Sziasztok,
mar egyszer elkuldtem, valahol elveszett utkozben!
------------------------------
Udv.: Misi
KORETEK, FOZELEKEK, FELTETEK
Taplalkozasunkban egyre nagyobb szerephez jutnak a zoldsegfelek. Videkunkon
sokfele megterem, es kituno fozelekek, koretek keszithetok beloluk. Lehetoleg
parolassal, ne fozessel keszitsuk, utana habarassal suritsuk, keruljuk a
rantast. Kulonfele sult, parolt es fott husokhoz koretet talalunk, szarazabb
husokhoz ledusabb, szaftos husokhoz szarazabb koretet adunk. A husok es a
koretek kozotti aranyt igyekezzunk jol eltalalni. A sok koret ugyanis elnyomja
a hus jellegzetes izet. Az izlesesen talalt koret esztetikus, etvagygerjeszto,
a kulonfele zoldsegekbol keszult koretek mar latvanykent is javitjak a
felszolgalt etel minoseget.
TOLTOTT TOJAS
Hozzavalok: 2 kanal tejfol, 8+4 tojas, 10 dkg torma, izles szerint so, ecet,
cukor, suteshez 2 dl olaj, 20 dkg morzsa, liszt.
Nyolc tojast kemenyre fozunk, megtisztitjuk, hosszaban kettevagjuk, kiszedjuk
a sargajat, osszetorjuk, es elkeverjuk 2 kanal tejfollel. A tormat
lereszeljuk, hozzaadunk izles szerint
1 kaveskanal sot, 1 evokanal cukrot, 1-2 evokanal ecetet, osszekeverjuk a
tojassargajaval.
A masszat visszatesszuk a tojasfeherjebe, fogvajoval osszetuzzuk. Megforgatjuk
lisztbe, tojasba, morzsaba es az olajban megsutjuk. Ovatosan kivesszuk a
fogvajot. A rantott tojas hidegen, melegen is jo, aki szereti, tobb tormat is
tehet bele. Krumplipurevel talaljuk.
Otlet: Ha a tormat ugyanigy elkeszitve 30 dkg daralt husbol keszult
fasirozotthoz adjuk, izletes hust kapunk.
Takacs Viktoria, Bacsfoldvar
TOLTOTT PAPRIKA BURGONYAVAL
A burgonyat lereszeljuk es kinyomkodjuk, majd osszekeverjuk reszelt hagymaval.
Borssal, soval izesitjuk. A masszaval megtoltjuk a paprikakat. Bo olajban
kisutjuk, tejfollel talaljuk.
Orlovics Ilonka, Szabadka
PAROLT KAPOSZTA SONKABAN
Hozzavalok: 8-12 szelet gepsonka, 1 kg savanyu kaposzta, 10-15 dkg szalonna, 1
baberlevel, so, bors.
A szalonnat apro kockakra vagjuk es kisutjuk, ennek a zsirjan megparoljuk a
savanyu kaposztat, pici vizzel, baberlevellel, borssal, soval es csipetnyi
cukorral izesitjuk. Mikor megpuhult, a sonkaszeletekbe toltjuk es feltekerjuk.
Burgonyapurevel talaljuk.
Szemu Melinda, Szabadka
BUJTATOTT TOJAS
Hozzavalok: 70 dkg burgonya, 6 tojas, 2 dl tejfol, 8 dkg margarin, egy keves
currypor, bors,
1 nagy fej voroshagyma, so, 2 evokanal zsemlemorzsa.
A burgonyat megfozzuk, leszurjuk, krumplinyomon attorjuk es osszekeverjuk a
tejjel, a tejfollel es 3 dkg margarinnal. Ha kihult, belekeverjuk a habosra
felvert 2 tojast, a sot, a borsot, valamint a lereszelt voroshagymat. Egy kis
tuzallo talat kikenunk 2 dkg margarinnal, megszorjuk a zsemlemorzsaval, majd
beleteritjuk a tojasos burgonyapuret. Negy feszket melyitunk bele, amelyekbe
beleontjuk a tojasokat ugy, hogy lehetoleg egyben maradjanak. A tojasokat
betakarjuk egy kis burgonyapurevel, majd egyenletes simara igazitjuk a
tetejet. Ramorzsoljuk a maradek margarint, es elomelegitett sutoben szep
pirosra sutjuk. Kockakra vagva ugy talaljuk, hogy minden adagban legyen egy
tojas.
TARKA SAJTOS BURGONYATEKERCS
4 tojassargajat 10 dkg margarinnal kikeverunk, hozza adunk 4-5 fott, attort
burgonyat, sot, 15 dkg lisztet. Belekeverjuk a tojasok kemenyre vert habjat.
Jol kikent, lisztezett tepsibe tesszuk es kozepmeleg sutoben sutjuk. A sutobol
kiveve, tiszta, megnedvesitett konyharuhara boritjuk. Meghintjuk reszelt
sajttal, meglocsoljuk olvasztott zsirral elkevert tejfollel.
A konyharuha segitsegevel osszetekerjuk. A tepsibe visszateve meg nehany
percig sutjuk. Talalaskor meghintjuk keves reszelt sajttal, megkenjuk
tejfollel es forron talaljuk. Keszithetjuk velovel, gombaval, sonkaval.
TOLTOTT BURGONYAGOMBOC
6 nagyobb burgonyat elozo nap megfozunk. Meghamozzuk,es lereszeljuk,
hozzaadunk 5 dkg buzadarat, 1 egesz tojast, annyi lisztet, amennyit felvesz es
sot izles szerint. A tesztabol gombocokat formalunk. 20 dkg fustolt szalonnat
apro kockakra vagunk, es pirosra sutjuk.
A kisult szalonnat osszekeverjuk 20 dkg reszelt sajttal es 1 tojassal. Ezzel
toltjuk meg a gombocokat, majd sos, forro vizben kifozzuk. A gombocokat talra
szedjuk, es meglocsoljuk zsirral elkevert tejfollel.
Toth VasarJulianna, Bacsszolos
SULT BURGONYA VAJDASAGI MODRA
Hozzavalok: 1,5 kg burgonya, 3 dl tej, 4 tojas, 1 evokanal liszt, so. Keves
liszt, zsir a kisutesbez.
A burgonyat karikara vagjuk, es vilagosbarnara sutjuk a zsirban. A tejet
elkeverjuk a tojassal, hozzaadjuk a lisztet, picit megsozzuk. A sult burgonyat
lerakjuk egy labasba, raontjuk a tojasos tejet, es a sutoben pirosra sutjuk.
Salataval kinaljuk.
Balo Agota, Muzslya
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|