Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 151
Copyright (C) HIX
1999-03-24
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kaposztas langos... (mind)  24 sor     (cikkei)
2 frissito (mind)  9 sor     (cikkei)
3 kaposztaleves lelohely (mind)  7 sor     (cikkei)
4 gombhoz a kabat (mind)  10 sor     (cikkei)
5 sajtok 2. (mind)  67 sor     (cikkei)
6 sajtok 3. (mind)  50 sor     (cikkei)
7 Re: sajtok 4. (mind)  58 sor     (cikkei)
8 sok-sok Konyha hianyzik (mind)  8 sor     (cikkei)
9 husveti sonka (mind)  14 sor     (cikkei)
10 AW: *** HIX KONYHA *** #150 (mind)  22 sor     (cikkei)

+ - Kaposztas langos... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Hozzavalok:
A tesztahoz:
4o dkg liszt
a fele finom, a masik fele retesliszt
3 dkg eleszto
2 kockacukor
tej
1 tojassargaja
2 szem fott, attort burgonya
5 dkg vaj
so.
A toltelekhez:
1 kg piritott kaposzta
a suteshez olaj
Az elesztot 1 deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk, majd ha 
megkelt, a tobbi tesztahoz valoval osszedolgozzuk. Annyi
langyos tejjel lazitjuk, hogy kozepesen kemeny kelt tesztat
kapjunk, az olvasztott vajat csak a vegen ontjuk bele. 
Lefedve a duplajara kelesztjuk. A piritott kaposztat belegyurjuk,
es tenyernyi darabokra vagjuk. Bo olajban szep pirosra sutjuk.
(ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - frissito (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok ?

Egy olyan kerdesem lenne, hogy milyen frissito italt igyak a kave 
helyett, mivel szeretnek lemondani a kaverol (kb.23 mereganyag van 
benne). Mar probaltam a zold teat, de az nem dobott fel.
Ha tud valaki valamilyen otletet szivesen varom.

Koeszi
Adrien
+ - kaposztaleves lelohely (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szevasztok!

A fogyokuras kaposztalevest megtalalhatjatok a
http://www.petofi.radio.hu/receptek/kaposzta.html lapon is.
Kiprobaltam regebben, tenyleg mukodik!

Udv a sorstarsaknak :  Attila
+ - gombhoz a kabat (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhamuveszek!

Kaptam egyenest Franciaorszagbol egy uveg provanszi fuszerkevereket
(bouquet garni a' la provencale). Tudna valaki jo recepteket - lehetoleg
odavalosit - amihez fel tudnam ezt hasznalni? Igazabol azt sem tudom, hogy
inkabb levesbe valo, vagy husetelekhez. Mindenfele johet. 

Koszi elore is,
ciao
Zita
+ - sajtok 2. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Norbi levelenek folytatasa - 2.

Az igazi erdekesseget a sajtpult francia tagozata tartogatja, mint
sok mas gasztronomiai vonatkozasban is, a franciak meglehetosen
magasroptuek, es valtozatosak.

Nezzuk sorban azokat a sajtfeleket, amiket eddig volt szerencsem megizlelni!

BRIE (ejtsd: brii):

Eloszor azt hittem, hogy holland sajt, de kesobb a barataim
felvilagositottak, hogy ez is francia.

A brie egy erlelt sajt, aminek a feluletet keregszeruen
gombatenyeszet kepezi, amely fokozatosan atalakitja a sajt belsejet.
Hasonlit a jol ismert kamamberre, legalabbis mechanizmusat tekintve,
mert a megjelenesi formaja es az ize teljesen mas.

Altalaban mar elore felcikkezve es becsomagolva kinaljak, igy aztan a
sajtnak csak bizonyos oldalai kergesek, a belseje lagy folyos, az ize
enyhen kesernyes, ha kis szeletekre vagjuk, es a szeleteket teljes
gabonamagvakat tartalmazo savanyu feketekenyerre tesszuk, nehezen
leirhato gasztronomiai elmenyben lehet reszunk, nem art a kenyer es a
brie koze valamilyen gyumolcslekvart, peldaul mandarinlekvart kenni!

Termeszetesen itt is kaphato kamamber, tobbfele valtozatban, de a
legaltalanosabb a kor alaku, CD-lemez atmeroju es kb. keet centimeter
vastagsagu forma, amit csillogo kulseju papirba bugyolalnak. A
camamber szerintem itt teljesen ugyanolyan, mint magyarorszagon, az a
tapasztalatom, hogy egy-ket napi konyhai tarolas utan a legfinomabb.


Itt, mielott belemelyednek a tovabbi fajtak targyalasaba, nehany
alapfogalmat kell tisztaznom, amire szinten csak neemi ido multan
jottem ra:

A sajtokat kategorizaljak, a keek sajtok peneszgombatenyeszetet
tartalmaznak, igazabol a gombak zoldek, dehat a neep az mar ilyen, a
zold szolot fehernek hivja, a zold peneszt meg keeknek.
A feher sajtok turos alaguak, tehat morzsolhato eleg szaraz anyaguak.

Ezen kivul meg feltuntetik a csomagolason, ha a sajt tejszines, amit
azt hiszem, nem kell kulonosebben magyaraznom.

Boursin (ejtsd: burszen):
Ez az egyik kedvencem.
Koralaku csomagolasban kinaljak, de a biztonsag kedveert egy
szogletes papirdobozba is beleteszik, mert eleg serulekeny sajtrol
van szo.

Ez egy foghagymas fehersajt.
Kicsit emlekeztet az ize a korozottre, reszben, mivel turos allagu es
fokhagymatartalmu.

Neemi ugyesseggel kenyerre is kenheto, vagy szeletelheto,
olajbogyoval es felvagottal kombinalva szendvicsek melto alkotoeleme
lehet, nagyon finom.
A legfobb problema vele, hogy altalaban nagyon kicsi es nem lehet
abbahagyni, tehat azonnal elfogy, es meglehetosen draga, szoval keesz
eletveszely.


*************************
Csapo Ida
mailto:
http://www.lezlisoft.com/kikelet
*************************
+ - sajtok 3. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Norbi levelenek folyt. - 3.


Blau-blanc (ejtsd: bloblan):
Ennek maar a neve is arrol arulkodik, hogy keek-feher sajt, tehat
nemespeneszreteg burkolja be, belul viszont porozus allagu.
Mellesleg ra van irva, hogy roomige kaas, tehat hogy tejszines sajt,
ez azt jelenti, hogy nagyon finom folyos lagy belseje van a sajtnak.

Jegkoronghoz hasonlo formaju, es egeszen erthetetlen modon csak egy
meglehetosen porias fenyes papirba csomagoljak, tehat hazaerve
gyakran tapasztalom, hogy valami szetlapitotta a zacskoban.

Persze sok ido altalaban nincs a bankodasra, mert pillanatok alatt
felzabalom, vekony szeletekre vagva fenseges elmenyt nyujt, enyhen a
kamamberre emlekeztet, de nem lehet vele betelni.

Daan marvanysajt:
Oszinten meg kell vallanom, hogy ezt a sajtot nem szeretem, osszesen
ketszer probaltam, mindket alkalommal eleg nehezen akart elfogyni.

Haromszogletu lefoliazott muanyagtalcacskan aruljak, a csomagolason
keresztul is latszik a sajt marvanyerezete.

Nagyon eros, tomeny ize van, eleg savanyu, kifejezetten szaraz, turos
alagu.
Leginkabb a rockfortra emlekeztet.
A felhasznalasa se egyszeru, ha megprobalom elvagni, rogton apro
darabokra hullik, ha kenni probalom, akkor szetmorzsolodik, es
mindenhez hozzaragad, reszelni pedig lehetetlen, mert a nyomas
hatasara szetmallik.

Szoval mindig gondjaim voltak vele, leginkabb magaban probaltam
megenni, minel elobb tullenni rajta.

Bressot (ejtsd: breszo):
Ez egy tejszines sajt, kor alaku fedeles muanyagtegelyben aruljak,
kanallal vagy kessel erdemes hozza kozeliteni, mivel ez egy folyekony
sajt.

Enyhen ez is emlekeztet a korozottre, de kicsit bocisajtos jellegu,
nagyon szeretem, vajkrem helyett is hasznalhato, annyira kellemes az
ize, hogy mindig degeszre zabalom magam szendvicsekkel a kedveert.


*************************
Csapo Ida
mailto:
http://www.lezlisoft.com/kikelet
*************************
+ - Re: sajtok 4. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Norbi levelenek 4. - befejezo - resze :-)

Blue Castello (ejtsd: bluu kasztelloo):
Ez egy keeksajt.

Felkor alaku kis darabokban arusitjak, a sajtot eros allufoliaba
csomagoljak, az igy kapott idomot pedig egy furcsa, felbe vagott
nyolcszog alaku papirdobozba teszik.
Nagyon vedik a kornyezeti hatasoktol.
Ez ugyanis egy agressziv sajt.
Keeksajt, tehat peneszes, de nincs kerge, az egesz sajt nagyon puha,
mint a gyurma, mindenhez hozzaragad, es az egesz anyag minden izeben
folyamatosan eerik.

Amikor az ember hazaviszi, kinyitja es megkostolja, rogton olyan az
ize, mint a tiznapos kamambernek, szoval batorsag kell hozza.
Ettol fuggetlenul nagyon szeretem, meeg akkor is, ha rendszeresen
kihozza az allitolag mar regen kinott tejalergiamat, vagy ki tudja
mifele egyeb bujkalo bajomat, amitol rendesen kiuteses leszek.
Ez a sajt kifejezetten kenesre termett, mivel mast nem is igen lehet
vele csinalni, olyan az anyaga, hogy nincs igazan tartasa, viszont a
masszaban sok kis lukacska van, biztos az eresi folyamat kozben
keletkezo gazok kovetkezteben.

Eddig a blue castello volt a legvadabb sajtelmenyem, baar egyszer
nehany evvel ezelott Hagaban voltam egy sajtaruhazban, ahova belepve
mar a sajtszag is letaglozta az embert, ott aztan tonna szamra
sorakoztak az eletveszelyesebbnel eletveszelyesebb sajtfelesegek.

A sajtvasarlassal persze csinjan kell banni, mert ezek a francia
sajtok meglehetosen dragak, egy par dekas darabka is belekerul
nagyjabol 5 guldenbe, ami majdnem 600 forintot jelent, szoval a
boltbol hazafele nem roskadozom eppen a sajtok sulya alatt.

A torok zoldsegesnel lehet kapni Fetasajtot, ami a magyar juh- vagy
kecskesajt megfeleloje, nem sikerult kideriteni, hogy melyik derek
termeszetu haziallat tejebol keszul, ez nem peneszgombas, hanem
kifejezetten turos allagu sajt, elegge vizenyos, es borsoszem
nagysagu szemcsekre hullik szet a fizikai behatasok nyoman.

Akarhogyan eroltetem a memoriamat, tobb sajt most nem jut eszembe,
tehat most be is rekesztem az egyszemelyes sajtkonferenciamat.

Udvozlettel: Norbert.

:::::::::::::::::::::::::::::::::
Vakok Nemzetkozi Levelezesi Listaja.
Segitsegkeres:
Irjon levelet a kovetkezo cimek valamelyikere!




*************************
Csapo Ida
mailto:
http://www.lezlisoft.com/kikelet
*************************
+ - sok-sok Konyha hianyzik (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Csak a 136. szamnal iratkoztam fel a listara. Ha valaki a
korabbiakbol tudna nekem kuldeni valamennyit, igazan orulnek
neki!

Udv
JUlcs
+ - husveti sonka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ma olvastam a Nok lapjaban, hogy a husveti sonkat masok is
hasonloan keszitik, mint mi. Tehat: nem fozzuk, hanem sutjuk, igy
sokkal jobban lehet szeletelni es sokkal finomabb is.
A kotozott sonkat becsomagoljuk sutopapirba/ zsirpapirba/ A/3-as
masolopapirba (ezt a baratnom anyukaja szokta). Madzaggal jol
bekotozzuk a veget. Kb. 2 kg lisztbol es vizbol
galuskateszta-szeru kotyvalekot allitunk ossze. Ezzel beburkoljuk
a papirba csomagolt sonkat, es addig sutjuk, amig a kulseje
szenne eg. Ha kicsit hult, a csirizt kalapaccsal kell rola
leverni, de isteni finom!

Ne feljetek  kiprobalni!

Julcsi
+ - AW: *** HIX KONYHA *** #150 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> ----------
> Von: 	HIX KONYHA[SMTP:]
> Gesendet: 	Mittwoch, 24. März 1999 02:26
> An: 	
> Betreff: 	*** HIX KONYHA *** #150
> 
> 
> Bocs, lehet hogy lankad a figyelmem, de aki igerte bekuldte a
> fogyokuras kaposztaleves receptjet???
> 
Aha, lankad....   :o))))
Tekintettel a nagyon sok erdeklodore, mar masnap (19.-en) bekuldtem...Hat,
akkor Neked magánban elküldöm.
Udv, jo fogyast - megirhatnatok esetleg a tapasztalataitokat...
Ildiko



mfG:  Ildikó Záruba
I-SD Start Informatik
00/49/69/75882664
E-Mail: 

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS