Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 1141
Copyright (C) HIX
1998-03-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 toltottkaposzta (mind)  108 sor     (cikkei)
2 Mariaknak (mind)  26 sor     (cikkei)
3 Koviubi (mind)  13 sor     (cikkei)
4 recept kellene (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - toltottkaposzta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlok Mindenkit!

Editnek Angolaba:

      Olvastam,  hogy kaposztat akarnal savanyitani,
de nem mersz belekezdeni.
    Rajta:
        Nem fontos a kapor a toltottkaposztaba. Anelkul is nagyon
finom.
    Az alaprecept ugy szol, hogy vegyel egy nagy kemeny, 1 kg-os
feherkaposztat. Tisztitas utan szedjel le rola annyi nagy levelet,
 ami eleg lesz a toltelekek szamara. Ha nagyok a levelek, akkor 
a bordajuknal vagd kette es a kemeny erezetet vekonyitsd meg
kessel. Forrazd le a takaronak szant leveleket 1/2 l sos vizzel,
majd ha kihult, tedd meg vele meg egyszer. Ez segit abban, hogy
konnyen beburkolhasd a tolteleknek valo hust. A maradek kaposz-
tat vekonyra(!) gyaluld bele abba a labasba, amelyikben majd fozni 
szandekozod.
Keverj koze 10 szem egesz borsot, 1 nagy baberlevelet es egy 
csikokra vagott paprikat, ha van, ha nincs, nem baj.
Keverd az egeszet ossze ket dekanyi soval.
Aztan ontsd le annyi forro vizzel, amennyi eppen ellepi.
          Nagyanyam ugy csinalta, hogy egy kis tojasnyi kovaszt 
vizben feloldott es azt raszurte. Te is tudsz ilyent csinalni. Ha van 
elesztod, szaritottbol fel mokkaskanalnyi, vagy friss, abbol 1 dekanyi,
akkor keverd ossze egy evokanal liszttel es annyi langyos viz-
zel, hogy puha allaga legyen. Hagyd megkelni teljesen es ebbol
a kremszeruen feljott masszabol vegyel el egy evokanalnyit, azt
keverd jol el langyos vizzel es ezt szurd ra a kaposztara.
A maradek kovaszt legkozelebbre evokanalankent foliaban lefa-
gyaszthatod.
	(Megtenne egy nagy szelet kenyer is, ha biztos vagy
benne, hogy nincs benne tartositoszer, mert ha van, akkor garan-
taltan nem sokat segit, sot! Radasul eleg nagy munka kiszedni a da-
rabjait meg akkor is, ha gezbe csomagoltad elotte.)
       Ha langyosra hult a leforrazott kaposzta leve, szurd bele 
a kovaszt, keverd jol ossze es tedd a tetejere a preparalt kaposz-
taleveleket homoru oldalukkal lefele.
      Egy nap alatt megsavanyodik nyaron itthon is. A legjobb ha meg-
kostolod a levet este, hogy mennyire savanyu. Van, aki erosebben
kedveli. Ha izlesednek megfelelo, akkor vedd le a leveleket es te-
kerd bele lazan a gombocokat, majd tedd a toltelekeket vissza a labasba
es ha nincs eleg sajat leve, hogy kb. haromnegyed reszet efedje 
a toltelekeknek, akkor tolts utana meg egy kis vizet. Ebben az eset-
ben kostold meg, eleg savanyu-e meg. Ha nem, egy kaveskanal cit-
romlevel utanaizesitheted. Fedo alatt, kis langon, alateten fozd pu-
hara. Az ido a hustol, vagy a toltelekben levo mas anyagtol fugg. 
(Azert ez a balladai homaly, mert en szoktam csak szojagranulatum-
mal is kesziteni es ennek is mas a fozesi ideje.)
      Ha berantva szereted, akkor vedd ki ovatosan a megfott tol-
telekeket egy talra, rantsd be a kaposztat es osszeforralas utan
kostold meg, megfelelo-e az ize. Soval, borssal, citromlevel javit-
hatsz, vagy egy dl vizben elkevert husleveskockaval.
Ha osszeforraltad, tedd vissza toltelekeket es kb. 10 percig fozd
egyutt.
     Toltelek: 40 dkg daralt hus (marhabol is jo), 1 dl nyers rizs,
 egy nagy fej voroshagyma, 2 evokanal zsiradek, 1 gerezd fok-
hagyma, evokanalnyi torott paprika es ket keshegynyi torott 
bors.
	Az evokanalnyi zsiradekon futtasd meg a rizst, tedd
hozz a finomra vagott voroshagymat, keverd el es ontsd fel 
ugyanannyi vizzel, amennyi a rizs volt. Keverd koze a zuzott fok-
hagymat, sozd meg, borsozd meg es ha elfotte a levet keverd be-
le a paprikat is, de ezt mar ne a tuzon csinald. Ha keveset hult, a
hust es az elofozott fuszeres rizst dagaszd ossze egy egesz 
tojassal, vagy kettonek a sargajaval. Ezzel  _lazan__  toltsd meg
a kaposztaleveleket. Ennek a fozesi ideje kozel egy ora. 
Vagj kette egy tolteleket es kostold meg. Ez a legbiztosabb mod-
szer megtudni, kesz-e.
         Ha nincs kedved cicozni a kaposztakabat-szabassal, ak-
kor siman csak gyaluld le es a husgombocokat tedd a tetejere.
Addig ne keverd meg az etelt, amig meg nem szurkul a husgom-
bocok kulseje, mert addig szeteshetnek. Utana mar ovatosan ke-
verheto.
	Ez most hosszu, de nem olyan bonyolult, csak eppen
nagyon reszletes. 
Bizonyara Te tobbet ertesz a konyhahoz, mint a gyerekeim haj-
dan, ezert nezd nezd el nekem, ha tul reszletes volna a recept.
><><><><<><><><><
        Mindenki masnak:
     Jelentem, valamilyen virus miatt, ami engem teritett le, lema-
radtam egy nehany azonnali viszontvalaszrol. Velemenyeim 
mar nagyreszt okafogyottak is, mert megvalaszoltak masok 
helyettem igy is, ugy is.
Mindenkivel egyetertek. Ugyanis, nem lehet innen tanacsot adni, 
hogy ott hogyan lehetne jol beszelni magyarul is es az adott or-
szag nyelven szinten. Nyilvan, ahol nincs mod ra, hogy sokat
beszeljenek vele az egyik szulo nyelven, ott csorbul is az a tudas.
     Amit az unokamrol irtam, az egy bizonyos iskola volt, egy
 bizonyos tanarnovel. Azota mar Afrikaban jar iskolaba  es 
ott pontosan ugy bannak vele, amint azt Odett meselte Hollan-
diarol.
     Szegenyunokaimnak az a legnagyobb bajuk, hogy az anyjuk
magyar, az apjuk angol nyelvu kanadai es mindehhez francia
allampolgarok es  fr. nyelvteruleten elnek.
Most ki sertodjon meg legjobban?
<><><><><><><><><>
       Niko-nak:
       Szervusz!
El akartam kuldeni Neked is a receptet szemelyes Emilkere,
de visszajott mindenfele kifogassal, hogy olyanon nem is lete-
zel. Biztosan en hibaztam, mert -c-vel irtam a neved. 
Hja, a clerosis!

   Minden jot mindenkinek!
	
        Maria
   
+ - Mariaknak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Anyok@ Maria!

Koszonom a valaszodat. Egyetlen megjegyzesem lenne. Nem hiszem, hogy
Magyarorszag gazdagabb lenne Franciaorszagnal. A magyar pedagogusok
fizetese... Es megis elkepzelhetetlennek tartom otthon az altalad
leirtakat. Rengeteg kivalo pedagogus van, aki lelkiismeretes, a gyerekekkel
jol banik, pedig keves a fizetese! Szoval ez nem penzkerdes!

Kedves Zero@ Maria!

Koszonjuk a biztato szavakat. Szep lassan halad Judit (nalam sokkal
gyorsabban). Van egy-ket sztorink is. Tavaly egy neni delutanonkent adott
szaraz kenyeret a lanyoknak, kacsat etetni. Most talalkoztunk vele.
Lelkesen udvozolt, es magyarazta, hogy o kicsoda. Mi mosolyogtunk,
bologattunk, es mondtuk, nem tudunk hollandul. Ekkor jott par gyerek,
valamit mondtak Mariannra, mire Judit begurult, es folyekony hollandsaggal
mondott valami gorombat.
1. Azt hittem, elsullyedek
2. Kerdeztem tole, hogy mit mondott, de nem tudta, csak azt, hogy csunya.
Itthon megneztem a szotart, azt jelenti, budos.
(A flamand es a holland nyelv kozott van egy kis elteres, itt hollandul
beszelnek.)
Kulonben altalaban a gyerekek is kedvesek, megertoek Judittal (is).

Udv,
     Odette
+ - Koviubi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves OTTHON-kasok!

Emlekszem, tavaly tema volt a kovaszos uborka. Sajnos mar nem emlekszem,
mire jutott a keszitok azon tabora, aki nem Magyarorszagon el (es kesziti a
kovaszos ubit).

Most egy ismerosunk panaszolta, hogy az itteni (holland) kenyerrel nem
sikerul neki (persze nyaron).
Elsosorban nemetorszagi otleteket szeretnek kapni, gondolom, ott hasonlo a
kenyer, mint itt (bar lehet, hogy Angliaban, amerikaban is ilyesmi).

Koszonom,
          Odette
+ - recept kellene (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nagyon megszerettuk a kelbimbot (bevallom, otthon meg sohasem
kostoltam), nem tudtok valami jo kis receptetet? En eleg sok vajon meg
szoktam parolni, es csak sozom, de a legutobb sajtot reszeltem ra, es
isteni volt, hmmmm! Ha me'g nem ettetek, kostoljatok meg, igazán finom,
nem beszelve arrol, hogy nagyon mutatos friss sargas-zoldes (felbe
szoktam vagni a bimbokat) szineivel. 

Viktort kerdezem: irtam levelet, el is ment, de nem vagyok benne biztos,
hogy a cimetek jo, mert tavaly sem kaptam egy masik levelemre egy mukk
valaszt sem.

Itt meg sajnos nincs olyan jo tavaszias meleg, mint otthon, bar az ido
most nem annyira kemeny, mint lehetne. De azert irigykedem!

Egy julius vegi, augusztusi talalkozon mi is szivesen reszt vennenk,
csak legyen, aki megszervezze.

Minden jot mindenkinek, Tonieknak :) konnyu szulest, egeszseges, eros
babat
kivanunk!

Marianne

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS