopogtesse le. A burgonyat vagja vekony karikara. 
A beaztatott romai talat olajjal kenje ki, majd teritsen az aljara egy
reteg burgonyat. Erre kerul a szeletelt kolbasz, majd a kaposzta fele.
Addig retegezze, mig a hozzavalok elfogynak. A leveskockat fozze fel 1/2 l
vizzel es ontse a talba, a maradek olajat locsolja a tetejere.
Lefedve tegye hideg sutobe, majd fozze felkeszre, kozben ellenorizze. Ekkor
locsolja meg a tejfollel es susse keszre. Forron, friss kenyerrel talalja.


sziasztok,
Zita
+ - re: re: Pizzateszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado : 
>Csak egy kerdes : egy kicsi tej, az mennyi ???? Egy liter, egy pohar, egy
>vodor ??

Megprobalhatod egy vodorrel is :-), de abbol nem lesz pizzateszta.
[Az eredeti kerdezo nem irta, hogy meg eleteben nem volt dolga kelt
tesztaval...]  Annyi tej szukseges, amennyiben fel lehet futtatni az
elesztot. Egy csaladi adag pizzanal (kb. 30-40 dkg liszt, azaz dupla adag
az alapmennyiseghez kepest) kb. egy-masfel dl tej mar boven eleg hozza.
Egyebkent van, aki egyaltalan nem hasznal tejet, csak cukrosvizben inditja
el az elesztot... De jobban megkel tejjel. 

udv,
Zita
+ - fondu++ (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Van egy fondukeszletem, melynek sok tartozeka kozott van hat kis
talacska melyek egy korbe forgathato allvanyon allnak
a fondus edeny alatt ugyanazon a tengelyen, es a dobozon
lathato foto arra utal, hogy kulonbozo martasokat, szoszokat kell
belejuk tenni es mindenki avval fuszerezi, izesiti a sajtba martott
kenyerkockakat
ami neki a legjobban tetszik.
Elolvastam viszont sok-sok fondu receptet, de egyikben sincs utalas arra,
hogy az olvadt sajton kivul valami masba is kene martogatni a kenyeret.
(szerintem esztetikailag sem tul jo otlet, de lehet, hogy tevedek)
Van valakinek otlete, tapasztalata, hogy miyen martasok/szoszok
talalnanak hozza?
(ketchup,mustar,csalamade,reszelt torma, barbecue, zold fuszerek?-tenyleg
nem tudom)
mi lenne az igazi, ami nem rontja el, hanem kiemeli, vagy kellemesen
megbolonditja az izeket?

elore is kosz
rezso
+ - Koszonet az erofeszitesert! (fwd) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Juhász  Árpád  > 2004.02.06. 19:04:10 +1h-kor írta:
HIX KONYHA  > 2004.02.06. 05:07:53-kor írta:

> Penteken meg kellett valtoztatnom egy gepcimet, ami egy minimalis 
> valtoztatas, 10 perc alatt elnie kellene. Azonban amint beirtam,
> a Yahoo kidobta az egesz hix.hu-t a rendszerbol.
> Eloszor azt gondoltam, hogy majd masnap reggelre visszakerul. Utana
> azt, hogy majd hetfore. Mindekozben folyamatosan kerestem, hogyan lehet
> elerni az ugyfelszolgalatukat, de nem talaltam - egyebkent a mai napig
> sem, es naluk a mai napig is fennall a hiba. Ugy latom, az az alapallasuk,
> hogy mindig a felhasznalo a hibas, a Yahoo nem lehet hibas, es igy
> felesleges barmilyen ugyfelszolgalati cimet megadniuk (pedig ez nem is
> ingyenes szolgaltatas). Szomoru vagyok, hogy a Yahoo, ami az egyik
> kedvenc cegem volt, idaig jutott.
> Azota mar elvittem a nameserver szolgaltatast a Yahootol mashova,
> igy ujra elunk.

Köszönet az erőfeszítésért!

-- 
Üdvözlettel: Juhász Árpád akinek Képeslap Múzeuma van Hegyfalun
s szívesen fogadja a megunt szemétbedobásba szánt képeslapokat.
Nézd meg az interneten a  "http://kepeslap.genezis.hu/"-t!!!


-- 
Üdvözlettel: Juhász Árpád akinek Képeslap Múzeuma van Hegyfalun
s szívesen fogadja a megunt szemétbedobásba szánt képeslapokat.
Nézd meg az interneten a  "http://kepeslap.genezis.hu/"-t!!!

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS