Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 689
Copyright (C) HIX
2000-10-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 birs (mind)  59 sor     (cikkei)
2 ludlabtorta (mind)  52 sor     (cikkei)

+ - birs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kovary Peter irta:
>A reszelt alma, minden karamellizacio nelkul is megbarnul. Imho
>egyszeru oxidacio.

Ugyanezt a valaszt kaptam maganban Harangozo Csabatol is, neki is koszonom
a hozzaszolast. 
Eloszor en is igy gondoltam, de a _szin_ nemi toprengesre adott okott. A
nyers alma ugyanis megbarnul, ez viszont gyonyoru bordos-pirosas lett - aki
mar latott birsalmasajtot, tudja, mirol beszelek. :-) Es a masik dolog,
hogy nyersen percek alatt oxidalodik, ez a bordos szin viszont nagyon
lassan, a harmadik ora vege fele kezdett kialakulni. De ettol meg lehet
oxidacio. :-) 

A kulonbozo birsalmasajt receptek tkp. foleg a gyumolcs/cukor aranyban
kulonboztek, en az 1 kg gyumolcspep/80 dkg cukor aranyt favorizaltam. Ne
kerdezzetek, miert. :-)) Lekvaroknal max. 50 dkg cukrot teszek 1 kilo
gyumolcshoz. 

Sokan probaltak eltantoritani, hogy jo kis pepecs munka. Na, az egy dolog,
hogy maceras. De mennyi ideig tart.....! Pillanatok alatt megfott, me'g a
paszirozas sem volt egy ordongos feladat. A receptek szerint 15-20 percig
kellett volna csak osszefozni a sok cukorral. De eszebe se volt
bo"ro:so:dni. Majdnem _harom ora hosszat_ fozogettem, mig vegre olyan
bordos szine lett.

>utolag milyennek iteled? Mennyire edes? Mennyire kemeny? stb.

_Nagyon_ edes. Viszont kevesebb cukorral nem mertem csinalni, feltem, hogy
nem fog megszilardulni. A kemenysegerol meg nem sokat tudok mondani, mert
allitolag kb. ket hetig kell szikkasztani, amig eleri a megfelelo allagot,
es csomagolhato. Bar van aki azt mondja, hogy az _5 eves_ birsalmasajt az
igazi! :-))))) 
En foleg azert csinaltam, hogy pl. puspokkenyerbe, muffinba tegyem, aprora
felkockazva. Ugy nem tunik fel, hogy tulsagosan edes. De magaban bizony
nekem emelygos. 



Egy kulonlegesseget meg leirok nektek, Agnitol, Athenbol kaptam. Foleg
azert jutott eszembe, mert epp nemregiben beszelgettunk a mustrol, sot a
vadetelekrol is. :-) 


Birsalma mustban
================

A birsalmat meghamozzuk es cikkekre vagjuk. Feher szolobol preselt mustot
cukorral felforralunk (mindenliter musthoz 30dkg cukrot teszunk), es
beletesszuk a gyumolcsot. Addig fozzuk, ameddig puhulni kezd. A gyumolcsot
forro uvegekbe szedjuk. A mustszirupot sodo surusegure fozzuk es raontjuk a
gyumolcsre. Dunsztoljuk. 
Pulyka-, liba- es vadsultekhez adjuk.



sziasztok,
Zita
+ - ludlabtorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Gyula!

A Magyar Izek szakacskonyv receptje:

Ludlabtorta

teszta:
3 tojas, 60 g kristalycukor, 50 g liszt, 10 g kakao, 10 g vaj, 1 cl forro
viz

Krem:
70 g vaj, 7 cl tejszin, 220 g cukor, 70 g kakao, 220 g vaj, 150 g konyakos
meggy, 200 g csokibevono

A tojasfeherjebol cukorral kemeny habot verunk, a sargajat simara keverjuk.
A vajat felolvasztjuk, a kakaot es a vizet hozzakeverjuk, majd a
tojassargajaval elkeverjuk. Ezutan a tojashabot es a lisztet beleforgatjuk.
Sutopapirral belelt tortaformaba toltjuk, a tetejet elsimitjuk. 180 fokos
sutoben megsutjuk.

150 g cukorbol keves vizzel szirupot fozunk, kihutjuk. Kozben a tejszint 70
g cukorral felmelegitjuk, 70 g vajat hozzaadunk. Amikor a vaj elolvadt, a
kakaot belekeverjuk. Kisse lehutjuk es langyosan, a tobbi vajjal habosra
keverjuk.

Az elkeszitett tortalapot a rumos vagy konyakos meggy levevel meglocsoljuk.
A kimagozott konyakos meggyet aprora vagjuk. A csokolades lapot egy keves
kremmel megkenjuk, az aprora vagott meggyet egyenletesen raszorjuk.  A
maradek kremet a tortakarikaban egyenletesen rakenjuk. A tortat
hutoszekrenyben dermesztjuk, majd a karikabol kivesszuk, tetejet meleg
kessel elsimitjuk. A bevonomasszaval a tetejet es az oldalat athuzzuk, es
mielott a csoki megdermedne, kessel folfele huzva megpaskoljuk, hogy a
jellegzetes ludlabforma kialakuljon. Meleg kessel 12 szeletre vagjuk


Kedves Peter!

Nagy igazsag lehet abban, amit irtal. En a rantast mindig kemenyen tettem
bele az etelbe, aztan csak vartam, hogy a csomok szetfojenek. Legkozelebb
kiprobalom a modszeredet!
Kosz a tippet.


Kedves Tibor!

Sozott heringgel kapcsolatos eszreveteleddel sajnos egyet kell ertsek. Itt
Nemetorszagban ez az etel nagyon nepszeru. En egyszer kostoltam es tobbet
soha!!!
Az en ismeroseim csak kiveszik az uvegbol (itt uvegekben aruljak), es
kenyerrel vagy fott krumplival eszik. Minden "elokezeles" nelkul.

Szilvi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS