Sziasztok!
Ebben a nagy melegben nincs jobb egy jo hideg gyumolcslevesnel ezert leirok
egy parat amit mar tobbszor elkeszitettem.
Egreskremleves (ezt fogyokurazok is ehetik, ha cukor helyett edesitoszert
tesznek bele)
Hozzavalok: 50-60 dkg tisztitott egres (lehet fagyasztott is), 8-9 dl viz
(attol fuggoen mennyire surun szeretjuk), kis darab citromhej, 1/2 rud
vanilia, 4 kiwi, 3 evokanal cukor (izles szerint lehet tobb is) vagy
edesitoszer.
Az egrest a vizzel, a citrmhejjal es a feldarabolt vanilia ruddal addig
fozzuk, mig a szemek szet nem fonek. Ekkor kihalasszuk belole a citromhejat
es a vanilia darabokat. A 3 meghamozott kiwit az egressel es a levevel
egyutt osszeturmixoljuk es ha nem szeretjuk a sok magot akkor atszurjuk, en
soha nem szurom at, mert nem zavar a mag. A kesz leveshez izles szerinti
mennyisegu cukrot teszunk es jol lehutjuk (mindig elozo nap este keszitem el
igy biztos, hogy eleg hideg lesz). Talalaskor a megmaradt 1 kiwit
felkarikazzuk es a tanyerokba rakjuk a leves tetejere. Ez a leves meg az
alkoholtol masnapos gyomornak is nagyon jo.
Meggyleves
Hozzavalok: 1 kg meggy, 1 dl vorosbor, 1 citrom, 12 dkg cukor, 2 dl tejszin,
szegfuszeg, fahej, so.
A meggyet kimagozzuk, egy fel marek magot edenybe teszunk es annyi vizet
ontunk ra, hogy eppen ellepje, ehez hozzaontjuk a vorosbort es lassu tuzon
kb. 30 percig fozzuk. Kozben 1 liter vizet felforralunk, beleteszuk a
cukrot, csipetnyisot, szegfuszeget, fahejat, a karikakra vagott citromot es
a kimagozott meggy felet. Kb. 20-25 percig fozzuk ekkor kihalasszuk belole a
citromot es a fuszereket, majd beleszurjuk a vorosboros kivonatot,
hozzaontjuk a tejszint es meg 1-2 percig forraluk, majd kihutjuk. a maradek
meggyet pepesre osszeturmixoljuk es a kihult levesbe keverjuk. Jo hidegen
talaljuk.
Oszibarackkremleves
Hozzavalok: 1 kg barack, 12 dkg cukor, 1 citrom leve, 0,5 dl likor
(Maraschino v. Triple sec), 2 dl tejszin, csipetnyi so.
A barackokat meghamozzuk, felbevagjuk es eltavolitjuk a magokat.
Kivalogatjuk a szebbik harmadat es ezt kockakra vagjuk es egy uvegtalba teve
megontozzuk a likorrel. Tovabbi felhasznalasig a hutobe teszuk. A maradek
barackot kisebb darabokra vagva 1 liter vizben feltesszuk foni. Cukorral
citromlevel es soval izesitjuk es addig fozzuk amig a barack szetesik.Ekkor
hozzaontjuk a tejszint es meg 1-2 percig fozzuk, majd az egeszet
osszeturmixoljuk. A kremszeru levesbe beleteszuk a likoros barackot es
hidegen talaljuk.
Ha gyerek is eszik belole akkor a likoros locsolast haggyuk el, en is igy
csinalom.
Gyors gyumolcsleves (csak nagyoknak)
Hozzavalok: 10-10 dkg malna, szeder, eper, ribizli (lehet fagyasztott is), 1
dl narancs szorp, 0,8 dl viz, citromle, 2 dl tejszin, 2 evokanal cukor, 0,5
dl Triple sec.
A tejszint elkeverjuk a szorppel, a vizzel, izesitjuk cukorral, a citrom
levevel es a likorrel. Az izesitett levet a gyumolcsokre ontjuk es hutoben
lehutjuk.
Vegyes gyumolcsleves(csak felnotteknek)
Hozzavalok: 1 dl vorosbor, 3 sz. szegfuszeg, 2 dl gyumolcsle, 0,5 dl Triple
sec, 10-10 dkg eper es malna (lehet fagyasztott is), 10 dkg pucolt mandarin,
0,5 citrom, csipetnyi so, 1 darabka fahej, 8 dl narancs juice, 1 dl tejszin,
10 dkg oszibarack, 10 dkg pucolt narancs, 10 dkg szolo, 10 dkg korte.
A borba belerakjuk a fahejat a szegfuszeget es a sot, majd 5 prcig
forraljuk. Leszurjuk es a levet a hutott narancslehez ontjuk. Belecsorgatjuk
a gyumolcslevet, a likort, a tejszint, a citromlevet es jol osszekeverjuk.
Az osszes gyumolcsot megmossuk, kimagozzuk es egyforma apro kockakra vagjuk,
majd raonjuk a levet. Jeghidegen talaljuk.
Es most kovetkezzenek a kulonlegessegek.
Hideg kokuszleves
Hozzavalok: 4 db kokusz, 30 dkg kokuszreszelek, 4 dl tej, 0,5 dl tejszin, 15
dkg kristalycukor, 50 g vanilias cukor, 10g orolt fahej (ebbol kevesebb is
eleg szerintem) 4 db tojassargaja, csipetnyi so.
A kokuszt felvagjuk a felso reszenel (ez eleg maceras mutatvany:))) a benne
levo kokuszlevet a tejhez ontjuk. Beletesszuk a vanilias cukrot, az orolt
fahejat, a kristalycukrot, a kokuszreszeleket es felforraljuk. A
habtejszinnel elkevert tojassargajahoz allando keveres kozben lassan
hozzaadunk a levesbol 0,5 litert, majd ezt visszaontjuk a tobbi leveshez.
Ezutan az egeszet felmelegitjuk, csipetnyi sot teszunk bele. Forralni nem
szabad! Ha elkeszult jol lehutjuk es hidegen talaljuk.
Hideg almaleves pisztaciagomboccal
Hozzavalok: 4 kozepes aromas alma, 2,5 dl felszaraz feherbor, 0,5 dl viz, 1
ag citromfu (a Julius-ba lehet kapni:) ), 1 citorm leve, 3-4 dkg cukor.
A pisztacia gombochoz: 20 dkg tejszines kremsajt, 1 e.k. vanilias cukor, 1
evokanal narancs likor, keves reszelt narancshej esetleg citromhej, 2,5 dkg
pisztacia (daralt vagy durvara vagott).
Az almat meghamozzuk, negyedeljuk, maghazat eltavolitjuk. A negyed almakat
hosszaban vekony szeletekre vagjuk. Borral, vizzel, citromfuvel, cirtomlevel
es a cukorral lefedve 600 W-on 8-10 percig fozzuk a mikroban (keszithetjuk
gazon is, de csak addig fozzuk mig az alma kicsit megpuhul). Ezalatt a
pisztaciagombochoz a kremsajtot es a tobbi hozzavalot alaposan elkeverjuk es
a maszat hideg helyre tesszuk. Az almalevesbol kihalasszuk a citromfu agat,
majd a leves ketharmadat botmixerrel puresitjuk vagy turmixoljuk. A maradek
levest osszekeverjuk a purevel es jol lehutjuk. A pisztacias masszabol vizes
kezzel kis gombocokat formalunk es a hideg levesbe tesszuk.
Hideg mangoleves habgaluskaval (mango helyett keszithetjuk oszibarackkal
is )
Hozzavalok: 1 nagy erett mango (a Tesco-ban szinte mindig lehet kapni), 2,5
dl viz, 2,5 dl felszaraz feherbor, 2 narancs leve, 1 citrom leve, 1 e.k.
vanilias cukor, 1-2 evokanal cukor.
A habgaluskahoz: 2 tojas feherje, 10 dkg porcukor, fel citrom reszelt heja.
a mangot meghamozzuk, a husat cikkenkent levagjuk a magjarol, majd aprora
daraboljuk. Vizzel, borral, citrom- es narancslevel, a vanilias cukorral es
a cukorral egyutt lefedve 600 W-on 8-10 percig fozzuk. A gyumolcslevest
ezutan mixerrel vagy turmixgeppel puresitjuk, es hideg helyre tesszuk. A
habgaluskahoz a tojasfeherjet kemeny habba verjuk, kozben fokozatosan
hozzaadjuk a cukrot. A reszelt citromhejat is beletesszuk es addig keverjuk
amig a hab vaghato kemenysegu lesz. Egy nagy lapostanyert bevizezunk es ket
evokanal segitsegevel 8 galuskat (lehet, hogy tobb lesz:) ) formalunk a
habmasszabol. Csillag alakban tanyerra tesszuk es 380 W-on 3 perc alatt
megparoljuk, kozben felidoben ket villa segitsegevel megforditjuk. De
elkeszithetjuk a hagyomanyos forrovizes modszerrel is ugy ahogy a
madartejnel szoktuk.
A hideg mangolevest tanyerba szedjuk es ezutan rakjuk ra a habgaluskakat
tanyeronkent 2-2.
Remelem ebbol a sok finom es hideg levesbol mindenki tud maganak megfelelot
valasztani.
Udv:
Magnes
|