1. |
sultgalamb (mind) |
106 sor |
(cikkei) |
2. |
sultgalamb (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
3. |
sultgalamb (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
4. |
sultgalamb (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
5. |
Re:Befott es citrom :-) (mind) |
38 sor |
(cikkei) |
6. |
Elmetetek nyarali (mind) |
46 sor |
(cikkei) |
|
+ - | sultgalamb (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
AKORI
Indiai villásreggeli
HOZZÁVALÓK:
4 személyre
12 db tojás,
4 db középméretű hagyma (szeletelve),
8 db zöld chilli,
3 szál koriander levél,
1 db 2,5 cm-es gyömbér aprítva,
3 teáskanál olaj,
2,5 dkg vaj,
só az ízesítéshez.
ELKÉSZÍTÉS:
Forrósítsuk fel a vajat és az olajat a serpenyőben, pirítsuk meg a hagymát
világosbarnára, adjuk hozzá az apróra vágott
koriander levelet, az apróra vágott chillit és a kockára vágott paradicsomot.
Törjük fel a tojásokat egy edénybe és adjunk hozzá sót és tejet, majd öntsük
rá a párolt hagymára és keverjük folyamatosan
amíg meg nem sül.
Tálalhatjuk párolt hagymával, nyers koriander levéllel és kockára vágott
paradiccsommal.
Tálalható még; egyéni ízlés szerint, pirított kenyérre téve is.
"BOTI"
VAGDALTHÚSPOGÁCSA
A BÁRÁNY LEGPUHÁBB, LEGZAMATOSABB RÉSZEIBŐL KÉSZÜL, FASZÉNEN GRILLEZVE EGY
KEVÉS ROPOGÓS
ZÖLDSÉG KÖRÍTÉSSEL.
IDEÁLIS KOKTÉLOKHOZ ÉS KERTIPARTIRA. MARHAHÚSBÓL IS KÉSZÜLHET.
HOZZÁVALÓK:
4 SZEMÉLYRE
40 dkg finom bárányhús, apró kockákra vágva,
1 csésze joghurt,
1 db 2,5 cm-es gyömbér, péppé összedolgozva,
8 gerezd fokhagyma, péppé összedolgozva,
1 teáskanál ecet,
2 teáskanál citromlé,
6 db szárított chillit őrőljünk bele a fokhagymapépbe,
8db kardamoni mag porítva,
8 db szegfűszeg,
10 db őrölt feketebors,
1 teáskanál mák, darálva,
pár szem kesudió, darálva,
2 teáskanál olaj.
ELKÉSZÍTÉS:
Pároljuk, ill. pirítsuk meg a kockákra vágott bárányhúst kevés olajon, ha
kihűlt, tegyük bele az összes hozzávalókból készített
keverékbe és hűtőszekrénybe hagyjuk álni 8-12 órát.
Végleges elkészítéskor vegyük ki a húskockákat a keverékből és húzzuk
fanyársakra.
Faszenes tűz fölött pároljuk, süssük, amíg megpuhul.
Forrón tálaljuk citromszeletekkel, retekkel és zöldhagymával.
CINZANO
ELKÉSZÍTÉS:
5 l-es üvegbe:
1/2 kg mosatlan rizs,
1,5 kg cukor,
3,5 l víz,
1 cs. mazsola,
1 rúd vanília,
1/2 rúd fahéj,
5 szem szegfűszeg,
1 citrom szeletelve,
4 dkg élesztő.
Az egésszet jól összekeverjük. Langyos helyen letakarjuk, 7 napon át naponta
kétszer megkeverjük. A 7. napon lekötjük
celofánnal. Az összerakástól számított 28. napon lefejtjük, majd 3 nap múlva
ismét. Ekkor már fogyasztható, de ha jót akar
inni akkor várjon vele legalább 2 hónapot.
Minden kedves sültgalambnak, jó étvágyat kívánok.
--
--
|
+ - | sultgalamb (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
KEDVENC SZELET
HOZZÁVALÓK:
60 dkg liszt,
20 dkg cukor,
1 margarin,
1 sütőpor,
só,
1 tojás,
1 tejfel.
3 lapot sütni !
TÖLTELÉK:
1 l. tej,
8 kanál liszt,
4 kanál cukor.
Folyamatos keverés közben főzni !
Fehér krémet főzni !!! Kihűteni!!!
VAJKRÉM:
1 margarin,
25 dkg porcukor.
A margarint és a porcukrot jól kikeverjük és a kihűlt krémmel jól
összekeverjük és elfelezzük.
Felébe kakaó, felébe vanília, tetejére csokimáz.
|
+ - | sultgalamb (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
HIDEG SAVANYÚSÁG
HOZZÁVALÓK:
5 l hideg víz,
30 dkg só,
70-100 dkg cukor, "ízlés szerint"
0,75 l 20%-os ecet,
1 csomag kapor,
1 szál torma,
50 szem bors,
7-8 db babérlevél,
3 kávéskanál borkénpor,
1 csomag szalicil vagy Na-benzonát,
1 teáskanál mustármag.
ELKÉSZÍTÉS:
A savanyításra kerülő zöldségeket alaposan megmossuk!!!!
A hozzávalókat hidegen összekeverjük egy nekünk megfelelő edényben (jó a
műanyag vödör vagy hordó) .
Az évszaknak megfelelő és savanyításra alkalmas zöldségféléket bármikor
beletehetjük "folyamatosan".
AZ EDÉNYT LEHETŐLEG HŰVÖS HELYEN TÁROLJUK.
NEM KELL LEZÁRNI, CSAK LETAKARNI.
ÖSSZEÉRÉS UTÁN BÁRMIKOR FOGYASZTHATÓ.
|
+ - | sultgalamb (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
LECSÓ TÉLIRE
HOZZÁVALÓK:
1 kg zsír,
2 kg hagyma,
3 kg paradicsom,
5 kg paprika,
1 kávéskanál szalicil.
ELKÉSZÍTÉS:
A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd belerakjuk a paradicsomot és a
paprikát. Só nélkül készre főzzük, majd beletesszük
a szalicilt és üvegekbe töltjük.
Száraz dunsztba tesszük, kihűlésig.
VIGYÁZAT GYORSAN FOGY!!!!!
|
+ - | Re:Befott es citrom :-) (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Edit,
> Ez nagyon tetszett!!! A receptben irtak igy? Mindegy, hogy savanyu
> le ill likor?/Es raadasul 4 evokanalnyi az nem semmi likorbol./
> Ehhez kepest a ket teaskanalnyi citrusle egesz "mas" izt adhat.
Igen, igy van irva, en csak a rendes citromot tettem oda mint
alternativat az MO-n bizonyosan draga limettahoz. Persze azt en is tudom
hogy mas lesz az ize, de a kovetkezo magyarazatot tudnam elkepzelni:
A likor alkohol, ha fozzuk, akkor is marad benne valamicske. Vannak,
akik ezt igy nem adnak gyerekeknek, foleg hogy befottet kisgyerekek is
szivesen esznek. Ezert errefele tobbnyire mindig irnak valami
alternativat az alkoholos hozzavalokhoz.
Mennyiseg: en nem vagyok szakerto a befozesben, de mar csak az ize miatt
is elkepzelem hogy 4 EK citromle alaposan elsavanyitana a dolgot,
mialatt az edes likor inkabb elvesz. Nomeg - itt csak tapogatozok -
feltetelezem, ha tobb citromot tesznek bele, akkor mar valamivel tobb
cukor is kellene hozza, esetleg nem szilardul meg olyan jol. A likorben
mar ott van a cukor.
Ami az izeket illeti, mindegyik megy az eperhez.
> Mindegyik recepted klassz, csak pl a narancslikor beszerzesevel
> gondok lehetnek, mert itt aztan ilyesmit nem lehet csak ugy venni.
Cointreau, Grand Marnier. De valamit megsugok: az iden en sem
narancslikort tettem bele, hanem Apricot brandy-t, azaz baracklikort
mert epp az volt otthon :-))))))))) Minthogy egyeb receptekben is van
klf. eper-sargabarack(iz/likor) kombinacio, gondoltam, olyan rossz nem
lehet - a maradek, el nem raktarozott fel kis uveg villamgyors eltunese
ezt igazolta is ;-)
> Muszaj a _piaboltban_ sorbanallni, ha pl ilyet akarunk venni.
Latom, SvedO. Akkor marad a limetta... :-(
Udv
Emilia, Stuttgart
|
+ - | Elmetetek nyarali (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
vagy mi?
Azert en csak eleresztek 1-2 receptet:
almaszosz-helyett: CHUTNEY
ezt lehet almabol, rebarbarabol (vagy mas zöldsegfeleböl is) csinalni, en
most leirom a rebarbara-chutney-t, ugyanazt lehet csinalni mango-val vagy
almaval. Alma eseten: nyari almabol, es akkor kell hagyni nehany almat amit
akkor kell beletenni amikor kb 10 perc van hatra, hogy darabos maradjon.
Husokhoz lehet enni salata vagy szosz helyett.
kb 1 l(iter) felvagott rebarbara, 3 dl felvagott hagyma, 6 dl kristalycukor,
1 tk örölt fuszerbors, 1/2 tk örölt feherbors, 2 ek ecet, 3/4 dl viz csipet
örölt fahej, (vagy egy kis db egesz)
a rebarbarat meghamozni, kb cm-s darabokra vagni. Az összes hozzavalot egy
labasban összekeveri es lassan fözni amig suru lesz, 45-60 percig. Tiszta es
meleg uvegkbe töltni es azonnal letakarni. Huvös sötet helyen 3-6 honapig all
el (tartositoszer nelkul!).
> E-mail : [Hungary]
> Temakor: Almaszosz
- temahoz: en nem szoktam almaszoszt csinalni a husokhoz, hanem a felbevagott
almakat kb 10 perccel mielött kesz a hus, melleteszem, csepegtetek ra kis
citromot es kesz.
GRILLAZAS:
nagyon finom halat is grillazni, csak azt nem ertem miert teszitek direkt a
grill(fa)szenre és miert nem racsra?
Egyebkent a hal ala teszek alufoliat is. Hagymat karikakra vagok, lehet
ratenni paprikat/paradicsomot is, vagy kaprot, borsozni/sozni, a hal
belsejebe egy dionyi vajat tenni, összecsomagolni es racson grillazni, attol
fuggöen milyen hal, 20 perc-1 orat (most ez nem felvagas: itt sokszor lehet
fagyasztott lazacot kapni kb 3-400 ft/kg, az a legjobb, van rajta husi is,
keves a szalka es azok is nagyok)
Ha husokat is grillaztok, az is jo folian, nem csöpög le a finomsag.
Valaki kerdezte kicsit korabban azt a zöldsegfelet ami zöldesfeher, gömbölyu,
nem karalabe es - azt hiszem - levesbe kellett: nem jut eszembe az angol
neve (turnip?), de magyarul karore´pa ( ha egyaltalan ismerös valakinek). Itt
puret szoktak csinalni belöle es leginkabb csulökhöz adjak. Ha valakit
erdekel leirom.
jo kaja´t az etvagyhoz!
Agnes
|
|