Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 328
Copyright (C) HIX
1999-10-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 5. (mind)  56 sor     (cikkei)
2 Marcipan (mind)  8 sor     (cikkei)
3 Sajtos szoja szalami kerestetik (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 5. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jo etvagyat kivanok!

Utolso reszehez erkezett Bornemisza Anna XVII. szazadi
receptjeinek valogatasa. Remelem, meg azelott hagyom 
abba, hogy nagyon megunnatok.



Fordi'tott o:ko:rle'p:
Fordi'tsd ki az le'pet, ve'gy borsot, so't e's ko:me'nymagot;
hintsd be' ve'le, e's fordi'tsd be' isme't. Su:sd meg nya'rson
avagy roste'lyon. O:nto:zd meg i'ro'svajjal, s mikor fel akarod
adni, csina'lj levet tehe'nhu's-le'v ecetbu"l. Te'gy borsot,
gyo:mbe'rt bele', s u'gy to:ltsd re'a' az levet.

Velo"bu"l hogy fo"zzenek:
Vedd ki az csontbu'l az velo"t, s mete'ld sze'p ve'konyan. 
Rakd tiszta, hideg vi'zbe, hadd szi'ja ki az ve'rt belo"le, s sze'p
feje'r le'szen. Tedd egy faze'kba tyu'khu's-le'vbe, hadd fo"jo:n
egy ferta'lyo'ra'ig. Ha'rom tyu'kmonyat (tojast) keverj o:szve,
sa'fra'nyozd meg, szu"rd meg egy szita'n. Keverj vagdalt zo:ld
fu:veket az tyu'kmony ko:ze', e's mikor az velo" fo", ereszd
bele' az tyu'khasznot, hadd fo"jo:n. S mikor fel akarod adni, 
te'gy piri'tott szeltet ala'ja. Az velo"t az tyu'khaszonnal egyu:tt
szedd ki egy vaskana'llal, rakd az szeltre; az leve't is to:ltsd
re'a'.

Csuka't magyar mo'don, savanyu' ka'poszta'val fo"tt:
Ve'gy egy ege'sz ka'poszta't; mete'ld darabokra, s fo"zd meg
ka'poszta-le'vben. Te'gy to:rt csukaikra't bele', borsot, 
sa'fra'nyt, s hadd fo"jo:n. Rakj ra'ntott e's ke'ken fo"tt csuka't
bele'. A vajat is to:ltsd re'a', melyben az halat is ra'ntottad.
Olajjal is jo'.

Ve'gy e'retlen dio't. Szurdald meg egy gombosto"vel. Hadd
a'lljon u'gy vagy ke't he'tig vi'zben. Mosd meg mindennap
egyszer, vess egy mare'k so't bele' avagy tartsd so'ban.
Vedd ki azuta'n, mosd meg vagy ha'rom vi'zben. Hadd a'zze'k
ha'rom vagy ne'gy e'jjel, hogy az sava't kiszi'ja. Fo"zd meg
jo'l. Kive've'n szurdald meg szegfu"vel s fahajjal. Rakd tiszta
na'dme'zbe (cukorba) amely su"ru", s jo'l megfo"tt. Hadd
a'llon benne vagy ha'rom e'jjel, s mikor vi'zze' kezd va'lni
az na'dme'z, to:ltsd egy szita'ra az dio't, hadd folyjon le az
na'dme'z. Ve'gy azuta'n tyu'kmony-feje'rit (tojassargajat),
habard meg jo'l, tedd az na'dme'zbe. Tedd sze'nre, hadd
fo"jo:n. U'gy sze'pen megtisztul, s az tyu'kmony-feje'ritu"l
habja le'szen. Szedd le azt, s hadd fo"jo:n az te'szta'ja, 
ami'g su"ru" le'szen, s szu"rd az dio'ra. Hadd a'lljon egy
ne'ha'ny napig u'gy, s ha az na'dme'z isme't meghi'gul 
rajta, szu"rd le, s fo"zd meg isme't; ha pedig su"ru", hadd
a'lljon: jo'i'zu" le'szen.

Egeszsegetekre

KASI

+ - Marcipan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Meg tudna valaki mondani hogyan kell marcipant kesziteni?
Koszonom
Edit


______________________________________________________________________
Do you want a free e-mail for life ? Get it at http://www.email.ro/
+ - Sajtos szoja szalami kerestetik (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !

Olyan segitseget szeretnek kerni, hogy itt Db-ben ki az aki tudja, 
hogy hol lehet kapni sajtos szoja szalamit ? Egyszer ettem es annyira 
, de annyire finom volt, hogy csak na :) De nem talalok :((((((((

Aki tud segitsen.
Sziasztok
Adrien

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS