Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 83
Copyright (C) HIX
1999-01-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: bazsalikom (mind)  6 sor     (cikkei)
2 Malakoff Torta (mind)  39 sor     (cikkei)
3 megijesztett husleves vs Gregor Jozsef (mind)  14 sor     (cikkei)
4 husleves kapcsan... (mind)  35 sor     (cikkei)
5 stresszes vagas (mind)  74 sor     (cikkei)
6 Narancshej (mind)  20 sor     (cikkei)
7 Toltott kenyer (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - Re: bazsalikom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En lattam a multkor mindenfele cserepeset a Polus Centerben
levo Tesco-ban.

Udv, Gyuri

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: webgate0.mot.com)
+ - Malakoff Torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Most csinaltam ezt ezt az igen konnyen elkeszitheto receptet es olyan jol
sikerult, hogy bekuldom a Konyha olvasoinak. A mennyisegek amerikai
formaban vannak, de remelem nem lesz nehez dolgozni vele.

Jozzavalok:

Kb 25 drb baba piskota (2 packages)
25 dkg vaj  (2 sticks)
1 csesze (cup) porcukor
2/3 csesze olvasztott, feledes csokolade
1 1/3 csesze hamozott, daralt mandula
1/3 csesze narancs vagy mandarin likor
1/4 csesze fekete kave
5-6 csepp mandula eszencia (almond extract)
2 csesze felverni valo tejszin.

A vajat osszekeverjuk a cukorral, majd a tejszin kivetelevel az osszes
tobbi hozzavalot hozzakeverjuk. A tejszint felverjuk es ovatosan
behajtogatjuk a keverekbe.

Mas

Egy talalo edeny aljara egy sor baba piskotat teszunk. Raontjuk a keverek
felet, majd az edeny szelet korulrakjuk felallitott piskotakkal. Lehet meg
egy reteg piskotat rafektetni a kiontott keverekre, vagy beleontjuk az
egesz tolteleket es piskotakkal diszitjuk a tetejet.
Mikor kesz van, a melyhutobe tesszuk es fagyottan talaljuk.

Roviddel a Konyha beindulasa utan kommentaltam, hogy a ferfiak tobbsegben
vannak ezen a forumon a nokkel szemben. Latom, hogy ez azota megvaltozott.
A legtobb receptet, mint pl. ezt is noi holgyektol kaptam es ezert nagy
bizalommal vagyok irantuk.

Mas

A napokban fogom kiprobalni a lerakott kellkaposztat. Az eredmenyrol majd
beszamolok.

Udvozlettel,    Edmund
+ - megijesztett husleves vs Gregor Jozsef (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>o minden hust - mielott megfoz, megsut - par percre lobogo forro vizbe dob,
hogy a
>"hab" kijojjon belole.
>ezt o azert csinalja, mert az allatok, a vagas elott, iszonyu
stresszhelyzetben vannak, az adrenalinjuk
>felmegy, es ez csapodik ki, amikor igy "elofozi" a husokat
>Na, erre mondjatok nekem valamit. Nagy hulyeseg???
Sok tapasztalati teny arra utal, hogy mas izu es allagu a _nyugodt_ allat
husa, mint a _megijesztette_ .
Sok helyen viszont bizonyos allatok eseten eppen azt az izt kedvelik.
Francia, kinai receptekkel talalkoztam, ahol szinte szadista konyhai
elokeszuleteket irnak le. Ez informacio. En a csirket bontva veszem, es nem
kergetem, mielott valaki azonosit a fenti informacio felhasznaloival.
Ivan
+ - husleves kapcsan... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita irja:

Az egyik kolleganom meselte (azelott ilyet sosem hallottam) hogy o minden 
hust - mielott megfoz, megsut - par percre lobogo forro vizbe dob, hogy a 
"hab" kijojjon belole. A rantott husnak valo szeleteket is! Mert hogy az 
olyan undorito, ahogy az olaj habzik suteskor. (Azt nem kerdeztem, hogy a 
fasirthoz valo daralthust hogyan fozi elo :)) 

Alapjaban veve MINDEN lehet "undorito" valakinek... Nekem pld akar porkolthoz,
akar rantotthushoz le kell pucolnom a husokat, hogy sehol egy szem feher
ne legyen rajta, csak tiszta piros, mintha szintetikus hus lenne... kulonben a
lanyaim nem eszik meg. A csirket ugyancsak... Sokaknak valoban egy
szintetikus huskeszitmeny volna idealis...

A hus sejtekbol all, a sejtfalakon belul folyekony anyag van. Ha a sejtfal
megserul,
a husle kiszabadul es ho"hatasra megszilardul, mint a tojasfeherje. Ez a
hab. Ebbe belekeverednek az elszabadulo apro husmorzsalekok is. Vagyis a
hab sem mas, mint a hus maga. Nem piszok!
Mint mar mondtam: taplalkozasi szempontbol veszitunk a lehabozassal, de az
esztetkiai szempont sem kutya!

A tenyleges fo"zes elotti eros ho"hatas sok receptben benne van, ez zarja a
hus porusait es megakadalyozza a husle kioldodasat. A rantanivalo szeletek
forrazasa viszont IMHO gyalazat... :-)

Aztan egy tv musorban a Gregor Jozsef ugyanezt eloadta , meghozza olyan 
magyarazattal ('megideologizalassal'), hogy ezt o azert csinalja, mert az 
allatok, a vagas elott, iszonyu stresszhelyzetben vannak, az adrenalinjuk 
felmegy, es ez csapodik ki, amikor igy "elofozi" a husokat.
Na, erre mondjatok nekem valamit. Nagy hulyeseg??? 

Nagy!

Samuka
+ - stresszes vagas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary] irta:

>Olvasom a szakacskonyvet, azt irja, hogy tokanyhoz sertescombot
>hasznaljak - a bevasarlas utan olvastam csak el :-( De megcsinaltam karajbol,
>es nem is lett rossz. Miben kulonbozik a ketfele hus? Altalaban, mi a
>jellegzetesseguk az egyes fajtaknak, es ebbol kovetkezoen milyen etelekben
>szabad oket hasznalni?

Minden husresz mas izu, sot az adott fajta minosegei is szornak.
Ezert adott etelhez mindig van egy legjobban passzolo izu "alkatresz".
Azt jo hasznalni. Mas kerdes, hogy hirtelen sultekhez [szarazon
sultekhez] csak az eredendoen puha nemes husfajtakat lehet hasznalni.
[belszin/szuz, hatszin-rostelyos/karaj, esetleg nemes combreszek, mint
slussz-dio]. Lapockabol pl. ehetetlenul ragos lenne. Minden jobb
szakacskonyv ismerteti ezeket.

>Mivel lehet helyettesiteni?  Mennyire "vastorveny"-ek ezek?

Attol fugg, mennyire vagy igenyes. En nem helyettesitenek. A
serteskarajt pl. utalom, unalmas, szaraz, jellegtelen az ize. Egyszer
probakepp csinalj egyszeru rantotthust karajbol, jo tarjabol, slusszbol.
Egeszen mas vilag.

>A szakacskonyv leir vagy tizenotfele marhahust, de a hentesnel a fele
>ha kaphato.

Mindegyik kaphato, ha nem is mindig, es mindenhol. Csak azonos aruk
miatt nem irjak ki kulon oket. A talcara pl. sertescomb van irva, de ha
rakerdezel, akkor levagjak neked a slusszt, vagy a diot belole. [ha mas
"szakertoknak" mar elobb el nem adtak.] Mert a combnak is vannak nemes,
puha, joizu, es gyenge reszei. A laikus az utobbit kapja.

> Felado :  [Hungary] irta:

>A husleves habjanak leszedese - nem szedese kapcsan jutott eszembe valami.
>Az egyik kolleganom meselte (azelott ilyet sosem hallottam) hogy o minden
>hust - mielott megfoz, megsut - par percre lobogo forro vizbe dob, hogy a
>"hab" kijojjon belole.
>Aztan egy tv musorban a Gregor Jozsef ugyanezt eloadta , meghozza olyan
>magyarazattal ('megideologizalassal'), hogy ezt o azert csinalja, mert az
>allatok, a vagas elott, iszonyu stresszhelyzetben vannak, az adrenalinjuk
>felmegy, es ez csapodik ki, amikor igy "elofozi" a husokat.
>Na, erre mondjatok nekem valamit. Nagy hulyeseg???

Igen is meg nem is.
Mert ekkor a hab csak a kulso reszelbol jon ki. A belsejeben ott marad.
Persze szelethusoknal jobb az arany.

Nem csak az adrenalin jon ki. Ennyi azert nincs bennuk. De teny, hogy
altalanosan az allatokat a vagohidakon nagyon stresszes korulmenyek
kozott vagjak. Elotte hosszas szallitas teherautokon, osszezsufolva,
lekotozve, aztan a megerzett verszag, panik, stb. Es a stresszesen
vagott allatok husa is jellegzetesen rosszabb. Ez felel azert is, hogy a
husok a hentesnel a talcan levet eresztenek. Komoly. Stressz nelkul
vagott allatok husa nem
ereszt levet. Ezert is jobb a lott vadak husminosege. Ott nincs stressz,
az eletuk filmszakadasszeruen er veget. Lattam errol a temarol egy nemet
TVmusort, nagyon meggyozo volt. Ott jobb helyeken a meszarosok haznal
olik az allatot. Sot! Meg a teherautora felhajtas elott, pedig nem kis
nehezseg egy leolt tehenet felrakni a platora. Megis. Mert igy
hatarozottan jobb a husa. Ha a magyar hazi disznovagasokra gondolok,
elszomorodom. Sokkal jobb hus lenne elerheto, ha egyszeruen varatlanul
lelonek, vagy letagloznak azokat.

Zsido szakacskonyvekbol tudom, hogy a zsidok koser vagasakor is kerulik
a stresszt, raadasul teljesen kivereztetik es a minel teljesebb
vertelenites erdekeben aztatjak is a hust. Sokezer eves hagyomanyokban,
vallasi eloirasokban lehet racio, mint a disznohustilalomban meleg
eghajlatu tersegekben. [mert az gyorsabban romlik, es akkoriban ugye nem
volt
fridzsider] Ugyhogy Gregor Jozsef szovegeben is van sok racio. Imho a
lott vadat o sem "elokezeli".

Udv, Peter.
+ - Narancshej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Mindentudo Konyhasok!

Mar olvasgatlak Benneteket egy ideje, s eddig nagyon sok hasznos 
receptet talaltam az altalatok bekuldottek kozott. Jo dolog, hogy 
mindig van valakinek olyan tapasztalata, amit meg tud osztani a 
tobbiekkel, kevesbe tajekozottakkal. Nagyon tetszett pl. 
amit a bazsalikomrol irtatok.

Mint a cimben is jeleztem, szeretnem a segitsegeteket kerni 
narancshej ugyben, azaz abban, hogy hogyan keszul a cukrozott 
narancshej.

A masik kerdesem pedig az, hogy szerintetek lehet-e otthoni 
korulmenyek kozott (es ha van valakinek otlete, hogyan) meggyet 
aszalni. (Nem az uzletekben is kaphato aszalogepre gondoltam, hanem 
valami hazilagos megoldasra, fortelyra.)

Elore is koszonom a valaszaitokat.

Udv: Gabcsi
+ - Toltott kenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Toltott kenyer:
A zsurkenyer belsejet kikaparjuk es tejben megaztatjuk.
Kinyomkodjuk es simara keverjuk 10 dkg. margarinnal es
izesitokkel:
l. 20 dkg. aprora vagott, soval, borssal parolt gombaval.
2. 20 dkg. daralt sonkaval, 2 aprora vagott ecetes
    uborkaval, 2 db. osszevagdalt kemeny tojassal.
3. 20 dkg. reszelt sajttal, 10 dkg. aprora vagott
     fustolt sajttal.
 4. Szardiniasan: 1 doboz szardiniat villaval osszetorunk
     es 2 db. osszetort kemeny tojassal egyutt keverjuk a
     vajas kenyerbelhez.

Alufoliaban csomagolva legalabb 1 napig hutoben tartjuk.
Szeletelve talaljuk.
                                     Jo etvagyat!
                                                                      Julika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS