Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 123
Copyright (C) HIX
1999-02-24
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 halfilezes (mind)  41 sor     (cikkei)
2 hal egeszben sutve (mind)  32 sor     (cikkei)
3 keksz tekercs ? (mind)  7 sor     (cikkei)
4 Husgomboc receptet keresek... (mind)  13 sor     (cikkei)
5 re:tartar (mind)  6 sor     (cikkei)
6 RE: Creme of Tartar (mind)  17 sor     (cikkei)
7 szalka (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - halfilezes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tobb halfilezesi modszert olvashattunk eddig
most akkor a legegyszerubbet
A halat gerinzevel hozzad,fejet  balra a vagodeszkara
jobbkezesek:
balkezzel megfogod a fejet, es a kopoltyujanal bevagod
a gerinceig
a hegyes nagyon eles vekony-pengeju kessel
jobbraforditott pengevel a jobb kezben
alanyulsz a  bordai ala es a halat a kozepen visszakezbol
lenduletes mozdulattal, ferden tartott kessel ketfele vagod
a kest kicsit ferden magadfele huzd
a gerinzes felet megforditod a gerince most felfele alljon
kopoltyujanal bevagod a gerinceig
es unyanugy visszakezbol megint levagod a bordaival
egyutt a masik felet, a kest most kicsit felfele huzd
Harom darabot kaptal
a feje a gerincevel es a ket filejet
a filet a bo:ro:s oldalara fekteted fuggolegesen
ugy hogy a farka feled alljon
baltenyerrel lazan lenyomod a bordainal a halat
es a kessel a borda alatt elkezdjuk vagni
a tenyerunk fele a bordanak tartva, kikanyarintjuk a bordakat
A turelmesebbek csipesszel /erre nagyon alkalmas a ferjek bellyegcsipesze,es
a felesegek szemoldokcsipesze.
Egyedulalloknak inkabb az ipari nagyobb meretut ajanlom, az jobb/ egyenkent
kihuzgalhatjak a vekony szalkakat a husbol.
Az ujjbeggyel vegigsimitod a filet es megerzed hol vannak a
vekony szalkak.
Nagyobb halaknal a bordak tul vastagok es ott kicsit maskent kell eljarni.
Pl. ponty.
A halat fejevel felfele,bordajaval jobbra leszoritod
a gerincenel bevagod a bordak kezdeteig es egy
erosebb olloval / ne a borvagoval / a bordakat levagod a
gerincrol. Tovabbiak a fentiek alapjan.
Ha pikkelyezes helyett a boret akarod levagni akkor
a file farkanal bevagod kb. 1 cm-ig a bore felett
balkezzel megfogod egy szalvetaval a bort es
a kest lazan a bore fele tartva visszakezbol
levagod a hust.
udvozlettel

+ - hal egeszben sutve (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Aki nem akar filezni / nemcsak / annak egy recept
A megtisztitott halat / pisztrang,csuka, sullo,suger,finom halat/
egy fel citrom levevel bekenunk,belurol is.
a citrom masik felet kinyomjuk, levet felre tesszuk.
5 perc mulva a halat kivul belul soval bedorzsoljuk,15 percig
allni hagyjuk.
Kozben egy fel vajat, vagy inkabb egy egeszet, felet
majd lelehet fagyasztani, felteszunk egy kis labasban
es lassu tuzon addig forraljuk,kozben mindig kevergetjuk,
habozzuk mig szep aranysarga tiszta atlatszo leszz.
A hal belsejebe teszunk egy-ket szal zoldpetrezselymet
ha van egy kis ag friss rozmarint, majorannat,szurokfuvet is.
A halat valamilyen aproluku szu:ro:n keresztul liszttel ba:tran
beszorjuk es a forro letisztitott vajba helyezzuk,
A  legjobb valamilyen teflonos vagy titanos serpenyo. 
A teflonos viszont nem lehet betenni a sutobe, ezert
at kell tenni valami masba / jenai  vagy.../ es ugy a sutobe vele.
A vajba  tehetunk meg a maradek friss fuszerekbol.
Midket oldalat hirtelen megkapatjuk, majd a forro sutobe
helyezzuk,nagysagatol fuggoen megsutjuk, kozben
meglocsolgatjuk parszor a vajjal.
Kiveszzuk es meghintjuk aproravagott petrezselyemzolddel
a vajba ontjuk a citromlevet / vigyazz mert sprizzel / es
a citromos vajjal meglocsolgatjuk a halat.
Egy talra helyezzuk es a citrimos vajat raontve talaljuk.
Egyik legegyszerubb es legfinomabb etel,
friss fuszerek nelkul se rossz.
Kissebb, hamozott egeszbenn fott sos burgonya korettel
a  burgonyat a vajjal melocsoljuk.
a halra meg egy gerezd friss citromot az asztalon
ra lehet nyomni.
sbajnok
+ - keksz tekercs ? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A fentebb emlitett sutemeny receptjet szeretnem megtudni.
Karacsony tajekan szoktak fogyasztani es hidegen kell
kekszbol + (rum, kakao stb.) osszerakni.

Esetleg egy makos guba recept is jol jonne.

Kiralyfalvi Gyorgy
+ - Husgomboc receptet keresek... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlet mindenkinek!

Ha tudja valaki a husgomboc receptjet, az legyen szives kozkinccse tenni, 
mert szeretnek otthon is csinalni. Eddig csak menzan ettem, de nagyon 
szeretem paradicsomszosszal.

Koszi:

--
  NGabor

e-mail:         #Linux forever! (SuSE 6.0;   2.2.1)
***Jegviragos ablakot mar lattam. Megfagyott pingvint meg nem...***
+ - re:tartar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Valoban, koznyelven azt, de a tartarmartas az majonez, tejfol, 
mustar, citromle es par csepp Worcester-szosz kevereke.

Bar azt nem nagyon ertem, hogy mit keresett ez sutemenyreceptnel?!

Bela
+ - RE: Creme of Tartar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ha jol te'vedek, ez BORKO"SAV (acidum tartaricum),  
a 3 etkezesi sav(anyito) egyike:
ECETsav
CITROMsav
BORKO"sav
van me'g TEJsav is, de az csak erjesztesnel keletkezik, adalekanyagkent 
nem hasznalatos.
A borko"sav hofeher, kristalyos -es termeszetesen savanyu- por, megtalalhato
nehany uditoitalban, a konyhaban leginkabb arra hasznaljak, hogy a tojas-
feherjehez adva azt nagyon kemeny habba' lehet felverni.
A sutemenyekbe lazitokent kerul, mert pld szodabikarbonaval CO2 buborekokat
ad.
Az ugynevezett "libapezsgo" ... ha valaki hallotta mar, borko"sav es szodabika
szaraz kevereke kis cukorral. Ha ezt vizbe szorjuk azonnal hatalmasan pezsgo
italt kapunk.

Samuka
+ - szalka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary] irta:

>Csak egy kerdesem lenne. Hogyan lehet kifilezni a pontyot ?
>Van ennek valami kulonleges forteja ? Nagyon szeretem a halat, de
>a szalka mindig problemat jelent a szamomra.

A filezes csak a hus lefejtese a gerincrol es a bordakrol.
Amire kerdezel az a szalkatlanitas.

_Eles_ kessel a filet a borrel ellentetes oldalon nagyon surun, kb. ket
millimeterenkent majdnem a borig be kell vagdosni. Mintha sraffoznad.
Felapritjak a szalkakat. Ugy eszre sem lehet venni. Nem tud megakadni a
torokban.

Udv, Peter.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS