1. |
Elestar (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
2. |
Tojas (mind) |
72 sor |
(cikkei) |
3. |
Sonkapusztitas :) (mind) |
42 sor |
(cikkei) |
4. |
Re:Kerdes a tojasrol (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Elestar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello!
Egy masik listara korabban mar irtam, de ide is megirom (remelem, meg
nem keso):
Kb. 2 hete jelent meg a PC Format cimu szamitogepes ujsag 7. szama. Ennek az
ujsagnak minden szamahoz adnak nehany teljes, jogtiszta programot, foleg
regebbi, magyar gyartasu multimedias szoftvereket. Most azert irom ezt
meg, mert ebben a szamban az egyik teljes verzioju program Frank Julia
Elestar cimu CD-je, amin 6000 recept van, es sok kep az elkeszult
etelekrol. Az ujsag ara 1990 Ft. A CD-t boltban 5-6000 Ft- ert lehet
kapni, en is ennyiert vettem 2 evvel ezelott. Szerintem ennyiert erdemes
megvenni, az ujsagot meg oda lehet ajandekozni masvalakinek, ha az nem
kell. Az ujsagot ujsagosnal lehet kapni (gondolom, ez nem meglepo :)
Egyebkent ezen kivul a StarOffice nevu irodai programcsomagot (MS
Office-szal egyenrangu) es a Csodalatos Univerzum nevu multimedias
lexikont adjak hozza, es egy masik CD-n pedig jatekdemok vannak meg
kulonfele utilityk.
Norbi
|
+ - | Tojas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udv Konyhasok,
Zsoka irta:
>A tojas felhasznalasaval kapcsolatban vetodott fel bennem az a kerdes,
>hogy vajon a vallasos zsido eteleknel hogyan lehet felhasznalni a
>tojast. Hiszen azt tudom, hogy tejes etelt nem szabad osszekeverni
>husos etellel, annyira nem, hogy 2 teljesen kulon szekrenyben tartjak
>a husos, illetve a tejes edenyeket.
>De vajon mi a helyzet a tojassal? A Szentiras, illetve a Talmud ad-e
>erre valamilyen utmutatast? Esetleg tud valaki ebben segiteni nekem,
>hogy mi a megoldas? Remelem nem vagyok off topic. :-))
Ugyan nem erzem magam tokeletesen kompetensnek a kerdesben, leven,
hogy nem vagyok zsido, de van par jo szakacskonyvem.
A tojas felhasznalasaval kapcsolatban a legfobb megkotes, hogy nem
lehet "kakasos", mivel a zsidok semmilyen formaban nem fogyasztanak
vert.
Konkretan leirva nem lattam, hogy vegyitheto-e tejtermekekkel, de
valoszinuleg igen, mert talaltam egy olyan receptet, ahol a tojas
tejjel es vajjal egyutt kerul felhasznalasra (ha'ma'nta'ska).
Receptek:
(Forras: Aladdin konyhaja - Keleti szakacsmuveszet, Minerva 1986)
Hagymas-majas tojas (a'jer, la'jer, cibelesz)
Hozzavalok:
4 kemeny tojas
3 nagyobb fej hagyma
2 ek libazsir
1 csirkemaj
1 kk so
1 csipet orolt bors
A tojast apro kockakra vagjuk. A zsirban megparoljuk az aprora vagott
hagymat, majd beletesszuk az osszetort csirkemajat. Amikor a maj
megsult, levesszuk a tuzrol, es jol osszekeverjuk a tojassal. Talba
tesszuk, paradicsommal, uborkaval es kemenytojas-szeletel
diszithetjuk.
Ha'ma'nta'ska
Hozzavalok:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 dkg eleszto
8 ek langyos tej
1 tojas
2 ek cukor
A toltelekhez:
20 dkg mak
izles szerint cukor
2 dl tej
1/2 citrom reszelt heja
a keneshez 2 tojassargaja
Az elesztot a tejben keves cukorral megfuttatjuk, majd osszedolgozzuk
a liszttel, es a tojassal. Addig kelesztjuk, amig a teszta duplajara
no, majd hozzaadjuk a langyos vajat, s ujbol kelni hagyjuk. Kozben a
daralt makbol a tobbi hozzavaloval suru masszat fozunk. A tesztat
kinyujtju, es kb. 10-15 cm oldalu haromszogeket vagunk. Kicsit
pihentetjuk, majd megtoltjuk mindegyiket a kihult toltelekkel. A
haromszog tetejet megkenjuk a tojassargajaval, majd
kivajazott-lisztezett tepsiben aranybarnara sutjuk.
--
Udvozlettel:
KASI mailto:
|
+ - | Sonkapusztitas :) (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udv,
Zita irta:
>Biztos mindenkinek rengeteg sonkaja maradt, es mi ugyan
>csak szeleteltet vettunk, de hogy ki ne maradjunk a sok jobol, kaptunk egy
>fel tarjat. :-) Nekialltam kotyvasztani.
Az alabbi kajat nemreg kotyvasztottam, barmilyen maradek hus, sot akar
kolbaszfele is jo hozza. SzVSz leginkabb a szeles es hosszu
meteltteszta illik hozza.
Hozzavalok (nem irok mennyisegeket):
maradek akarmi
hagyma
olaj, vagy vaj
tej
liszt
orolt pirospaprika (enyhen csipos is lehet)
so
reszelt sajt (kihagyhato)
Az aprora vagott hagymat a zsiradekon sargara piritjuk. Ha nem kell
nagyon sietni, egy keves vizzel egyszer, vagy ketszer felontve es
zsirjara sutve szet is fozhetjuk. Belerakjuk a kis kockakra, vagy
csikokra vagott hust, majd miutan jol atforgattuk, a paprika is
belemehet. Liszttel lehintjuk, majd a kivant mertekben felontjuk
tejjel. Sozzuk (ovatosan, mert a husunk mar sos), majd kis langon par
perc alatt hagyjuk besurusodni. Miutan a tesztat beleforgattuk (az
ilyen etelekhez a kifott tesztat nem szoktam leobliteni), mar
talalhato, de nem art meg 10 percet raszanni es egy talba halmozva,
sajttal boven megszorva sutoben atforrositani.
Maradek porkoltbol egyszeruen zsirjara sutessel, liszttel lehintessel,
majd tejjel torteno felontessel 5 perc alatt elkeszitheto.
Pusztuljanak a maradekok!!! :)
--
Udvozlettel:
KASI mailto:
|
+ - | Re:Kerdes a tojasrol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
At 08:30 PM 4/28/00 -0500, Zsoka wrote:
>A tojas felhasznalasaval kapcsolatban vetodott fel bennem az a kerdes,
>hogy vajon a vallasos zsido eteleknel hogyan lehet felhasznalni a
>tojast. Hiszen azt tudom, hogy tejes etelt nem szabad osszekeverni
>husos etellel, annyira nem, hogy 2 teljesen kulon szekrenyben tartjak
>a husos, illetve a tejes edenyeket.
>De vajon mi a helyzet a tojassal?
A valasz nagyon egyszeru: a tojas "parve", azaz mind husos, mind
tejes etelekhez hasznalhato. Egyetlen feltetel: ha ve'rcsepp van benne,
ami elofordul, a tojast semmikeppen nem szabad felhasznalni.
Ugyancsak parve a hal, de nem az az egyeb tengeri herkentyu...
Ehhez hasonloan nem szamit husetelnek a hal a keresztenyeknel...
Samuka
|
|