Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 242
Copyright (C) HIX
1999-06-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 sultgalamb (mind)  106 sor     (cikkei)
2 sultgalamb (mind)  32 sor     (cikkei)
3 sultgalamb (mind)  34 sor     (cikkei)
4 sultgalamb (mind)  21 sor     (cikkei)
5 Re:Befott es citrom :-) (mind)  38 sor     (cikkei)
6 Elmetetek nyarali (mind)  46 sor     (cikkei)

+ - sultgalamb (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

AKORI
Indiai villásreggeli







HOZZÁVALÓK:
4 személyre

12 db tojás,
 4 db középméretű hagyma (szeletelve),
 8 db zöld chilli,
 3 szál koriander levél,
 1 db 2,5 cm-es gyömbér aprítva,
 3 teáskanál olaj,
 2,5 dkg vaj,
 só az ízesítéshez.

ELKÉSZÍTÉS:

Forrósítsuk fel a vajat és az olajat a serpenyőben, pirítsuk meg a hagymát 
világosbarnára, adjuk hozzá az apróra vágott 
koriander levelet, az apróra vágott chillit és a kockára vágott paradicsomot.
Törjük fel a tojásokat egy edénybe és adjunk hozzá sót és tejet, majd öntsük 
rá a párolt hagymára és keverjük folyamatosan 
amíg meg nem sül.
Tálalhatjuk párolt hagymával, nyers koriander levéllel és kockára vágott 
paradiccsommal.
Tálalható még; egyéni ízlés szerint, pirított kenyérre téve is.



"BOTI"
VAGDALTHÚSPOGÁCSA


A BÁRÁNY LEGPUHÁBB, LEGZAMATOSABB RÉSZEIBŐL KÉSZÜL, FASZÉNEN GRILLEZVE EGY 
KEVÉS ROPOGÓS 
ZÖLDSÉG  KÖRÍTÉSSEL.
IDEÁLIS KOKTÉLOKHOZ ÉS KERTIPARTIRA. MARHAHÚSBÓL IS KÉSZÜLHET.


HOZZÁVALÓK:

4 SZEMÉLYRE

40 dkg finom bárányhús, apró kockákra vágva,
 1 csésze joghurt,
 1 db 2,5 cm-es gyömbér, péppé összedolgozva,
 8 gerezd fokhagyma, péppé összedolgozva,
 1 teáskanál ecet,
 2 teáskanál citromlé,
 6 db szárított chillit őrőljünk bele  a  fokhagymapépbe,
 8db kardamoni mag porítva,
 8 db szegfűszeg,
10 db őrölt feketebors,
 1 teáskanál mák, darálva,
 pár szem kesudió, darálva,
 2 teáskanál olaj.


ELKÉSZÍTÉS:

Pároljuk, ill. pirítsuk meg a kockákra vágott bárányhúst kevés olajon, ha 
kihűlt, tegyük bele az összes hozzávalókból készített 
keverékbe és hűtőszekrénybe hagyjuk álni  8-12 órát.
Végleges elkészítéskor vegyük ki a húskockákat a keverékből és húzzuk 
fanyársakra.
Faszenes tűz fölött pároljuk, süssük, amíg megpuhul.
Forrón tálaljuk citromszeletekkel, retekkel és zöldhagymával.

		 

CINZANO



ELKÉSZÍTÉS:

5 l-es üvegbe:
1/2 kg mosatlan rizs,
1,5 kg cukor,
3,5 l víz,
1 cs. mazsola,
1 rúd vanília,
1/2 rúd fahéj,
5 szem szegfűszeg,
1 citrom szeletelve,
4 dkg élesztő.

Az egésszet jól összekeverjük. Langyos helyen letakarjuk, 7 napon át naponta 
kétszer megkeverjük. A 7. napon lekötjük 
celofánnal. Az összerakástól számított 28. napon lefejtjük, majd 3 nap múlva 
ismét. Ekkor már fogyasztható, de ha jót akar 
inni akkor várjon vele legalább 2 hónapot.

Minden kedves sültgalambnak, jó étvágyat kívánok.
--



--

+ - sultgalamb (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

KEDVENC SZELET
  

HOZZÁVALÓK:

60 dkg liszt,
20 dkg cukor,
1 margarin,
1 sütőpor,
só,
1 tojás,
1 tejfel.


3 lapot sütni !

TÖLTELÉK:
1 l. tej,
8 kanál liszt,
4 kanál cukor.
Folyamatos keverés közben főzni !
Fehér krémet főzni !!!     Kihűteni!!!

VAJKRÉM:
1 margarin,
25 dkg porcukor.

A margarint és a porcukrot jól kikeverjük és a kihűlt krémmel jól 
összekeverjük és elfelezzük. 
Felébe kakaó, felébe vanília, tetejére csokimáz.


+ - sultgalamb (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

HIDEG SAVANYÚSÁG

HOZZÁVALÓK:

5 l hideg víz,
30 dkg só,
70-100 dkg cukor, "ízlés szerint"
0,75 l 20%-os ecet,
1 csomag kapor,
1 szál torma,
50 szem bors,
7-8 db babérlevél,
3 kávéskanál borkénpor,
1 csomag szalicil vagy Na-benzonát,
1 teáskanál mustármag.
 

ELKÉSZÍTÉS:

A savanyításra kerülő zöldségeket alaposan megmossuk!!!!

A hozzávalókat hidegen összekeverjük egy nekünk megfelelő edényben (jó a 
műanyag vödör vagy hordó) .

Az évszaknak megfelelő és savanyításra alkalmas zöldségféléket bármikor 
beletehetjük "folyamatosan".

AZ EDÉNYT LEHETŐLEG HŰVÖS HELYEN TÁROLJUK.

NEM KELL LEZÁRNI, CSAK LETAKARNI.

ÖSSZEÉRÉS UTÁN BÁRMIKOR FOGYASZTHATÓ.


+ - sultgalamb (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

LECSÓ TÉLIRE


HOZZÁVALÓK:

	1 kg zsír,
	2 kg hagyma,
	3 kg paradicsom,
	5 kg paprika,
1 kávéskanál szalicil.

ELKÉSZÍTÉS:
A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd belerakjuk a paradicsomot és a 
paprikát. Só nélkül készre főzzük, majd beletesszük 
a szalicilt és üvegekbe töltjük. 
Száraz dunsztba tesszük, kihűlésig.


VIGYÁZAT GYORSAN FOGY!!!!!


+ - Re:Befott es citrom :-) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Edit,

> Ez nagyon tetszett!!! A receptben irtak igy? Mindegy, hogy savanyu
> le ill likor?/Es raadasul 4 evokanalnyi az nem semmi likorbol./
> Ehhez kepest a ket teaskanalnyi citrusle egesz "mas" izt adhat.

Igen, igy van irva, en csak a rendes citromot tettem oda mint
alternativat az MO-n bizonyosan draga limettahoz. Persze azt en is tudom
hogy mas lesz az ize, de a kovetkezo magyarazatot tudnam elkepzelni:
A likor alkohol, ha fozzuk, akkor is marad benne valamicske. Vannak,
akik ezt igy nem adnak gyerekeknek, foleg hogy befottet kisgyerekek is
szivesen esznek. Ezert errefele tobbnyire mindig irnak valami
alternativat az alkoholos hozzavalokhoz.
Mennyiseg: en nem vagyok szakerto a befozesben, de mar csak az ize miatt
is elkepzelem hogy 4 EK citromle alaposan elsavanyitana a dolgot,
mialatt az edes likor inkabb elvesz. Nomeg - itt csak tapogatozok -
feltetelezem, ha tobb citromot tesznek bele, akkor mar valamivel tobb
cukor is kellene hozza, esetleg nem szilardul meg olyan jol. A likorben
mar ott van a cukor.

Ami az izeket illeti, mindegyik megy az eperhez.

> Mindegyik recepted klassz, csak pl a narancslikor beszerzesevel
> gondok lehetnek, mert itt aztan ilyesmit nem lehet csak ugy venni.

Cointreau, Grand Marnier. De valamit megsugok: az iden en sem
narancslikort tettem bele, hanem Apricot brandy-t, azaz baracklikort
mert epp az volt otthon :-))))))))) Minthogy egyeb receptekben is van
klf. eper-sargabarack(iz/likor) kombinacio, gondoltam, olyan rossz nem
lehet - a maradek, el nem raktarozott fel kis uveg villamgyors eltunese
ezt igazolta is ;-)

> Muszaj a _piaboltban_ sorbanallni, ha pl ilyet akarunk venni.

Latom, SvedO. Akkor marad a limetta... :-(

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Elmetetek nyarali (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

vagy mi?
Azert en csak eleresztek 1-2 receptet:

almaszosz-helyett: CHUTNEY

ezt lehet almabol, rebarbarabol (vagy mas zöldsegfeleböl is) csinalni, en 
most leirom a rebarbara-chutney-t, ugyanazt lehet csinalni mango-val vagy 
almaval. Alma eseten: nyari almabol, es akkor kell hagyni nehany almat amit 
akkor kell beletenni amikor kb 10 perc van hatra, hogy darabos maradjon.
Husokhoz lehet enni salata vagy szosz helyett. 

kb 1 l(iter) felvagott rebarbara, 3 dl felvagott hagyma, 6 dl kristalycukor, 
1 tk örölt fuszerbors, 1/2 tk örölt feherbors, 2 ek ecet, 3/4 dl viz csipet 
örölt fahej, (vagy egy kis db egesz)
 a rebarbarat meghamozni, kb cm-s darabokra vagni. Az összes hozzavalot egy 
labasban összekeveri es lassan fözni amig suru lesz, 45-60 percig. Tiszta es 
meleg uvegkbe töltni es azonnal letakarni. Huvös sötet helyen 3-6 honapig all
 el (tartositoszer nelkul!).

> E-mail :  [Hungary]
> Temakor: Almaszosz  
- temahoz: en nem szoktam almaszoszt csinalni a husokhoz, hanem a felbevagott
 almakat kb 10 perccel mielött kesz a hus, melleteszem, csepegtetek ra kis 
citromot es kesz.

GRILLAZAS:

nagyon finom halat is grillazni, csak azt nem ertem miert teszitek direkt a 
grill(fa)szenre és miert nem racsra?
Egyebkent a hal ala teszek alufoliat is. Hagymat karikakra vagok, lehet 
ratenni paprikat/paradicsomot is, vagy kaprot, borsozni/sozni, a hal 
belsejebe egy dionyi vajat tenni, összecsomagolni es racson grillazni, attol 
fuggöen milyen hal, 20 perc-1 orat (most ez nem felvagas: itt sokszor lehet 
fagyasztott lazacot kapni kb 3-400 ft/kg, az a legjobb, van rajta husi is, 
keves a szalka es azok is nagyok)

Ha husokat is grillaztok, az is jo folian, nem csöpög le a finomsag.

Valaki kerdezte kicsit korabban azt a zöldsegfelet ami zöldesfeher, gömbölyu,
 nem karalabe es - azt hiszem - levesbe kellett: nem jut eszembe az angol 
neve (turnip?), de magyarul karore´pa ( ha egyaltalan ismerös valakinek). Itt
 puret szoktak csinalni belöle es leginkabb csulökhöz adjak. Ha valakit 
erdekel leirom.

jo kaja´t az etvagyhoz!
Agnes

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS