> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> Temakor: eper ( 22 sor )
> Idopont: Fri May 12 05:02:37 EDT 2000 KONYHA #539
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kedves Zita!
Irod:
> Tuti tippeket :-) kernek toletek, hogyan csinaltok eperdzsemet.
Én tuti a hagyományos módon csinálom,
> En azt a fajtat szeretem, amiben jo nagy darabok vannak, a "leve" viszont jo
> suru
> (azaz nem csurog le a vajaskenyerrol :-) ).
ilyen lesz
> Szerintetek lehet ilyet befozo
> cukor, ill. valamilyen zselesito anyag hozzaadasa nelkul csinalni?
Soha ilyesmit nem használok, csak eper és közönséges cukor van benne - meg egy
kicsi szalicil a tetején.
A megmosott, lecsumázott epret súlyban kb. feleannyi és kilónként egy késhegyny
i
szalicillal cukorral elkeverem, lefedem, és egy éjszakára állni hagyom. A levét
leöntöm - nem kinyomkodom, csak lazán - ezt leszűröm, és kész az eperszörp, üve
gbe
vele, leheletnyi szalicilt fújok a tetejére, lehet lekötni.
A sűrűjét főzőm, kb. egy félórát forr csendesen. Üvegbe teszem, szalicilt fújok
rá, lekötöm, száraz dunsztba teszem.
Sajnos, ha lehúzódik róla a lé, a teteje hajlamos arra a bizonyos barnulásra (m
int
pl a málna is), és leginkább a celofános lekötésnél jelentkezik; valamit segít
a
dolgon, ha kupakos vagy patent üveget használsz. Én nescafésat is szoktam (nagy
on
jó egyszerrrefogyasztós méret), akkor pedig celofán és kupak (gumi nélkül)
kombinációban - nagyon megbízhatóan zár.
Egyébként ugyanígy csinálom a meggy-, málna-, szeder- és ribizlilekvárt is,
szörppel kombinálva. (Igaz, málnát tisztán nem szoktam, csak meggyel "ízesítve"
, a
ribizlit pedig inkább csak frissfogyasztásnyi mennyiségben, mert idővel olyan í
ze
lesz, amit mi nem szeretünk, bár sokan igen)
Üdv:
Edit (Győr)
|