Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 590
Copyright (C) HIX
2000-07-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re:aszalt gyimilcs (mind)  30 sor     (cikkei)
2 aszalt gyumolcs (mind)  61 sor     (cikkei)

+ - re:aszalt gyimilcs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hi all,

Aszalt gyumolcs kerdesre probalnek irni.:
Elmeletileg minden gyumolcs aszalhato/szarithato. A lenyeg az, hogy olyan
szintre csokkenjen a viztartalom a gyumolcsben, amiben a mikroorganizmusok
mar nem kepesek szaporodni ill. elni. A szaritas soran cel, hogy a karos
mikrobak elszaporodasa elott bekovetkezzen ez az allapot.
A szaritas soran nem cel az ertekes anyagok hobontasa, ezert a homersekletet
celszeruen, a gyumolcs elokeszitettsegenek megfeleloen kell megvalasztani.
Na szoval...lehet sutoben es lehet napon, sot mikroban is. A sargabarackot
pl napon szoktak szaritani.
A szaritasi homerseklet semmikeppen se haladja meg a 60-70Celsius fokot,
mert a gyumolcs megeg, ill. nem lesz olyan finom. Ha napon szaritunk, a
szaritasi ido tobb lesz(viszont finomabb).
A gyumolcsot  _egyenletesen_ daraboljuk fel, ezaltal biztositjuk a nagyobb
feluletet es az egyenletes szaritast. Fontos a jo szellozes/legmozgas. Ezert
neha at kell forgatni a talcan a gyumolcsot.
A rovarokat tartsuk tavol! Akkor van kesz a szaritmany, ha kozel legszaraz.
Ezutan tartsuk jol zarodo edenyben, nehogy nedvesseget tudjon felvenni.
Szaraz levegoju helyisegben tarthatjuk szabadon is. 
Ha jo szaritmanyt akarunk: a leheto legalacsonyabb homersekleten szaritsuk
azaz a leglassabban(ami mellet meg nem indul romlasnak). Kezdetben kis
homersekletet tartsunk es csak fokozatosan emeljuk, igy elkeruljuk a
kergesedest(ami a vizzarvanyok benmaradasat is okozhatja). Barnulo
gyumolcsot(pl.alma) megfürdethetunk citromsavas/aszkorbinsavas forrovízben -
igy vilagos marad.
Jo etvagyat kivanok!
Ha kerdes, johet.
> Üdvözlettel, Mit freundlichem Gruß, Best Regards, 
>    Szász Attila  (RBHU/CBW)
+ - aszalt gyumolcs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

 [Hungary] irta:
> Temakor: Aszalt gyumolcs ( 7 sor )
> Idopont: Tue Jul  4 09:13:35 EDT 2000 KONYHA #589
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
> Sziasztok!
> 
> Kostoltam aszalt gyumolcsoket es igen finomak.
> Hogyan lehet hazilag kesziteni:
> korte,sbarack,alma,narancs stb.
> 
> Koszi, Tibor

Sziasztok!

Itt van egy kis szosszenet, a "Pető Margit, A matyo 
konyha" cimu konyvebol. Akit erdekel, a konyv felet mar
kimasoltam, annak elkuldom nagyon szivesen az eddig
elkeszult anyagot, es termeszetesen a tovabbiakban,
ahogy haladok vele, a tobbit is. Sajnos ekezetek nelkul,
nem igen e'lvezheto!

Cseresznyet, meggyet tobbfelekeppen tettunk el telire. A 
legegyszerubb modja volt az aszalas. Ehhez a silanyabb 
minosegu gyumolcs is megfelelt. Szararol leszedve es 
megmosva tepsibe raktuk ugy, hogy egy sorjaval legyen. A 
tepsiket langyos bubosba helyeztuk. Am lehetett forro napra 
kiteriteni; igy lassabban, de finomabban aszalodott. Szellos 
tullzsakban levegos helyre felakasztva taroltuk. Telen aztan 
egy pillanatra forro vizbe dobtuk puhulni, leszurve 
fogyasztottuk. Egeszseges tartalekeledel a vitaminszegeny teli 
napokra.

A kicsit ferges vagy nem annyira szep gyumolcsok 
elteveset a legtobb helyen ugy oldottak meg, hogy szuszinkat 
csinaltak belole. Ez ugy tortent, hogy a megmosott gyumolcsot 
szeletekre vagdostak, ugy hejastol, ahogy volt. Kozben 
kivagtak belole a maghazat es az esetleges romlott, rossz 
reszeit. Tepsiben egy retegben szetteritve bubosban, bubos 
tetejen, de leginkabb a jo  forro nyari napsutesen megaszaltak 
egeszen szarazra. Tullzsakban vagy fonott-szellos 
vesszokosarban taroltak.
Nalunk osszekevertek a mindenfele aszalt gyumolcsot: 
cseresznyet, meggyet, almat, kortet, szilvat; igy lett vegyes 
szuszinka. De jo is volt a zord teli napokon elovenni, egy-egy 
nagy adagot leforrazva, leszurve az asztal kozepere tenni! Az 
asszonyok varrozas, a gyerekek tanulas vagy csendes jatek 
kozben majszolgattak a mezedes, ragacsossa puhult szuszinkat.
Egyedul a szilvabol tettek kulon is, mert nagybojti napokon 
az aszalt szilva majdhogy kotelezo bojti eledelnek szamitott. 
Mi gyerekek jobban szerettuk vegyesen, mert mino boldogsag 
a valasztas gyonyorusege! Mar csak ilyen gyarlo az ember: 
amig ketto van valamibol, addig valogat.



-- 
                               Üdv.: Szászika
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
          http://www.yourwebhome.com/szaszika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS