Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1902
Copyright (C) HIX
2004-12-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 narancsos anizs-salata (mind)  9 sor     (cikkei)
2 Szia! (mind)  11 sor     (cikkei)
3 re: savanyitott kaposzta (mind)  59 sor     (cikkei)
4 Nice christmas presents! Men's & Ladies' Watches. Gift (mind)  1 sor     (cikkei)
5 re: Szoszok (mind)  27 sor     (cikkei)

+ - narancsos anizs-salata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Anizs (fennel) gumojat negyedeljuk, csumajat kivagjuk, majd vekony laskara szel
eteljuk. Hozzaadunk darabolt-szeletelt narancsot, almat, lila hagymat, es az an
izsnoveny kaporhoz hasonlo finom leveleibol is valamennyit felaprozva. Ontet: e
gy citrom levet soval borssal oliva vagy mas olajjal (vekony sugarban ontve) ha
bverovel osszekeverjuk. Az ontetet raontjuk a salatara es gyengeden oszeforgatj
uk. MA csinaltam ujra, es megallapitottam hogy nagyon finom. Azert batorodtam f
el hogy megirjam, mert otthon is sok kulonleges zoldseget lehet mar kapni. Ude 
es ropogos, az alma es narancs enyhen edes ize fantasztikus harmoniat alkot az 
anizs es a citrom izevel. MAgaban vagy sult husok melle....Bea
+ - Szia! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A káposztát ugyanúgy kell savanyítani, mint az uborkát - persze 
kaporral. Szóval a kivánt mennyiségű káposztát felvágod csíkokra vagy 
legyalulod attól függ neked melyik a jobb. Vizet forralsz - 1 liter vizhez 
1 evőkanál sót teszel bele - ezután forralod fel. Egy tisztára mosott 
üvegbe alulra - én úgy szoktam hogy a felvirágzott kaprot teszem az 
üveg aljára, rá egy szelet szikkadt kenyeret erre a csikozott káposztát 
a tetejére ismét egy szelet szikkad kenyeret rá a felvirágzott kaprot 
perzse ezt ugye azért meg kell mosni és ezen keresztül öntöm rá a 
felforralt sós vizet. Ha az üveg megtelt akkor egy kistányért teszel rá 
és így érleled. Sokkal előbb megpuhul, mint az uborka. Sok sikert és 
számolj be a végkifejletről. Zsuzsannah
+ - re: savanyitott kaposzta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Bori!
Engem is erdekelne a kaposzta savanyitasa mert bar itt Kanadaban lehet 
kapni, de azert nem teljesen ugyanaz mint otthon (illetve kén-dioxid-t 
tesznek bele, mint tartositoszert) . Kulonben probaltad mar esetleg kelet 
europai delikatesekben? Itt a lengyel/ vagy orosz deli-ben is lehet kapni...
De en is kerestem meg korabban a Neten es ket leirast talaltam amit most 
bemasok. En meg egyiket sem probaltam ki. Ha kiprobalnad ( vagy vki a 
listarol savanyitott mar sajat maga kaposztat) kerem ird/ irjatok mar le  
hogy milyen lett!

Udv. Kriszti

Ime az inernetrol vadaszott receptek:
"A kaposzta savanyitasa egeszen egyszeru dolog. Me'g ilyenkor te'li 
idoszakban is.
Tehat: az egeszen finom szalakra vagott kaposztat besozzuk (mint a 
kaposztasalatahoz) es allni hagyjuk. Keresunk egy megfelelo nagysagu 
befottes uveget. (nem baj, ha nem lesz majd tele). Ha ma'r a kaposzta levet 
engedett, jo szorosan belegyomoszoljuk az uvegbe. Izesitonek lehet
beletenni: baberlevelet, par db csipmentes fuszerpaprikat(csak kisebbeket es 
egeszben), egesz borsot, komenymagot stb. (Pl.: mifelenk van, aki 
birs-darabokat is tesz bele.) Tehat, ami rendelkezesre all, illetve ki mit 
szeret.
Az a lenyeg, hogy jo szorosan legyen az uvegben. Ha nem lenne annyi leve, 
hogy ellepje, akkor pici langyos vizzel fel kell onteni. Meleg helyen 
rovidesen (par nap) savanyuva valik. En abba az ablakba szoktam tenni, ahova 
betu"z a nap, es a futotest is eri. Neha megforditom, hogy egyenletesebb 
legyen a ho" eloszlasa.  Gyorsitani lehet az e're'st az uveg meleg vizbe 
valo allitasaval is, vagy, ha kisebb kenyerdarabot teszunk a kaposzta 
tetejere (legcelszerubb ge'zbe csavarva-igy konnyen eltavolithato.) Probald 
ki, szerintem nem lehet elrontani."

"Ahol nincs piac a közelben, és nem tudunk hozzájutni jó minőségű savanyú 
káposztához, ott a fenti módon mi is savanyíthatunk magunknak töltött 
káposztához való alapanyagot. Előzőleg egy 5 literes vagy 2 db 2,7 literes 
befőttesüveget mossunk tisztára. Torzsája nélkül gyaluljunk le 5 kg 
megtisztított, kemény fejű fehér káposztát kb. 1,5 mm vastag szálakra. Ha 
túl nagy a fej, akkor vágjuk ketté. A torzsát ne vágjuk ki előre, mert akkor 
a gyalulás során a káposzta szétdől. Addig gyaluljuk, amíg a torzsához 
érünk, így az ujjainkat is megóvjuk a sérüléstől. A leeső leveleket utólag 
késsel vágjuk fel. Szórjunk rá 10 dg sót, 1 mokkáskanál egész fekete borsot, 
és jól keverjük össze. A pikáns ízeket kedvelők adhatnak hozzá 3–4 szelet 
birsalmát is. Utána kisebb adagokban rakjuk az üvegbe, és hézagmentesen jól 
nyomkodjuk le. Tegyünk közé 5 literenként 4–5 babérlevelet, 2 vékony szál 
hosszában kettéhasított tormát, és 2–3 csípős, hegyes paprikát. A szárát 
óvatosan törjük le, nehogy a sérült paprika magja a káposztába kerüljön. Aki 
nincs hozzászokva a magyaros ízekhez, az ne csípős, hanem édes 
fűszerpaprikát rakjon közé. (Amennyiben csak csípős hegyes paprikát kapunk 
hosszában vágjuk ketté, és kaparjuk ki belőle a magvakat és ereket.) Az üveg 
felső részébe tehetünk néhány káposztalevelet is a töltelék számára. Előtte 
azonban a levelek vastag főerét óvatosan faragjuk le, és egymásra helyezve 
fektessük a káposztára. Végül a leveleket takarjuk le egy vékony réteg 
gyalult káposztával. Az üzemszerű előállításnál erre a célra egy egész fej 
káposztát tesznek a hordóba. A savanyítás során felpuhult káposztafejről 
ugyanis jóval könnyebben lefejthetők a levelek. Ilyenkor a torzsáját 
előzőleg ki kell vágni, és az üreget sóval be kell dörzsölni. Mind a nyers, 
mind a savanyított káposztafejről oly módon célszerű a leveleket 
leválasztani, hogy a vastag főeret előbb tőben átmetsszük. Így a levél 
magától leválik, nem hasad szét a feszegetéstől."
+ - Nice christmas presents! Men's & Ladies' Watches. Gift (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

http://66.25.137.9:8180/rl/
+ - re: Szoszok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Attila!
En nem az "eredeti" modon csinalom a Bolognai szoszt, de eddig mindig sikert
arattam vele, sot a barataim kulon kerik, hogy ezt fozzem.... A receptben a
mennyisegek izles szerint valtoztathatoak

15 dkg bacon szalonna 
30 dkg daralt hus (elsosorban pulyka, de ha nincs jo a diszno is)
1 kis fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
0.5l paradicsomszosz
So
Bors
Oregano
Bazsalikom

A felapritott szalonnat magasfalu serpenyobe teszem es kisutom a zsirjat.
Amikor uveges, radobom a hagymat. Amikor a hagyma levet engedett, radobom a
fokhagymat es a daralt hust. Jol osszeforgatom, hogy a hus atvegye az
egyveleg izet. Megszorom a fuszerekkel. Amikor kis golyokra esik szet a hus
es szepen kifeheredik akkor ralocsolom a paradicsomlevet, ami lehet tobb is
mint 0.5l, ha valaki levesesebben szereti. Osszerottyantom, kis langon meg
hagyom rotyogni egy 10 percig -addigra a teszta is kesz szokott lenni-
leveszem a tuzrol es mar fogyaszthato is. Remelem izleni fog ha kiprobalod.

Udv,
Palika


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS