Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1019
Copyright (C) HIX
2001-11-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 [sultgalamb] krumplicukor (fwd) (mind)  32 sor     (cikkei)
2 krumplicukor hazilag negativ (mind)  31 sor     (cikkei)
3 konnyu-es finom (mind)  22 sor     (cikkei)
4 spektrum (mind)  8 sor     (cikkei)
5 Krumplicukor (mind)  16 sor     (cikkei)
6 Rozsalekvar (mind)  24 sor     (cikkei)
7 Re: pizzateszta (mind)  45 sor     (cikkei)

+ - [sultgalamb] krumplicukor (fwd) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Mindenkinek!

Ez ma jott a DPG "sultgalamb" csatornajan:
Cccccccccc Ccccccccccc > 2001.11.23. 20:48:25 +1h-kor írta:

Sziasztok!

Keményitőcukor (Burgonyacukor)

alapanyag a burgonyakeményítő, amelyet,
- ha szirupot készítenek 1-2%
- ha krumplicukrot, akkor 3-4% kénsavval hidrolizálják,
homogénen ólmozott vasautoklávban, (gőzzel) 3 atmoszféra nyomáson 45
percig főzik.A kész cukoroldatot fakádakban krétaporral közömbösí-
tik. A keletkezett gipszet ülepítik, a cukros levet több szakasz-
ban vákumkészülékben besüritik, majd kristályosítják.

A  szirupot  befőttekhez,  likőrökhöz,  bonbonokhoz használják, a
kristályosított termékből cukorkát gyártanak.

Irodalom: Kossutány: Mezőgazd. chemiai technológia, 1908
          Tecnikai Lexikon, Győző Andor kiadása, Budapest, 1928

Szerintem ma is hasonlóan gyártják

Üdv: Tamás

-- 
                         Udv.: Szászika (2+2)*
                          A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                http://www.klubmail.hu/szaszika/
+ - krumplicukor hazilag negativ (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlet a Konyhasoknak!
Hat igen, a krumplicukrot elegge maceras hazilag eloallitani, a befektetett
munka nem all aranyban az elert eredmennyel, tehat celszerubb megvasarolni.
Amit Tamas,  leirt, az mind igaz. A kemenyitomolekula ( C12H22O11)
megegyezik ket szolocukormolekula (C6H12O6) +1 H2O (vizmolekula). A kensavas
fozeskor a kemenyitomolekulat hasitjak kette egy vizmolekula felvetelevel
egyidoben, ezt nevezik invertalasnak (invertcukor), de nevezhetik
hidrolizisnek is. A reakcio kensavfeleslegben jatszodik le, a kensav mint
katalizator szerepel, igy maradektalanul megmarad, amit kozombositeni kell,
erre idealis a kretapor, ami meszko, es nem oldodik vizes kozegben, viszont
a kensavval oldhatatlan csapadekot, gipszet, (CaSO4) es szendioxidot kepez.
Ezt is feleslegben adagoljak, hiszen csak annyi oldodik, amennyi a kensav
kozombositesehez szukseges. A cukor mindezalatt oldva marad, igy konnyu
szetvalasztani a gipsz-kretapor-csapadektol.
A Tamas altal leirt 3 bar nyomas nem feltetlen szukseges, de ekkor
lenyegesen tovabb tart a macera...
Nem emlekszem, hogy 3 bar nyomasnoveles mekkora forrpontemelkedessel jar...
de 10 fok homersekletemeles a reakciosebesseget duplajara noveli...
Mindig mondogattam en, hogy a konyha egy vegyipari kisuzem...
:-))
Üdvozlettel:
Lajos
<><><><><><><><><><><><><>
Vigh Lajos
Paks
+36-30-253-1605
Lakas:

Munkahely:

<><><><><><><><><><><><><>
+ - konnyu-es finom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

" Pizzatészta ügyben kérnék segítséget, olyan tészta receptet ami a
" lentieknél könnyebb.
" Én a következoképp készítem:
" 3/4 kg liszt
 "kis olaj
 "só
 "tejben felfuttatott éleszto
 "Ebbol gyúrom össze, finom, ámde tömör tésztát kapok. Ezen szeretnék
 "változtatni.

Én is hasonloképpen készitem, csak kevesebb liszttel, ami egy nagy kerek
Pizzához kell átmérő kb:35 cm:

10 dkg simaliszt és 20 dkg grizes liszt (!).Ezt összekeverjük, sót, reszelt
gyömbért adok hozzá, majd a felfuttatott 2,5 dkg élesztőt ( az élesztöt
szétmorzsolom, ici-pici cukrot szorok a tetejére, langyos vizzel és pici
liszttel összekutyulom)beleöntöm a tálba, 1 dl olajjal és langyos vizzel
összedolgozom.
Ha minden kéznél van kb 5 perc az egész !
Kelesztőtálban kelesztem, olajozott kerek jénai-pizzatálra borítom,
szétnyomkodom óvatosan , majd jöhetnek a rávalók.
Aztán be a sütöbe.
+ - spektrum (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Látta valaki közületek a Spektrum tv-n az "egyszerüen fözni 7.
Elokarácsony " c.angol filmet?
Abban volt egy un. "boros piskota", amelyet karácsonyra szokott késziteni a
foszereplö anyukája.Nagyon gusztusos volt, egy mély talpas üvegtálban
rétegesen voltak benne a dolgok.Talán piskota-gyümölcs-zselé-tejszinhab?
Nem mondták el hogyan készül, csak mutatták a hütöben. Tudtok  segiteni? Még
egy kérdés:hogyan készül az a "bizonyos" karácsonyi angol puding?

+ - Krumplicukor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re: krumplicukor

>alapanyag a burgonyakeme'nyi'to", amelyet,
>- ha szirupot ke'szi'tenek 1-2%
>- ha krumplicukrot, akkor 3-4% ke'nsavval hidroliza'lja'k,
>homoge'nen o'lmozott vasautokla'vban, (go"zzel) 3 atmoszfe'ra nyoma'son 45
>percig fo"zik.A ke'sz cukoroldatot faka'dakban kre'taporral ko:zo:mbo:si'-
>tik. A keletkezett gipszet u:lepi'tik, a cukros levet to:bb szakasz-
>ban va'kumke'szu:le'kben besu:ritik, majd krista'lyosi'tja'k.

Jesszus Maria!  Erre mondjak az angolok hogy "Ignorance is bliss" (A
tudatlansag aldas).  Kensav? Kretapor? Gipsz?  Soha tobbet nem eszem
krumplicukrot.

Juli
+ - Rozsalekvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

A minap talaltam egy erdekes receptet:

Rozsalekvar:

Hozzavalok:
- 50 dkg rozsaszirom,
- 50 dkg cukor,
- 2 citrom leve,
- 1 ek. rozsalikor (vagy konyak)

Elkeszitese:
A rozsaszirmokat leoblitjuk es a szirmok tovenel levo sargasfeher
reszt letepjuk. 3 dl vizet felforralunk, beletesszuk a rozsaszirmokat,
es 5 percig forraljuk. Ekkor hozzaadjuk a cukrot, a citrom levet es
lassu tuzon, folyamatosan kevergetve 25-30 perc alatt surure fozzuk. A
tuzrol leveve beleontjuk a rozsakilort es azon forron uvegekbe toltjuk.
Az uvegeket lezarjuk, es szarazgozben hagyjuk kihulni.

Ezzel kapcsolatban mar csak egy kerdesem lenne:
A rozsalikort merre lehet beszerezni?

Beja
+ - Re: pizzateszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: pizzatészta ( 16 sor )
>  Pizzatészta ügyben kérnék segítséget, olyan tészta receptet ami a
>  lentieknél könnyebb.
>  Én a következőképp készítem:
>  3/4 kg liszt
>  kis olaj
>  só
>  tejben felfuttatott élesztő
>
>  Ebből gyúrom össze, finom, ámde tömör tésztát kapok. Ezen szeretnék
>  változtatni.


Én az alábbi két receptet használom, ha hagyod megkelni, egyik sem lesz tömör.

25 dkg liszt
1/2 dl olivaolaj
2 dl langyos viz
csipet so
2 dkg eleszto

Langyos vizben egy kanal liszttel futtassuk fel az elesztot, hagyjuk kelni 
10 percig. A lisztet a soval, olajjal es az elesztovel alaposan dolgozzuk 
el mig sima es ruganyos nem lesz a teszta (5-10 perc). Egy kilisztezett 
talban, meleg helyen, konyharuhaval letakarva hagyjuk pihenni. Kb. a 
ketszeresere keljen meg.

---------------

1,2 dkg eleszto
4 evokanal tej
20 dkg liszt
1/2 kaveskanal so
1 tojas
2 evokanal olaj

Az elesztot langyos tejben liszttel futtassuk fel, hagyjuk kelni vagy 10 
percet. Adjuk hozza a felvert tojast es az olajat. A liszttel es soval 
dolgozzuk ossze egy talban. Sima es ruganyos tesztat kell kapnunk (szukseg 
szerint egy kis lisztet adjunk hozza). Jo alaposan gyurjuk at, majd tegyuk 
egy talba es meleg helyen, konyharuhaval lefedve ketszeresere kelesszuk meg.

Topy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS