Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 106
Copyright (C) HIX
1999-02-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 bazsalikumos paradicsomsalata (mind)  38 sor     (cikkei)
2 osztriga,edeskrumpli (mind)  12 sor     (cikkei)
3 SORRY! (mind)  5 sor     (cikkei)
4 karintiai turosderelye (mind)  46 sor     (cikkei)
5 parolt marhatekercs kiegeszites (mind)  2 sor     (cikkei)
6 Tiroli pite... (mind)  24 sor     (cikkei)
7 Dalmat borjuragu... (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - bazsalikumos paradicsomsalata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Bazsalikumos paradicsomsalata /telen/
Ezt mar osszel elkezdheted elokesziteni.  
A koranyaron vett cserep bazsalikumnak osszel,
addigra megnol kb. fel meteresre,/persze csak ha 
nem mindig tepkeded le a felso hajtasait, az a
legfinomabb,inkabb vegyel 2 csereppel/
a leveleit leszedegeted, de ne mosd meg,
inkabb par nappal elotte mindig spricceld le vizzel
hogy tiszta legyen.Tedd be mixerbe,tegyel ra 2 dl
olivaolajat v. valamilyen jobb minosegut,egy evokanal 
pinienmagot es turmixold fionom pastaserure.
Ha tul suru lenne,tehetsz meg egy kis olajat hozza.
Ha egy kicsit sporolni akarsz,tehetsz a bazsalikumhoz
1/4 petrezselyem zoldet is.Egy kis uvegben a hutoben 
akar egy evig is elall/hatna/.
a vekonyra szeletelt 1, v. 2 kissebb paradicsomot
cserep szeruen korberakod a tanyeron
ra a kockazott mozzarellat,/ szebb ha szeleteket vagsz
es a paradicsom szeletek koze rakod,igy viszont tobb kell
hozza/ megsozd, ket evokanal olivaolajat,1vorosborecetet
v.feher balsamezetet/Balsamico Bianco/
/probald ki egyszer malna ezettel/ ra ,borsorlovel megborsozod
ebbol a sajatkeszitesu bazsalikumbol teszel ra amennyit akarsz.
azonnal fogyaszthato.
Mas. 1 szemelyre
1 gerezd fokhagyma
1 evok.olivaolaj
1/2 dl feher bor
1 dl tejszin
2 kaveskanal bazsalikum
az olajba megkapatjuk a belenyomott v. aprora vagott  fokhagymat
felontjuk a borral,tejszinnel,kis darabot a  husleveskozkabol bele,
borsot ra, ha mar jo izu, bele a bazsalikumot,felforralni,kesz.
ezt a szoszt keverheted mindenfele /nem el/fozott olasz
tesztafelekkel, v. husokra is nagyon finom,de akkor kicsit suritsd be 
udvozlettel

+ - osztriga,edeskrumpli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A nyers osztriga nagyon kellemes, enyhen "tengerizu", Szoktak ra egy 
csepp citromot cseppenteni, de nekem anelkul is izlett. Egybol le 
lehet nyelni, nincs mit ragni rajta:)
Finom vendegloi kaja?
Mondjuk Obudan a Kehly vendegloben a fenyomaggal pacolt okorhatszin.

A csicsoka az csicsoka, a pityoka a burgonya egyik tajneve.
En is megprobalkoztam kivancsisagbol vele, nem izlett. Ketsegtelen, 
hogy igen magas az asvanyianyagtartalma, es annyira igenytelen, hogy 
az arokparton is lehet termeszteni (annal nehezebb kesobb kiirtani).

Bela
+ - SORRY! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mindenkitol elnezest kerunk, hogy a technika ordoge altal benneteket is
terheltunk a faraszto babonas levellel tegnap. Mire torolni akartuk, mar
keso volt. Bocs megegyszer es maskor figyelmesebbek leszunk!

bakonyik es tsa
+ - karintiai turosderelye (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ezuttal egy karintiai etellel szeretnelek Benneteket megismertetni

/Kärntner Kasnudeln/ a wörthi to partjan elök kedvenc eledele/
karintiai turosderelye

Hozzavalok kb 36 db derelyehez
a tesztahoz:  60 dkg sima liszt
                     6 db tojas
                     4 evökanal viz kb.

a töltelekhez. 20 dkg lisztes krumpli
                     1/2 kg szaraz turo
                      1-2 evökanalnyi friss mentalevel /jo a szaritott is/
                      so, liszt,                            vaj-leönteni
Elkeszitesi idö kb. 1 es 3/4 ora

A tesztahoz a lisztet egy talba szitaljuk, hozzaadjuk a tojasokat,
 a vizet, es ket teaskanalnyi sot. Jol összekeverjük es egy sima tesztava
gyurjuk.
Geppel is lehet. Ha a teszta tul kemenyre sikerülne, adjunk hozza meg egy
kis vizet, ha tul lagy lenne, akkor lisztet.
Formazzunk a tesztabol egy golyot, es takarjuk le egy orara, pihentessük.
.
Mialatt a teszta pihen, keszitsük el a tölteleket:
A krumplit hejaban fözzük meg sos vizben, majd pucoljuk meg, es meg
melegen nyomjuk at egy krumplinyomon.
Vagjuk aprora a mentaleveleket,. A turot, a mentalevelet, es a kruplit
jol keverjük össze, izles szerint sozzuk, es formazzunk 36 db golyobist
ebböl  a töltelekböl. Kb. 2 dkg -osak lesznek a golyobisok fejenkent.

Felezzük el a tesztat.
A fel tesztat egy belisztezett nyujtodeszkan, elegge vekonyra nyujtsuk ki
negy-
szögletesre.
 /cca. 45x60 cm-es lesz/. Majd   vagjuk 3 csikra, /cca.15x60 cm-esrekre/
Minden egyes csik felsö reszere, egyenletes tavolsagban egymastol
helyezzünk 6 db tölteleket el. A tesztat a töltelekek körül picit kenjük be
vizzel.
A tesztacsikok also reszet hajtsuk ra a felsö reszre, es nyomkodjuk meg a
tesztat a töltelekek körül, hogy a levegö eltavozzon. Ezek utan derelye-
szaggatoval vagjuk ki felkör alakuakra a töltelekek körül.
Ugyanezt csinaljuk meg a teszta masik felevel is, igy lesz 2x 18 db
"derelyenk"
Sos vizben fözzük ki, az osztrakok, olvasztott vajjal leöntve eszik, es
salatat
kinalnak hozza..
+ - parolt marhatekercs kiegeszites (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Elfelejtettem beleirni a receptbe, hogy miutan a hus megpuhult, ki kell
venni a szoszbol, amiben parolodott, es a szoszt at kell paszirozni.
+ - Tiroli pite... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!
Hozzavalok:
5o dkg liszt
25 dkg vaj
1 tojas
25 dkg porcukor
1 csom. sutopor
5 g orolt fahej
2 dl tejfol
1-2 ek. rum
2o dkg lekvar
5 dkg vanilias porcukor
so.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzaadjuk a tojast, a 
porcukrot es a sutoport. Rummal es orolt fahejjal izesitjuk, 
csipetnyi sot keverunk bele. Annyi tejfolt ontunk hozza, 
amennyit a teszta felvesz, majd jol osszegyurjuk. Vajjal 
kikent tepsibe rakjuk a kinyujtott tesztat, lekvarral megkenjuk 
es egy keves visszahagyott tesztabol racsokat sodrunk ra. 
Kozepmeleg sutoben megsutjuk, a vegen vanilias porcukorral 
megszorjuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat!    :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
+ - Dalmat borjuragu... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok!
Hozzavalok:
6o dkg borjulapocka
2o dkg porehagyma
15 dkg paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 baberlevel
1 csokor petrezselyem
3-4 ek. olaj
2 dl feherbor
orolt bors
so.
A borjuhust apro kockakra vagjuk. A fokhagymat es 
a baberlevelet osszezuzva rarakjuk a husra, majd 
soval, borssal es vagott petrezselyemmel fuszerezzuk. 
A fuszerekkel jol osszekeverjuk es kb. 1 orat pihentetjuk. 
A porehagymat es a paradicsomot felkockazzuk. 
Serpenyoben olajat hevitunk, belerakjuk a hust es 
eros tuzon hirtelen atpiritjuk. Ratesszuk a poret es 
paradicsomot, felontjuk a borral es keszre paroljuk. 
Koretkent rizs illik hozza. (ollozas)
Jo etvagyat.  :)
Udv.: csl
--

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS