Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 390
Copyright (C) HIX
1999-12-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kerelem: sajtlevest szeretnek (mind)  20 sor     (cikkei)
2 Teljesen turmixolt (mind)  103 sor     (cikkei)
3 paprikas etelek (mind)  56 sor     (cikkei)
4 Re.:tokfozelek (mind)  8 sor     (cikkei)
5 Edessegek (mind)  26 sor     (cikkei)
6 Gulyaskemia (mind)  15 sor     (cikkei)
7 hawaii csirke/pulykamell (mind)  5 sor     (cikkei)
8 Re: *** HIX KONYHA *** #389 (mind)  4 sor     (cikkei)

+ - Kerelem: sajtlevest szeretnek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Konyhasok!

Gyerekek felreolvastatok(?) en nem a francia hagymalevest, hanem a
francia *sajtlevest* kerem, ha valaki tudja. A hagymalevest mar nagyon regen
fozom, jol ismerem, es persze nagyon szeretjuk. :-))
Egyszoval megegyszer kerem, ha valaki meg tudna irni a francia sajtleves
recepjet, nagyon orulnek neki.

>Felado :  [International]
>Temakor: Mibol fozzek tokfozeleket? ( 9 sor )
Csatlakozom a mar leirt valaszokhoz. Tapasztalatom szerint a tokfozelek
eppen olyan jo cukkinibol is, csak legalabb 1-1,5 kg-os legyen, hogy jol le
lehessen gyalulni. (Az izesitesnel, nem szoktam kihagyni 1-2 ek kechupot
sem a kapor mellett!! Nagyon jo szint es izt ad.)

Kedves Pista Ba'!
A palacsintasutes kapcsan jutott eszembe,hogy nekem nem sikerul szepre
a csusztatott palacsinta, ha van valami jo trukkod erre, orulnek neki.

Udv mindenkinek: J. Zsoka
+ - Teljesen turmixolt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Aldott a hetvege, mert sok kihagyast be lehet potolni. Bele is vagok.

> Felado :  [International]
>A kerdes ezek utan nyilvanvalo, mit ajanlatok tok helyett?
Erno, a tok az tok es sajna semmivel sem helyettesitheto. Egyetlen
alternativat tudok elkepzelni, a cukkinit, ami talan a legklasszikusabb
aludttejes valtozatattal, sok kaporral esetleg nemi oromet okozhat.
Ezenkivul probalkozz arab vagy torok boltosoknal, mert naluk gyakran
olyat is talalhatsz, amire nem is gondolsz. En most mar tudom, hogy
hol kapok savanyitott kaposztafejet a toltottkaposztahoz.
 
Altalanossagban a szoszbinderrol:

Az altalatok emlitett anyag engem egyetlen kesztermekre emlekeztet
espedig a Maizena nevu krumplilisztes suritore. Mindenhol maskepp
hivjak az biztos es en meglepo modon ezelott 15 evvel hallottam rola
eloszor az egyik baratnomtol, aki a csehektol hozta rendszeresen.
Szoval mar akkor is letezett es nem uj talalmany, viszont nem csodaszer
vagyis ettol fuggetlenul nemelyik etel valtozatlanul koveteli a rantast.
Sokfele sos, edes szosznal viszont kivaloan alkalmazhato suritokent a
hagyomanyos liszt helyett es sokkal "konnyebb" a vegtermek.
A markanev tokmindegy es nem attol jobb vagy - rosszabb, hogy Knorr
vagy mas egyeb nevre hallgat, hanem az a lenyeg, hogy a felhasznalasi
lehetosege nem korlatlan es nem lehet tole csodat varni mindenben.

> Felado :  [Hungary]
>Azert irom mult idoben, mert teljesen leszoktunk rola, kiveve a 
>paradicsomos ivolet.
Zsoka, ugye egyetertesz velem, hogy ehhez azert valtozatlanul a legjobb
a mar regen befozott paradicsomle, amivel evente csak egyszer kell sokat
dolgozni? Aztan csak elokapunk egy - egy uvegnyit es fuszerezzuk ugy,
ahogy te is javasoltad pl borssal, zellerrel. Finomabb a turmixoltnal, 
igaz?

Gulyas, paprikas:

Az ember naiv ugyebar, mert azt hiszi, hogy ha valami honapokig tema
volt az mar teljesen kivesezett dolog. OK, "tevedni emberi dolog mondta
a sundiszno......" Ez a vita ugy latszik, hogy halhatatlan es kozlom 
veletek
fiuk, hogy ma eppen marhafarokbol foztem nagyon is finom gulyaslevest.
Legalabb olyan jo ragacsos, mint a marhalabszar garantalom. A modszer
egyeni mindenkinel, a fuszerezes is es a lanyok gyakran jobbat foznek, 
sorry!

> Felado :  [Hungary]
>Epp tegnap kerdezte valaki a TIPP-en, hogy tenyleg magyar talalmany-e.
Zita, ez valoban jo kerdes. Fogalmam sincs, de az biztos, hogy szinte csak
mi magyarok vagyunk "szaloncukormaniasak". Enelkul nem igazi a
karacsonyfa es a szuleink evek ota kuldik az ujabb es ujabb fajtakat.

>Ezzel kapcsolatosan aztan ott is korkerdest tettem fel, ki melyiket tartja
>a legfinomabbnak. 
>Itt is lehet szavazni, kerem a gyartot is megnevezni, mert a standard
>tipusokat szinte mindegyik ceg gyartja. 
A Lestyan gesztenyeset!!! Kaposvaron cukrasz, Kisfaludy utca, a szamra mar
nem emlekszem es nemcsak finom /a gesztenyeszivhez hasonlot kepzelj el/, 
hanem gyonyoruen csomagolt is es szep a fan. Ja. kb ketorahosszat 
"toltve",
aztan persze az ures papirok is jol mutatnak, miutan eleg koran 
megtanultak
a gyerekeink, hogy hogyan kell elethuen az ures papirt visszacsomagolni.

A fa alatti modszert is probaltuk, bar csak ugy, hogy kb a fele a fan - a 
fele a
fa alatt. Szetszortam az ajandekok kozott. Nem alulrol kapkodtak megsem, 
hanem a farol. A fatepazasnak valami varazsa lehet, mert ez a vonzobb ugy 
tunik.

>A MILKA mazsolas-turokremest is nagyon dicsertek  :-))))
Izgatottan varom, hogy az iden milyet kapunk. 

>Csak elrettenteskeppen: a multkor valamelyik tv-s fozocskemusorban (magyar
>adon) _egyszerre_ tettek bele a hust meg a krumplit a fazekba. :-O
>Kepzelem, mi marad a krumplibol, mire a marhahus megpuhul..... 
Az lehet a bajod, hogy nem vagy eleg rugalmas:-))))) A legkezenfekvobb
megoldas, hogy suritoanyag mindenkeppen lesz a krumplibol, ha nem
eg le kozben, igaz? Az egeszebb krumplidarabokat elvegre kulon is lehet
fozni, ha minden kotel szakad:-)))) Talan a marhahus sem olyan ven???

>_minden_ szakacskonyv eloszor olajon hagymat pirit, megszorja
>paprikaval, jol atsuti a marhahuskockakat (kifeheredesig) es akkor onti fel
>vizzel??? 
Ja, igy irjak. Am, ha igy is csinalod, akkor konnyen keseru izu lehet a
pirospaprikad a tul forro zsiradekba szorva es arrol nem is beszelve, hogy
a hagyma is megeg mire a hus kifeheredik.
 
>En is igy lattam otthon, meg a nagymamamnal is, es vegigkerdeztem az
>ismeroseimet, ok is igy csinaljak. Mikor csuszhatott ez felre?? :-) 
En nem igy lattam otthon, de sok ismerosom valoban ugy csinalja, ahogy
leirtad. Nalam a sorrend: feligparolodott hagyma, hus/kifeheredesig es
addigra a hagyma is teljesen jo lesz/, a tuzrol leveve nemi visszahules 
utan
a pirospaprika es a viz. Amennyiben zoldpaprikat is hasznalok azt mindig
a hagymaval egyutt parolom es a nyers paradicsomot a viz elott alkalmazom
lekepzonek.

Most "abba kell fejezzem", mert nagyon megeheztem. Nektek is hasonlo
jo etvagyat kivanok a hajnali orakra is:-)

Udv:  Edit /S/
+ - paprikas etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Peter, koszonom a kimerito valaszokat :-) 

>Es ha mar mindenkeppen le akarod
>tisztitani az inakat, bonyet a husrol, [ez szamomra szentsegtores, foves
>kozben a zsirtartalma kioldodik, es attetszo nagyon joizu, puha csemege
>lesz belole] akkor a hulladekot osszekotve feltetlen tedd be a levesbe,
>es foves utan dobd ki.

Hat belem lattal! :-)))) Én amolyan lanyos modon ;-) minden hust
aprolekosan letisztitok, a lanyaim maskepp meg sem ennek. De en se. Mar
kiskoromban is nagyokat csodalkoztam, mikor nagypapam kulon tanyeron kapta
a "cupakosat" es joizuen szopogatta. Hiaba no, izlesek es kredencajto'k
...... 

Az etelfotozassal kapcsolatban egyszer olvastam, hogy meg a sult husok is
max. felig vannak megsutve, aztan lelakozzak oket, meg hasonlo muvi
dolgokat vegeznek rajtuk. Szegeny haziasszony meg csak csodalkozzon, hogy
neki miert nem lesz soha olyan az etel, mint a gyonyoru szines fenykepen
van.... 

>Szaz szakacskonyv kozul 99 ollozassal keszult
Vettem eszre.. :-((
Szerinted melyik a leghasznalhatobb (altalanos) szakacskonyv - mar ami
manapsag kaphato?? 

>Kerdezz meg 20
>szakacsot, mindegyik azt mondja, hogy a ...paprikas abban kulonbozik a
> ...porkolttol, hogy talalaskor egy kanal tejfolt tesznek ra. Es igy is
>keszitik.  Nevetseges. Nem beszelve a porkoltbol higitott gulyasrol.

Ez a vendeglos szakma... Gondold csak meg. Egyfajta etelt kell csak
elkeszitenie, es rogton negyfelet kinalhat az etlapon :-))))))) 


>Vannak egyebkent egyeteles ettermeim is. Ahol
>mindig ugyanazt eszem, mert az annyira izlik, hogy vetek mast
>kiprobalni. 

Nehany ajanlatot szivesen olvasnek itt, a Konyha hasabjain :-) 


 irta:
>De mindig hideg vizzel !!!!!  hogy" sokkot"  kapjon  a hus, igy az izek benne
>maradnak, s mivel a piritasnal egy kereg kepzodik,  nem fo ki fozes kozben a
>zamata a husnak.

Bocs, _en_ fogalmaztam pontatlanul. Azert vetettem fol ezt, mert nemcsak a
porkoltnel irjak igy - ott persze hogy igy kell - hanem a gulyaslevesnel
is. Pedig egy levesnel szerintem az a jo, ha a _leveben_ is jocskan benne
van az iz. Sot, az a lenyeg! :-) 


Sziasztok,
Zita
+ - Re.:tokfozelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kellemes izeket,
Arra kerdesre, mibol lehet tokfozeleket csinalni, hat cukkinibol,
vagy patisszonbol.Az elkeszitese az ugyan az mint a normal
toknek.Csak lagyab ize.

                                             Udv:   Tib:or

>Sohasem veszitettem, csak a vesenyek fejezodtek be tul koran.<
+ - Edessegek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ket gyorsan elkeszulo edesseg:

Csoki
Hozzávalok: 1/2 kg porcukor, 10 dkg margarin, 2 dl tejszin, 3 evokanal
kakao, 25 dkg tejpor, 2 vaniliascukor.
A porcukrot, a tejszint és a margarint 5 percig fozzuk, majd a kakaot,
tejport, vaniliascukrot csomomentesen hozzakeverjuk. Formaba ontjuk,
hutobe tesszuk, dermedes utan fogyaszthato.


Gyumolcstorta
Hozzavalok: 3 pohar joghurt, 2 evokanal zselatin, 3 dl tej, 6 evokanal
porcukor, 2 tejszinpor, 1 vaniliascukor.
A joghurtot a zselatinnal megmelegitjuk (nem forraljuk, mert
osszemegy!). A tejet, porcukrot, tejszinport es a vaniliascukrot
felverjuk
(en geppel szoktam), majd hozzakeverjuk a joghurtot. Egy tálat kirakunk
gyumolcsokkel (alja, oldala), majd beleontjuk a joghurtos habot.
Melyhutobe tesszuk, szilardulas utan fogyaszthato. Erdemes muanyag
talba tenni, mert konnyebb kiboritani.


Jo etvagyat!
Andi
+ - Gulyaskemia (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!

> gulyas hutobe teve nagyon kemeny kocsonyat ad. Ebbol is latszik, hogy van
> ott eleg zsirtartalom az alkotok kioldasahoz. 
Az nem a zsirtol lesz kocsonyas, hanem a kollagentol. Ez van pl. az 
inakban, bo"rben. Emiatt kell a kocsonyaba es a disznosajtba is 
mindenfele mocsingos, bo"ro"s dolgot rakni, hogy utana megfelelo 
allagu legyen. Ez oldodik ki a marhalabszar inaibol is, ettol lesz 
suru a gulyas leve.

A paprika pedig tenyleg zsiradekban oldodik, ezert kell meg a viz 
hozzaadasa elott elkeverni a hagymas zsirral. Igy jobban elkeveredik 
utana a vizes kozegu szafttal.

Norbi
+ - hawaii csirke/pulykamell (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Szakácsok!

Ha valaki tudja a Hawaii pulyka v. csirkemell receptjet, legyen szives ossza me
g velem.
Koszonettel, Poti
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #389 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Agi ! Lehet az USA-ban karalabet idonkent kaoni, en mult heten foztem levest 
belole, itt Jersei-ben sok helyen arulnak keletiek, s azokban a boltokban 
lehet kapni kohlrabi neven.  Szia
                               Zsuzsa

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS