Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 138
Copyright (C) HIX
1999-03-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 babakaja (mind)  22 sor     (cikkei)
2 Re:hofok es sotocso (mind)  32 sor     (cikkei)
3 Re: konyha: teves kuldemeny (mind)  13 sor     (cikkei)
4 appelpaj (mind)  50 sor     (cikkei)

+ - babakaja (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ritkan irok a listara, most viszont ket tema is van, amihez hozzaszolnek.
Meg karacsony elott volt szo az almas burgonypurerol, mostanaban  pedig a
rantas nelkuli fozelekekrol. Lehet, hogy most ki fogtok nevetni, de
mindketto benne van a "Csecsemok szakacskonyve" cimu konyvben. Ez kb. 5 eve
jelenhetett meg. Azert tudom viszonylag pontosan, mert amikor a fiam
megszuletett, es kerestem ilyesmit, ugy neztek ram a konyvesboltban, mintha
szellemet latnanak, de par honappal kesobb, mikorra aktualis lett, mar
lattam a konyvesboltban, es gyorsan meg is vettem.
Tenyleg szeduletes dolgok vannak benne, mint almas burgonyapure, es rantas
nelkuli fozelekek. De meg olyan is, hogy pl. ceklafozelek, amit el nem
tudtam kepzelni, hogy milyen lehet, de kivancsisagbol megcsinaltam es a
gyerek ugy ette, hogy szinte a kanalat is majdnem lenyelte. Nagyon izlett
neki.

Ha van ra igeny, jelezzetek, es beirom, vagy fenymasolatban elkuldom,
esetleg beirok egy tartalomjegyzeket, es csak azt irom meg, ami erdekel
titeket.

Sziasztok
Zsuzsa
+ - Re:hofok es sotocso (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: hany fokos a suto? ( 7 sor )
> takarekom van, es eros langom. (4 lapos gazsuto) Es nem is valsozinu 
> hogy a kozweljovoben mas sutot veszunk.
> Nem tudjatok, hogyan lehet beazonositani a hofokokat?
          Olyan regi  a sutod, hogy a gombjan nincs 1-2-3-4-5-6-os szam
feltuntetve? Mert akkor nagyon nehez. 
Ha van fokozatot jelzo szam, akkor az egyes 150-160 °C-nak felel meg,
a 2-tes a 155-165-nek, a 3-as a 165-175-nek, a 4-es 180-200-nak,
a 4-es 190-205-nek az otos, hatos pedig a sutod altal elerheto legnagyobb
hofoknak. Altalaban. 
De: lehet kapni a Vas-Edeny boltokban 
sutohomerot. Be kell akasztani a a racsra es mutatja a hofokot.
Ezen kivul lehet olyan homerot is kapni, ami egy hosszu tu" vegen diszeleg
es arra szolgal, hogy a pecsenyebe szurva annak belso homersekletet mutatja
meg. A legujabb amerikai receptek az egyben sutot husoknal a hus belso
hoerteket adjak meg.  
><><><><> 
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Habaras + csoben sutes ( 20 sor )
A cso"ben sutes nem egyeb, mint sutoben sutes.
Ugyanis a regi idokben kenytelenek voltak -nem leven igazi tuzhely, csak
nyilt - valamilyen tokot kepezni, hogy az etelt elzarja a tuztol, megis minden
oldalat egyarant erje a meleg. Ezert csinaltak cso alaku eleinte cserep,
kesobb fem csoveket, amikbe beletettek az etelt, majd rahuztak a parazsat.
Kesobb aztan a zart tuzhelyek megjelenesekor kikepeztek a sutot, ami mego-
rizte a cso format es a receptekben a cso" nevet. 
><><><>

Maria

+ - Re: konyha: teves kuldemeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"WnXhc 1999.03.10. 07:49:07 +1h-kor irta:

 Szia!
> Ne is torordj vele,......
   Kosz, hogy olyan elnezo vagy! :-)
> felnott halkeszitonek (tavi :-) teljesen mas a modszerem. Arrafele alaplevet
> keszitenek, ami szinten lefagyaszthato ha egyszerre nagyobb adagot csinalsz,
        Es mondd, sokaig fozik, majd  passzirozzak, sza'lkavadaszatot tartva?  
     
Engem mindig az a sok macera tart vissza, hogy kiprobaljam ezt a fajtat.

Maria

+ - appelpaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

ketfele modon:
1:
5 db appelpaj-nak

5 cup liszt
csipet so
2 tetözött kk (kaveskanal) sutöpor
__________________________összekeverni
1 ek ecet (6-8 %-os)
1 egész tojás
_________________összekeverni és
felengedni tejjel 1 cup-nak
1 lb hideg zsirt gyorsan összemorzsolni a lisztkeverékkel, belelocsolni a tej-k
everéket és gyorsan összedolgozni épp hogy összeálljon
1 cup = bö 2 dl
1 lb  = 45 dkg
Legjobb gépben összedolgozni mert nem jo ha a kez melegétöl megolvad a zsiradék
 (en egyébként margarinnal szoktam csinálni, nálunk nincs disznozsir)
legalább 2-3 orát pihentetni a hütöben, de jobb ha egy napig áll mielött felhas
ználod.
Állitólag 2-3 hétig is eláll, de nálunk még sose....

vannak kb 20 cm átmeröju paj-sütök, ca 2 cm magasak és az oldaluk hullámozott. 
Abba belenyomkodni, megszórni az aljár zsemlemorzsával és rátenni az almatöltel
éket:
egy paj-hoz 3-5 almát megpucolni, felszeletelni vékony gerezdekre, összekeverni
 fahejjal (ca 1 ek) cukorral(ca 3 ek) kis citromlevel és szepen elrendezni a té
sztán. Ca 25 perc alatt megsül 175 fokon (közepmeleg?). A tetjére lehet sodorni
 a tésztábol szalagokat es rácsnak rátenni.
Legjobb nyári almábol ami megpuhul és levet enged sütés alatt. Téli almábol nem
 szoktam csinálni de akinek van sok nyári almája azt fel lehet szeletelni és le
fagyasztani,. Kicsit megbarnul de nem tesz semmit, azért az jó.
Ez ugyan nem USA-bol van hanem Kanadábol, de azért nem rossz. Egy vendéglös ház
aspártól kaptam.

Paj2: 1 paj-nak
3 dl liszt
125 gr margarin
3 ek hideg viz
pici só
Gyorsan összedolgozni, hütöben legalább ˝ orát pihentetni és ugyanúgy megcsinál
ni mint az elsöt.
Ha megis teli almábol csináljátok (mert nem tudjátok kivárni a nyarat) akkor az
 almát csak szeleteljétek fel es csinosan helyezzetek el a tésztá(ba)n és öntse
tek rá egy keveréket:
1 ek fahéj 3 ek cukorral és 1 kk burgonyaliszttel (vagy 1 ek rendes liszttel) ö
sszekeverni, belekeverni egy tojást 2 dl tejszint és azt ráönteni az almára. Ug
yanugy sütni mint fent. Ja es ne felejtsétek el a rácsokat.
üdv
Agnes

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS