Kíváncsiságból keresgéltem egy kicsit a neten...
A két legmeglepőbb sajtszósz:
Sajtszósz
Hozzávalók: 1/2 cs. földimogyoró vagy kesudió, 1/2 cs. napraforgómag, 1/4 cs.
frissen facsart citromlé, 1/4 cs. vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1/4 cs.
sörélesztő pehely, 1 tk. só, 1 cs. víz.
Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Használhatjuk salátákra, párolt
zöldségfélékhez, tésztához, barnarizshez, pizzára vagy lasagne-hoz. Hűtés
során a sajtszósz sűrűvé válik.
Megjegyzés: 1./ A kesudió helyettesíthet más diófélével vagy olajosmaggal.
2./ Ahhoz, hogy a sajtszósz narancsos szín legyen, a turmixolás során adjunk
hozzá 1/3 cs. pritaminpaprikát vagy 2 ek. paradicsompürét és 2 ek. vizet.
-----------------------------
Sajtszósz
Hozzávalók:
- 2 csésze víz
- 1/4 Csésze nyers kesudió
- 4 ek darált paprika
- 3 ek sörélesztő pehely
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1 ek friss citromlé
- 1 1/2 kk só
- 1/2 kk hagymapor
- 1/4 kk fokhagymapor
Fél csésze vízben turmixoljuk össze a kesudiót, kb. 5-6 percig, amíg nagyon
sima nem lesz. Ezután tegyük hozzá a megmaradt vizet és a többi hozzávalót,
majd folytassuk a mixelést, amíg nagyon finom sima lesz. Egy edényben
folyamatos kevergetés közben melegítsük, amíg nem kezd sűrűsödni. (5-6
percig). Zöldségekre, burgonyára, pizzára, lasagne-ra, stb. öntve tálalhatjuk.
Mennyiség: 6 dl
Vegetáriánus kivitel mindkettő, a "szigorúbb" iskolából.
Topy
|