Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 95
Copyright (C) HIX
1994-02-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Zoldsegek... (mind)  75 sor     (cikkei)
2 Varga beles (mind)  91 sor     (cikkei)
3 Sziasztok! (mind)  14 sor     (cikkei)
4 Lovas Eva:Szemuveg (mind)  4 sor     (cikkei)

+ - Zoldsegek... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves OTTHONKAsok!

Legszivesebben minden aranygaluska/maglyarakas keszitot es szandekozot
(Judit, en Neked drukkolok!) a keblemre olelnek. Nagyon orulok, hogy 
egy-ket csaladnal "teritekre kerultunk". Nalunk Karacsonykor volt az 
asztalon Gyorgyi keksztekercskent es a fa alatt Judit, a receptje szerinti
figurak alakjaban. (Mar akkor megakartam kerdezni: hogyan fuztok a figurak-
ba cernat, hogy fara lehessen azokat akasztani?)

Eva, az otlet a Nok Lapjaval nagyon kedves, de nem hiszem, hogy ertekelnek
egy fuzfapoeta probalgatasait. (Errol jut eszembe: Olvastok hazai lapokat?
Mi hozzajutunk Nok Lapjahoz, Elet es Irodalomhoz, Reformhoz, Kapuhoz. Ami-
ket megkap(t)unk, azt felretettuk. Ha valakit erdekelnek ezek az ujsagok,
nagyon szivesen el tudjuk kuldeni.)

Palma, koszonom a hutofurdot! Tavaly, mikor eletemben eloszor volt lazam
(mindjart 40 C), FORRO vizbe ultettek, mert ugy hallotta baratnem, az 
hasznal. Nem hasznalt...

A maglyarakas almajat nem szoktam kicsavarni, mert nem hagyom, hogy levet
eresszen. Talan tul sokaig allt vagy nagyon ledus almakat hasznaltal.
Mi hianyzik az aranygaluskahoz Tokioban? Mi itt eloszor rendes (ertsd:nem
szaritott) elesztot nem talaltunk. Aztan rabukkantunk s rogton vettunk
4 csomaggal (~8 dkg). Ezzel a bolt (de gyanitom Reno) egesz keszletet
megvettuk... Azota mar megbaratkoztam a  szaritottal, csak az a baj vele,
hogy nem hagy idot a tea bevitelere. :-)

A kulonleges zoldsegek iranti erdeklodes a legjobbkor jott. Ma nagy takari-
tast csinaltam a hutonkben, ami annyit jelent, hogy a maradek zoldsegeket
beledobaltam egy fazekba, modvan, levesnek meg jok. Igy bukkantam ra a
leaf lettuce-re (mi a magyar neve?), ami szep zold, fodros. A tetejet meg
is ettuk (amugy magaban, salatanak), az aljat viszont beledobtam a vizbe.
Kb 10 perces fozes utan meggondoltam magam, s kihalasztam, lecsopogtettem.
Mikor kihult, a sza'rakat ovatosan szetnyitottam es kukoricapepet (konzerv,
veletlenul vettuk meg) halmoztam rajuk. A tetejere pedig zold hagymat 
vagtam. Nekem nagyon tetszett az eredmeny: mint egy sarga rozsa (ez volt
a kukorica) zold levelen (ez volt a leaf lettuce). Delben buszken az asztal-
ra tettem - Csaba egy darabig nezte, majd kozolte (gyengebb idegzetuek
lapozzanak): "Ez atmenet egy arvizsulytotta domboldal es egy fonnyadt
kankalin kozott." De azert megkostolta: "Az ize is."
Hat, ezt ne probaljatok ki.:-)
     
                                Tunde
 
 
Kedves OTTHONKAsok!

A HIX - Jozsi hathatos munkaja nyoman - kezdi visszanyerni regi formajat,
s nehany szolgaltatasa egyszerusodik is. Ilyen peldaul az eletet konnyebbe
tevo 'user' utasitasa is, ami elvegzi helyettunk a felado nevenek hozzafu-
zeset az uzenet fejlecehez. Aki nem olvasta volna a TIPP-en, annak tomoren:

irj egy levelet a        cimre, es a Subject-be keruljon az
az azonosito, amit a level fejleceben latni szeretnel. (Nev es esetleg
allomasozasi hely :-), stb). A level szovegreszevel a HIX nem torodik,
sajat tapasztalatom szerint azonban celszeru nehany tetszoleges karaktert
beutni, mert esetleg a sajat kuldo rendszered az ures torzsu levelet te-
vedesnek feltetelezheti (nalam annak vette), s nem kuldi el.

Erre a levelre a HIX rendszer hamarosan kuld egy nyugta-uzenetet. Ez tar-
talmazza a szemelyenkent kulonbozo azonosito-kodot, igy csak egy reply-t
kell elengedni ra az automatikus fejlecezes uzembe allitasa erdekeben.
(A hozzam hasonlo rendszerben dolgozoknak persze ebbe a reply-levelbe is
bele kell irniuk ne'mi szemetet, de ennek semmi koze a HIX-hez.)
Mivel az elobb jatszottam vegig ezeket a lepeseket, most meg csak remenykedem,
hogy ez a level mar Tunde azonositojaval fog megjelenni. Mindenkinek kelle-
mes probalkozasokat kivanok, s Bokor Eva altal javasolt atmeneti rend-
szert ezennel felvalthatja az automatikus megoldas.

Vidam napokat kivan mindannyiotoknak:
                                        Mezei Csaba

Es mielott elfelejtenem, itt szeretnek koszonetet mondani hazigazdanknak,
Hollosi HIX Jozsinak, hogy az OTTHONKA betegeskedesekor haladektalanul a
segitsegunkre sietett s helyreallitotta szeretett forumunkat. :-)
+ - Varga beles (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Otthonkasok!
Kuldom a Vargabeles receptjet, de ha egy kicsit vartok, akkor egy kis
kostolot is mellekelek: a' a' a' a' ##  hamm, hamm Egeszsegetekre!
(epp ma leptem meg vele a csaladot)
Nem is gondoltam, hogy ilyen eros telepatikus kisugarzasa volt a 
hogolyoimnak! EN igazan megvartam mig mindenki a meleg szobabol tudja
nezni a szep hopelyhek potyogasat. A kesedelemert mindenkeppen (HIX)
Jozsit okoljatok, mert valahogy az utobbi idoben nagyon nehezen birnak
atvanszorogni a droton a leveleink. Biztos ott is hoakadalyok vannak.
( Ha olvassa remelem nem sertodik meg, mert a fenykepen, amit kuldott
magarol olyan bekes, nyugodt embernek tunik!)
VARGABELES:
1 csomag reteslap (NEM KELL MEGIJEDNI!!! Enelkul is menni fog ld.lent!)
40 dkg metelt teszta
40 dkg turo ( tudnivalokat ld.lent)vagy egy doboz az alant felsorolt fajtabol
4-5dkg margarin (olaj is jo)
4  db  tojas
10 dkg mazsola
6-8evokanal cukor (izles szerint)
vanilias cukor (ld.lent)
2dl suru tejfel,egy citrom reszelt heja

A tesztat sos vizben kifozzuk,addig a tojassargakat kikeverjuk a cukorral.
Mivel itt amerikaban meg nem talalkoztam igazi vaniliascukorral, ezert a
lotty is megteszi! A kikevert tojasokhoz hozzakeverjuk a citrom hejat,a 
turot es a tejfelt es a vaniliat.
A TURO : En a Farm Valley-fele "small curd" cottage cheese-t (16.oz./1lb)
         es a CABOT Vermont Fresh Cottage Cheese-t (454g) szoktam hasznalni.
         ( "rendes" magyar turo eseteben kell egy pici so is.)
         { Tunde! Probalkozz ezekkel,mert szerintem ezek kellemes izuek, nem sosak.} 
RETESLAP hiany eseten nyugodtan kihagyhatjuk csak a kivajazott tepsi aljat
         egy kis buzadaraval meghintjuk, hogy a nedvesseget felszivja!
         ( buzadara hianyaban is mukodik a fenit recept!!!!!!)
Egy nagyobb, nem tul magas tepsit ( a pizzabol megmaradt aluminium talca
is megteszi) kivajazunk, vekonyan meghintjuk buzadaraval ill. ha van, akkor
reteslappal lefedjuk. A tesztat osszekeverjuk a tojasos masszaval es az
elozoleg megmosott mazsolaval. Ezt az egeszet szepen beleteritjuk a fenti
modon elokeszitett tepsibe. A tojasfeherjeket kemeny habba verjuk. (elo
lehet venni az Aranygaluskabol maradtakat is! )Rasimitjuk a tesztara.
A maradek reteslappal befedjuk(ha van) es egy kis vajjal meglocsoljuk, vagy
ramorzsoljuk. Kb fel orat sutjuk 350 F-en, amig a tojasfeherje egy kicsit
meg nem barnul.

A sotet, fekete szobaban kuksolo,maganyosoknak is ajanlom, mert nincs mit
elrontani rajta!
{ Tundenek ismet: " Szalmazsakon tengodo Balint-napi Rozsaszalad" igazan
  megerdemli ezt a fenti kis nyalanksagot. Remelem sikerulni fog, hisz
  mint irtam nincs mit elrontani rajta! Koszonjuk a kedves,szemuveges Vanlentin 
napi jokivansagaidat!}
A receptet a send.doc-ba is felteszem rovidesen,ha sikerul.

Judit! Azt mindig is tudtam, hogy a nemetek precizek, de ennyire???
Akkor azt a kocsifeljarot az en ferjemnek mindenkeppen ajanlatos
elkerulnie, mert o nagyon szeret kiporgo kerekekkel indulni! Meg Hamupipoke
erejet is meghaladna a kavicsok szetvalogatasa!
A mexicoi receptjeid erdekelnek, de lehetoleg olyat ( ha van egyaltalan olyan)
amiben nincs szaraz bab! { ez az, amit bablevesen kivul mas formaban nem szivesen
eszem } A kinai konyha is johet! A rizslapok felhasznalasa kulonosen erdekelne,mert
azzal meg nem vagyok eleg sikeres. Ananaszos csirket mar en is sokszor csinaltam es
igen kedvezo fogadtatasa volt. En a kinai recepteket egy kinai receptkonyvbol veszem,
mert ugyan itt is vannak kinaiak, de nagyon zarkozottak.

Kedves Erdossy Gabriella!
Az en elegge pontatlan receptjeimen a vegyesz-kukta ferjed bizonyara kiborulna, de
Te ra se rants! Csak az a lenyeg, hogy a vegeredmeny kivalo legyen! Ez utobbi a
vargabeles eseteben garantalt! Sok sikert es kivanom, hogy hengereld le a "kedves mama"
foztjet!
A "hulye" kenyerrol en is tudnek meselni.Mar a vegen en is azon voltam, hogy otthon 
fogok sutni, de szerencsere a "kozert" egy rejtett sarkaban felfedeztem az en polcomat!
Ugyanis itt minden boltnak van egy nem tul feltuno helyen elhelyezett polca, ahol a mielobbi
eladas erdekeben jocskan learazott dolgokat tartanak.Ilyenekkel biztos Ti is talalkoztatok.
Nos, itt a "kozertben" is bevezettek ezt a : Reduced for Quick SAle cimszo alatt.
Erdekes modon ezen a polcon jobbnal jobb kenyereket talaltam. ( komenymagos, szezammagos,
sajtos, fokhagymas, stb izesitesekkel) Igaz, mind masnaposak, de a hutoben meg akar egy
hetig is elall es kenyerpiritoban "felfrissitve" meg olyan, mintha epp most sutottek volna.
{nem rosszabb, mint a pesti friss kenyer}

Kedves Japan,Tokyo lakok!
Lehet, hogy remenytelen, amit kerek, de van egy "ovodai" ismerosunk, akik tavaly
januarban mentek Japanba egy Dori nevu 6 eves kislannyal es egy
par honapos kisbabaval! A mama a Dayka G.utcai ovoda logopedusa volt. Ha tudtok
roluk valamit orulnek, ha ertesitenetek. Koszi.

MINDENKIHEZ!
Az edessegek utan, tudom meg ajanlani a sertesborda Dubarry modra receptjet!
Semmi hasonlatossag nincs a rantott hus es tarsai kozott. Ez annyira sikeres
recept, hogy meg az anyosom, bocsanat ANYOSOM is felvette az etlapjara! Csak
nektek arulom el, hogy azert az enyem jobb! Pszt!
A konyvcsererol majd a kovetkezo Otthonkaban!
Addig is SZIASZTOK:
Gyorgyi
+ - Sziasztok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Most kapcsolodtam be az Otthonkaba (az elmult evben HIX-elvono kuran 
voltam), ugyhogy bemutatkozom.
Fodor Eva vagyok, szociologiat tanulok Los Angelesben (ahol jelenleg is kb 
+20-25 Celsius fok van, igaz, hogy a fold idonkent erosen reng.) Biztos sok 
otthonka-tagot ismerek szemelyesen is, pl. Panninak kulon udv ott a jeges 
eszakon. 
Egy tegnapi temahoz: Amerikaban a kozertben kaphato kenyerek 95%-a 
szamomra ehetetlen, ugyhogy en beszereztem egy kenyersuto gepet, amivel 
rengeteg jo dolgot lehet alkotni. Itt 150 dollar korul lehet kapni egy jobb 
minosegu masinat, es nemcsak kenyeret lehet vele sutni, de mindenfele tesztat 
is lehet gyurni, keleszteni, sot rizst es lekvart is lehet fozni. Meg uj, 
ugyhogy azert vagyok ilyen lelkes. 
Ennyit egyelore. Udv,
Eva
+ - Lovas Eva:Szemuveg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Gyorgyi,
erdekelne, hogyan deritetted ki, hogy Tunde szemuveges?
Tovabba epedve varom a Puski Kiado cimet.
Sziasztok, Eva

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS