Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1395
Copyright (C) HIX
2003-01-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Recepte? (mind)  14 sor     (cikkei)
2 Debreceni kolbasz (mind)  14 sor     (cikkei)
3 RE:Gulyas es palacsinta (mind)  52 sor     (cikkei)
4 RE: *** telapofigura *** #1394 (mind)  18 sor     (cikkei)
5 Re: recepte? *** HIX KONYHA *** #1394 (mind)  2 sor     (cikkei)
6 Re:Savanyu tojas (nem leves) (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - Re: Recepte? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Mika ) !

Én egy jó kis oldalt ajánlok Neked, ahol vannak receptek, méghozzá
kategotizálva, adatbázisba szervezve.

Próbáld ki a kereső és a böngészde menüpontokat! Érdemes!

a cím: www.netkonyha.hu


Üdvözlettel:


Mócsai Zsolt
+ - Debreceni kolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Debreceni kolbász
A fiatal sertés java húsát lefejtjük a csontról és kétnyelű, félholdalakú bárdd
al vagy esetleg késsel (de sosem húsőrlővel) kb. borsó nagyságúra, vagdaljuk. 5
 kg húshoz két dkg fehér borsot, 3 dkg nemes édes paprikát, 12 dkg sót,1 dkg ká
li salétromot,1 dkg majoránnát, esetleg reszelt citromhéjat és - ha fokhagymás 
kolbászt akarunk -1 dkg reszelt fokhagymát veszünk. (Ezt fokhagyma lé is helyet
tesítheti.) Mindezt jól össze- keverjük a hússal, és disznó vékonybélbe töltjük
. Levegős, hűvös helyen egy napig szárítjuk, azután hideg füstön szépen pirosra
 megfüstöljük.


-- 
Üdvözlettel:
Gabesz
+ - RE:Gulyas es palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gyulyaseroleves magyar modon

Hozzavalok: 1,4 kg marha-vastaglapocka, 10 dkg serteszsir, 40 dkg
voroshagyma (makoi), 2 dkg rozsa fuszerpaprika (kalocsai), 4 liter viz
vagy csontle, 2 gerezd fokhagyma, kaveskanalnyi orolt komeny, 5 dkg
suritett paradicsom (Aranyfacan), 3 db tojasfeherje, 20 dkg sargarepa,
10 dkg petrezselyemgyoker, 10 dkg zellergumo, 25 dkg csemegepaprika,
20 dkg csemegeparadicsom, 5-6 szem feketebors, izles szerint asztali
so, csipkebetet.

A marhahus felet apro kockakra apritjuk. A zsirban megpiritott,
finomra vagott voroshagymara tesszuk, majd fuszerpaprikaval
meghintjuk. Vizzel felengedjuk, hogy a hust jol ellepje, a soval, az osszezuzot
t fokhagymaval
es az orolt komennyel izesitjuk. A hust puhara paroljuk. Ezutan
levebol kivesszuk, a raragadt hagymatol, zsirtol lemossuk, es
felretesszuk. A hus a masik felet husdaralon ledaraljuk, suritett
paradicsommal osszekeverjuk, hozzakeverjuk a tojasfeherjeket, hideg
vizzel felengedjuk; a kihult gulyaslevet is hozzaontjuk (amiben a hust
paroltuk). Soval izesitjuk, majd beletesszuk a szeletekre vagott
sargarepat, petrezselyemgyokeret, zellert, es egy oran at lassan
forraljuk. Ezutan hozzaadjuk a szemes borsot, a cikkekre vagott
csemegepaprikat, csemegeparadicsomot, es tovabb forraljuk kb. meg fel
oraig. Ezek utan a levest levesszuk a tuzrol, es lefedve pihentetjuk,
majd suru szovesu szitn, vagy szuroruhan keresztul leszurjuk, es a
zsirt is leszedjuk a tetejerol. Eloszor kanallal szedjuk le a zsirt,
azutan papirszalvetaval tavolitjuk el a meg rajta maradt zsiradekot.
   A levesben parolt, kis kockakra vagott csemegepaprika-,apro
kockakra vagott fott hus- es csipkebetettel talaljuk.

Csipkebetet: 15 dkg finomlisztbol 1 db tojassa, csipetnyi soval, viz
hozzaadasa nelkul kemeny tesztat gyurunk. Meglisztezett deszkan
kesfokvastagsagura kinyujtjuk, es aprora-csipetkekre-szaggatjuk.
Forasban levo, enyhen sos vizben kefozzuk, ezutan leszurjuk,
leoblitjuk, lecsopogtetjuk, majd a leveshez adjuk.


Palacsinta

Hozzavalok(kb. 20db):35 dkg finomliszt, 3 db tojas, 4-5 dl tej, 10 dkg
serteszsir, 2 dkg kristalycukor, kaveskanalnyi szaritott reszelt
citromhej(Kotanyi), csipetnyi asztali so, 10 dkg olvasztott vaj.
A lisztet a tojassargajaval, a cukorral, a soval, az olvasztott vajjal
meg a tejjel kozepes surusegure es simara keverjuk. Hozzaadjuk a
kemeny habba vert tojasfeherjeket es a reszalt citromhejat.
Palacsintasutoben keves forro zsirban kb. kozepes merokanalnyi tesztat
szetfolyatunk majd mindket oldalat vilagosra sutjuk. Tolthetjuk
lekvarral, cukrozott kakaoval, dioval, makkal, turoval, illetve
kulonbozo pudinggal.

Jo etvagyat!
 Agi
+ - RE: *** telapofigura *** #1394 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

* Nem art tudni, hogy a telapofigura az nem csokoladebol
* van. Az ilyen figuras
* edessegek nem csokoladebol keszulnek, hanem
* bevonomasszabol, aminek nem
* ugyanaz az osszetetele, mint a csokoladenak

pusztan a tortenelmi huseg kedveert: egeszen a legutobbi nehany
evig ezt a bevonomasszabol keszult excrementumot el nem lehetett
volna adni, mert a telapo-, nyuszi-, meg az osszes masfele
figurak csokoladebol keszultek...
csak miota arudomping van es a vevo azt sem tudja, melyik
uzletben mit vegyen, lehet ezt a vackot rasozni az amugy nem
allandoan a 3x4 cm-s, 6os betonagysaggal teleirt cedulat bongeszo
vasarlora... :-((
lehet egyebkent valodi csokimikulast is kapni, csak nem
mindenhol, es horribilis aron
udv
PL:
+ - Re: recepte? *** HIX KONYHA *** #1394 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Mika! Nezd meg weblapom: http://kifozde.try.hu
Istvan
+ - Re:Savanyu tojas (nem leves) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!

A savanyunyutojás-levest, latom sokan ismerik, de, ha eleg öreg a neni,
lehet, hogy savanyú tojásra gondolt, ami foetel, zsemlyegomboccal vagy
ilyesmivel.

Kb. 4 szemelyre: fel liter vizet, egy baberlevellel, 2-3 szem borssal,
borokaval, keshegynyi soval, kiskanal ecettel jol osszeforralok, takarekra
veszem, belebuggyantok 8 tojast (ovatosan beleutom, hogy egeszben maradjon),
csendesen fozom 5-6 percig. Hagymas-paprikas rantassal (egy kanal zsiron
uvegesre sutok egy kis fej reszelt vagy finomra vagott hagymat, ket kanál
lisztet vilagosra piritok benne, hozzateszek egy kaveskanal pirospaprikat,
hideg vizzel felengedem, a forrásban levo ételbe keverem, és összeforralom
vele), és végul hozzakeverek ket deci tejfolt.

Udv:
Edit (Gyor)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS