Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 444
Copyright (C) HIX
2000-01-30
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 "tipikus" (mind)  28 sor     (cikkei)
2 A brokkolirol... (mind)  34 sor     (cikkei)
3 tonhalsalata (mind)  38 sor     (cikkei)
4 ismeros iz (mind)  11 sor     (cikkei)
5 Baklava (mind)  32 sor     (cikkei)
6 Re: Garam massala (mind)  31 sor     (cikkei)

+ - "tipikus" (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [United States]
> Temakor: Nemse baklavasi; Cidre  ( 13 sor )
> Idopont: Fri Jan 28 22:30:18 EST 2000 KONYHA #443
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
> "Van egy kicsi torok eteles konyvecskem, amiben talalhato egy ,
> sutemeny leirasa is. Dioval toltott leveles teszta, torokul: Nemse
> baklavasi."
> 
> Lehet, hogy en tudom rosszul, de a baklava nem tipikus gorog suti?
> Egyebkent nem kimondottan azoknak valo, akik a fogyast tuztek elo maguknak
> ujevi fogadalmukban...  ;-)
> 

Kedves Martha!

Ami a Balkanon (es a Kozel-Keleten) megtalalhato, azt majd' minden nemzet
a sajatjanak tekinti: ld. gyros/kebab/shawarma, de ugy latszik a baklava
is ilyen. De hogy ne menjek olyan messzire: a "tipikusan magyar" lecso
szerb eredetu... A toltott kaposzta ose pedig a szololevelbe tekert hus,
ami az egesz fentebb emlitett videken elterjedt.  Szaz szonak is egy a
vege: ha valaki azt allitja, hogy ez vagy az "osi" XY etel, az csal es
festi magat! ;-)

- Gergely

ps: na jo, a bejgli eseteben kivetelt tehetunk...
+ - A brokkolirol... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A brokkolirol

Ilyenkor, telidoben, az ember szivesen eszik mindenfele zoldeket. Ilyen etel
nalunk, a brokkoli. 
Kedvesem baratnoje, Moni keszitett tarsasagunkban eloszor brokkolis spa-
gettit. Ennek olyan sikere volt, hogy, azota mar itthon is tobbszor volt. Rem
egyszeru:
Zacskos sajtszosz, nagyobb babszem mereture vagott, majd vegetas leben
megfozott brokkoli kerul a kifozott tesztara. Persze mindketto jo boven!
Meg legenykoromban keszitettem eloszor, s azota is rendszeresen koveteli
kislanyom, a sajtos parolt brokkolit. (Legenykori etel leven, sejtheto, hogy
nem valami bonyolult etelrol van szo. :-) ) A brokkolit megmosom, rozsaira
szedem, betuszkolom egy jenaiba. A tetejere kakukkfuvet es vegetat szorok,
meg egy jo nagy evokanalnyi Herat, vagy Ramat, ami akad otthon. Berakom
a mikroba, s felkemenyre parolom. (Ezt bizony ki kell tapasztalni, nem tudok
konkret adatokat mondani, hogy milyen fokozaton, mennyi ido…) Ezutan ki-
veve, jo vastagon ellatom sajttal. Trappista is remek, de meg erdekesebb, ha
fustolt sajtot (Karavan, Hovirag), vagy Ementali jellegu (Pannona) sajtot is ke
-
verunk hozza. Ezutan visszatesszuk, hogy a sajt raolvadjon.  A fuszerezest
is lehet modositani, a brokkoli halas noveny, sokmindent kibir. Sot, ha kicsit
tartalmasabba akarjuk tenni, a masodik korre elofozott konzerv kukoricat is
szorhatunk bele, ami edeskes hatasaval kellemesen ellenpontozza az emen-
tali sajt kisse markans izakkordjait, ebben a brokkolifugaban. Adhatunk hozza
mexikoi zoldsegkevereket, esetleg aranysarga zolbabot is, ez utobbit az elso
korben tegyuk bele. Valtozatos, kellemes variaciokat alkothatunk, fantaziank
szabadon sza'rnyalhat.
De en, istenigazabol, mar egy szelet zsiroskenyerre vagyom, zoldhagymaval,
napmeleg, illatos paradicsommal, es egy csupor jeghideg, habosan friss tejjel.

Dunaszentgyörgy, 2000-01-30
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám az idődből...
Szeretettel: Péter
+ - tonhalsalata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhasok!

Tegnap krumplisalatat keszitettem a rantott tonhalhoz, mert igy egycsapasra
megoldhato ugye a salata kerdese is, meg a koret is, egybevonva az egeszet.
;-)) Az ember ugy szerez maganak tobb idot, ahogy tud. :-)). Nos, ugy
emlekszem egyszer rakottkrumpli kapcsan Topy emlitette, hogyan lehet
gyorsitani a krumpli karikazasat a tojas-szeletelovel vagva a burgonyat. Nem
kerdes, hogy igy csinaltam a salatat is. :-) Persze tokeletes a modszer erre
is. (A nagyobb krumplit meg el is lehet vagni kette, hogy elferjen ;-).)

Topy irta:
>tonhalsalata receptjet sem arulta el.
>Magasan az ove volt a legjobb a kornyeken!


Kedves Topy, nem garantalom, hogy _pont olyan_ a recept, de remelem, azert
kiprobalod ;-)

Tonhalssalata (4 szemelyre)
40 dkg melyhutott tengeri halfile, 1 csomo ujhagyma, vagy egy fel, kisebb
porehagyma, 20 dkg paradicsom, 10 dkg uborka, 1 fej salata, 2 dl kefir, so,
csipet torott bors, csipet curry, csipet szerecsendio (de keszen kaphato
salataizesito port is lehet hasznalni) 1-2 baberlevel, 1 kk ecet, par csepp
citromle,  1-2 kanal borecet, 1 kk oliva, vagy egyeb olaj, 10 dkg rokfort
sajt.

A baberlevellel meg az ecettel izesitett sos vizben puhara fozod a halat,
majd leszurve (ne ontsd ki a levet), gondosan eltavolitod az esetleges
szalkakat, es kockakra vagod a husat. Osszekevered a nagy kockakra vagott
paradicsommal, a kis kockakra vagott uborkaval, felkarikazott hagymaval,
megontozod 1-2 kanal borecettel es a fuszerekkel, amelyeket elozoleg a hal
fozovizeben feloldottal. Nehany oraig erleled a hutoben. A nagy
salatalevelekkel kibelelsz egy talat, a tobbit laskara vagod es a halhoz
kevered. A talba ontve tetejere simitod a citrommal, olajjal, csipet soval,
meg a reszelt rokforttal osszekevert kefirt. Azonnal talalhatod magadnak.
:-))))), esetleg masnak is. ;-)

Jo etvagyat hozza: J. Zsoka
+ - ismeros iz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

  wrote:
>vajon jol ereztem-e, hogy tulajdonkeppen mar ismerem a garam masala-t,
>mint gyros fuszert? Amikor a muvemet fogyasztottam, mondom, de ismeros ez
>az iz... 

szerintem a _romai komeny_ izet erezted ki belole, mert az mind a ket
fuszerkeverekben benne van. 

Zita
+ - Baklava (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello mindenkinek!
Hogy kicsit komplikaljam a dolgokat, en olyan baklavat talaltam,
amelynek alcime: ormeny dios beles. Bar tudvalevo, hogy a torokok es
az ormenyek "jo baratsagban" elnek nagyon regen / lasd Werfel: A
Musza Dag negyven napja/, mindenesetre szomszedok, igy valoszinuleg
hasonlo etkeket is keszitenek.
Ime: 
20dkg dio, 
20dkg cukor,
1 teaskanal orolt kardamomimag / nem ismerem!/
1 teaskanal fahej, 
15 dkg vaj,
6 csomag reteslap,
1 tojassargaja,
4 evokanal mez.
A ledaralt diot osszekeverem a cukorral, az orolt kardamomimaggal es
a fahejjal. A vajat felolvasztom.
Egy lapos sutotepsit kivajazok,es kiteritek rajta ket reteslapot.
Vajjal megkenem es vekonyan meghintem a dios keverekkel. Ujabb ket
reteslapot teszek ra, majd vaj, toltelek es reteslap kovetkezik.zt a
muveletet addig vegzem, amig a toltelek tart. Az utolso
toltelekretegre harom reteslapot / vajjal megkenve / fektetek. A
tetejet tojassargaval megkenem, es eloszor egyforma kockakra, azutan
a kockakat atlosan atvagva, haromszogleture szeletelem a tesztat.
Elomelegitett / kb 200 fokos / sutobe teszem. Kb 1o perc mulva
meglocsolom a maradek vajjal, majd a sutobe visszatolva aranysargara
sutom.
A kesz baklavat a vagasok menten mezzel meglocsolom, es a sutoben
tartom, amig ki nem hul.
Kerestem a pirog receptjet is, ugy emlekeztem, hogy lattam valahol,
de biztosan almodtam, mert nem talaltam.
Udv  Csiri
+ - Re: Garam massala (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Konyhasok!

Nem ismerem a gyroshoz hasznalt fuszerkeverekeket, de
leirok ket fajta garam massala receptet.
Talan raismersz par osszetevore.

Garam massala I

1 kk szegfuszeg
2 kk fahej
1 kk koriander
1 kk gyomber
1 kk szerecsendio
2 kk romai komeny

Keverjuk ossze es torjuk porra.

Garam massala II

1 kk romai komeny
1 kk anizs
1 kk koriander
1 kk mustarmag

Szarazon piritsuk meg serpenyoben barnara a kevereket,
majd torjuk porra.

(Egyedi Peter "A vegetarius fozes oromei" c. konyvebol)

KASI


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS