Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1307
Copyright (C) HIX
2002-10-23
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re:szilvalekvaros papucs (mind)  23 sor     (cikkei)
2 kefirgomba (mind)  16 sor     (cikkei)
3 baratfule (mind)  17 sor     (cikkei)
4 Re: kefirgomba (mind)  16 sor     (cikkei)
5 Re: kefirgomba (mind)  23 sor     (cikkei)
6 fuge (mind)  17 sor     (cikkei)
7 Re:kefirgomba (mind)  13 sor     (cikkei)

+ - re:szilvalekvaros papucs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Eva,

szo sincs felreertesrol, nalunk _ezt_ hivtak baratfulenek. :-)
Termeszetesen ismerem a valodinak tartott baratfulet is, de nem tehetek
rola, ha meghallom a szot, nekem legeloszor a tepertos tesztas _sult_ suti
jut eszembe. 

>A baratfule toltott kifott teszta,utana piritott zsemlemorzsaba
>forgatva.

Ez nalunk derelye nevre hallgatott. De nem ez az egyetlen etel, ami
kulonbozo tajegysegeken (Mo-on belul) kulonfele nevekre is hallgat. Immaron
klasszikus :-) pelda a burgonyalepenyke. Csak nehany nev jut eszembe,
_ugyanerre_ a kajara: tocsni, tocsi, lapcsanka, cicege, macok, ro:szti... 

Ha talalsz nem-reteges tepertos tesztat, megkoszonnem. Tenyleg rohejes,
hogy sokszaz recept van a winchesteremen, es egyetlen  ehhez valot nem
talaltam. Azert is bosszant a dolog, mert olyan szilvalekvart kaptam (jo
hazi), ami _garantaltan_ nem fog kifolyni belole. Ui. olyan szilard, hogy
kessel lehet vagni. :-)) 

Koszi elore is,
Zita
+ - kefirgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Ildi!

Langyositsd meg picit a tejet, ontsd pl. egy befottesuvegbe, es rakd bele a
kefirgombakat. Tedd ra az uveg tetejet (de csak lazan, ne csavard ra), es
tedd az egeszet sotet, de szobahomersekletu helyre. En a
konyhaszekrenyemben szoktam tarolni. Kb. 24 ora elteltevel kesz a kefir.
Ekkor leszu"rod - ha tul suru lyuku a szuro, akkor utogetni kell, hogy
atfolyjon rajta a kefir. A kefirgombakat atoblited, es mar mehet is a
kovetkezo adag tejbe dolgozni. :-) 

Volt egy hosszabb leirasom a kefirgombarol, de most sajnos nem talalom.
Abban pl. volt olyan, hogy a 24 oras kefir masfele hatassal van az
emesztesre, mint a 36 oras... Es hasonlo taplalkozastani "tudnivalok".
Megprobalom beszerezni, es elkuldeni Neked.

Zita
+ - baratfule (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [United States]
> Temakor: re:szilvalekvaros papucs ( 19 sor )
> Idopont: Mon Oct 21 18:53:29 CEST 2002 KONYHA #1306
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Kedves Zita,
>
> szerintem a szilvalekvaros papucs es a baratfule
> ket kulonbozo etel.
> A baratfule toltott kifott teszta,utana piritott zsemlemorzsaba
> forgatva.

Tevedes. A baratfule igenis a pogacsatesztabol (tepertos), szilvalekvarral
keszult sutemeny. Irgum-burgum, nem engedek a baratfulembol! :-)

- Gergely
+ - Re: kefirgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A kefirgombaval konnyu banni, ha az ember betartja a szabalyokat. Pl.
nem erhet hozza fem, rendszeresen at kell mosni, csak felforralt es
lehutott tejet szabad raonteni.
En a kovetkezokeppen csinaltam: egy befottesuvegben tartottam oket,
ketnaponta szurtem le (aki nem szereti savanyun, az egy nap mulva szurje
le inkabb), minden szures utan atmostam kezmeleg vizzel. A szuro
szigoruan muanyag legyen. 
Ha epp nem akarsz kefirt csinalni, akkor ugy tedd be a hutobe, hogy jol
atmosod, majd tiszta vizet ontesz ra. Igy tobb hetig elvegetal a
gombakultura.

