1. |
Csulok Csarda (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: *** HIX KONYHA *** #442 (mind) |
45 sor |
(cikkei) |
3. |
Nemse baklavasi; Cidre (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
4. |
Baklava (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
5. |
Garam Masala + Penna (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Csulok Csarda (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
> Felado : [Hungary]
>>Az esztergomi Csulok Csarda (ahol annyi jot ettem ket es fel eves
>>kikuldetesem ideje alatt)...
>Ez az a hely, ami Pestrol jovet a varosszeltol nem messze levo S kanyar
>(ami raadasul meg meredeken lejt is) kozepen balrol nyilo utcaban van?
>Mert en ott ettem sok-sok eve isteni csulkot...
Pontosan az. A Bazilika alatti S kanyar Visegrad felol.
A mai napig is isteni csulkot lehet ott enni, de nem csak azt.
Udv.: Misi
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #442 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Jeszenszky Zsoka edessegeirol jutott eszembe a tortenet, amikor is, meg
legenyemberkent, palacsintat sutottem.
A palacsintat a palacsintatesztaval kezdi az ember. Liszt, tojas, keves
szodabikarbona, olaj, szodaviz.... egyszeru dolog a palacsinta tesztaja, kisutv
e
megis milyen finom... Lam-lam, az igazan finom dolgokhoz nem kell ordogi
ugyesseg, nem kell mindenfele kulhoni praktika, egyszeru legenyember is meg
tudja oldani, futyureszve, egy kisfroccs mellett.... ime, megmutathatom a
vilagnak, nem kell ide asszony...es ha egy kicsit higas lett a teszta, az sem b
aj,
majd szorunk bele egy kis lisztet, igy ni, suritjuk, pampamparam trallala, egy
ropke
kisfroccs kozben... hoppa!... egy kicsit ugy latszik, sok lett ez a liszt, de n
em baj,
nyar van, szombat delutan, szemtelenul kelik az eg, arany dardakkal dofi at a n
ap
a kokadt fak lombjait... egy csepp szodat belenyomunk, igy ni... csak ovatosan
azzal a szodaval, kell meg a froccsokhoz is... mondom ovatosan! Hm... a nagyjat
letoroljuk az ablakrol, igy ni... megkeverjuk a tesztat.... habverovel.... igy
ni... hm...
egy kisse mintha folyos lenne.... egy kis lisztet bele..... talan jobb lesz a p
iros
fazekba attolteni, abban egyszerubb lesz kevergetni, nem lotyog ki itt a szelin
el...
Az attoltes miatt lett ez ilyen suru???? Egy kis szoda... affene... csinalunk e
gy
adagot, hol a patron. Es hol a feher fazek?
A palacsintateszta vegul a barna talban lett keszen... ekkor mar benne volt min
tegy
masfel kilo liszt, vagy negy tank szoda, masfel liter olaj, fel kilo vanliascuk
or, ket
csomag szodabikarbona meg kilenc tojas. Hat mit mondjak, az osszes szomszed
palacsintat evett egy hetig, De legalabb a valasztekra nem volt panasz, mert ak
inek
nem izlett a kakaos, az ehetett ureset. Azota persze sokat oregedtem, a palacsi
ntat
is ovatosabban keszitem. Megis, a kislanyom kijelentese fedi a legjobban az
igazsagot:
En ugy szeretem, ha anyu ugyel, es te csinalod a vacsorat, mert akkor mindig
pizzazni megyunk!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám az idődből...
Szeretettel: Péter
|
+ - | Nemse baklavasi; Cidre (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
"Van egy kicsi torok eteles konyvecskem, amiben talalhato egy ,
sutemeny leirasa is. Dioval toltott leveles teszta, torokul: Nemse
baklavasi."
Lehet, hogy en tudom rosszul, de a baklava nem tipikus gorog suti?
Egyebkent nem kimondottan azoknak valo, akik a fogyast tuztek elo maguknak
ujevi fogadalmukban... ;-)
*******
Cidre (angolul cider, spanyolul sidra) egy o"szi ital; a hullott almabol
preselik. Ilyenkor ma'r nem igen talalhato, :(( - hacsak nem melyhutott.
Martha
|
+ - | Baklava (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Talaltam egy jo kis baklava-receptet (gorog szakacskonyvben):
A szirup elkeszitesehez 300 g cukrot 300 ml vizzel ossze kell keverni es
fozni kis langon 5 percig. Hozzakeverunk 2 ek citromlevet es fozzuk meg ket
percig. Utana hagyjuk a szirupot teljesen kihulni. (a konyv alternativakent
200 g folyekony mezet ajanl cukor helyett, ezt csak ossze kell forralni a
citromlevel, kozvetlenul felhasznalas elott, es nem kell kulon kihuteni.)
Ezutan csinaljuk meg a tesztat. 300 g leveles tesztat felengedunk. Egy
tepsit kivajazunk, a teszta felet lefektetjuk a tepsibe (konyv szerint
30x20 cm-es teglalapok), ugy, hogy az egyes retegeket egymasra nyomkodjuk.
Erre raszorjuk 100 g vagdalt dio, 5 ek zsemlemorzsa es 2 ek fahej kevereket,
erre pedig rafektetjuk a maradek tesztat. A sutot elo kell melegiteni 200
fokra. A baklavat eles kessel 6x6 cm-es rombuszokra kell vagni, es egy kis
olvasztott margarinnal vagy vajjal meg kell kenni oket. Kabe egy ora alatt
aranybarnara sulnek. Amint kivettuk a sutobol, meglocsoljuk a hideg
sziruppal vagy a mezzel, es hagyjuk kihulni.
Torokorszagban aprora vagott mogyoroval, dioval es mandulaval toltik meg es
a toltelekhez hozzaadnak 4 tojassargajat, sutes elott pedig felvert tojassal
kenik meg.
En meg nem sutottem ilyet, de mindenkeppen szeretnem majd kiprobalni.
Szilvi
Apropo, koszi a tanacsokat a csereptalhoz. Azt hiszem, ujra probalkozom.
|
+ - | Garam Masala + Penna (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Ma ugyesekedtem egy sort a konyhaban, es a kezembe kerult egy csomag garam
masala, gondoltam, kiprobalom, milyen is az. Egy kis hagyma + fokhagyma,
aztan jott a garam masala + madras curry (tulzas? - lehet...). ja es egy
kis pulykamell, csikokra vagva. Nem akarok szerenytelen lenni, de nagyon
eltalaltam a sajat izlesemet! ;-) Ezzel kapcsolatban lenne egy kerdesem:
vajon jol ereztem-e, hogy tulajdonkeppen mar ismerem a garam masala-t,
mint gyros fuszert? Amikor a muvemet fogyasztottam, mondom, de ismeros ez
az iz... Egy kis kurkumas rizst csinaltam hozza, jol passzolt a hushoz,
csak a labas falarol nem sikerult lemosni a kurkumat... :-(((
Penne teszta - mondja valaki. Igen, igy mondjak az olaszok. Nalunk vagy
ugyanigy irjak - ez meg a jobbik eset - de van amelyik ceg "ferdecso"-vet
tuntet fel a zacskon - brrrrr.... :-(((( Konyorgom, nem a muszaki rajz
oran vagyunk... De kedves rokonom felvilagositott, hogy hat ez egyszeruen
tollhegyet jelent olaszul. Szoval magyarul akar hivhatnank penna tesztanak
is, nem?
- Kazinczy ;-)
|
|