Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1711
Copyright (C) HIX
2004-02-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol (mind)  140 sor     (cikkei)

+ - Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Valamikor regen foltette valaki a kerdest, mi is hianyzik kulfoldon a
magyar konyhabol. Ime (Franciaorszagban lakom, par eve Grenoble-ban):

Eloszoris a fold. Marmint amit ad: a magyar ZOLDPAPRIKAt, vagy
hasonlot (esetleg gyenge masat),  Nemetorszagban neha meg megtalaltam
torok zoldsegeseknel, Parizsban mar sokkal ritkabban, de itt
egyaltalan nincs. MEGGY sincs eleg es eleg jo, ha van, messze nem
olyan jo mint a magyar uvegmeggy.  

A FEHERREPA ismeretlen (marmint fozesre valo hasznalata), azaz jo
huslevest nehez kesziteni.

A legtobb zoldseg es gyumolcs zamatosabb Mo-n, kivelte a sargadinnye,
ami FrO-ban sokkal jobb: a Cavaillon-i (Provence) az egyik
leghiresebb. A piaci ellatas viszont Fro-ban sokkal egyenletesebb.

Makot itt elvileg tilos termeszteni, makkal beszort kenyereket neha
lehet kapni (vajon hogyan, penzugyor all a peksegben?), de a latogato
magyarok csak hoznak neha, es a hataron ezert neha meg is buntetik
oket. Az ormeny boltosnal viszont van! Persze igy makdaralo sincs, de
azt Mo-rol be lehet szerezni (ld. HIX BUDAPEST 671.).

MALNASZORP, marmint az igazi, amit _csak_ malnabol keszitenek a
nagymamak. De meg a szobi is sokal (!) jobb, mint amit itt kinal a
Teisseire (ami szerintem a legjobb errefele).  Egyszer talaltam az ut
mellett, a Vercors eszaki reszen egy termelonel _igazi_ malnaszorpot. 
A piaci "termeloibe" alkoholt tesznek es likorkent adjak.  

Viz: pontyot, csukat, fogast (!) mar talaltam, ritka ugyan, de jo
halasnal meg is lehet rendelni. TORPEHARCSAval viszont meg nem
talalkoztam, sem KESZEGekkel. KECSEGE sincs, LESOHARCSAt sem lattam meg
(nilusit igen), MARNAt sem; ha KARASZt latnek, tudnam, hogy almodom.

KOVASZOS UBORKA, ECETES PAPRIKA es PARADICSOM, KIS DINNYE es
CSALAMADE, azaz a hagyomanyos magyar savanyusagok. Ormenyeink neha
lengyel kovaszos uborkat arulnak - elmegy ugyan, de nem az igazi.

Magyar KENYER. A francia kenyer ugyan nem rossz, sokfele van, de az
"igazi" magyar liszt sokkal jobb. Ebbol szaz eve meg vilagelsok
voltunk. Sajnos rendes, jo rozskenyeret (tiz eve meg volt a Kolosy
ternel, Bp-n) viszont mar inkabb talalok FrO-ban, mint Mo-n. MO-n
ujabban azt a nemet, fekete borzalmat nyomjak. S a komenymagos (vagy
sem), szoke rozskenyer eltunt, legalabbis Bp-rol (cafolatot varok,
pontos cimmel).

JO KOLBASZ es SZALAMI. A sarki ugyes ormeny kereskedonel ugyan lehet
szegedi szalamit es kolbaszt is kapni, de otthon nyilvanvaloan nagyobb
a valasztek, s ez itt kivetel. Az itteni kolbaszok saletrommal
keszulnek, sok ugyan a jo, de a magyart nem is kozelitik, mint azt egy
helyi kolbaszverseny is igazolta a minap.

SZALONNA. Ez talan a legnagyobb hiany, mert sok etelhez kene, no meg
reggelente, a palinkahoz. Utobbi eppenseggel van, de a jo meregdraga
(~40 euro). ABALT szalonna meg aztan vegkepp nincs. Masfe'le sincs,
fozesre lehet valamifele husos, csimbokos utanzatot kapni. 

FUSTOLT aruk, altalaban. Van ugyan Toulouse kornyeken fustolt
fozokolbasz. Nemregen vezettek ra a portugal sonkara, ami szinten
fustolt (es nem is rossz).

MEZ: par eve lehet magyar akacmezet is kapni, es nem is rossz, a
Casino es a Carrefour uzletekben is talaltam. A magyar mez allitolag a
vilagon a legjobb, a francianal mindenesetre jobb (pedig az is jo, es
sokfele).  

BOR: egyes magyar borok - kulonosen a feherek - olyan jok, hogy azt
inkabb titokban kene tartani, mint reklamozni. Aki olvasta Hamvas Bela
"A bor filozofiaja" c. konyvet, es ki is probalta, az egyet fog erteni
velem. 

A TORMA is ritka, kulonosen a jo. Tormakremet lehet kapni.

Mi van Fro-ban, ami Mo-n nincs: 

Tenger, s gyumolcsei.  Sot, edesvizi rak is (a sokfele tengeri
mellett). A tengeri halakbol a legnagyobb meglepetest a _tonhal_
okozta, hiszen az regen Mo-n csak konzerv formajaban volt. Aki
teheti, kostolja meg frissen! Aki FrO-ban jar, erdemes egy
haletterembe elmenni, es egy jegpiramison felszolgalt vegyes valogatast
vegigenni a tengeri gyumolcsokbol. Kagylok, po'kok, rakok, su:no:k,
mindent megesznek. Igazuk van! En is, lelkesen. Az osztrigarol nem is
beszelve. Kezdoknek fel tucat, szokasosan egy tucat, harom tucatig
elmehetunk Szilveszterkor. Nyitni csakis vekony, sot keskeny pengeju
kessel (svajci bicska nagypengeje pl.), a vedopajzsos, durva kes csak
parasztvakitas. Beugyeskedve'n el kell vagni a folso tartoizmot, nyugi,
ez a ragaszkodo kis allat nem erti, nem erez annyira, mint mi, nincs
olyan idegrendszere. A legjobb Szeremley-fe'le Ke'knyelu"vel, de ez
titok. Ha nincs Keknyelu, akkor lehet feher burgundi (aligoté),
Muscadet (jo bor!), feher Saumur (lovasiskolajarol is hires), Chablis,
.... ha rizling van, az is jo, meg Chardonnay-k is. 

_Sajtok_: Igaz, Mo-n van Auchan, meg talan mas francia erdekeltseg is,
ahol lehet francia sajtot kapni, de egy "igazi" francia sajtos
kinalata sokkal, de sokkal jobb. Evtizedes szallitoi vannak, tudja,
melyik sajtot adja ma estere, es melyiket holnaputanra. Comte' (vagy
svajci Gruye`re), Camembert de che`vre, azaz kecsketejbol (vagy ~
Calvados), brie, reblochon, de'lice du Ministre (kecske), St. 
Marcellin, bleu des Causses (vagy Roquefort) a szokasos valogatasom,
no nem mindennap, de egy atlagon feluli vacsora vegere.   

_Vadak_: dicseretes modon _csak_ vadasszezonban kaphatok, de
rendszeresebben, mint Mo-n.  Baranyhus, borjuhus mindennapi es jo. Velo
rendszeresen volt (csont-, agy-), de joideje nem latom, feltehetoen a
prion-felelem miatt nem forgalmazzak.  

A _borok_ persze jok, de ld. fenti megjegyzesem. Vorosben verik a jo
magyarokat (a chileieket, kaliforniaiakat stb. is). A nagy kulonbseg,
hogy Fro-ban a kozepes sot az olcso borok is szolobol vannak es
ilyenben is ki lehet fogni jot. Emellett a Beaujolais Nouveau-t (amit
ugyan komoly borivo nem vesz komolyan) allitolag elelmiszervegyeszek 
alakitjak a kivant friss gyumolcszamatura.  

A _piaci gyumolcslekvarok_ nagyon jok, igaz, egy kis uveg 5 euro, mig
a bolti hasonlo (amiben almapep a toltoanyag) 1-2 Eu.

_Olivabogyo_, sokfele, friss. _Olivaolaj_: itt a mindennapok resze;
helyesen. No meg ami keszul vele, "tapenade", "ai:oli", "anchoi:ade";
ezek Provence-i finomsagok.

Van jopar zoldseg, ami Mo-n nemigen hasznalatos, pl. az e'deskome'ny
(Foeniculum vulgare, fenouil F, pl. salatanak), az articsoka (eloetel,
finom), salatafele sokkal tobb van, a "gyogyito borsmustarrol" (Eruca
sativa, roquette F, Ölrauke D, Salatrauke D, Rucola I, rocket salad
GB) mar esett szo a HIX KONYHAn. A ciko'ria (Cichorium intybus,
Chicore'e F) itt nem potkave, hanem salataalap.

Ise`re megye Fro. leghiresebb diotermo videke, csodalatos, sok hektaros
ultetvenyeket latni pl. a Vercors eszaki reszeehez kozelitve, a dio jo,
olaja't salatahoz teszik (keveset). 

Frankhonban majdnem olyan jol lehet enni, mint Magyarfoldon, de sok
lenyeges dolog hianyzik, mint azt igyekeztem nyomatekositani.  A
franciak viszont jol is esznek, jobban, mint a magyarok (sajnos), azaz
nem tul sokat, konnyen, nincsenek is ugy elhizva, mint a nem latin
nepek.  Nem csupan penzkerdes (az is), hires nagyevo szineszek azzal
hoditanak, hogy elsoosztalyu vacsorat foznek ket szemelyre (!) egy
masodosztalyu egyszemelyes vendegloi vacsora avagy egy ketszemelyes
szupermarket-beli bevasarlas a'ra'bo'l.

Udvozlettel     Gaal Tamas

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS