Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 311
Copyright (C) HIX
1999-09-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 REC... (mind)  30 sor     (cikkei)
2 Re:nudli (mind)  8 sor     (cikkei)
3 Re:retes (mind)  35 sor     (cikkei)
4 Levesben fott csirke es husos lasagne + egy otlet (mind)  62 sor     (cikkei)
5 Re: Angyalbogyorok (mind)  31 sor     (cikkei)
6 Re: Fagyasztas +sajt (mind)  42 sor     (cikkei)

+ - REC... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Téma: Reszeg csirkecomb Balint Antonia modra...
  ______________________________________________________________


Szasztok!

Hozzavalok:
15 dkg fustolt szalonna
7-8 csirkecomb
so
bors 
majoranna
4 dl feledes minosegi feherbor
1o dkg reszelheto sajt

A szalonnat kisutjuk es a zsirjaban megforgatunk 
7-8 csirkecombot. A combokat attesszuk egy 
tepsibe borevel lefele, megsozzuk, 
megborsozzuk, s vastagon majorannazzuk. 
Husvillaval visszaforditjuk, a kisult zsirt pedig 
raontjuk. Az egeszet meglocsoljuk a borral. 
Alufoliaval legmentesen befedjuk, s egy ora 
mulva kivesszuk, de csak azert, hogy sajtot 
szorjunk ra, majd egy percre meg 
visszatesszuk a sutobe. Zoldkorettel vagy 
burgonyabol keszult purevel talaljuk.
--
Jo etvagyat.  :-)
                                                 <<<<<<<<<> Udv.: csl 
<>>>>>>>>>
+ - Re:nudli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Magyarul: angyalbogyoro (o mint "okor")
>Hivatalosan: sodralek.

Na es erre ki emlekszik? ... vagy meg ma is?
A fagyasztott, konyhakesz nudli hivatalos, rairt neve ez volt:
BURGONYAS HENGERKE ....     :-))))))

Samuka
+ - Re:retes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, Konyhasok

> Kedvesem nagyon szereti az otthon, kemenceben sutott hagyomanyos retest.
Anikonak  es Mindenkinek

Megertelek, hogy jobban szereted a hazi retest es a parod is 
szivesebben eszi.
En is szoktam retest nyujtani, igaz, hogy csak jelesebb napokon, 
meg amikor segitenek a lanyaim is.

Eloszor is a lisztrol. A "finomliszt"-bol szoktak retest nyujtani.

Nem mindegy, hogy melyik malom orli. Ugy lehet kivalasztani a jo 
lisztet, hogy egy probasutest vegzunk es ha jo, akkor abbol a 
gyartasbol kell venni par kilot es csak retes sutesre hasznalni.

Eloszor jo, ha kb. 30 dkg lisztbol kezded es majd meglatod a 
mennyiseget a tovabbiakban.

Tehat 30dkg liszt, langyos, sos viz kell hozza.A levestesztanal 
lagyabb legyen.  Ha osszeallitottad a tesztat, akkor ketteveszed 
es darabonkent addig gyurod, amig teljesen sima nem lesz 
(20perc) .
 Ezutan megkened a tetejet egy kis olajjal  es letakarod egy tallal. 
Ha a kovetkezo darab gyurasaval is elkeszultel, akkor mar 
nyujthatod az elsot.
A  tolteleket elore el kell kesziteni, mert ilyenkor mar nincs ra ido.
Amikor sikerult kinyujtani es leszeded a szeleit, azokat is ossze 
lehet gyurni , abbol keszul a nyujtott vakarcs.
Egyenlore ennyi. 
Ha szuksegetek van valami informaciora, szivesen valaszolok, ha 
tudok.
Toltelek recepteket is szivesen irok, ha kell.

Udv, Agota
+ - Levesben fott csirke es husos lasagne + egy otlet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Felado : Nagy Gabor
>Mas: szerintetek erdemes a huslevesben fott csirket csereptalban
>utansutni? Vagy akkor mar nincs (eleg) ize?
Abban mar nem, ha jol megfott. Ize az lenne, de teljesen szetmenne.
Egy teflonserpenyo jobb ehhez, mert ebben gyorsan at lehet piritani
mindket felet a daraboknak.

>A vasarnapi husleves melletti hus magaban mar nem olyan jo, 
>mert ugyan olyan izu.
Atsutve es pl rizzsel meg sargabarackbefottel talalva felseges.
/Nem vicc es aki nem hiszi, kostolja meg - erdemes!/ Aztan
kulonfele szoszok is szobajohetnek mondjuk a petrezselymes
krumplihoz/barnaszosz, feherszosz, Béarnaise stb./ Krumplipurehez
eleg egy salatakeverek. Kinaiva is valtoztathato az edes - savanyu
szosszal es fott rizzsel, foleg ha eloszor egy sos palacsintatesztaba
martjatok a darabokat es fritorben sutitek ki gyorsan.

> Felado :  [Hungary]

>Ismeri  valaki a _husos_ lasagne elkeszitesenek modjat? Ha igen, kerem
>arulja el a receptjet nekem is! :-)

Egyfajtat ismerek, ime:

Kozepes tepsihez ill egy nagyobb jenai talhoz az adag - 1 kozepes fej 
hagyma
aprora vagva, 1/2 kg daralthus, pici pirospaprika, aprora vagott 2 - 3 
nyers
paradicsom, so, bors, egy pici oregano es nemi reszelt sajt. Ja. es 1 
doboz teszta.

A hagymat uvegesre paroljuk/csak pici olajat hasznalva/, hozzatesszuk a
daralthust. Kevergetes mellett feheresre sutjuk a hust es aztan 
befuszerezzuk.
Beletesszuk a nyersparadicsomokat. Kevergetjuk amig az egesz keverek
leve elfo es akkor kesz. Meg sozhatjuk, ha kell, de a sajt is sos nem 
szabad
elfelejteni.

Alulra lapok - huskeverek - lapok - reszelt sajt es be a sutobe.
Kb 1/2 - 3/4 ora es nagyon tomeny kaja, vagyis ennyi boven eleg 4 
szemelynek.

Az otlet:

Lenne kedvetek beszallni olyan tippekkel, amiket jo tudni es mar 
kiprobaltak.

Elkezdenem kettovel, hogy lassatok mire gondolok:

- ha a hagymara sot is szorunk, akkor gyorsabban parolodik es hamarabb 
lesz
"uveges".

- ha a husok nehezen puhulnak - nemi szodabikarbona gyorsan segit a 
dolgon.

Ilyesmikre gondoltam. Benne vagytok?

Udv: Edit
+ - Re: Angyalbogyorok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

> =========================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: lasagne ( 69 sor )

> Kedves Emilia, nagyon tetszik az alabbi szoveged:
>>viszont viccesebb az igazi svab neve, "Buabaspitzle". Ez szo szerint
>>azt
>>jelenti hogy a "kisfiu hegyeskeje" es aki latta hogy nez ki, az

> ez az, amire mi azt mondjuk _angyalbo:gyo:ro:_  :o))

Velemenyem szerint a ket elnevezes tenyleg kitunoen paszol egymashoz
:-))))))))))

> ==========================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: nudli ( 10 sor )

> Magyarul: angyalbogyoro (o mint "okor")

Lasd fennebb ;-)

> Hivatalosan: sodralek.

Lam, lam, csak felejtem a magyar nyelvet. Tudtam, hogy a gurigazas
helyett valami mas kivankozna oda! Koszi!

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: Fagyasztas +sajt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zita,

> ============================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: fagyasztas, sajt, es egyebek ( 70 sor )

> pl. a keszen kaphato lefagyasztott leveszoldseget szerintem nem igy
> csinaljak. Ferjem legkozelebbi nonemu felmenoje (na, finoman
> fogalmaztam?
> :-) ) szokott ilyet venni, mert nem szeret sokat maceralni a
> konyhaban.
> Hat....  Szoval en _azt_ a hasabra vagott repat nem talalnam fel a
> vasarnapi huslevesben!

En sem! :-))
parszor en is probalkoztam vele, de keves kivetellel (zoldborso,
zoldpaszuly) feladtam. Talan nem is a fagyasztas technikajaval van baj,
hanem a zoldseg minosegevel es a tisztitasaval. Pl. itt NO-ban a natur
spenotot amugy szarastol fagyasszak be, es a porehagymanak a sotetzold
reszet is beledaraboljak. Hat koszonom szepen...

Viszont maga a fagyasztas persze mashogy megy mint otthon. Iparilag
lehet nagyon hirtelen fagyasztani, esetenkent ugy, hogy darabos zoldseg
kulon-kulon van egy talcan, sokszor eloszor viztelenitik is vagy vakuum
alatt csinaljak. Gondolom, azert reszben blansirozva vannak a dolgok es
ezert fonek meg a zoldsegek rovidebb ido alatt mint a friss.

> Nagy
> Tamas sajtkereskedovel, aki szerint a sajtot _mindig_
> szobahomersekleten
> kell tarolni, olyan klasszikus uvegbura alatt. Na most kepzeld el a
> palpusztait egy-ket nap utan. Szerintem kimaszik a bura alol... :-))

En olyat is lattam - es tenyleg mukodott - hogy egy duplafalu, belul
ma'zatlan keramia bura ala teszik. A buraba hideg vizet tesznek, ez
parolog, igy biztositva a szukseges huvosseget es nedvesseget, es a nap
se sut direkt ra. Persze nyar kozepen en sem probalkoznek mondjuk erett
Brie vagy Camembert-el, netan az elzaszi Munsterrel (ez van olyan budos
mint a palpusztai)... :-)

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS