Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX AZSIA 79
Copyright (C) HIX
1998-01-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 rizs, rizs,rizs, rizsa..... (mind)  42 sor     (cikkei)

+ - rizs, rizs,rizs, rizsa..... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ugy erzem hogy a 'palcika' vita es eszmecsere lefutott es bosegesen
kiveseztetek a temat. Engem viszont egy masik igen 'fontos?' temekor
erdekelne; megpedig a rizs. Itt most azokhoz szolok elsosorban akik mar
eltek hosszabb ideig azsiai orszagban es van tapasztalatuk.
Nekem a rizs az egyik kedvenc eledelem, mivel konnyu elkesziteni az automata
fozoben es mindenfele fogashoz lehet talalni mint koret. Persze neha
foetelle novi ki magat nalam mivel lusta vagyok magamnak fozni. Lenyeg az
hogy egy kinai baratnom kioktatott nem olyan regen hogy a rizs amit talaltam
neki oszinten megmondva sz......t sem ert. Gondolhatjatok hogy mennyire
sertette a 'foszakacsi' erzekenysegemet a biralata. Azidaig en meg voltam
gyozodve arrol hogy a csipetnyi so es zsiradek (ez esetben extra virgin
olive oil) nagyon is jo izt ad a magyar konyhan nevelkedett gyomrom
kenyeztetesehez. A kioktatas vegen megtudtam hogy a rizst nem szabad
izesiteni es hogy nagyon is nem mindegy hogy milyen fajta rizst hasznalok. O
mint szuletett kinai a rizst ugy szerette ha szuz volt mint a ho es kicsit
ragados de nem tulsagosan (gondolom itt a palcikaval valo eves is beleszol
az allag kerdesebe). Annyit persze mar en is tudtam hogy a japanok igen
ragadosan szeretik a rizs mert a 'sushi' keszitetesehez az a
legpraktikusabb. De hogy oszinte legyek en mindig azt a rizs talalasi modot
probaltam reprodukalni amit sok evvel ezelott Bangkok-ban ettem a tengeresz
klubban, amikor is eloszor jartam ott. Az a rizs csodalatosan feher volt,
pergo, es nagyon izletes. Maig sem tudom hogyan keszitettek, de barmikor
kimentem a medence melletti etterembe capauszony levest (nagyon finom!)
szurcsolgetni, a rizs nem maradhatott el. Tudom hogy Mo.-on a rizseves nem
hoditott nagy tomegeket (barmennyire is probalta oreg Rakosi atyank nemzeti
termekke felfejleszteni) es mindenki a nokedli es krumplipure izeinel ragadt
le. Ma mar tudom hogy sokkal jobban jartunk volna ha rizst bevettuk volna a
napi valasztek soraiba, hiszen sokkal egeszsegesebb mint az elobb
emlitettek. Idokozben azt is megtanultam hogy nem csak 'rizs' van, hanem
nagyon sok fajta rizs letezik es mindenki eskuszik a maga fajtajara a
kulonbozo azsiai orszagokban. A kerdesem az hogy ki mit tud arrol mit kell
egy rizsfajtanal figyelni (iz, allag, szin, fozesi mod, stb.) es hogy
letezik-e a 'legjobb' fajta, s ha igen melyik az. Szeretnek tanulni errol az
anyagrol egy kicsit tobbet. Feltetelezem hogy az jelenleg azsiai orszagokban
elok elsokezbol valo informaciohoz juthatnak a helyiektol ebben a temaban es
velemenyek kulonbozoek lehetnek. Persze aki utalja a rizst az nem kell hogy
arrol irjon.
Koszonettel!
Regards,

Laszlo Szeleczki, Seattle, WA


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS