Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 258
Copyright (C) HIX
1999-07-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Vaddisz. (mind)  91 sor     (cikkei)

+ - Vaddisz. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Comb vadmartasban
50 perc
50-60 dkg lapocka (vagy comb), 1 mokkaskanal
orolt koriander, 1 mokkaskanal orolt fenyomag, 1
teaskanal liszt, 3 dl voros bor (lehetoleg
szaraz), 1 dl tejfol, 2 evokanal afonyalekvar
(vagy ribiszkelekvar), 1 teaskanal mustar, 3
evokanal olaj, torott fekete bors, so.
A hust mosas es leszaritas utan felszeleteljuk,
enyhen kiverjuk, majd a forro olajon mindket
oldalan pirosra sutjuk. A voros bort
osszekeverjuk a fuszerekkel es a mustarral, majd
a hus ala ontjuk, es fedo alatt puhara paroljuk.
Ha elkeszult, levebol kivesszuk es felretesszuk.
A tejfolt simara keverjuk a liszttel, es a
visszamaradt pecsenyelet behabarjuk. Jol
osszeforraljuk, vegul belekeverjuk az
afonyalekvart. A husszeleteket visszatesszuk a
martasba, egyet forralunk rajta, majd
zsemlegomboccal vagy apro burgonyagomboccal
talaljuk.

Hamis vadasmartas
Hozzavalok: 40 dkg vegyes leveszoldseg, 1
kozepes fej voroshagyma, 1 citrom leve es
reszelt heja, 1 evokanal mustar, 2 dl tejfol, 3
evokanal olaj, 1 baberlevel, 1 mokkaskanal orolt
koriandermag, 1 mokkaskanal orolt mustarmag, 2
szem borokabogyo, 2 szem szegfuszeg, 1
mokkaskanal torott fekete bors, izles szerint
so, 1 evokanal kristalycukor, 1 evokanal liszt,
1 gerezd fokhagyma.
A megtisztitott zoldseget ket-harom centis
darabokra vagom es az ugyancsak megtisztitott
voros- es fokhagymaval egyutt az apritogepbe
rakom. Finomra apritom. Ezt a zoldsegreszeleket
ket evokanal olajon megpiritom, majd raszorom a
fuszereket es raontok jo felliternyi vizet. Husz
percig fozom. Kozben a maradek olajon barnara
piritom a kristalycukrot. Ha mar karamell lett
belole, egy deci vizzel ovatosan felontom
(nehogy rank froccsenjen a tuzforro cukor, egesi
serulest okozhat!) es addig forralom, amig a
karamell lathatoan feloldodik a vizben. Ezt
azutan hozzaontom a zoldseges-fuszeres lehez es
jol osszeforralom. A citromlevel izesitem, vegul
behabarom a liszttel simara kevert tejfollel.
Allando, folyamatos keveres kozben kiforralom es
surure fozom. Zsemlegomboccal vagy sos vizben
fott makaronival onallo etel.

        Hogy ne keljen vadhust szerezni!!
Sertes hus, vaddiszno husforman keszitve.
Foleg combjabol es oldalasbol keszitheto.
Keszits pacot, es barmikor tudsz vadast
kesziteni.
Vegyits ossze sot, vastagon torott borsot,
szegfuszeget, fenyo magot, baberlevelet,
bazsalikomot, kakukkfuvet, borecetet, fodor
mentat es zold diohejat.  Tedd bele a hust, es
tizenket napig hideg helyen hagyd allni. Ezutan
olyan ize lesz a serteshusnak, mint a vaddiszno
husnak.



Vaddiszno kocsonyasan.
A hust vorosborba tesszuk. A bor lepje el a
hust. Kicsit megsozzuk, fodo alatt jol
megfozzuk, de szet ne fojon. Utana lebol kiveve
szep egyenletesen felszeljuk. Visszateve a lebe,
huvos kamraba, hutobe tesszuk.  Az igy keves
lebe megfott hus megkocsonyasodik, es tobb hetig
is elall. Talalhatjuk hidegen, akar sajat
leveben melegitve. Vorosborral higitott csipke
izt, es reszelt tormat, ha melegen talaljul,
akkor tejfolos tormat adunk hozza.


Vaddiszno kotlett.
A csonttol, szalonnatol megtisztitott
kotletteket jol kiverjuk, mindket oldalat
megkenjuk etolajjal, megsozzuk megborsozzuk, es
keves lisztel behintve, forro zsirban vagy
olajban szep sargara sutjuk. Azutan rateszunk
1-2 kanal huslevet, keves ecetet, vagy
citromlevet, harom kiskanal cukrot, es ezzel
egyutt jol felforaljuk. Talra rakva a levet
raontjuk.

Jo etvagyat: Rumcajsz.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS