Hi all,
Aszalt gyumolcs kerdesre probalnek irni.:
Elmeletileg minden gyumolcs aszalhato/szarithato. A lenyeg az, hogy olyan
szintre csokkenjen a viztartalom a gyumolcsben, amiben a mikroorganizmusok
mar nem kepesek szaporodni ill. elni. A szaritas soran cel, hogy a karos
mikrobak elszaporodasa elott bekovetkezzen ez az allapot.
A szaritas soran nem cel az ertekes anyagok hobontasa, ezert a homersekletet
celszeruen, a gyumolcs elokeszitettsegenek megfeleloen kell megvalasztani.
Na szoval...lehet sutoben es lehet napon, sot mikroban is. A sargabarackot
pl napon szoktak szaritani.
A szaritasi homerseklet semmikeppen se haladja meg a 60-70Celsius fokot,
mert a gyumolcs megeg, ill. nem lesz olyan finom. Ha napon szaritunk, a
szaritasi ido tobb lesz(viszont finomabb).
A gyumolcsot _egyenletesen_ daraboljuk fel, ezaltal biztositjuk a nagyobb
feluletet es az egyenletes szaritast. Fontos a jo szellozes/legmozgas. Ezert
neha at kell forgatni a talcan a gyumolcsot.
A rovarokat tartsuk tavol! Akkor van kesz a szaritmany, ha kozel legszaraz.
Ezutan tartsuk jol zarodo edenyben, nehogy nedvesseget tudjon felvenni.
Szaraz levegoju helyisegben tarthatjuk szabadon is.
Ha jo szaritmanyt akarunk: a leheto legalacsonyabb homersekleten szaritsuk
azaz a leglassabban(ami mellet meg nem indul romlasnak). Kezdetben kis
homersekletet tartsunk es csak fokozatosan emeljuk, igy elkeruljuk a
kergesedest(ami a vizzarvanyok benmaradasat is okozhatja). Barnulo
gyumolcsot(pl.alma) megfürdethetunk citromsavas/aszkorbinsavas forrovízben -
igy vilagos marad.
Jo etvagyat kivanok!
Ha kerdes, johet.
> Üdvözlettel, Mit freundlichem Gruß, Best Regards,
> Szász Attila (RBHU/CBW)
|
[Hungary] irta:
> Temakor: Aszalt gyumolcs ( 7 sor )
> Idopont: Tue Jul 4 09:13:35 EDT 2000 KONYHA #589
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sziasztok!
>
> Kostoltam aszalt gyumolcsoket es igen finomak.
> Hogyan lehet hazilag kesziteni:
> korte,sbarack,alma,narancs stb.
>
> Koszi, Tibor
Sziasztok!
Itt van egy kis szosszenet, a "Pető Margit, A matyo
konyha" cimu konyvebol. Akit erdekel, a konyv felet mar
kimasoltam, annak elkuldom nagyon szivesen az eddig
elkeszult anyagot, es termeszetesen a tovabbiakban,
ahogy haladok vele, a tobbit is. Sajnos ekezetek nelkul,
nem igen e'lvezheto!
Cseresznyet, meggyet tobbfelekeppen tettunk el telire. A
legegyszerubb modja volt az aszalas. Ehhez a silanyabb
minosegu gyumolcs is megfelelt. Szararol leszedve es
megmosva tepsibe raktuk ugy, hogy egy sorjaval legyen. A
tepsiket langyos bubosba helyeztuk. Am lehetett forro napra
kiteriteni; igy lassabban, de finomabban aszalodott. Szellos
tullzsakban levegos helyre felakasztva taroltuk. Telen aztan
egy pillanatra forro vizbe dobtuk puhulni, leszurve
fogyasztottuk. Egeszseges tartalekeledel a vitaminszegeny teli
napokra.
A kicsit ferges vagy nem annyira szep gyumolcsok
elteveset a legtobb helyen ugy oldottak meg, hogy szuszinkat
csinaltak belole. Ez ugy tortent, hogy a megmosott gyumolcsot
szeletekre vagdostak, ugy hejastol, ahogy volt. Kozben
kivagtak belole a maghazat es az esetleges romlott, rossz
reszeit. Tepsiben egy retegben szetteritve bubosban, bubos
tetejen, de leginkabb a jo forro nyari napsutesen megaszaltak
egeszen szarazra. Tullzsakban vagy fonott-szellos
vesszokosarban taroltak.
Nalunk osszekevertek a mindenfele aszalt gyumolcsot:
cseresznyet, meggyet, almat, kortet, szilvat; igy lett vegyes
szuszinka. De jo is volt a zord teli napokon elovenni, egy-egy
nagy adagot leforrazva, leszurve az asztal kozepere tenni! Az
asszonyok varrozas, a gyerekek tanulas vagy csendes jatek
kozben majszolgattak a mezedes, ragacsossa puhult szuszinkat.
Egyedul a szilvabol tettek kulon is, mert nagybojti napokon
az aszalt szilva majdhogy kotelezo bojti eledelnek szamitott.
Mi gyerekek jobban szerettuk vegyesen, mert mino boldogsag
a valasztas gyonyorusege! Mar csak ilyen gyarlo az ember:
amig ketto van valamibol, addig valogat.
--
Üdv.: Szászika
A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
http://www.yourwebhome.com/szaszika
|