1. |
Csereptal (mind) |
29 sor |
(cikkei) |
2. |
pataki tal (mind) |
48 sor |
(cikkei) |
3. |
lepesmez (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
4. |
langos trukk (mind) |
24 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Csereptal (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Most olvashatod a sok-sok receptet. :-))
Karacsonykor vagy nagyon kulonleges esetekben keszitem.
Ananaszos sertessult
--------------------------------
Hozzavalok: 8 kis szelet kicsontozott sertestarja (60-70 dkg) (en karajjal
keszitem), 3 evokanal olaj, 1 mokkaskanal (tovabbiakban mk) curry, 1 mk
bors, 1 mk szegfuszeg, szerecsendio, vasfu (nekem nincs), reszelt
citromhej, 4 gerezd fokhagyma, 1 teaskanal kokuszreszelek, 1 teaskanal
mustar, 6 karika ananaszbefott, 5 dkg fustolt szalonna, 1 nagy fej
voroshagyma, 10 dkg reszelt marvany sajt (en trapistaval keszitem), 1/4
csomo petrezselyemzold, 1 dl tejszin, 1 dl ananaszle, 1 dl tejfol, so.
A cserepedenyt fel oraig hideg vizben aztatom. Kozben az olajba keverem az
osszes fuszert, a finomra vagott fokhagymat (en lepaszirozom), a
kokuszreszeleket es a mustart.
A husszeleteket mindket oldalt bekenem a fuszeres olajjal, majd a
lecsopogtetett cserepedeny aljara negyet egymas melle teszek. Raszorok 2
karika kockara vagott ananaszt, a fele mennyisegu, csikokra vagott fustolt
szalonnaval egyutt. Betakarom a fele mennyisegu karikara vagott hagymaval,
majd beboritom a maradek 4 szelet hussal. Erre szorom a maradek hagymat és
fustolt szalonnat, vegul mindegyik husszeletre egy-egy karika ananaszt
helyezek. Meghintem a reszelt sajttal es lelocsolom a tejszin, ananaszle es
tejfol megsozott keverekevel.
A talat lezarom es hideg sutobe tolom. Takareklangon sutom az etelt.
Pirosra piritva kinalom, sult krumplival vagy burgonya krokettel, de a
krumplipure is jo.
Kriszta Szegedrol
|
+ - | pataki tal (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udv!
Csereptalas recepteket az archivumban is talalsz. Nekem egyszer nagyon
finom sult/fott csirket sikerult csinalnom, pedig csak odatettem, es
vartam.
Hozzavalok:
1 csirke (akkora, hogy a talban kenyelmesen elferjen, esetleg lehet csak
combot, mellet tenni bele)
krumpli (ezt nem tudom mennyi, a tal meretetol, es a fogyasztok szamatol
fugg)
2 nagy hagyma
fokhagyma,
so,
izles szerint egyeb fuszerek (pl. delikat)
Mint mondtam, majdnem veletlenul lett nagyon finom, mert a szokasostol
elteroen nem ontottem egy csepp vizet sem a csirke ala. Azelott csu:lo:k
sult benne, az tul sok vizet eresztett, azt gondoltam a csirke is sokat
fog; tevedtem. Tehat a csirket kivul-belul bedorzsoltem fuszerekkel, es az
egyik hagymat raszeleteltem, a fokhagymat kis darabokra vagtam, a bore ala
dugdostam. A hagymabol a hasaba is jutott. Sutottem lefedve kb. 1,5-2 orat
teljes langon, azert vigyaztam, ne egjen oda.
Meghamoztam a krumplit, hosszukas darabokra vagtam, es a megsult csirke
tetejre halmoztam ugy, hogy a tetot ra lehezzen tenni. Ezutan ra, illetve
koze vagtam a masik hagymat is, megszortam delikattal, es raontottem kb. 2
dl vizet. Lefedtem, es visszatettem foni. Miutan megfott (az idot nem
tudom), levettem a tetejet, es addig sutottem, mig a krumpli meg nem
pirult.
A krumpli atvette a fuszerek es a csirke izet, a csirke omlosan meg volt
sulve, es fove, de az ize benne maradt... hamar elfogyott.
Megj.: a vizet a krumplira _lassan_ ontsd ra, nehogy elrepedjen a forro
tal!
Nem tudom, melyik a pataki tal, nekunk olyan van, amelyiknek az alja
mazas, a teteje mazatlan. Ha a tiednek az alja mazatlan, akkor szerintem
aztatas utan be lehet kenni olajjal. Ha tevedek, remelem kijavitanak.
Sok sikert!
[Ezt a levelet meg penteken feladtam, de az valami miatt nem jelent meg.]
--
NGabor
e-mail: #Linux forever! (SuSE 6.4; 2.2.14)
***Mindenkiben tehetség rejtezik. Néha túl jól.***
|
+ - | lepesmez (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Hetek ota olvaslak benneteket elvezettel. Mehesz felesegekent a kovetkezo
informaciokat tudom adni a lepesmezrol:
A lepet a mehek keszitik a testükbol kivalasztott mehviaszbol. Ezek
csodalatos szabalyos hatszogekbol alakulnak ki. A meheszek annyiban
segitenek, hogy kereteken mehviaszbol keszitett lapokat helyeznek a
kaptarba, amire azutan a dolgozok (a mehek egy meghatarozott csoportja)
kiepitik ezeket a hatszog alapu "tartalyokat. Viragzaskor ezekbe a
tartalyokba hordjak a mehek a mezet, ami ilyenkor meg csupan egy hig, edes
"lotty". Többször atdolgozzak, suritik, hajd mehviasszal lefedik. A "gonosz
mehesz" ezeket a kereteket porgeti ki, hogy megkapja a mezet. Amikor a
keretbol mezzel egyutt kivagjuk a lepet, akkor lesz a lepesmez. Ilyenkor
meghuleses idoben kivalo egy-egy (kb. 2x2 cm) kockat kiszopogatni, a
szajban marado lepet mint a ragogumit ragcsalni. Segit arcureggyulladasnal.
Mas mezes kerdesekre is szivesen valaszolok.
Eva Zalaegerszegrol
|
+ - | langos trukk (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves listatagok!
Langos suteshez szeretnem a segitsegeteket kerni.
A minap immaron negyedik alkalommal fogtam neki
langost sutni. Osszegyurtam a burgonyanyomon
attort krumplit (vagy a krumplinyomon attort
burgonyat) liszttel, elesztos tejjel. Felretettem
megkelni. A gyuras utan ugy tunt, hogy jo a
teszta, viszont a megkeles utan nagyon ragadt,
alig tudtam kinyujtogatni, es a kezemre is
allandoan raragadt. Az eredmeny: mire befejeztem a
langos sutest addigra minden tesztas es olajos
volt, a kezemet is sikerult elegetni, valamint a
baratnommel is osszevesztem...
Arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy ha nem
ragadt volna annyira a teszta, akkor mindez
maskepp tortent volna, ezert kerlek benneteket,
hogy akinek valami jo otlete van az irjon.
Ha lehet akkor sajat cimemre is.
Koszi elore is: Erno
.
szi elore is: Erno
.
|
|