Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 684
Copyright (C) HIX
1996-11-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 amerikai reggeli (mind)  17 sor     (cikkei)
2 mosogatogep (mind)  16 sor     (cikkei)
3 Bili (mind)  14 sor     (cikkei)
4 Finn receptek (mind)  91 sor     (cikkei)
5 Zenehallgatas a pocakban (mind)  10 sor     (cikkei)
6 puszi (mind)  10 sor     (cikkei)

+ - amerikai reggeli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves amerikai Otthonosok

Hatha valaki kozuletek tudna segiteni! Elore is nagyon megkoszonom es ha 
valaki kerne olasz recepteket, azzal tudnam viszonozni. Fiam az amerikai 
filmekben latja, hogy reggelire a mama palacsinta szeru tojas alapanyagu 
valamvel lepi meg a csemeteit, es azok azt nagyon szeretik. Vagy inkabb 
valami rantotta szeru?
Van ennek itthon is elkeszitheto receptje? Tudnillik amerikaban elo 
rokonainktol kerdeztem, de ok azt mondtak, hogy mar elore uzletben 
vasarolt kesz-porbol kell csinalni. De minden alkalommal amikor 
hazalatogatnak elfelejtenek hozni magukkal a porbol. Szerintuk csak 
abbol lehet csinalni,  szerintem pedig otthon is el lehet kesziteni.
Elore is nagyon koszonom, ha valaki tudna segiteni, de csak hetfon 
leszek ujbol itthon.

Izabella
Venezia
+ - mosogatogep (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kozeljovoben raszanjuk magunkat egy mosogatogep vetelere, ha nem beszeltek 
le rola. Mire erdemes egy ilyen vasarlasakor odafigyelni? Milyen funkcio 
jo ha van, mire nincs szukseg?

Egyenlore atfolyos elektromos bojlerunk van, amivel nem igazan lehet 
energiatakarekosan mosogatni, gondoltam a gep ara elobb utobb megterulne.
Viszont nehezen tudom elkepzelni, hogy a labasokra, tanyerokra szaradt 
etelmaradekokat egy mosogatogep el tudjon tavolitani, amikor az ketkezi 
munkaval is nehezkes tud lenni.
A csalad egyenlore 3 szemelyes, de mar utban a 4.!

Minden velemenyt orommel fogadunk,

Robi, Niko
+ - Bili (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ugy latom megszaporodtak az anyukak az Otthon hasabjain.
Van kedvetek a bilizesrol beszelgetni?
Mikor, hogyan kezdjuk? Mikor aggodjunk, ha me'g nem megy stb?
Ti hogyan kezdtetek?
A kislanyom 19 honapos koraban egyszercsak eredmenyesen
hasznalta, szerintem teljesen veletlenul, ugyanis azota, 
azonkivul, hogy szivesen raul, fel is pattan rola gyorsan.
Pedig az elso akciot kellokeppen megcsodaltuk, megsincs
folytatasa a dolognak.
Varom hozzaszolasaitokat!
PS 1: Tudom, hogy nem kell eroltetni.
PS 2: Most valamilyen "dezsavu" keritett hatalmaba: nem 
kerdeztem en ezt mar egyszer, vagy csak nagyon akartam?
Sziasztok, Eva
+ - Finn receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves otthonkazok, hello Greg!

Mindenkinek koszonom a beigli recepteket.
Finn receptek kovetkeznek:

Ha Finnorszag es hal, az foleg lazac es hering.
A lazacot a kovetkezo nagyon egyszeru modon keszitjuk:
Akkora tuzallo talba rakjuk, hogy a hal kitoltse, izesitjuk soval, 
borssal, szaritott zoldfuszerszammal (borsika, bazsalikom), es lehetoleg 
friss kaporral, de lehet szaritott is. A kapor nagyon fontos. Ha nem 
tolti ki a talat, akkor aprora vagott hagymaval koritjuk, es az egeszet 
nyakonlottyintjuk tejszinnel, hogy alaposan ellepje. Inyencek aprorakhust 
is szorhatnak ra. Folia alatt, kb 200 fokos sutoben sutni. Nagyon hamar 
kesz (kb fel ora), isteni. Fott krumplival, vajban parolt hagymaval, 
gozben parolt zoldseggel (brokkoli, repa, kelbimbo, karfiol, karalabe...) 
es citromszelettel talalni. Itt a fott krumplit egeszben talaljak, es 
kaporral szorjak meg. A vajban parolt hagymahoz jo sok vaj kell, es a 
hagymat nagyobb szeletekre vagjuk, megfonnyasztjuk a vajon, majd lehuzva 
a tuzrol, letakarva allni hagyjuk, hogy megpuhuljon a gozben. Dietazok 
keves vajban piritjak, majd kis vizzel felontve paroljak a hagymat. A 
citrommal mindenki maganak spriccolja be a halat, en jobban szeretem 
tejszinesen, viszont, a brokkolira spriccolok, nagyon finom vele.

A heringet foleg marinalva eszik a kovetkezokeppen: 
Fel kilonyi halfilehez a marinad 4 dl viz, 1.5 dl ecet, es egy 
teaskanalnyi so. Ebben azik 2 napig a hutoben. Azutan a kovetkezo martast 
keszitik: 1 dl mustar, 4 ek. ecet, 0.5 dl olaj, 2 tk. cukor, fel tk. 
frissen orolt bors, kb 1 dl friss kapor. A marinalt halat ezzel a 
martassal retegezve jol zarodo edenyben, uvegben tartjak tovabbi 
ket-harom napig  hutoben. A masik valtozatban mustar helyett tejfol, es a 
kapor helyett 1-2 osszetort fokhagyma van a martasban, ha lehet az meg 
finomabb. Kapros fott krumplival, vajas barnakenyerrel talaljak, lehet 
ujhagymat harapdalni hozza, es sorrel locsolni (belsoleg).

A kovetkezo inkabb sved recept, a neve: Jansson megkisertese. A kisertes 
finnul "kiusaus", es ez a neve kulonbozo krumplis talaknak, ami a 
'Jansson' alapjan keszul. Tehat:
Kb. egy kilonyi krumplit nagyon vekony (gyufa-)hasabokra vagunk. 
osszekeverjuk 2 finomra vagott, nagy fej hagymaval, es nemi soval. 
Kivajazott tepsibe retegezzunk (konzerv) szardiniaval (nem kell tul sok 
hozza, kb 2 doboz), a tetejen krumpli legyen, majd leonteni tejszinnel, 
ugy, hogy ellepje. 180 fokon, kb 50 percig sutni. Nagyon egyszeru, nagyon 
finom. Lehet tonhalkonzervet is hasznalni hozza, de akkor nemi 
szardellapasztaval vegyitsuk, mert attol van igazan jo ize. Husevoknek 
szardinia helyett apro hasabokra vagott sonkaval is keszitheto, az meg 
finomabb.  Vegetarianusoknak zoldseges "kiusaus":
6 repa, 1 petrezselyem, 1 zellergumo, es egy hagyma az arany amit apro 
kockakra vagunk es azt reszelt sajttal retegezzuk, retegenkent soval, 
szaritott bazsalikommal, es borssal megszorva, majd tej-tejszin 
keverekkel (2-2dl) leontve sutni 175 fokon, 1-1.5 orat.

Mindenkinek nagyon ajanlom a "Spagetti primavera"-t is, ami ugyan nem 
finn, de hasonlo es nagyon finom: Vaj es olivaolaj kevereken puhara 
parolni ertelemszeruen kockakra vagy karikakra vagott hagymat (vagy 
poret), 1 sargarepat, 1 zellerszarat, 1-1 sarga es piros husos paprikat, 
1 kis zukkinit, es egy csokor spargat (elhagyhato), egy keves liszttel 
beszorni, olasz fuszerkeverekkel, borssal izesiteni, majd egy pohar 
tejszint raonteni, es addig rotyogtatni, amig besurusodik. Kifott tesztat 
beleforgatni, es reszelt parmezannal megszorni. Isteni.

Kezdek ehes lenni.

Hogy suti is legyen:
Finn almaspite:
teszta: 4 tojas 2 dl cukorral habosra verni, hozzaadni 5 dl liszt es 2 tk 
sutopor kevereket, 1 dl olvasztott vajat vagy margarint, es 1 dl tejet. 
Tetejere 6-8 almat vekonyra karikazva. 225 fokon 10 percig sutni, majd 
megszorni a kovetkezo morzsaval ("muru"): 10 dkg olvasztott vaj, 1 dl 
cukor, 10 dkg durvara vagott mogyoro vagy mandula, 1 dl zabpehely (vagy 
fel dl liszt), pici tej bele ha tul suru, szoval raszorni es tovabbi 
10-15 percig sutni. Tobbnyire somloi szeruen talaljak: talkaban 
harapasnyi darabkakat halmozni belole es vaniliaszosszal leonteni.

(Ez a 'muru' egy aranyos szo, kb fel ev ittlet utan kuldtem egy nagyon 
nagydarab finnek 'Hei muru!' feliratu kepeslapot, amin Garfield eppen 
kekszet ragicsal. Jopofanak tartottam 'morzsanak' szolitani egy ket 
meteres szelid oriast. Kb. masnap megtudtam, hogy a muru 'kedvesemet', 
'edesemet' is jelent. Szerencsere nem ertette felre...)

Na jojjon meg a finn palacsinta:
4 tojas, 1 dl cukor habosra keverve, bele 2 dl liszt, ket evokanalnyi 
olvasztott vaj es 4-5 dl tejszin vagy zsiros tej.
Kivajazott tepsibe onteni es 200 fokon sutni kb 20 percig.
Negyzetekre vagva talaljak sok tejszinhabbal es eperdzsemmel, olyannal 
ami tele van egesz eperszemekkel. Hmm..., isteni!!

Mar hetek ota sajtos-tejfolos langosrol almodom. Tudna valaki 
langosteszta-receptet kuldeni? Koszonom.

Jo etvagyat mindenkinek, udvozlettel:
Eva
+ - Zenehallgatas a pocakban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Agi Postnak:
Par honapja - talan a nyar vege fele - volt ez a tema  a Tippen.
Talan aki akkor hozzaszolt, ujra olvassa ezt a rovatot
es visszater! Ugy emlekszem, ok mindig ugyanazt a zenet
hallgattak es azt tapasztaltak, hogy szuletese utan  a baba
felismerte ezt a zeneszamot es ha nyugosebb volt, megnyugodott
tole.
Mivel a viz jo hangszigetelo, tedd a pocakodra a fejhallgatot.
Boldog kismamasa'got!
Eva
+ - puszi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mit szolnatok a 'puszika' szohoz?
Vegulis becezett formaban mar nem felreertheto, mint ahogy a magyar 
'szarvas' illetve 'faszallitas' sem valt ki pirulast az erzekenyebbek 
koreben.

A ketnyelvu gyerekek igen jopofa osszeteteleket is kepesek produkalni:
pl: eltorott jateknal: Daddy, kerlek fixni!
(magyar-angol szo keveredes es angol szo magyar raggal)
Udv:
    BBalazs

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS