A most kovetkezo receptet az egyik konyha ujsagban talaltam es a hetvegen
mar ki is probaltam es egybol megszerettem.
Ujburgonya szalonnaszalaggal
hozzavalok: 20 szem ujburgonya (lehetoleg egyforma nagysaguak kb.:6-7 cm
hosszuak), fel kiskanal so, 4 kiskanal rozmaring (ez nem volt itthon ezert
kakukkfuvet hasznaltam amivel szinten nagyon finomra sikerult), 20 szelet
vekony husos szalonna un. sliced bacon (a vakumos eloreszeletelt bacon
tokeletes volt)
A hejastol megmosott burgonyaszemeket felbevagjuk, megsozzuk, rozmaringgal
megszorjuk, majd a feleket osszeillesztjuk es a szalonnacsikokba burkoljuk.
Tepsibe egymas melle rakjuk, a tetejere is szorunk rozmaringot es sutoben,
kozepes langgal /200 fok; legkevereses sutoben 180 fok/ kb. 30 percig
sutjuk. (En egy kicsit tovabb sutottem es kb. felidoben megforditottam a
krumplikat igy mind a ket fele nagyon jol megsult.)
Jo etvagyat:
Magnes
|
Udv!
A subj, nem teljesen igaz, de majdnem. Igaz, eleg regen csinaltuk, de
akkor finom volt. Tehat:
Csinalsz bodzaszorpot (en mas receptet ismerek, azt is mellekelem), es a
citromkarikakat leoblites nelkul atteszed gyumolcslevesbe, amit ugyan ugy
keszitessz, mint maskor, tehat vegyes gyumolcsok (alma, cseresznye,
meggy, stb) es a citrom vizbe, izesites, fozes, behabaras (eperpudinggal
szerintem jobb). Erdemes kiprobalni, nekem nagyon izlett (persze hidegen).
Tehat a szerintem igazi bodzaszorp:
- ~72 db tenyernyi bodzavirag (teljes nyilasban, napsutotte oldalrol, men
megmosva, csak leoblitve),
- 2,5 kg cukor (talan lehet kevesebb is),
- 4-5 db citrom karikara vagva (ezt viszont alaposan meg kell mosni, de a
heja marad. Minnel veknyabb, annal jobban atadja az izet),
- citrompotlo, vagy citromso (ebbol annyi, hogy ne legyen tul edes, hanem
szorpszeru. Szerintem egy reszet utolag is bele lehet tenni).
- majdnem 5 l forralt, es lehutott viz.
Osszekevered a hozzavalokat, letakarva (kistanyerral) all 5-7 napig(a
cukor miatt nem fog megromlani, de ha akarsz, teszel bele egy kis
Na-benzoatot), leszurod, a bodzaviragot keves forralt vizzel
leoblited(ezt nem erdemes hozzaonteni a tobbihez, csak higit. Idd meg
azonnal, legalabb tudod, milyen lett;-)))), a citromot vagy ld. fent, vagy
lehutve megeszed (ugy se rossz, csak a fogadat fogja elvasni).
A szorpot uvegben elteszed, sokaig elall(na, ha hagynad).
Sok sikert!
--
NGabor
e-mail: #Linux forever! (SuSE 6.0; 2.2.9)
***Jégvirágos ablakot már láttam. Megfagyott pingvint még nem...***
|