Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 528
Copyright (C) HIX
2000-04-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 mi legyen a maradekbol... (mind)  24 sor     (cikkei)
2 Ananaszos felfujt... (mind)  17 sor     (cikkei)
3 Gongyolt zoldbab... (mind)  16 sor     (cikkei)
4 Rizsfelfujt... (mind)  16 sor     (cikkei)
5 Kerdes a tojasrol (mind)  34 sor     (cikkei)

+ - mi legyen a maradekbol... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhamuveszek!

Ugy latom, mindenki csak piheg a husveti nagy trakta utan, es nemhogy enni,
de meg receptet irni sincs kedve. :-) 

Biztos mindenkinek rengeteg sonkaja maradt, es mi ugyan
csak szeleteltet vettunk, de hogy ki ne maradjunk a sok jobol, kaptunk egy
fel tarjat. :-) Nekialltam kotyvasztani. 
Mivel a mult heten rengeteg tesztafelet ettunk, nem akartam sonkastesztat
csinalni, ezert improvizaltam. :-) Talan sonkas-hagymas tort krumplinak
lehetne nevezni, szerintem irto finom lett. :-))
Hejaban megfoztem par krumplit, amig fott, addig egy keves szalonnat
felkockazva kiolvasztottam (bacon-nel szerintem meg finomabb), a zsiron
megpiritottam par szelet aprora vagott tarjat, meg ket kis  fej felapritott
voroshagymat. 
A fott krumplit meghamoztam, felkarikaztam, soztam, borsoztam, es
hozzakevertem a hagymas - sonkas kevereket, es osszedzsumaltam. :-)
Eredetileg meg akartam ra sajtot reszelni, es a sutoben kicsit megpiritani,
de a gyerekeim mar ehesek voltak, es ravetettek magukat a kajara. :-)) Egy fel
pillanat alatt eltuntettek. :-) 


sziasztok,
Zita
+ - Ananaszos felfujt... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok!
Hozzavalok:
20 dkg ananasz (darabolt konzerv)
4 tojas
8-8 dkg porcukor, mandula es liszt
5 dkg piskotamorzsa
2 dl tejszin.
	A tojassargakat 6 dkg cukorral habosra keverjuk, hozzaadjuk
a durvara orolt mandulat. A tojasfeherjebol 2 dk porcukorral kemeny 
habot verunk, es a liszttel egyutt a tojassargajahoz keverjuk. A masszat
kivajazott, piskotamorzsaval megszort formaba ontjuk. Megszorjuk az
ananaszdarabokkal, majd vizfurdobe allitjuk a format, es elomelegitett 
sutoben megsutjuk. A formabol kiboritva edes tejszinhabbal diszitjuk.
-- 
(Ollozas!)
Jo etvagyat!    :)
                                      <<<<<<<<> Üdv.:Csavajda László <>>>>>>>>>
+ - Gongyolt zoldbab... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok!

	Sos vizben puhara fozunk 50 dkg megtisztitott zoldbabot, majd
lecsurgatjuk. Nyolc kotegbe osztjuk, a  szalakat osszefogjuk, es mindegyik 
koteget 1-1 gepsonkaszeletbe gongyoljuk. Kivajazott tuzallo talra egymas
melle fektetjuk. 4 dkg vajbol egy pupozott ek. liszttel vilagos rantast
keszitunk, egy keves zoldbab fozolevel felengedjuk, suru martassa forraljuk,
majd a tuzrol leveve hozzakeverunk 2 dl tejfolt meg 1 nagy csokor finomra
vagott petrezselymet. A zoldbabra ontjuk es a tetejet 5 dkg reszelt sajttal
meghintjuk. Lehet martas nelkul is kesziteni, akkor a gongyolegekre
hajszalvekony sajtszeleteket fektetunk, egy keves vajat ramorzsalunk.
A forro sutoben megsutjuk, de nem piritjuk meg.
-- 
(Ollozas!)
Jo etvagyat!    :)
                                      <<<<<<<<> Üdv.:Csavajda László <>>>>>>>>>
+ - Rizsfelfujt... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok!		
	Alaposan megmosunk 30 dkg rizst, majd leontjuk annyi vizzel,
hogy epp ellepje. Kis langon addig fozzuk, amig a vizet magaba nem
szivta, akkor raontunk boven tejet, es egy csipet soval meg 5 dkg vajjal
izesitjuk. Puhara fozzuk, majd kihutjuk. Alaposan kikeverunk 6 tojassargajat
10 dkg cukorral, belereszeljuk 1 fel citrom hejat, hozzaadjuk a fott rizst,
vegul a tojasok kemeny habba vert feherjet. Alaposan kizsirozott, zomancos
tepsibe ontjuk, es a sutoben megsutjuk. Ha melegen akarjuk adni, ajanlatos
vizes kessel kockakra vagni. Ha hidegen szandekozunk talalni, akkor a
tepsiben hagyjuk kihulni, utana mar konnyen szeletelheto. Mindenkepp 
kinaljunk hozza barackizt, amit egy keves rummal is megbolondithatunk,
ha nem gyerekeknek adjuk, de jo hozza a suru malnaszorp is.	
-- 
(Ollozas!)
Jo etvagyat!    :)
                                      <<<<<<<<> Üdv.:Csavajda László <>>>>>>>>>
+ - Kerdes a tojasrol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!
Mindenki elutazott, vagy leszoktatok a fozesrol? :-))


>Felado :  [Non-Profit
Organization]
>Temakor: Re: *** HIX KONYHA *** #526 ( 5 sor )
>Idopont: Thu Apr 27 12:51:07 EDT 2000 KONYHA #527
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Tisztelt szerkesztoseg,
>kerem tovabbra is kuldjek szamomra a Konyhat!
>Az 526 volt az utolso szam amit megkaptam.
>Koszonettel:


Nekem is feltunt, hogy sehol egyetlen  HIX Konyha:-(, no eppen
gondoltam, tenni kene valamit a felkutatasra, amikor megtalaltam a
fenti reklamalast. Masnak is hianyzik, ugy latszik. :-))
Vegre az 526-os utan, megerkezett az 527-es !! ;-) A konyhai elet
nincs megszakitva, csak egy kis unnepi szusszanas volt. ;-) Annyi
finomsag utan jo volt vegre egy zoldborso levest, es egy kis turos
tesztat enni. :-))) Tegnapra mi mar mindenesetre igy voltunk itthon.

A tojas felhasznalasaval kapcsolatban vetodott fel bennem az a kerdes,
hogy vajon a vallasos zsido eteleknel hogyan lehet felhasznalni a
tojast. Hiszen azt tudom, hogy tejes etelt nem szabad osszekeverni
husos etellel, annyira nem, hogy 2 teljesen kulon szekrenyben tartjak
a husos, illetve a tejes edenyeket.
De vajon mi a helyzet a tojassal? A Szentiras, illetve a Talmud ad-e
erre valamilyen utmutatast? Esetleg tud valaki ebben segiteni nekem,
hogy mi a megoldas? Remelem nem vagyok off topic. :-))

Szeretettel Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS