Szervusztok!
Szia Gabor!
>Felado : Nagy Gabor
>E-mail : [Hungary]
>Temakor: Nagypentek ( 22 sor )
>Most inkabb kerdeznek Toletek: Mit ajanlottok a Nagypenteki
bojtre?
>Szigoru kikotes, hogy allati eredetu dolog nem lehet benne
(pontosabban
>hal lehetne, de azt nem igazan szeretem), de azert egyszer jol
lehessen
>vele lakni. En eloszor a cinkere gondoltam, de annak a receptjet
csak
>nagymamam tudja, remelem foz. Ez egy to:rtkrumplis, puliszka
allagu etel,
>nagyon finom, ha meglesz a recept, beirom.
>
>Ti mit tudtok ajanlani? Vegetarianusok elonyben ;-)))
Nos rengeteg olyan etel van, ami nem is csak a vegetariusoknak
szol,
de hustalan. :-))
Nehany menu javaslat:
- Rakott kinai kel (egytal etelkent)
- Rakott zoldseg romai talban
- Gombas burgonyaleves, zelleres turosgomboc, vagy palacsinta
Rakott kinai kel
60 dkg kinai kel, 20 dkg gomba, 1 db hagyma, 2 db eros, hegyes
z.paprika, 1 cs. petrezselyem, 15 dkg juhsajt, 6 dkg vaj, so,
orolt koriander,
16 dkg rizs
A kelt hosszaban kettevagjuk, torzsajat kiszedju, leveleire
tepkedjuk. A leveleket egyenkent 10-15 masodpercre forrasban levo
vizbe martjuk, lecsurgatjuk. A gombat megtisztitjuk, apro
kockakra vagjuk. Evokanalnyi olajon uvegesre piritott hagymara
tesszuk, es addig paroljuk, amig a nedvek ki nem oldodnak belole.
A rizst keves olajon allandoan kevergetve felhevitjuk, sozzuk, es
hozzaontunk 2 es fel dl forro vizet. Fedovel letakarva nehany
percig forraljuk. Kevergetni mar nem szabad! A tuzrol leveve
15-20 perc alatt megparolodik. (Bocs a gyakorlottaktol. :-)).)
Ekkor keverjuk hozza a gombat, az aprora vagdalt petrezselymet, a
vekony karikakra szelt zoldpaprikat, es izesitjuk soval, orolt
koriandermaggal.
Olajjal kikent serpenyo (vagy romai edeny) aljan szetteritjuk a
kellevelek felet, rarakjuk a gombas rizst, befedjuk a megmaradt
kaposztaval, es vastagon meghitjuk reszelt juhsajttal. Forro
sutoben 20-25 perc alatt megsutjuk. (Ha romai edenyben keszul
felidoben le kell venni a tetejet.)
Rakott zoldseg romai talban
20 dkg karfiol, 20 dkg zoldborso, 20 dkg sargarepa, 20 dkg
zoldbab, 10 dkg vaj, vagy margarin, 4 tojas, 1 csapott ek liszt,
1 keshegynyi orolt rozmaring, 20 dkg parmezan jellegu sajt, so 3
dl joghurt, vagy kefir
A zoldsegeket (melyhutott is jo, nana ilyenkor koratavasszal)
elrendzzuk az elozetesen beaztatott romai talban.
Egy kulon edenyben a puha vajat, v. margarint a tojasokkal
habosra kikeverjuk. Hozzatesszuk a lisztet, a rozmaringot, a
reszelt sajtot es a sot. Vegul elkeverjuk a joghurttal, es
leontjuk vele a zoldsegeket. Ezutan a talat lefedve, hideg sutobe
tesszuk, es 20-25 percig kozepes melegnel paroljuk, utana fedelet
leszedve megpiritjuk atetejet.
Gombas burgonyaleves
15 dkg gomba, 40 dkg burgonya, 1 nagyobb fej voroshagyma, 1 cs
petrezselyemzold, 4 dkg liszt, 2 ek olaj, 1 kk so, 1 mk bors, 10
dkg zellergumo (Marthanak persze elhagyando, esetleg
helyettesitheto zellerzolddel :-)).)
Az olajon megpiritjuk a finomra vagott hagymat, hozzaadjuk a
felszeletelt fombat, a vekonyra szeletelt zellert, sozzuk
borsozzuk, megszorjuk liszttel, majd felengedjuk 8 dl hideg
vizzel. Ezutan beletesszuk az apro kockakra vagott burgonyat,
puhara fozzuk, ha megfott, talalas elott megszorjuk a
pertezselyemzoldjevel.
Zelleres turogomboc
15 dkg zeller, so, 40 dkg turo, 2 tojas, 16 dkg buzadara
A zellert megtisztitjuk, sos vizben megfozzuk, es aprora vagjuk.
A turot osszetorjuk, es osszekeverjuk az egesz tojasokkal, a
zellerrel, a buzadaraval es megsozzuk. Kb. 10-15 percnyi
pihentetes utan 8-10 gombocot formalunk belole, es sos vizben
kifozzuk. Koretnek is jo martasos etelekhez, de fo etelkent
piritott zsemlyemorzsara tehetjuk. (Martha, szerintem
petrezselyem-gyokerrel kene megprobalnod kivaltani a zellert.)
Remelem Gabor, talaltam kedvedre valot. :-)), de a cinke
elnevezest meg nem hallottam, lehet, hogy azonos a krumplis
ganca'val, vagy mas neven krumplis sterccel, amit piritott
hagymaval a tetejen ettunk gyermekkoromban, a hustalan 50-es
evekben?
Szeretettel J. Zsoka
|