Nekem most sajnos nincsenek kefirgombaim. Nem tud valaki kuldeni v. nem
tudjatok, hol lehet szerezni?

> Segitsegeteket szeretnem kerni kefirgomba ugyben, Mit hogyan kell vele
> csinalni?
+ - Re: kefirgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Segitsegeteket szeretnem kerni kefirgomba ugyben, Mit hogyan kell vele
> csinalni?

 Kedves Ildi!

Ennel semmi nem egyszerubb! A kefirgombat tedd bele szobahomersekletu tejbe,
es sotet helyen (en a konyhaszekrenybe szoktam tenni) hagyd "dolgozni". En
egy kisebb dionyi nagysagu gombat kb 3-4 deci tejbe teszek, uvegbe (tetot ne
tegyel az uvegre!) , es attol függoen, hogy higabbra, vagy surubbre
szeretnem, hosszabb, ill. rovidebb ideig benne hagyom. 2-3 nap mulva a
gombat kanallal kiveszem az uvegbol, es atteszem egy masik uveg tejbe. Ha
jol erzi magat, akkor szepen novekszik. Ekkor lehet esetleg nagyobb uveg
tejbe tenni, vagy kettetorni. A legkisebb, morzsanyi darabjat sem kell
eldobni, mert az is szepen meg tud nolni, azt oda tudod esetleg adni
valakinek, aki szeretne, vagy tobb tejjel csinalsz kefirt. En kb.
hetente-kethetente ki szoktam mosni a gombat: folyo viz alatt atmosom,
addig, amig teljesen ki nem mosodik belole minden tej maradek. Ha kimosod,
tedd bele friss tejbe, es a fontiek szerint jarj el a tovabbiakban is. Azt
nem tudom, hogy a kefirgombanak van-e esetleg tobb fajtaja, ami nekem van,
az hofeher, leginkabb a karfiol rozsajara hasonlit, tapintasra gumiszeru.
Hat ennyi, remelem tudtam segiteni.

Udvozlettel: Andi.
+ - fuge (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! 
Fuge lehet a kovetkezo tema? Hogyan szoktatok elkesziteni? Most erik, gyonyoru 
darabokat arulnak itthon is, de Romaban mar julius-augusztusban tele volt vele 
a piac. Es persze kozeleg az asztalt fuge ideje is.  

Egy nagyon konnyen lekeszitheto recept: 
Mondjuk jenai edeny nem tul mely tetejebe egymas melle kell lerakni, 2 evokanal
 kristalycukorral kell megszorni, egy kanal narancslevel kell leonteni, es be a
 200 fokos sutobe. Kb. 10 percenkent kell ranezni, megforgatni, a level locsolg
atni. 10-20 perc mulva felezett diobelet kell melle rakni, tovabbi 1 evokanal k
ristalycukorral kell megszorni, es meg 10-20 percre visszarakni. Ha egyforma ba
rna mindenhol (nem egett) akkor a fuget-diot ki kell belole szedni, a szoszba 1
 evokanal mezet kell elkeverni, kicsit be lehet forralni, es raonteni a gyumolc
sokre. A recept azt irja, hogy joghurttal kell talalni, de szerintem vanilias k
remturoval vagy vaniliafagyival igazan finom. A gyumolcs nem lesz tul puha, lot
tyadt es tulzottan edes sem, mint egy torok suti. 
Egyszeru, kulonleges.
+ - Re:kefirgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Fel kell forralni a tejet, lehuteni kezmelegre, aztan beletenni a 
kefirgombat, ugy emlekszem egy-ket nap mulva kesz. Aztan csak le kell 
szu:rni az egeszet,es lehu:teni. Finom lesz! Magat a gombat meg 
szobahomersekleten kell tartani, vizben, naponta szu:rni, cserelni a 
vizet rajta, szaporodik kozben.

Szia,
Magdi

__________________________________________________________________

Gesendet von Yahoo! Mail - http://mail.yahoo.de
Möchten Sie mit einem Gruß antworten? http://grusskarten.yahoo.de

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS