1. |
Re: illatos omlos csirke (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
2. |
kEFIRGOMBA (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
3. |
RE: *** kefirgomba*** #1307 (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
4. |
Sztrapacska (mind) |
43 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: illatos omlos csirke (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
szerintem a kínaiak mindent rizslisztből készítenek ami ilyen jellegű
, pl.: a bundás banánnál is megfigyelheted, hogy a tészta hasonló a mi párizsi
bundánkhoz csak keményebb, ezt már próbáltam rizsliszttel és sikerült.
Engem az érdekelne, hogy mivel fűszerezik az illatos omlós halat?
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ip-248-74.tvnetwork.hu)
|
+ - | kEFIRGOMBA (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyha!
Csodalkozva olvasom a kefirgomba historiat.
Ilyet meg nem hallottam.
Ki tudja, hogy hol lehet kapni. Zita, Te mindent tudsz olasz vonatkozasban,
esetleg van elkepzelesed?
De esetleg otthon hol lehet kapni?
Es meg egyet szeretnek kerdezni. A boltban kaphato tej mindig egy kicsit
tartositott, meg a friss is. Pl. En aludttejet ebbol nem tudok csinalni,
mert megkeseredik. A kefir nem?
Udv. Izabella
|
+ - | RE: *** kefirgomba*** #1307 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
* A kefirgombaval konnyu banni, ha az ember betartja a
* szabalyokat. Pl.
* nem erhet hozza fem, rendszeresen at kell mosni, csak
* felforralt es
* lehutott tejet szabad raonteni.
ha az ember nem tartja be a szabalyokat, akkor sem tortenik
semmi...:-)
en tenyleg csak a kiprobalas kedveert csinaltam egyszer recept
szerint es utana mindig forralas nelkul...
semmi kulonbseg nincs izhatasban, sem elettani hatasban
inkabb arra kell ugyelni, hogy a gombak szaporodnak es ha az
ember nem szedi ki belole alkalmankent a szaporulatot, akkor
egyre csokken az elkeszules ideje es mar egy nap alatt is erosen
megsavanyitjak a tejet
amugy hihetetlenul szivosak es sokaig birjak friss tej nelkul is
udv
PL:
|
+ - | Sztrapacska (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>
>A tátrai öregek a sztrapacskát krumplis tésztából készítik,
>vagyis belereszelik
>a nyers krumplit a tésztába, majd azt lobogó sós vízbe szaggatják.
>Leszűrve összekeverik kiolvasztott szalonna zsírjával,
>majd juhtúróval-amíg az el nem olvad a forró galuskán, és a
>tányéron megszórják töpörtyűvel. (A juhtúró szlovákul bryndza)
>Sütni nem szokták. Ehhez a hagyományos szlovák ételhez
>zsincsicát illik inni, ami nem is tudom pontosan mi,
>olyasmi mint az aludttej- juhtejből.
>Ha valaki Szlovákiában jár, az északi részeken bárhol kapni
>finom sztrapacskát pár koronáért. Vannak "gazdagított"
>változatai is kolbásszal, savanyú káposztával, füstölt
>sajttal, túróval.
>
Mint hegyvideki juhttenyesztok leszarmazottja (anyai agon) hozzaszolnek
a temahoz. A krumplit specialis krumplireszelon kell lereszelni (szoval
ha lehet nem sajtreszelon :-) es anny lisztet keverunk hozza, amig
szaggathato allaga nem lesz, de nem ajanlatos kidolgozni hogy nyulos
legyen. Szlovakiaban lehet specialis szaggatoedenyt kapni, de en
valahogy nem kedvelem, elvbol deszkarol kessel szaggatom lobogo sos
vizbe. Ezutan kulon mindig meg kell varni, amig egy adag megfo (a
galuska a viz felszinen uszik) es szurovel kiszedni a fazekbol. Talalas
elott meg kell szorni bryndzaval es nyakononteni zsirjaban kisutott
szalonnatepertovel, zsirjaval egutt. Gazdagabb hazaknal tejfolt es
kaprot is szoktak adni hozza. Inni lehet hozza zsincsicat is, de
altalaban aludttejet vagy irot szoktak hozza. A vizbol amiben a galuska
fott finom levest lehet kesziteni, egyszeruen bryndzat kell
belemorzsolni es aprora metelt kaprot beleszorni.
Magyarazatok:
A bryndza nem mas mint morzsolt es sozott juhsajt. A juhsajt nem egy
idotallo valami, ugyhogy igy tartositottak valaha amikor meg nem volt
hutoszekreny.
En azert irtam galuskat, mert ha Szlovakiaban sztrapacskat rendeltek
akkor altalaban savanyukaposztas galuskat kaptok (ami viszont ugyszinten
finom). A fent emlitett etelt etlapokon es altalaban ugy hivjak hogy
"halusky s bryndzou".
A zsincsica a juhsajtkeszites egyik mellektermeke, ha nem tevedek.
Udv mindenkinek
Tomi
|
|