Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 421
Copyright (C) HIX
2000-01-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Rakott krumpli-Nagy Misi (mind)  17 sor     (cikkei)
2 Konnyu, fogyokuras uzsonna... (mind)  50 sor     (cikkei)
3 Rakott \ Csusztatott palacsinta (mind)  32 sor     (cikkei)
4 sajttekercs, csaszarmorzsa (mind)  28 sor     (cikkei)
5 sajtos salatak (mind)  40 sor     (cikkei)

+ - Rakott krumpli-Nagy Misi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Misi   [Germany]

> Kedves Peter!
> Talan elkerulte a figyelmedet, hogy a kivalo rakott krumli receptjet mar
> egyszer bekuldted. Az elso sorok olvasasa utan mar ismeros illata
> csapta meg orromat, meg is talaltam az eredeti leirast.

 A Konyhanak az a szama digestben nem jott, csak weben jelent meg :-(
Vannak, akiknek ma sincs meg, koztuk nekem se. Igy, tekintettel a nem
webezok taborara, melyhez magam is tartozom, nem tunik akkora ve-
teknek, noha valoban illett volna odabiggyesztenem, hogy "egyszer mar...
am megis..."
Koszonom, hogy eszrevetted.
Remelm kovetkezo alkotasom karpotol erte :-)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám az idődből.
Szeretettel: Péter
+ - Konnyu, fogyokuras uzsonna... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Egyszeru", fogyo'ku'ra's, u:nnepek uta'ni uzsonna.

Ilyenta'jt, sokakkal ko:zo:s proble'ma'nk, hogy az u:nnepek alatt, a
szekre'nyben, o:sszementek a he'tko:znapi ruha'ink. Magam is ebben a
cipo"ben ja'rok. Cipo"ben, mert a nadra'g nem jo:n ra'm. Ilyenkor
elo"veszem a fogyo'ku'ra-recept gyu"jteme'nyemet, s kiva'lasztok egy sokat
ige'ro" leira'st. Ma'r maga a gyu"jteme'ny emelgete'se is komoly fizikai
munka. To:bb sza'z receptem van, s ha mindegyik csak egy ge'pelt oldal,
ma'r az is tekinte'lyes su'ly! Me'g szerencse, hogy lemezen vannak.
Ne'zzu:k csak... mondjuk ezt: Toja's e's nyershal die'ta... Nem hangzik
rosszul... Halat is olcso'bban kapni most, mint kara'csony elo"tt... Mint
ahogy a szaloncukrot is lea'razta'k... Mondogatom is a kedvesemnek:
La'tod-la'tod, most ke'ne kara'csonyfa't szerezni, most ingyen is kapna'nk.
Tala'n me'g diszitve is... Szo'val toja's e's nyers hal... Ki az a hu:lye,
aki ke'pes nyers halat enni?! A'mba'r a fu:sto:lt hering, az
tulajdonke'ppen nyers hal... e's milyen finom! Mennyi so:rt meg lehet inni
hozza', mert jo' so's is!!! A so:rho:z meg eszik az ember egy kis
to:po:rtyu"s poga'csa't, aminek egy ici-picit e'gettre su:to:tte'k az
alja't, e's fe'nylik a teteje... miko:zben a so:r habja hivogato'an
bu:szke'lkedik a korso' pereme fo:lo:tt, az also'bb re'gio'k mennyeien
hu"s, sziszego"en aranylo' kortyain. Me'g a gondolatra is megszomjazom...
bajuszomro'l to:rlo:m a so:r ke'pzeletbeli habja't... Toja's e's nyers
hal... micsoda hu:lyese'g ... a toja's legala'bb fo"tt? Igen fo"tt
toja's... Az ve'gu:lis nem olyan rossz... Mert a fo"tt toja'st fe'lbe lehet
va'gni, a sa'rga'ja't o:ssze lehet keverni mindenfe'le finomsa'ggal,
visszagyo:mo:szo:lni a toja'sba, egy kis marade'k kre'mbo"l csinos
bo'bita't biggyeszthetu:nk a fe'ltoja's bu'bja'ra, francia sala'ta'val e's
egy kis majone'zes ma'zzal ta'lalhatjuk... a kaszino'toja's is egyik
kedvencem... ko:nnyu", fiatal fehe'r borral, mely csintalan, mint a
gimnazista la'nyok tavasszal, mikor vihogva e's o:sszesu'gva ballagnak a
vira'gzo' fa'k alatt, meg-mega'llva, hajukkal ta'ncra perdu:l a langyos
tavaszi sze'l... bete'rnek a cukra'szda'ba, az e'v elso" fagylaltja't
megko'stolni... Toja's e's nyers hal.... ilyen marhasa'got... legala'bb
lenne hozza' valami ko:ret... ha nem is mindja'rt krumplikrokett, amit
Mamika mindig kerekre szaggatott, a poga'csaszaggato'val, hogy
kiva'natosan, barna'n tornyosuljanak az izes, bu:szke'n felfuvalkodott
korongocska'k a ta'lon... apuval, nagyba'tya'immal ko:zo:sen csentu:nk a
frissen su:lt krokettekbo"l egyet-egyet, s Mamika -dra'ga le'lek- u'gy
tett, mintha nem venne' e'szre... mindig to:bbet su:to:tt, besza'mitotta az
ebe'd adagja'ba a "vesztese'get". Nem is bara'tkozom meg ezekkel a
kutyakaki alaku', gyorsfagyasztott krokettekkel. Ezekbo"l me'g su:te's
ko:zben lopni sem lehet, mert hat szem az ege'sz, e's azonnal la'tszik, ha
csak o:t. E's ma ma'r "e'szreveszik", nem u'gy, mint Mamika. Aki ugyanu'gy
uta'lta a toja'st nyers hallal, mint e'n.
Hol az a sonka?!!!!

Dunaszentgyo:rgy 2000-01-07
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám az idődből.
Szeretettel: Péter
+ - Rakott \ Csusztatott palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nagy Misi irta hogy keszitik a rakott palacsintat.

<< A tuzallo talat kivajazzuk es az elso palacsintat a tal 
<< aljara helyezzuk,
<< majd megkenjuk a diotoltelekkel. Erre tesszuk a kovetkezo
<< palacsintat, amit a turotoltelekkel kenuk meg, az erre 
<< kerulo palacsintat
<< csokoladereszelekkel szorjuk meg, a kovetkezot pedig << 
<< baracklekvarral
<< kenjuk meg.

En mar alig varom a hetveget, hogy megprobaljam. Nem tudom 
van-e kulonbseg a rakott es a csusztatott palacsinta 
kozott, havan akkor az a kovetkezo lehet:


Mi diokremet, baracklekvart es csokolade ontetet teszunk 
bele. Megprobalom hetvegen, mi van ha turokremet is teszek 
bele ...

A palacsintateszta egy kicsit mas: kevesebb tej, helyette 
tejszint tesyunk. Suteskor csak az egyik oldalat es 
vastagabbra sutjuk (kb. 2mm. A vegen persze sutoben meg 
kell sutni az egeszet. Szerintem a tejszin megbolonditja! 
Fontos, hogy ne legyen tulcukrozva az egesz. Foleg a 
tejszin! Vannak akik ilyenkor a palacsinta tesztaba tobb 
cukrot tesznek. Szerintem ez nagyon finomma teszi. 
Alapesetben en nem teszek egyaltalan cukrot a papirvekony 
palacsintamba, mert odaeg. 


Barnabas
+ - sajttekercs, csaszarmorzsa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Leirok egy sajttekercset, de ez bonyolultabb. Viszont sokkal latvanyosabb
es nagyon finom.

Sajttekercs

8 db haromszog kolbaszos sajtot 5 dkg vajjal, 1 kiskanal csipos pirosarany
kremmel es egy gerezd fokhagymaval osszedolgozunk. 20 dkg jugturot 1 ek 
tejfollel, 1 csomo metelohagymaval, 5 dkg aprora vagott gyulai kolbasszal
keverunk ossze. Alufoliara 8 szelet gepsonkat fektetunk, majd moge 8 nagy,
vekony szelet trappista sajtot. A sonkara a kolbaszos sajtkremet, a sajtra
a juhturos kevereket simitjuk. Szorosan foltekerjuk, igy a sonkas resz a
tekercs kozepere kerul. Hutoszekrenyben dermesztjuk, forro vizbe martott
kessel felszeleteljuk.

Helyettesiteni lehet a haromszog sajtot sajtkremmel, a trappista sajtot
pedig eidamival. Ez utobbival lehet egy kicsit buveszkedni, igy meg szebb
es egysegesebb lesz a tekercs. Kb. 15 dkg egy darabban levo eidami sajtot
forro vizbe helyezunk, hogy megpuhuljon. Ovatosan nyujofaval ki lehet
igy nyujtani, hogy egy nagy darab negyszog legyen belole es erre helyezni
a gepsonkakat.

Egy kerdest is feltennek nektek. Megprobaltam csaszarmorzsat kesziteni
szakacskonyv alapjan. Katasztrofalis lett. :(  Tudnatok kuldeni egy 
olyan receptet, ami bevalt es a trukkoket is megosztanatok velem?

Gabi
+ - sajtos salatak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szep jo napot minden Konyhasnak!

Szeretnek kuldeni 2 sajtos salatat. Velemenyem szerint nemcsak nagyon
mutatosak,de finomak is!

Waldorf salata
20 dkg zeller (tisztitva)
3 kisebb savanykas alma
fel citrom leve
15 dkg ementali v. trappista sajt
10 dkg diobel
fel dl majonez
1 dl tejszin
so
bors
1 fej zold salata
A megtisztiott zellert gyufaszal vekonysagura vagom, az almakat megmosom,
ugyancsak vekony csikokra vagom, mindkettot meglocsolom keves citrom
levevel, hogy ne barnuljon meg. A sajtot kockara vagom, a diot durvara
(nehany gerezdet felreteszek a diszitesre). A majonezt eldolgozom izles
szerint soval, borssal, a tejszint kemeny habba verem, majd aprankent
ovatosan hozzakeverem. Leontom vele a salatat, ovatosan osszekeverem, jol
behutom. Talalaskor a gondosan megmosott, lecsopogtetett salatalevelekkel
kibelelek egy melyebb talat, beleszedem a salatat, tetejet diogerezdekkel
diszitem.

Pikans sajtsalata
1 fej salata
25 dkg vegyes sajt (roquefort tipusu es fustolt foltetlen legyen benne)
2 ek dijoni mustar
keves olaj
so
bors
Gondosan megmosom a salatat, alaposan lecsaorgatom, kibelelek vele egy
melyebb uvegtalat. A sajtot hajszalvekony szeletekre vagom, a salatara
teszem, majd az ontetet kovetkezik: egy talkaban habosra keverem a mustart,
keves olajjal, soval, frissen durvara orolt borssal vigyazva osszekeverem,
maris fogyasztjuk!

Jo etvagyat! J. Zsoka.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS