Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 5
Copyright (C) HIX
1998-10-22
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 mogyorovaj (mind)  13 sor     (cikkei)
2 RE: mogyorovaj (mind)  14 sor     (cikkei)
3 RE: mikrosuto, gyors meleg kaja (mind)  51 sor     (cikkei)
4 Gyors kaja (mind)  23 sor     (cikkei)
5 Reci (mind)  7 sor     (cikkei)
6 gyors suti (mind)  17 sor     (cikkei)
7 Temakor: rozmaring - Zepter es egyebek (mind)  23 sor     (cikkei)
8 Rakott gomba (mind)  31 sor     (cikkei)
9 Gyors meleg kaja (mind)  27 sor     (cikkei)
10 Szendvicssuto (mind)  10 sor     (cikkei)
11 Gyors meleg kaja (mind)  26 sor     (cikkei)
12 aprosagok (mind)  45 sor     (cikkei)
13 Re: langos (mind)  30 sor     (cikkei)

+ - mogyorovaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv, mindenkinek!

Mogyorovajat lehet magyarorszagon kapni. Foleg nagyobb elelmiszer aruhazakban. 
Van teljesen sima, illetve olyan, amiben meg mogyoro darabkak is vannak.
Finom. Meghozza nagyon. Az ara kb. 700.-Ft korul mozog!!!
De az uveg nagy, igy sokaig kitart.

Lehet enni csak ugy kenyerre kenve, vaj helyett. De tehetsz ra meg akar 
lekvart, vagy sajtot is, vagy elobb a mogyorovajat, aztan a sajtot,
aztan arra egy kis lekvart!! Isteni.

Udv,
S.
+ - RE: mogyorovaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Remelem, lesz valaki, aki tobbet tud, en magam nem nagyon
elek vele.... Fozesnel inkabb Afrikaban hasznaljak, errefele
nehany edessegen kivul inkabb szendvicsanyagkent hasznaljak.
3 fajta mogyorovaj van -iz szempontjabol, mert suruseg, finomsag
stb szerint is van sokfele- natur, sozott es cukrozott.
A natur es enyhen sozott valtozatot kenik kenyerre, ugy, ahogy mi 
a vajat vagy a majonezt, erre johet akarmi: sonka, salatalevel, uborka,
erre egy masik szelet megkent kenyer es kesz az amerikai gyerek
orome... de csak ugy, a megkent kenyeret is szeretik - persze, jo
vastagon, nem ugy, mint a vajat...
A cukrozottat lehet enni csak ugy egy-egy  kanallal desszertkent, de
rakenik csokoladeszeletre vagy piskotara is.
Ennyit tudok... :-)
Samuka - Montreal
+ - RE: mikrosuto, gyors meleg kaja (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Norbi irja:
 Egy ideje mar nem a nyereg alatt puhitjuk a hust. 
:-) Ismeroseim szinte mindegyikenek van mar mikroja. Inkabb az a 
gond, hogy melegitesen kivul alig hasznaljak masra. Pedig van nehany 
mikros recept, ami nagyo hamar keszen van es finom.

Nem is igy gondoltam. Itt sincs mindenkinek, es az enyem is van vagy
10 eves, csak 600 wattos, a legprimitivebb beallitasok stb.
Es bizony -talan eppen ezert- en is CSAK melegitesre hasznalom.
Kezdetben probalkoztam sutessel-fozessel, de nagyon egyenetlen
volt, igy letettem rola. A mai keszulekekkel biztosan tobb sikerem
lenne.
Viszont melegitesre alaposan kihasznalom. Az a csodalatos benne,
hogy a melyhutobol egyenesen a mikroba teheto a kesz vagy
felkesz etel es percek alatt friss es forro.

Na, akkor egy eljarasom, amit rendszeresen csinalok es megfelel
a kiindulo felteteleknek: munkabol hazaerve felora alatt meleg etelt
talalni.
Vasarnap altalaban egyutt van a csalad, akkor bizony tisztesseges
vasarnapi ebedet kell kesziteni. Ez altalaban el is veszi a delelottot.
Ha mar a konyhaban vagyok es keszitem azt a rantotthust miegymast,
mellesleg a hetkoznapokra is elokeszitem a vacsorakat, altalaban
3-4 felet ( nem akarok itt teljes haztartasi beszamolot adni, csak roviden:
hetfon leves van vasarolt sutemennyel, penteken spagetti vagy pizza
nap van, szombaton nincs szervezett ebed, mindenki eszik amit talal...,
igy jon ki a 3-4 fele)
Szoval, ripsz-ropsz felteszem a hetfoi huslevest -vagy minesztronet stb-
kozben ugyanabban a munkafazisban zoldseget vagok egy majdani
zoldseges rizshez, vagy rizseshushoz, attol fuggoen, hogy van-e benne
hus...
Kockara vagott hagyma, sargarepa, feherrepa, zellergyoker -ha akad,
mas is-  Olajon megparolom a zoldsegeket, a hagyman kezdve, majd
sorra hozzajon a tobbi. Fuszerek: so, bors, majoranna. Amikor felig
megpuhult -ez kb 10 perc-, leveszem, kihutom, dobozba teszem es
be a melyhutobe. Lehet akar 2-3 alkalomra valo mennyiseget csinalni.
Ha hus is van benne,  legjobb a  kockara vagott csirke- vagy pulykamell,
azzal kezdem az egeszet, amikor megpirult, akkor jon a hagyma...

Amikor eljon az ideje, csak be kell tenni a mikroba par percre, hogy
felengedjen, aztan mehet a labosba es egy kis plusz olaj hozzaadasaval
ezen az alapon inditjuk a sima parolt rizst. Amikor elkeszult, talalas elott
meg hozza lehet keverni egy kis doboz konzerv zoldborsot.

Ha hussal keszult, csak valami savanyusag kell hozza, ha hus nelkul,
hat jo magaban is, de egy virsli sem rossz melle....

(Nehogy mar megbantsak valakit, de ha ESETLEG valaki nem tudja,
hogy kell finom, nem ragacsos, nem kemeny parolt rizst fozni, hat keresre
leirom)
Samuka - Montreal
+ - Gyors kaja (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ezennel kozreadom kedvenc gyors kajamat.

Hozzavalok
        1kg burgonya
        2-3 tojas
        esetleg kis olaj/zsir
        so (izles szerint - azt hiszem igy szoktak irni)
Szal:
    A burgonyat megtisztitas utan 3-4 mm-es karikakra vagom,
    sos vizben megfozom (a fazek oldalan fakanallal szetnyomhato). 
    Leontom rola a vizet (fedo segitsegevel), majd rautom a 2-3
    tojast (kis olaj/zsir, en nem szoktam),
    es addig keverem, mig megszilardul a tojas. A vizleontes utan mar 
    altalaban nem kell visszatenni a tuzhelyre, eleg a krumpliban levo 
    ho". Kis so utan potlas esetleg, s ehetsz. Imadom.
    A neve pl. tojasos krumpli, tojasos tort krumpli, attol fuggoen,
    hogy mennyire tort szet keveres kozben.
    Joetvagyat,
    
                Falu 

Cserebe johet _mukodo_ oroszkrem torta recept, mert eddig egyik sem 
volt olyan, mint a cukraszdai :-(
+ - Reci (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Erdekel valakit a Vegeta hazi receptje?
Vagy a Nutellae?
Vagy a SZenf es a Majoneze(ezeket nem tudom M.O.-on,
 pontosan hogy hivjak!
Sorry)!
Ha igen akkor nehany napon belul lekozlom oket itt!

+ - gyors suti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Aki szerti az edesseget, de nem akar sokat bajlodni vele:
25 dkg turo
10 dkg kokuszreszelek
pici citromle
5-10 dkg porcukor
Az utobbi 2 sem merendo, meg kell kostolni kozben. Bar, ha ezt az adagot
csinalod, es nem a duplajat, valoszinuleg elfogy, mire eldontod, eleg
edes-e :)
Szoval mindezt osszekevered. Kezzel! Nehogy geppel, mert az egesz konyha
csupa kokusz, meg turo lesz. /Volt aki nem hallgatott ram, az o
tapasztalata./
Nagyon gyorsan osszeall, picit nedves kezzel gombocokat formalsz belole,
beteszed a hutobe... es kesz.
A 3 gyerekem 5 perc alatt elpusztitja, ugyhogy kenytelen vagyok belole
nagyobb adagot csinalni.
Remelem, tetszik, majd irok meg gyors vacsorat is, ha lesz idom.
Sziasztok, Balogh Eva
+ - Temakor: rozmaring - Zepter es egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nalam a Fogarasi uti (XIV.) TESCO-ban (ez nem reklam) vasarolt cserepes tarkony
 
es rozmaring kitunoen erzi magat tobb honapja az erkelyen. Persze azzal 
kezdtem, hogy azonnal atultettem (alul mar kilogott a gyokere). Az egyik  egy 
nagyobb cserepbe, a masikat pedig a kertbe kerult  - mindketto evelo, a telet 
is kibirja. Tapasztalatom, hogy mar hamadik eve elvan a kertben (pedig nem 
kenyeztetem, nem vagyok nagy kerteszkedo),   rendszeresen vagjuk a hajtasait 
annak a rozmaringnak, amelyiket egy falusi (?) nenitol vettem. Ugyanott van 
mellette egy kis citromillatu kakukkfu, ezt is husetelek es salatak izesitesere
 
hasznaljuk.

A bazsalikom magrol kerult a kertbe, sajnos elegge keson: juniusban, de 
augusztusban mar lehetett szedegetni  a leveleit. Kulonleges mellekhatasa, hogy
 
elkergeti a hangyat a kornyekrol: evek ota az iden nem kellett vegyszerrel 
irtani nalunk a hangyakat.

Remelem, segitettem

Istvan
+ - Rakott gomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !

Jojjon egy recept. ( eleg keveset olvastam eddig a listan :-( )
Elkeszitese egyszeru. Egyszeruen kovetni kell a leirtakat. 

************************************
- 1/2 kg gomba (eheto legyen !)
- 5 db tojas
- 3 db kifli
- 2 fej hagyma 
- 2 pohar tejfol (2 dl-es)
- 1 dl tej
- pirospaprika
- 1 evokanal so
- 1 kaveskanal olaj
- 1    -  II  -       vaj
- vegeta
**************************************
A hagymat megtisztitjuk es aprora vagjuk. A gombat is megtisztitjuk
es felszeleteljuk, olajon a hagymaval megparoljuk. A kiflit
felszeleteljuk (karikakra) es a tejben meghempergetjuk. 
Egy tepsit kivajazunk es rateritjuk a kifli felet, sozas kovetkezik,
majd ratesszuk a gombat a leve nelkul, ezek utan sozunk ujra es
fuszerezunk. A fott tojasokat rakarikazzuk, sozunk. Erre raontjuk a
tejfolt, majd a megmaradt kiflivel ujabb sort kepzunk. A gomba levet
raontjuk minderre. 20 percig forro sutoben sutjuk.

Kellemes sutest fozest.

Udv.,
        G A' B O R
+ - Gyors meleg kaja (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Martha kerdezi:
Ezt ugy ertelmezzem, hogy  "vajjal+majkremmel+sajttal" - tehat mindharom
dologgal kenjem a kenyeret mielott a brokkolit rateszem?  Milyen sajttal?
Lehet egy szelet sajtot hasznalni a kenosajt helyett?

Szia Martha!
Orulok, hogy egyszeru vacsoranak valom felkeltette figyelmedet.
Valaszaim:
Igen, mindharommal, ebben a sorrendben kend meg a kenyeret. A brokkolit
teheted a tetejére is, de a majkremre is. Utobbi esetben majd a brokkolira
tegyed a sajtot. Es nem csak brokkolit tehetsz ra, hanem mas ilyesmit is.
Pl.
paprikat. En félkemeny sajtot szoktam hasznalni, trappistát, mert az igen
finom
amikor megolvad. De szerintem mindenfele sajttal ki kell egyszer próbalni.
Camembert-ral egyenesen ünnepi eledellé lep elo. Füstölt sajttal mas, és
más-más fűszerrel (curry, cayenne bors, vegeta, kakukkfű....) megszórva az
egyes szendvicseket, teljesen változatos dolgokat tudsz produkálni.
Termeszetesen hasznalhatsz szelet sajtot, sot szerintem jobb is, mert az
ember beeseik az ajton, farkasehes, es meg reszelgesse a sajtot???? :-))
Kenosajttal, ha ezalatt a lagy, omlesztett sajtot erted, nekem nem izlett.
Ízlesek es pofonok....
----------------------------
Minden jót és erkölcstelent!
Szeretettel: Bacskai Peter

Ékezettel ékesített leveledet is szívesen veszem!
+ - Szendvicssuto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jo etvagyat fakanalugyi szakertok!
Biztos ismeritek azt a szendvicssutot, amelyiknek a tetejet racsukja az em-
ber a szendvicsre, s ott a ket teflonos forma szoritasaban sul meg a finom-
nal finomabb merenylet, a fogyokura ellen. Probaltatok mar, hogy a szend-
vics KULSO oldalat is megvajazzatok? Legalabb egy lyuk a nadragszijon!!! 
------------------
Minden jót és erkölcstelent!
Szeretettel: Bacskai Peter

Ékezettel ékesített leveledet is szívesen veszem!
+ - Gyors meleg kaja (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Martha kerdezi:
Ezt ugy ertelmezzem, hogy  "vajjal+majkremmel+sajttal" - tehat mindharom
dologgal kenjem a kenyeret mielott a brokkolit rateszem?  Milyen sajttal?
Lehet egy szelet sajtot hasznalni a kenosajt helyett?

Szia Martha!
Orulok, hogy egyszeru vacsoranak valom felkeltette figyelmedet.
Valaszaim:
Igen, mindharommal, ebben a sorrendben kend meg a kenyeret. A brokkolit
teheted a tetejére is, de a majkremre is. Utobbi esetben majd a brokkolira
tegyed a sajtot. Es nem csak brokkolit tehetsz ra, hanem mas ilyesmit is.
Pl. paprikat. En félkemeny sajtot szoktam hasznalni, trappistat, mert az i-
gen finom amikor megolvad. De szerintem mindenfele sajttal ki kell egy-
szer probalni.Camembert-ral egyenesen ünnepi eledelle lep elo. Fustolt
sajttal mas, es mas-mas fuszerrel (curry, cayenne bors, vegeta,
kakukkfu...)
megszorva az egyes szendvicseket, teljesen valtozatos dolgokat tudsz pro-
dukalni. Termeszetesen hasznalhatsz szelet sajtot, sot szerintem jobb is,
mert az ember beeseik az ajton, farkasehes, es meg reszelgesse is a saj-
tot???? :-)) Kenosajttal, ha ezalatt a lagy, omlesztett sajtot erted, nekem
nem izlett. Ízlesek es pofonok....
----------------------------
Minden jót és erkölcstelent!
Szeretettel: Bacskai Peter

Ékezettel ékesített leveledet is szívesen veszem!
+ - aprosagok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Nehany valasz:
7 - RE: To-csi
Jo, jo, de mi az? Ugye, ha valaki mas neven ismeri, honnan tudja, hogy
te azt to-csi neven ismered?

Samuka - Montreal
Tokeletesen igazad van, a recept lemaradt, de ime itt van:/idezet a
leveledbol!/:
4 - RE: kedvenc krumplis receptek
Masfajta krumplilangos: NYERS krumplit lereszelunk finomreszelon,
elkeverjuk egesz tojassal, mondjuk 3-4 krumplira egy tojas, sozzuk,
borsozzuk, esetleg izles szerint reszelt hagyma is belekeverheto es
a masszabol egy-egy jo kanalnyit a forro olajra tesszuk es laposra
nyomkodjuk. Mindket oldalon pirosra sutjuk.
No, ezt hivjak nalunk to-csinak./de tesznek bele lisztet is/ Kanadaban mi a
neve?
Mas:
Amirol beszelsz, azt itt(Nyiracsad es kornyeke, Nyirseg) siligonak hivjak.
Remelem egyrol beszeltunk.
NGabor
e-mail: 

Igen, ez az amit irtam, es kosz a nevet, ezzel meg nem talalkoztam.

> Felado :  [Hungary] irja:
> Temakor: Gyorsvacsora, rozmaring, to-csi ( 54 sor )
Amennyiben a to-csi=siligo, akkor a to-csi az nem egyeb, mint a
lepcsa'nk (vagy lepcsa'nka). Legalabbis szulofalum tajan, azaz
a Tiszalok-Rakamaz tengely kornyeken. De igy ismerik pl. Miskolcon

Koszonom, ujabb skalp!
Mas:
Gyors, esti etel:
Afgan tojas: Hagymat aprora vagsz, olajon megpiritod, ontesz ra kecsapot,
/izles szerint/ majd rautsz nehany tojast /attol fugg mennyire vagy ehes,
3-5.../
Nem szabad osszekeverni csak segiteni, hogy a tojas megsuljon, mint a
tukortojas. En nagyon szeretem. /vigyaz oda ne egjen/
"Kecsap nelkul lehet elni, de minek"
Üdv:
-----Garai  József----------
-----06-88-210-245-------
Mail: 
Site: www.infornax.hu/~garai
+ - Re: langos (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szerbusztok,

Nagyon szeretjuk a langost, de eddig nem voltak sikeresek
a probalkozasaim. Orommel lattam, hogy 
ketto recept is megjelent, ki fogom probalni oket. 

A krimplis valtozathoz fel kilo krumpli eseten kb mennyi
lisztet kell hasznalni? Mindegy, hogy "piros" krumpli,
vagy feher?

Szeretnem kiprobalni a kefires valtozatot is, amit Attila irt. 
Sajnos nem tudom, honnan szerezzek kefirt. Attila, a cimed 
szerint USA-bol vagy, talan tudsz otletet adni. Tudom, hogy 
volt errol vita a TIPP-ben, de nem tudom, mi lett a "vegeredmeny".

Ki tudna megmondani nekem, hogyan sussem a husokat, hogy
ne szaradjanak ki, de megis rendesen atsuljenek?
Ez itt mas magyar (majdnem kezdo) haziasszonyismerosnek is
gond, es tanacstalanok vagyunk.

Tovabbi jo etvagyat kivan Mindenkinek,


Mari



    -----------------------
    Maria Szente Prorok
>

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS